PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat i obiektyw za ok. 3000 zł

kapital
05-11-2016, 20:21
Dzień dobry
Przed Wami trudne zadanie :).
Przeczytałem forum i jestem przekonany, że dobrze trafiłem.
Będę dysponował kwotą około 3000 zł + coś niewiele ewentualnie w górę.
Nigdy nie miałem prawdziwego aparatu nie licząc kompaktów za 600 zł.
Chciałbym kupić … chyba lustrzankę.
Proszę o sugestie, jaką powinienem zakupić.
Moim celem będzie robienie zdjęć krajobrazu oraz małych i malutkich owadów, kwiatów, filmów tworzonych metodą zdjęć poklatkowych, dlatego aparat powinien mieć możliwość podłączenia wężyka interwałowego (chyba dobrze odrobiłem wstępne lekcje).
Jakie rozwiązanie sprzętowe w zakresie aparatu oraz obiektywu (ów) dla mnie w tym zakresie cenowym proponujecie?

Jacek_Z
06-11-2016, 19:36
W tym dziale poza staruszkami D300, D200 nie ma aparatów, które by się mieściły w cenie (z obiektywami).
Chyba lepiej mieć współcześniejsze matryce, temat przenoszę do działu DX.

kapital
07-11-2016, 19:18
Dodać chciałem, że moim zamierzeniem jest również fotografowanie nocnego nieba z przemykającymi po nim gwiazdami. Chciałbym również robić zdjęcia portretowe. Czyli takie wyraźne osobom najbliższym. Już wiem, że bez obiektywów się nie da. Wiem również, że jak źle zainwestuję, to potem będę musiał dopłacać za zmianę sprzętu, więc przewiduję chyba 4000 zł i coś w górę. Tylko żeby nie za wiele.

amirez
07-11-2016, 20:18
Moim celem będzie robienie zdjęć krajobrazu oraz małych i malutkich owadów, kwiatów, filmów tworzonych metodą zdjęć poklatkowych,

... fotografowanie nocnego nieba z przemykającymi po nim gwiazdami. Chciałbym również robić zdjęcia portretowe.
Tak to tylko w Erze ;)

...potem będę musiał dopłacać za zmianę sprzętu...
Mylisz pojęcia. System /a w takowy chcesz wejść/ to worek bez dna. Możesz wydać i 20k, a za rok, dwa najdzie ochota na zmiany. Na Twoim miejscu bym nie szalał z wydatkami. Chyba, że stać. To rozmowy nie było.
Kup podstawowy zestaw: body+obiektyw. Za pół roku stwierdzisz: czy to mnie bawi, jak tak to co bym zmienił. Przy pierwszej opcji na - nie - sprzedasz wszystko bez wielkich strat. Przy drugiej - sprzedasz wszystko i wymienisz na to, co da większą frajdę.
Jak po w miarę taniości to coś z serii 3xxx, jak drożej to 7xxx. Aparat brał bym nowy. Gwarancja ważna rzecz. Dodatkowych obiektywów bym szukał w używkach. Ew. strata kasy przy wymianie będzie mniejsza.

ksh
07-11-2016, 20:32
W tej kwocie to kupiłbym na początek używane D7100 lub nowe D5300 + 18-105VR + 1.8/50mm i jeśli też używane to jeszcze ci zostanie kasy na lampę np jakiegoś chińczyka :)

Jacek_Z
07-11-2016, 20:35
Bo ja wiem. Dlaczego odrzucasz to co po środku - czyli serię D5xxx. Gibany ekranik przy macro sie przyda. Przy filmach też. D5300 byłby bardzo OK. I można brać używki, często te aparaty mają amatorskie przebiegi - poniżej 10 tys.

no1
07-11-2016, 23:10
Zgadzam sie z amirez, bo w moim przypadku podobnie bylo. Gdy zaczynalem przygode z lustrzanka to jeszcze nie za bardzo wiedzialem co konkretnie chce fotografowac, czym i jak. Kupilem w miare tani zestaw, Nikona D3200 z obiektywami 18-55 i 55-200. Po roku "bawienia" sie tym zestawem nauczylem sie troche fotografowac, dowiedzialem sie z autopsji czego mi brakuje i w tym kierunku powoli rozbudowuje swoj sprzet. A gdyby nawet cala ta zabawa z fotografia mi sie nie spodobala, to po roku bym sprzedal ten podstawowy zestaw, niewiele na nim tracac pewnie.
Moja rada: kup jakis aparat z serii D3XXX (nie sa kosmicznie drogie), do tego obiektyw Nikkora 18-55. Obiektyw z pewnoscia nie nalezy do super szkiel, ale ma makro na ktorym Ci zalezy, a i do focenia wszystkiego innego tez sie nadaje na poczatek.

smogg9
07-11-2016, 23:45
obiektyw Nikkora 18-55. Obiektyw z pewnoscia nie nalezy do super szkiel, ale ma makro na ktorym Ci zalezy, a i do focenia wszystkiego innego tez sie nadaje na poczatek.

Tzw. makro z 18-55mm może jedynie zniechęcić do zdjęć makro :P Jak już to dokupić soczewkę Raynox DCR-250 lub 150 i poczuć co oznacza prawdziwe makro :)

18-55mm + 55-200mm dla kogoś kto nie ma pojęcia co chce to dobry zestaw na początek. Można się pokusić jeszcze o 50mm 1.8G i zobaczyć co oznacza płyta głębia ostrości, pobawić się portretami - koniecznie wersja G, w wersji D nie działa autofokus z aparatami z serii D3xxx i D5xxx.

sl011
08-11-2016, 09:25
D7100 podobno nie nadaje się do zdjęć nocnych, bo na zdjęciach może wystąpić banding.

ksh
08-11-2016, 11:54
Ludzie robią piękne zdjęcia nocne D7100, ja mam od paru dni ale też przetestuje jednak patrząc na fotki z tego aparatu to raczej legendy o tym bandingu nawet przy rozsądnym wyciąganiu fotki nocnego nieba.

madebyzosiek
08-11-2016, 12:13
D7100 podobno nie nadaje się do zdjęć nocnych, bo na zdjęciach może wystąpić banding.

Nie no kompletnie się nie nadaje, nawet nie próbuj ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/DSC_19882-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/4zumoa5g7gzir8e/DSC_1988-2.jpg)
Nikon D7100 i Nikkor 10-24

Ludzie robią piękne zdjęcia nocne D7100, ja mam od paru dni ale też przetestuje jednak patrząc na fotki z tego aparatu to raczej legendy o tym bandingu nawet przy rozsądnym wyciąganiu fotki nocnego nieba.

Bending owszem istnieje, ale nawet mocne ciągnięcie cieni nie jest straszne. Dopiero źle naświetlone zdjęcie na wysokim iso może być problemem, ale naświetlać zdjęcia można przecież poprawnie...

kapital
08-11-2016, 15:26
Ale piękne zdjęcie !!!!
Ja też chce umieć takie robić!!
Teraz czytam i analizuję odpowiedzi. Ojjjjjjjjjj będzie mi ciężko. Już to widzę.

madebyzosiek
08-11-2016, 17:05
Ale piękne zdjęcie !!!!
Ja też chce umieć takie robić!!
Teraz czytam i analizuję odpowiedzi. Ojjjjjjjjjj będzie mi ciężko. Już to widzę.
Wszystko przed Tobą :) Ale jakby co, ja też się ciągle uczę i dążę do lepszych zdjęć :) Ale dzięki. Pozdrawiam :)

kapital
08-11-2016, 19:24
Głowę mam wielką od myślenia i postanowiłem to przelać na ekran. Pisałem Wam, że łatwo ze mną nie będzie.:)
Na początek chciałbym zakomunikować, że wiem ile pracy kosztuje zarobienie jednej złotówki. Prowadzę działalność gospodarczą i jeśli będę miał dobre usługi, to ludzie zapłacą, jeśli nie będę miał dobrych usług, pójdą do kogoś innego. Zanim wydam każdą złotówkę, oglądam ją z każdej z trzech stron i ważę zasadność wydatku. I sobie wymyśliłem, na podstawie Waszych wypowiedzi następujące drogi postępowania:
1) Kupuję aparat D 3300 plus dwa obiektywy (zaznaczam, że to będzie moja pierwsza lustrzanka), których dane mi podacie. Robię zdjęcia, które sobie na samym początku założyłem i się uczę. Dużo się uczę. Po roku lub dwóch sprzedaję zestaw i kupuję inny właściwy, docelowy i robię takie zdjęcia, jak kolega "made ..." .
2) Kupuję aparat D 7100 plus dwa obiektywy (zaznaczam, że to będzie moja pierwsza lustrzanka, a ze względu na cenę będę musiał trochę na drugi obiektyw poczekać, ale mam czas i jestem cierpliwy), które oczywiście mi podacie. Robię zdjęcia, wkurzam się, wkurzam Was bo mi na początku nic pewnie wychodzić nie będzie chciało ale uparcie będę brnął do celu. Celem będą WSPANIAŁE ZDJĘCIA.
Odrzucam na razi opcję aparatu z rynku wtórnego.
Przeraża mnie jedna kwestia. Jak ustawię film na klatki co 5 sekund, to daje to 17280 zdjęć na dobę W R (R)
Jak ustawię klatki co 80 sekund, to daje to 1080 zdjęć na dobę.
Jeden film robiłem 14 dni. Daje to 15120 zdjęć. Nie ma większego W R (R)
Wg tego co piszecie, matryca ma trwałość ok. 150 - 200 k zdjęć. Rozumiem, że potem trzeba kupić nowy aparat.
Co w takim razie z filmami?
Też tak się liczy?
50 p na minutę daje 3000 klatek, na godzinę wychodzi 180.000 klatek i co?? Aparat na skraju wytrzymałości?
Bo jeśli tak, to kupię byle jaką kamerę JVC G Z - R 315 i ze słabą jakością będę te filmy robił.
Czy mogę prosić o ustosunkowanie się do problemu?
I jeszcze jedno: Czy będzie mi potrzebny jakiś program do obróbki zdjęć?

ksh
08-11-2016, 19:36
Zużywa się mechanizm podnoszenia lustra i migawka, w filmie masz teoretycznie zużywanie się matrycy ale można to pomijać.
Do obróbki zdjęć najpopularniejszy to Lightroom, masz wersje testową na stronie adobe.

D3200, D3300, D5200, D5300, D5500, D7100, D7200 - te aparaty dadzą ci właściwie identyczną jakość zdjęć, cała reszta to twoje umiejętności, a w aparacie jego funkcjonalność i komfort obsługi, ergonomia, dodatkowe funkcje.

Jacek_Z
08-11-2016, 20:28
To nie wytrzymalosc matrycy tylko migawki. I obawiam sie ze D3xxx nie ma wytrzymalosci 150 tys. Z tego co piszesz wynika ze ten aparat wystarczy ci na zrobienie ... niecalych 10 filmow. I bedzie musial byc inaczej zasilany bo akku nie wystarczy na 15 tys.
Nie wiem czy do filmow.poklatkowych bralbym lustrzanke.

Wejdz w bezlusterkowce sony skoro najwazniejsze jest filmowanie.

smogg9
08-11-2016, 20:32
Jeśli priorytetem są poklatkowe filmu to może zastanów się nad aparatem z elektroniczną migawką... tutaj 3000zł może być problemem...

kapital
08-11-2016, 21:29
Jacku dziękuję za sugestię, wezmę pod uwagę bezlusterkowca. Na razie problem rozwiązałem na poziomie 600 zł. Kupiłem wspomnianą wcześniej kamerkę w związku z filmami poklatkowymi.
Pozostaje dalej problem aparatu do zdjęć. Po sugestii koesha o tym, że D3200, D3300, D5200, D5300, D5500, D7100, D7200 dadzą właściwie identyczną jakość zdjęć, cała reszta to umiejętności, a w aparacie jego funkcjonalność i komfort obsługi, ergonomia, dodatkowe funkcje jestem dalej od celu, niż Wam się wydaje.
Kasa mówi, że D3300 a instynkt ... różnie. Dalej oczekuję na sugestie.
Chciałbym robić ładne zdjęcia aparatem. Filmów już nie będę robił. Przynajmniej polklatkowych.
koesh, Ty to dopiero potrafisz pocieszyć człowieka. Program, który zaproponowałeś to oczywiście drobne 529 zł. Kolejny wydatek. ale skoro trzeba ...

ksh
08-11-2016, 21:50
Nie trzeba lightroom, wywoływarke masz darmową na płytce do aparatu, wszystko zależy co dalej, lightroom to świetna sprawa bo popularność zapewnia ci dostęp do tutoriali itp.

Sporo twoich wątpliwości rozwieje wzięcie do ręki aparaty, przekonasz się jaka różnica jest między nimi, nie pozwolą ci w sklepie pewnie pstrykać bo obmacany sprzęt trzeba potem wyczyścić i jeszcze dobrze sprzedać ;)

amirez
08-11-2016, 22:38
1. Zdjęć nie robi aparat tylko fotograf - czyli co z tego, że sprzętu kupa, jak fotograf d... ;)
2. Żona ma D3300. Bardzo dobry sprzęcik. Fakt - gibany ekranik też by się przydał, ale zawsze można nad robaczkiem się pochylić.
3. Programów nie kupuj na początek. Szkoda kasy. Potrenuj na darmowych, przetestuj triale. Zobaczysz co najlepiej się sprawdzi. Ja do szybkiej obróbki używam darmowego FastStone.
4. Reszta to trening i lektura forum.

dannywrocek
08-11-2016, 23:21
Do zdjęć masz darmowy CNX-D od Nikona i np. proponowany fastone czy gimp (też darmowe). NA początek szkoda pieniędzy na soft,lepiej je zainwestuj w sprzęt (obiektywy). Za innymi sugeruję coś tańszego na początek (D3X00 lub D5X00) i obiektywy wg potrzeb (tu muszę przyznać,że szeroki rozrzut). Jak się "rozochcisz" to już będziesz wiedział czego Ci potrzeba / brakuje :-) Wciągające hobby ;-)

kapital
09-11-2016, 13:47
Proszę o sprawdzenie konfiguracji i odpowiedź, czy idę dobrym tropem.
Zaczynam od D3300 w końcu od czegoś muszę zacząć. Ten gibany ekran jest fajny ale D7100 już go nie ma. Istnieje prawdopodobieństwo, że mogę go urwać podczas eksploatacji. W końcu ze sprzętem obchodzę się, jak z kobietą.:)
Moja pierwsza konfiguracja:
http://allegro.pl/nikon-d3300-af-p-18-55-dx-70-300t-professional-i6598012102.html?reco_id=115faf35-a670-11e6-aaad-0224cd5b949d&ars_rule_id=201
albo taka:
http://allegro.pl/aparat-nikon-d3300-obiektyw-af-p-18-55-kit-i6591450866.html?reco_id=115faf35-a670-11e6-aaad-0224cd5b949d&ars_rule_id=201
Czekam z niecierpliwością na ocenę.
Może iść inną drogą. Może szukać obiektywów z drugiej ręki?

OjTam
09-11-2016, 14:06
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-nikon-d3300-czarny-i-ob-18-105-vr.html
Ten bym sugerował.
O tym 1wszym zestawie z tamronem zapomnij. To taka zapchajdziura...

kapital
09-11-2016, 14:55
OjTam a to ten sam aparat:
https://www.nalepsze.pl/aparaty-cyfrowe/aparat-cyfrowy-nikon-d3300-18-105vr?ceneo
Bo jesli tak, to mam 200 zł zaoszczędzony na kolejny obiektyw.
Aż się boję zadać pytanie: Jaki powinienem mieć drugi obiektyw?

sl011
09-11-2016, 15:16
Pieniądze na drugi obiektyw na razie odłóż sobie na lokacie krótkoterminowej. ;)
Ewentualnie, jeżeli podchodzisz do sprawy ambitnie - zamiast 18-105 możesz sprawić sobie od razu sigmę 17-50 f/2,8 OS HSM, która wielu osobom wystarcza za kilka obiektywów. Tylko ma ona krótszy zoom niż 18-105. I jest od niego jeszcze cięższa, co może przeszkadzać w połączeniu z lekkim aparatem typu D3300. Ale za to jest "jaśniejsza", dzięki czemu zyskujesz nie tylko efektowniejszy bokeh, ale i więcej światła. A o tej porze roku światło jest cenne... ;)
Albo zamiast drugiego obiektywu możesz sprawić sobie lampę zewnętrzną. Wtedy mniej będziesz obawiał się o światło. Wbrew pozorom dodatkowa lampa to nie tylko mocniejsze światło. Daje ona dużo większe możliwości sensownego (w miarę naturalnego) oświetlenia w ciemnych miejscach, niż lampa wbudowana. Wtedy nawet 18-105 może Ci wystarczyć na długo.

ksh
09-11-2016, 15:35
Jak kupujesz to warto dowiedzieć się czy aparat z polskiej dystrybucji bo to nie jest takie oczywiste, a wychodzi potem przy ewentualnym serwisie czy kalibracji.

artur0372
09-11-2016, 15:43
...Może szukać obiektywów z drugiej ręki?

Już nie pamiętam kiedy kupiłem nowy obiektyw. Biorę z drugiej, trzeciej może i z piątej ręki :-).
Nie ma się czego bać, tylko trzeba być troszkę ostrożnym.

anj
09-11-2016, 15:51
Jaki drugi obiektyw to zależy od tego co będziesz głównie fotografował - czy bardziej potrzebny będzie szeroki kąt, zbliżenia, makro, mała głębia ostrości i dobre światło. Musisz na to sam odpowiedzieć.

- - - - kolejny post - - - - - -

Już nie pamiętam kiedy kupiłem nowy obiektyw. Biorę z drugiej, trzeciej może i z piątej ręki :-).
Nie ma się czego bać, tylko trzeba być troszkę ostrożnym.

Ja mam podobnie, ale żeby kupować używane to najpierw aparat trzeba mieć i trochę praktyki, żeby wiedzieć jak sprawdzać.

amirez
09-11-2016, 16:50
D3300 + 18-105

ksh
09-11-2016, 19:01
Zakup D3300 i Sigmy 17-50 byłby najrozsądniejszy bo nikkor 18-105VR w komplecie wychodzi zazwyczaj ~900zł i więcej, a sigma nowa za 1450zł chyba jest do dostania, a to obiektyw, który może zostac na długo nawet po wymienie aparatu na lepszy, nikkorów używanych na rynku jest na kilogramy po 450-550zł.

kapital
09-11-2016, 21:29
Jak kupujesz to warto dowiedzieć się czy aparat z polskiej dystrybucji bo to nie jest takie oczywiste, a wychodzi potem przy ewentualnym serwisie czy kalibracji.
Może tak krótko. Ma znaczenie, że aparat nie jest z polskiej dystrybucji?
Jeśli kupię go w Niemczech, to jest inny aparat?
Tego nie rozumiem. Mógłbyś mi temat rozjaśnić?
Już wiem. Chodzi o gwarancję w Polsce i UE.

ksh
09-11-2016, 21:35
Chodzi o serwis, oficjalna dystrybucja w Polsce gwarantuje ci serwis w Polsce, wiele sklepów i sprzedawców w Polsce jak i na ebay/amazon ma sprzęt z HK lub z innych miejsc w azji, a tu gwarancje tylko te sklepy lub sprzedawcy mogą ci zapewnić.

koberek
10-11-2016, 01:05
kapital daruj sobie serie 3xxx/5xxx, podjedź do bliskiego sklepu z aparatami,
popatrz w wizjer i będziesz wiedział o co kaman,
piszę jako były użytkownik tego dziadostwa serii 3xxx/5xxx
startuj od 7000, albo inny system....

madebyzosiek
10-11-2016, 07:21
kapital daruj sobie serie 3xxx/5xxx, podjedź do bliskiego sklepu z aparatami,
popatrz w wizjer i będziesz wiedział o co kaman,
piszę jako były użytkownik tego dziadostwa serii 3xxx/5xxx
startuj od 7000, albo inny system....
Porada z kosmosu... To Ty też pójdź do sklepu i popatrz w wizjer D5 i podaruj sobie całą resztę dziadostwa Dxxx i Dxx... To zależy od budżetu, kupi sobie najlepszy, na jaki go stać. Ale serie D3xxx i D5xxx też potrafią zdjęcia robić, pomimo ciemniejszego wizjera. I, jak to piszesz, piszę ta jako były użytkownik serii D5xxx, a aktualny D7xxx...

sl011
10-11-2016, 09:15
Porada dotycząca pójścia do sklepu jest bardzo dobra. A najlepiej wziąć ze sobą kartę i pstryknąć też przy okazji parę zdjęć.
A jeśli chodzi o darowanie sobie takiej czy innej serii - to już co kto woli. Wizyta w sklepie może wiele wyjaśnić i co do aparatu i być może co do obiektywu.

kapital
10-11-2016, 10:13
"Pax Chrześcijanie. Pax !!!" - cytat z Krzyżaków podczas ucztowania na zamku krzyżackim.
Byłem w sklepie.
Stał sobie
D3300, D5500, D7200 - no kurde nie moja wina, że nie było D7100.
Musicie jednak wiedzieć, że ja mam chęci a wiedzy ani ciut ciut.
Stąd moje przyjście tutaj. Tu mi będziecie ciosać kołki a głowie a ja z pokorą będę je znosił, bo przecież nie mam innego wyjścia a drugiej tak profesjonalnej grupy nie znajdę. Przecież nie pójdę pod most i nie zapytam Antosia o jego zdanie, bo dla niego liczy się tylko wino albo coś jeszcze.
Oglądałem te trzy aparaty. Są ładne takie czarne. Nie wziąłem karty.
Rozumiem, że to ja mam decydować, przy moim stanie wiedz, jaki aparat mam kupić.
Wolałbym aby cała odpowiedzialność za zakup aparatu i obiektywu spada na Was. Ktoś w końcu musi być winny.:)
Oczekuję pomocy w zakresie propozycji zakupu konkretnego typu aparatu.
To, że są różne zdania, to dobrze, w końcu jeśli byłaby jednomyślność, to wrócilibyśmy do systemu, który niedawno opuściliśmy.
Tak więc idę do sklepu zaopatrzony w kartę. Robię zdjęcia każdym aparatem. Mam zdjęcia. I co dalej?

sl011
10-11-2016, 10:35
Pisałeś coś o małych owadach. Do tego prawdopodobnie będziesz potrzebować drugiego obiektywu. A to już wiesz, jaki kupisz drugi obiektyw - macro. :)
Przetestuj w sklepie, którym obiektywem będzie Ci się lepiej robić zdjęcia, w tym zbliżenia małych przedmiotów. 18-105 jest moim zdaniem bardziej uniwersalny w ogólnych zastosowaniach, ale jest gorszy od 18-55 jeśli chodzi o zbliżenia.
I przemyśl, czy na pewno chcesz lustrzankę. Weź do ręki też bezlusterkowca albo dobry kompakt (np Sony A6000, Olympus E-M10, Panasonic LX100, Fujifilm X-T10) i porównaj jak się nimi robi zdjęcia.

DawiX
10-11-2016, 10:52
Są ludzie co robią sesje i zarabiają mając D3xxx a są tacy co mają Dx i zdjęcia im wychodzą jako takie.

Ja mam D5200 i zdarza się zdjęcie "fajne" a zdarzają się i takie o dupę rozbić.
Zależy wszystko od umiejętności, fotografowanego obiektu i praktyki w Lightroomie.

amirez
10-11-2016, 11:45
Przestań kombinować. Kup aparat, na który Ciebie stać, rób zdjęcia i ciesz się.

dannywrocek
10-11-2016, 11:46
"Pax Chrześcijanie. Pax !!!" - cytat z Krzyżaków podczas ucztowania na zamku krzyżackim.
Byłem w sklepie.
Stał sobie
D3300, D5500, D7200 - no kurde nie moja wina, że nie było D7100.
Musicie jednak wiedzieć, że ja mam chęci a wiedzy ani ciut ciut.
Stąd moje przyjście tutaj. Tu mi będziecie ciosać kołki a głowie a ja z pokorą będę je znosił, bo przecież nie mam innego wyjścia a drugiej tak profesjonalnej grupy nie znajdę. Przecież nie pójdę pod most i nie zapytam Antosia o jego zdanie, bo dla niego liczy się tylko wino albo coś jeszcze.
Oglądałem te trzy aparaty. Są ładne takie czarne. Nie wziąłem karty.
Rozumiem, że to ja mam decydować, przy moim stanie wiedz, jaki aparat mam kupić.
Wolałbym aby cała odpowiedzialność za zakup aparatu i obiektywu spada na Was. Ktoś w końcu musi być winny.:)
Oczekuję pomocy w zakresie propozycji zakupu konkretnego typu aparatu.
To, że są różne zdania, to dobrze, w końcu jeśli byłaby jednomyślność, to wrócilibyśmy do systemu, który niedawno opuściliśmy.
Tak więc idę do sklepu zaopatrzony w kartę. Robię zdjęcia każdym aparatem. Mam zdjęcia. I co dalej?
Tak łatwo nie będzie :) Robisz zdjęcia i później oglądasz :) I nadal nie wiesz jaką podjąć decyzję :) Na tym etapie, to chyba lepiej zainwestować w tańsze body (może jednak weź pod uwagę używane) i jakiś kitowy obiektyw (18-55 lub 18-105). Trochę "ogarniesz" temat, dokupisz obiektyw, a z czasem zmienisz body na nowe / lepsze / inne. Ale to wtedy, kiedy już będziesz wiedział, co Cie ogranicza w tym posiadanym i czego oczekujesz po zmianie. Pamiętaj, że body to tylko jeden z elementów i, wbrew pozorom, jeden z tańszych ;) Więc już nie myśl dłużej i kup, a potem fotografuj :) Wiesz na ile Cię teraz stać (zarówno pod kątem finansowym, jak i umiejętności).

Jacek_Z
10-11-2016, 11:55
Oczekuję pomocy w zakresie propozycji zakupu konkretnego typu aparatuKonkretnie? Proszę:
Nikon D5300 z obiektywem 18-105. Złoty środek.
Przekonasz się, że lustrzanki to wymagający sprzęt (nie jak kompakty, gdzie tylko wybierasz program tematyczny i naciskasz spust). I albo się zniechęcisz, albo złapiesz bakcyla i dokupisz obiektywy, wymienisz body itd. itd.

siemalysy
10-11-2016, 12:27
Pozwolę sobie wtrącić moje trzy grosze. Zgadzam się z przedmówcą. Sam użytkuję D5300 z kitowym obiektywem i na początek przygody z lustrzanką wystarczy. Oczywiście należałoby zapomnieć o trybie zielonego aparatu czyli auto. Po pewnym czasie dokupiłem sobie stałke. Ja na lustrzankę przeszedłem z kompakta Nikon P80 i już miałem trochę ogarnięte trymy "A" "S" i "M". Teraz odkładam kasę na obiektyw tele o większej ogniskowej niż jest w kicie. Zastanawiam się też nad manualnym Heliosem. Pozostaje Tobie kolego dokonać wyboru i zacząć cykać fotki.

kapital
10-11-2016, 20:53
Wielu z Was przestrzega mnie przed tym, że robienie zdjęć lustrzanką, to nie robienie zdjęć automatem, małpką, a z takimi aparatami miałem do czynienia.
Jak wspomniałem wcześniej, zanim wydam złotówkę, to oglądam ją z trzech stron i wpadłem na pomysł.
Znalazłem dziecko (lat chyba 26), któremu się skitrała lustrzanka z takim standardowym obiektywem. Podobno szlag trafił silnik od autofokusa. Nie podam nazwy aparatu ale jeśli jej sfinansuje tą naprawę, to ona mi pożyczy do zabawy ten aparat. Wtedy będę miał rozwiane wątpliwości co do mojego zapału do fotografowania. Pozostaje mi tylko znaleźć autoryzowany serwis sony we Wrocławiu, bo w Warszawie już znalazłem.
Z tego interesu dzieciątko będzie miało zysk, bo będzie miało sprawny aparat a ja wiedzę o moim hobby.
Jeśli będę wiedział co chcę to wtedy mi pomożecie.... No to co towaysze. Pomożecie?:)

ksh
10-11-2016, 21:05
Oby naprawa nie była droższa niż tania lustrzanka, zwłaszcza w sony i pewnie jakiś stary model ?

kapital
10-11-2016, 21:15
W niedzielę będę znał model. W poniedziałek rozpocznę rozmowy na temat naprawy. Koesh !!! Ty naprawdę potrafisz pocieszyć!:)

ksh
10-11-2016, 21:31
Miałem lustrzanki sony i nie wspominam ich jakoś z entuzjazmem, fakt że A200 dało się robić świetne zdjęcia ale jak dostałem do rąk nikona D80 to stwierdziłem że to kosmiczny aparat w porównaniu do sony, oczywiście sa nowsze aparaty sony, napisz jaki model :)

kapital
13-11-2016, 20:15
Już wiem
Aparat, który jest zepsuty, a którym mógłbym zacząć się bawić po naprawie, nim kupię Nikona, to Sony Alfa 350 + obiektyw 17-80.
Sprawdziłem w komisie. Koszt takiego aparatu. Dokładnie takiego używanego to 600 zł. Nie wiem, czy jest sens naprawiać. Chociaż wiem, że zepsuty aparat ma niewiele zdjęć zrobionych.

ksh
13-11-2016, 20:30
Jak chcesz rady to nie zawracaj sobie tym głowy, bardzo słaby aparat i tragicznie słaby obiektyw, miałem A200 i A350 i najbardziej lubiłem A200 z obiektywem minolta 1.7/50mm ale przykładowo nikon D80 to gigantyczna różnica na plus, a aparat teraz można kupić za 600-700zł z obiektywem nikkor 1.8/50D.

april44
13-11-2016, 21:18
Ja na ten moment zwróciłabym większą uwagę na dobry obiektyw, niż na body. Jak już ktoś wcześniej pisał- S17-50 2.8 i body, na jakie ci wystarczy.

kapital
13-11-2016, 21:26
Koesh.
Już zrezygnowałem z naprawy Sony.
Będę kupował Nikona używanego, jak zasugerowałeś (w razie czego na Ciebie będzie), D80 z obiektywem. :)
Ale znowu mam pytanie:
Czy ten obiektyw będzie odpowiedni na początek? (wiem, że nie mogę od jednego obiektywu wymagać wszystkiego).
Czy nie lepiej kupić aparat za 450 zł (leży niedaleko mojej miejscowości) i dokupić obiektyw taki sam lub inny? Oczywiście za Waszą sugestią.
I mam dogadane. Jak nauczę się fotografować a możliwości tego aparatu będą mi za małe, to oddam go dzieciątku. Oddam go również dzieciątku, jak nie sprostam fotografii.
Stąd moje dodatkowe pytania, aby dzieciątko, które otrzyma ode mnie ten aparat mogło się nim jeszcze pobawić. Gdybyś koesh nie wspomniał, że pomiędzy aparatem sony wspomnianym przeze mnie a Nikonem D80 jest taka różnica, do głowy by mi nie przyszło dać go później dzieciątku.

ksh
13-11-2016, 21:37
Dyskutujemy o opcji minimum i tu nikon D80 nadal prezentuje wysoką jakość, trudno znaleźć aparat, który wypluje jpg w tak dobrej jakości, ergonomia samej puchy bardzo fajna, silnik, ekranik górny, poczytaj i zobacz co potrafi.
Opcja droższa to nikon D90 albo D5000 i D3100.

kapital
13-11-2016, 21:49
Koesh !! No przestań.
Zakładam, że kupuję Nikon D80.
Pozostaje kwestia obiektywu(ów)
Zapytałem, czy kupić samą puchę i do tego obiektywy, czy w zestawie, jakim ktoś proponuje.
Czy obiektyw, który podał april44 (S17-50 2.8 ) nie będzie rozwiązaniem lepszym?
a taki (Nikon D80 z Tamron 18-200mm) to coś dobrego? Za 805 zł.

poste
13-11-2016, 22:01
Nie zawracać sobie głowy Tamronem 18-200.
D80 występował w zestawach z N18-135, ja swój zestaw sprzedałem właśnie za 800 zł, powinieneś taki znaleźć w podobnej kwocie. Ewentualnie samo body i dokupić 18-105 lub nawet 18-55, tych szkieł na rynku jest sporo. 18-135 poza wolnym AF to przyzwoity obiektyw.
D80 na początek przy niskim budżecie zdecydowanie polecam.

april44
13-11-2016, 22:01
Ja bym tego obiektywu nie brała, jest średnio użyteczny.

TOP67
13-11-2016, 22:04
Dodać chciałem, że moim zamierzeniem jest również fotografowanie nocnego nieba z przemykającymi po nim gwiazdami. Chciałbym również robić zdjęcia portretowe. Czyli takie wyraźne osobom najbliższym. Już wiem, że bez obiektywów się nie da. Wiem również, że jak źle zainwestuję, to potem będę musiał dopłacać za zmianę sprzętu, więc przewiduję chyba 4000 zł i coś w górę. Tylko żeby nie za wiele.

D7100 nie nadaje się do astrofotografii. Zdjęcia nocne to trochę co innego. Miałem ten aparat i zrobiłem nim jedne z najfajniejszych zdjęć, ale namordowałem się solidnie z nocnym niebem. Da się nim zrobić startrails, ale fotki drogi mlecznej już nie za bardzo.

ksh
13-11-2016, 22:06
Sigma 2.8/17-50 jest najlepszym rozwiązaniem ale takich zestawów pewnie nie znajdziesz, tamrona 18-200 odpuść to szmelc.
D80 chyba bywały z nikkorem 18-70, który jest całkiem udanym kitem i lepszym niż pierwsze modele 18-55mm, stałka 1.8/50D jest świetna ale ogranicza cie mocno, w pomieszczeniu będzie wąsko ale na zewnątrz super, ja lubię 50mm na DX bardzo, jest jeszcze nikkor 28-105mm makro 1:2, brakuje szerokości ale jest bardzo ostry i ma użyteczne makro jako jeden z nielicznych obiektywów i to też warto brać pod uwagę, no i na koniec może uda ci się trafić zestaw z nikkor 18-105VR, który jest poelcany przez wielu, mimo że ciemny to jednak ma stabilizacje i jest całkiem dobry optycznie.

kapital
13-11-2016, 22:21
Czyli kupuję puszkę Nikon D80 ok 20.000 zdjęć za 450 zł
a taki obiektyw np. mógłby być?
Sigma 17-50 / 2.8 EX DC OS HSM za cenę ok 900 zł (tylko czy będzie pasował)
a taki to będzie pasował?
Sigma Objektiv 28-200mm Hyperzoom Macro - za cenę ok 200 zł (u Niemców)
a taki to chyna nowy mógłnym kupić
SIGMA 70-300mm F/4,0-5,6 DG für Nikon 70 mm-300 mm Objektiv f/4-5.6, System: Nikon AF - za ok 450 zł (ale co bym nim robił?)

poste
13-11-2016, 22:23
Można też upolować za 100-150 zł Nikkora 28-80, plastik ale optycznie całkiem niezły. Ale z uwagi, na to, że z ISO W d80 nie poszalejesz, sugerowałbym coś ze stabilizacją, nowszego, choćby 18-55 VR, jeśli ma być po taniości.

poste
13-11-2016, 22:53
...
a taki obiektyw np. mógłby być?
Sigma 17-50 / 2.8 EX DC OS HSM za cenę ok 900 zł (tylko czy będzie pasował)
Miałem równocześnie Sigmę i d80, ale słowo daję nie pamiętam jak to chodziło, ale chyba bez żadnych problemów. Pytanie, czy na początku zabawy z lustrzanką docenisz jakość tego szkła, czy więcej zabawy nie da jednak 18-105 lub 18-135? Na początku wielu fotografów fascynuje się zoomem (co samo w sobie nie jest złe), i możesz zniechęcić się "małym " zakresem S17-50 lub N18-55.

a taki to będzie pasował?
Sigma Objektiv 28-200mm Hyperzoom Macro - za cenę ok 200 zł (u Niemców)
Daruj sobie takie koszmarki za 200 zł. szkoda czasu. Szybko zauważysz wady.

anj
14-11-2016, 10:17
Na początku wielu fotografów fascynuje się zoomem (co samo w sobie nie jest złe), i możesz zniechęcić się "małym " zakresem S17-50 lub N18-55.

Z drugiej strony mała głębia ostrości z jasnym obiektywem też jest fascynująca, nie wiem czy nie bardziej.

kapital
15-11-2016, 09:19
Jedno z ostatnich pytań.
Gdybyście mieli wybrać zakup aparatu używanego, to który wybralibyście?

NIKON D80 +NIKKOR 18-55MM 3,5-5,6G - 17.000 zdjęć - 700 zł
NIKON D80 + AF-S DX ZOOM NIKKOR 18-135 - 26.000 zdjęć - 815 zł
body NIKON D80, obiektyw AF-S NIKKOR 18-55 mm, 1:3.5-5.6 G, obiektyw AF NIKKOR 50 mm, f/1.8D - 26.000 zdjęć - 999 zł
a może
NIKON D80 BODY - 450 zł
i szukać obiektywu?

Rycerz
15-11-2016, 10:32
nikon d80 i szukać obiektywu ;-)

poste
15-11-2016, 10:58
W N18-135 moim zdaniem głównie brakuje stabilizacji, jest oczywiście wolny (ale 18-105 też nie jest demonem prędkości ;) ), poza tym optycznie to nie jest złe szkło a i zakres bardzo fajny. Stare 18-55 to już w ogóle nie ma sensu. Dziś jednak celowałbym w jakieś nowsze, z VR, na czym zyska jakość zdjęć, bo w d80 z ISO nie zaszalejesz :sad:

kapital
15-11-2016, 11:27
nikon d80 i szukać obiektywu ;-)

Wy mnie chyba kiedyś zabijecie. A może nie.
Po czym poznać, że dany obiektyw pasuje do Nikona D80?
Czy jest jakaś prosta metoda? Poza oczywiście realnym założeniem go do aparatu.

anj
15-11-2016, 11:36
Do D80 pasują wszystkie obiektywy z bagnetem F Nikona. No może oprócz jakiś zupełnych staroci. D80 ma wbudowany śrubokręt w bagnet, więc współpracuje ze szkłami nie posiadającymi własnego silnika.

poste
15-11-2016, 11:54
...
Po czym poznać, że dany obiektyw pasuje do Nikona D80?
Czy jest jakaś prosta metoda? Poza oczywiście realnym założeniem go do aparatu.

Po tym, że ma bagnet Nikon F ;) A jeśli chodzi o nikkory, żeby był wyprodukowany po 1977r.
To najprostsza metoda.

- - - - - - - - - -

http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

TOP67
15-11-2016, 12:34
Generalnie wszystkie ze stykami. Poza najnowszymi AF-P i z przysłoną elektromagnetyczną.

april44
15-11-2016, 18:45
Jedno z ostatnich pytań.
Gdybyście mieli wybrać zakup aparatu używanego, to który wybralibyście?

NIKON D80 +NIKKOR 18-55MM 3,5-5,6G - 17.000 zdjęć - 700 zł
NIKON D80 + AF-S DX ZOOM NIKKOR 18-135 - 26.000 zdjęć - 815 zł
body NIKON D80, obiektyw AF-S NIKKOR 18-55 mm, 1:3.5-5.6 G, obiektyw AF NIKKOR 50 mm, f/1.8D - 26.000 zdjęć - 999 zł
a może
NIKON D80 BODY - 450 zł
i szukać obiektywu?
18-55 i 50 to fajny zestaw na początek, ale nie wiem czy opłaca się go kupić (nie wiem, ile jest wart aparat z takim przebiegiem i 50 1.8D). przeliczyłabym i zastanowiłabym się.

Rycerz
15-11-2016, 18:54
kup 18-105/3.5-5.6
będziesz zadowolony

poste
15-11-2016, 19:05
18-55 i 50 to fajny zestaw na początek, ale nie wiem czy opłaca się go kupić (nie wiem, ile jest wart aparat z takim przebiegiem i 50 1.8D). przeliczyłabym i zastanowiłabym się.

To ja powiem, że nie warto starego 18-55.

D80 to 400-450 zł, 50 1.8D ~350 zł. A teraz wystarczy popatrzeć, ża ile można kupić 18-55VR. Podkreślam stabilizację, bo do d80 ma to duży sens.

Jacek_Z
15-11-2016, 19:31
Ja bym dołożył 100 zł i kupował D200 a nie D80.

Rycerz
15-11-2016, 20:18
to inna liga

madebyzosiek
15-11-2016, 20:35
Ja też :)

Jacek_Z
15-11-2016, 23:40
to inna liga
I właśnie dlatego bym dołożył 100 zł.

Ma np. pomiary z każdym obiektywem - także z tymi M42 z przejściówkami.

Damian911
16-11-2016, 22:22

Dokładnie, Jacek_Z ma rację. Różnica 100zł a dużo więcej szkieł do wyboru, ze względu na pomiar światła ze wszystkim co się zamocuje. Ja właśnie tak zaczynałem nie mając wymarzonych nikkorów i nie żałuję nic a nic. Ograniczenie używalnego iso oraz mnogość opcji w tym aparacie czyni go świetnym modelem do nauki fotografowania, zwłaszcza przy obecnych cenach. Potem będzie już wiadomo czego trzeba i wymieni sie na nowszy model. Rawy z 10Mpix matrycy dzwignie chyba każdy komputer.
Co do obiektywów: nikonowskie zoomy, 18-55 vr (tanio), 18-105 vr (drożej),
jasna stałka z AF: af-s 35/1,8 (światło w D200 szczególnie cenne :) )
Można się też pokusić o jakies stare szkła manualne jeśli ostrzenie ręką nie stanowi problemu..nikonowskie albo m42.

kapital
16-11-2016, 22:48
Z ostatnich trzech wypowiedzi wnioskuję, że szykować mi chcecie nie D80 a D200. A tak już się przyzwyczaiłem do D80. Po wypowiedzi Damiana911 wnioskuje, że nie będzie mi łatwo, bo D200 oferuje więcej ustawień ręcznych.
Wnioskuję też, że obiektywy, które podał Damian911 też mam kupić. No dobrze. Opanowałem mniej więcej finansowo D80 i obiektywy. Teraz przejdę do D200 i zobaczę, jakie tam są możliwości. Nawet dyskutować nie będę o logiczności zakupu takiego aparatu z uczestnikami, których staż na forum wynosi powyżej 10 lat. Postaram się wg siebie porównać mimo wszystko dwa aparaty a wątpliwości zamieszczę. Partnerkę życiową chyba wybierałem krócej :).

ksh
16-11-2016, 23:17
Zalety D200 są spore, jedyny minus to karty CF i trudność dorwania w dobrym stanie bo większość co spotkałem to spuchnięte i odklejone wszystkie gumy na aparacie.
D80 to koszt ~400zł, D200 ~600zł, a D90 ~700zł.

Jako opcje minimum jednak brałbym D80.

Rycerz
16-11-2016, 23:43
Nawet dyskutować nie będę o logiczności zakupu takiego aparatu z uczestnikami, których staż na forum wynosi powyżej 10 lat. Postaram się wg siebie porównać mimo wszystko dwa aparaty a wątpliwości zamieszczę. Partnerkę życiową chyba wybierałem krócej :).

nie mów jej tego ;-)

jest na forum wątek; same zachwyty na temat d200.

poczytaj. To swietna pucha za małe pieniądze jak na ceny za sprzęt.

Damian911
17-11-2016, 00:26
Capital, kwestia obiektywów zależy głównie od tego co będziesz chciał fotografować i posiadanych środków. Pisałeś, że chciałbyś krajobraz i makro. Krajobraz można fotografować zarówno szerokim obiektywem np sigma 10-20/4,5-5,6, jak i teleobiektywem np 70-200/... zależy co kto preferuje i co się fajnego napotka na drodze. Nie jest Ci do tego potrzebne ani wysokie iso, ani jasny obiektyw. Stabilizację w obiektywie lepiej zastąpić statywem. Zatem w tym zastosowaniu D200 byłby chyba optymalny. W makro jest już troche inaczej. Statyw często przydatny, jeśli nie statyw to vr. Wielu zawodowców w makro używa dodatkowego osprzętu, tj. mieszków, pierścieni, czasem lamp blyskowych. Do fotografii małych obiektów optymalnie byłoby mieć osobny obiektyw z odwzorowaniem 1:1, np. nikkor AF-D 105/2,8 micro lub podobny innych firm np. Tamron 90/2,8 macro, jak ma być taniej to może być MF nikkor 55/3,5 micro (do owadów troche za mała ogniskowa chyba). Ale można też kombinować na różne sposoby, stosując obiektywy m42 z pierścieniami pośrednimi/mieszkiem, mocować obiektyw odwrotnie itd. Im więcej będziesz chciał kombinować, tym bardziej wskazany jest aparat wyższej klasy --> D200. (np ze względu na ten pomiar światła, z przysłowiowym sloikiem po musztardzie)
Jeśli jednak, potrzebowałbyś aparatu używać bardziej uniwwersalnie, tzn. poza krajobrazem i makro również w ciemniejszych okolicznościach imprezach rodzinnych, to wspomniany wcześniej D90 (droższy o kolejne 100-300 zł) ma do tego lepsza matrycę (CMOS, z wyższym używalnym iso).
Minusy D200 wymienił koesh, niektórzy pisali też o prądożerności D200, ale jakoś w moim tego nie stwierdziłem za bardzo. Działa do dziś, aż miło, sprzedawać żal.

Natomiast z całą moją wieloletnią sympatią do Nikona, chcąc fotografować wyłącznie krajobrazy i makro, mając w garści 3000 zł zastanowiłbym się, czy napewno nikon a nie np. jakiś canon, którego należy cenić za obiektywy serii L o świetle 4. Dla mnie guzikologia Nikona jest dużo lepsza, ale jakoś ludzie używają tych canonów.

Podsumowując: Przykładowy zestaw (bo nie wiem czy lubisz szerko czy wąsko) D200+N18-105 vr+ N AF D 105/2,8 micro+statyw lub D90+S 10-20+ Tamron 90 makro lub jakaś kombinacja tych zestawów, jak kolwiek nie pomieszasz będziesz miał przyzwoite narzędzie, reszta będzie Twoją winą/zasługą. Oczywiście mogą być też inne obiektywy, zależnie od potrzeb.

poste
17-11-2016, 00:37
Warto pamiętać o takim drobiazgu
http://camerasize.com/compare/#194,216

kapital
18-11-2016, 18:18
I już, już, już prawie byłem zdecydowany ale ... ale zadzwoniłem w jedno miejsce i skonsultowałem alternatywę pomiędzy D80 a D200.
Oczywiście liczyłem na jedną odpowiedź ale z Wami to tak już jest, że jak zapytam o jedno to oczywiście dostanę odpowiedź ale dostanę również alternatywę. I dostałem.
D200 to fajny aparat ....ale za rok, może dwa jest prawdopodobne, że zacznie brakować części do niego.
Natomiast D300 albo jego młodszy brat D300S mógłby być dla mnie odpowiedni.
Powiedziano również, że D80 nie jest zły ale więcej osiągnę przy D200 .... no ale za rok problem z częściami.
Co Wy na wybór D300 lub D300S?

ksh
18-11-2016, 18:35
Ale wiesz że D300/300s to sprzęt nadal lubiany przez zawodowców i wyrwanie czegoś nie zajechanego to cud ?
Zresztą cena nie jest atrakcyjna bo zrównała się ostatnio z D7000 prawie, to przedział cenowy ponad 1000zł, a tu znowu masz ciekawe w tej cenie tez niższe serie np D5100 lub D3200 spokojnie poniżej 1000zł kupisz.
Ja ci napisze jeszcze raz, opcja minimum to D80, wydasz maks 400zł i masz aparat bardzo fajny, jak dla mnie dokładanie więcej za aparaty z "tamtych czasów" nie ma sensu, lepiej już kupić D3200/D5100 albo ostatecznie D90 bo to świetna pucha ale tez mocno przeceniona.
Jak masz kase 1000-1200zł to poluj na D7000.
Jak nie będziesz mieć kasy na super obiektywy to nikkor 1.8/50D świetna sprawa, 18-55VRII też będzie ok, a 18-105VR używany to nadal świetna cena/jakość.

madebyzosiek
18-11-2016, 18:40
D200 to fajny aparat ....ale za rok, może dwa jest prawdopodobne, że zacznie brakować części do niego.

Do Nikona F100, F90x, F501, FA, że o FE nie wspomnę też już dawno nie ma części, a ja każdego z nich na nogi stawiałem ;)
D200 znalazłem niedawno, w dość ładnym stanie z niedużym przebiegiem i nie wygląda jakby miał się zepsuć :)
D300 jest bardzo ok, jednak trzeba pamiętać że to wół roboczy często był, więc może być zjechany mocno, no i jak słusznie zauważono, kosztuje tyle co D7000, a tam już matryca więcej może :)

CC_PL
18-11-2016, 22:02
Tak wracając do tematu ;) To w mojej ocenie z amatorskich body to najkorzystniej wyglądają D3300 (od ~1300 zet) i D5300 (od ~1850 zł). A szkiełko to najlepiej kultowy 18-105 VR, do tego lampa flash, filtr polar lub chociaż UV. I w 3000 się zamkniesz. Kupując tańsze body wystarczy na lepszy flash / filtry / statyw. D5300 jest wart uwagi pod video lub gdy potrzebujesz lepszego AF. WIFI i GPS to akurat gadżet. Więc jeśli nie potrzebujesz lepszego AF i odchylanego LCD warto się zastanowić czy nie lepiej kupić D3300 za zaoszczędzoną kasę kupić lepsze akcesoria.

Rycerz
18-11-2016, 23:05
wolałbym kupić nowe d5100, 5200, 5300 niż stare d300s.
d200 jest tanie. Ciekawe. Ale technologicznie to już przepaść niestety. No trzeba być świadomym jego wad, jego toporności. Praktycznie nieuzywalny monitorek ;-) za to wspaniała zaleta podpinania wszystkich szkieł nikona, starych, tanich, dobrych.
Więc albo pchaj sięw nowe technologie albo staruszka d200. D300s to spore ryzyko.

nikoniarz
18-11-2016, 23:20
Sprzęt entry level to niestety wiele ograniczeń- fps, AutoFP, AF, akumulator... Miałem, i nigdy nie wrócę do czegoś pokroju D3xxx lub D5xxx. No chyba, że jako dodatkowy sprzęt...

dannywrocek
19-11-2016, 11:28
Sprzęt entry level to niestety wiele ograniczeń- fps, AutoFP, AF, akumulator... Miałem, i nigdy nie wrócę do czegoś pokroju D3xxx lub D5xxx. No chyba, że jako dodatkowy sprzęt...
Ale autor wątku dopiero zaczyna przygodę z foto i skoro ma być w miarę dobrze,a budżetowo,to entry level też jest sensowną propozycją. Choć jeśli ma nie być nowy,a dobry,to może od razu D7000? Można kupić za ok. 1000-1200 pln i możliwości są szersze niż w w seriach D5xxx czy D3xxx (nawet sprawa starszych obiektywów bez własnego silnika). Nie mówiąc o klawiszologii :-)

CC_PL
19-11-2016, 12:36
D7000 pluł olejem i dość trudno przy zakupie sprawdzić dany egzemplarz pod tym kątem. Poza tym to rewelka - świetny sensor (jak w D5100), ergonomia, podwójny slot, AF-tuning. Wszystko ma co potrzeba, tylko niestety to był też problematyczny model.

Umbra
19-11-2016, 12:49
a6000 + SEL50 i kit 16-50. Może się uda w założonym budżecie z używkami.

kapital
19-11-2016, 18:01
D7000 pluł olejem i dość trudno przy zakupie sprawdzić dany egzemplarz pod tym kątem.

A co to znaczy pluł olejem?
Przecież to nie samochód!!

CC_PL
19-11-2016, 18:21
A co to znaczy pluł olejem?
Przecież to nie samochód!!

To takie nasze forumowe powiedzenie ;)

a6000 + SEL50 i kit 16-50. Może się uda w założonym budżecie z używkami.

Niedawno taki zestawik można było nowy wyrwać za 3350-3400, a dziś to okolice 3800-4000 zł.

Może ktoś powiedzieć z czego wynika podwyższka cen (o 10-20% średnio w tym roku)? Czy chodzi o trzęsienie ziemi w Japonii które dotknęło dwie firmy, a większość podniosła ceny. Ja tego nie rozumiem :) Zwykle elektronika taniała, a tutaj takie jaja.

ksh
19-11-2016, 18:25
Ja pamiętam promocje w eurortv na A6000 z kitem za 1999zł, jak pojawił się A5100 to nagle cena A6000 skoczyła o 400zł.

kapital
19-11-2016, 18:46
Już doczytałem o pluciu olejem!!!! Jestem w głębokim szoku. Jakiś olej pluje na matrycę. Jutro zadzwonię do serwisu i dowiem się, które aparaty nie pluję.
Wg mnie to nieporozumienie. Sprzęt kosztuje niemało i może mieć takie wady?

TOP67
19-11-2016, 19:10
Nie musisz dzwonić, wiemy co powiedzą: "żaden Nikon" ;)

kapital
19-11-2016, 19:32
Oczywiście Ci wierzę. Ale .... Jest znane powiedzenie tow. Feliksa D. "wierz, ale kontroluj", pozwól więc, że ja postąpię wg tej maksymy bo choć komunistyczna, w życiu kapitalistycznym po ok. 100 latach przydatna i aktualna. Zadzwonię więc do pomocy i serwisu w poniedziałek a następnie podzielę się z Wami informacjami. Ma się rozumieć, że jeśli uzyskam słowne zaprzeczenie chlapania, a będę zdecydowany kupić Nikona danego typu, pójdzie za tym zapytanie pisemne o chlapanie. Z odpowiedzią pisemną nikt dyskutować nie będzie. (chyba)

CC_PL
19-11-2016, 21:44
Nie musisz dzwonić, wiemy co powiedzą: "żaden Nikon" ;)

Panie, to nie u nas, podobno Canony chlapią olejem.

...pójdzie za tym zapytanie pisemne o chlapanie.

Szczerze wątpię, że dostaniesz na piśmie cokolwiek od nich.

Z odpowiedzią pisemną nikt dyskutować nie będzie. (chyba)

W naszym kraju różnie bywa :)

Ja pamiętam promocje w eurortv na A6000 z kitem za 1999zł, jak pojawił się A5100 to nagle cena A6000 skoczyła o 400zł.

Paranoja jakaś dziś po 1700 zł są A5000, a A6000 zbliżają się do 2800 zł.

dannywrocek
19-11-2016, 23:57
Oczywiście Ci wierzę. Ale .... Jest znane powiedzenie tow. Feliksa D. "wierz, ale kontroluj", pozwól więc, że ja postąpię wg tej maksymy bo choć komunistyczna, w życiu kapitalistycznym po ok. 100 latach przydatna i aktualna. Zadzwonię więc do pomocy i serwisu w poniedziałek a następnie podzielę się z Wami informacjami. Ma się rozumieć, że jeśli uzyskam słowne zaprzeczenie chlapania, a będę zdecydowany kupić Nikona danego typu, pójdzie za tym zapytanie pisemne o chlapanie. Z odpowiedzią pisemną nikt dyskutować nie będzie. (chyba)
Strasznie dzielisz włos na czworo :) Każdy model ma swoje wady i zalety, o każdym można napisać coś dobrego i coś złego. Masz już zasugerowane propozycje, znasz swój budżet :) Więcej z tego wątku nie wyciśniesz :) Idź, kup, fotografuj. Najpierw będziesz rozczarowany, ale jeśli masz samozaparcie i będziesz ćwiczył, przyjdzie zadowolenie. Potem pojawi się chęć posiadania czegoś lepszego, nowszego może (nowe body, nowy obiektyw). I znów będziesz szukał :) Nie trać czasu. Lepszej odpowiedzi niż w tym wątku już nie dostaniesz.

kapital
20-11-2016, 19:43
Strasznie dzielisz włos na czworo
Ty z pewnością zrobiłbyś to samo nie mając wiedzy w zakresie fotografii.

Każdy model ma swoje wady i zalety, o każdym można napisać coś dobrego i coś złego. .
Dlatego właśnie pytam, pytam i będę pytał. Po to jest chyba to forum. Wiem, że dla niektórych jest to nudne, jak flaki z oliwą z oliwek (lepsza sraczka)

Idź, kup, fotografuj. Najpierw będziesz rozczarowany, ale jeśli masz samozaparcie i będziesz ćwiczył, przyjdzie zadowolenie.
Widzisz!! Twoje uwagi też są dla mnie cenne. Będę miał na uwadze to, co powiedziałeś i starał się będę przeciwdziałać temu i robić coraz lepsze. Oczywiście macie mnie na głowie również później, kiedy będę miał wątpliwości lub pytania z zakresu fotografii.

ksh
20-11-2016, 20:04
Nie zawsze forumowe porady się sprawdzają, musisz brać pod uwagę że na forach jest dużo teoretyków i twórców legend :)
Co do chlapania, podobno chlapie D7000 i D7100 ale osobiście nie odnotowałem takich rzeczy, ale jakby coś to matrycę potrafię sam wyczyścić i zajmuje to dwie minutki.

kapital
20-11-2016, 20:52
Nie zawsze forumowe porady się sprawdzają, musisz brać pod uwagę że na forach jest dużo teoretyków i twórców legend :)
Dlatego też czytam wpisy i analizuję, i pytam, i zastanawiam się, i pytam, i pytam

Co do chlapania, podobno chlapie D7000 i D7100 ale osobiście nie odnotowałem takich rzeczy, ale jakby coś to matrycę potrafię sam wyczyścić i zajmuje to dwie minutki.
Ja bym do tego użył papieru ściernego, pilnika i benzyny ekstrakcyjnej albo innego rozpuszczalnika:). Zajęło by mi pewnie więcej czasu ale efekt byłby powalający. Dzwoniłem do serwisu Nikona, robią taką usługę i do tego sprawdzają aparat, co w przypadku zakupu na rynku wtórnym jest sprawą niebagatelną, jak dla mnie.
A d5500 lub D3300 chlapią?

ksh
20-11-2016, 20:57
Dobry nikon musi chlapać, ewentualnie jakieś flary lub error na 1/4000, wtedy masz pewność że nikon dodał coś od siebie, że sprzęt ma duszę, bo same odklejające się gumy to zwykłe niechlujstwo konstrukcyjne :)

CC_PL
20-11-2016, 21:06
Trochę przesadzasz. ale fakt że Nikon opuścił nieco loty.

madebyzosiek
20-11-2016, 21:09
Każdy aparat może chlapać olejem, migawka pracuje na mechanizmie, który musi być jakoś smarowany i tego nic nie zmieni. Ja czyściłem matrycę w D300s (raz), D200 (na razie też raz), w D90 (żeby się nauczyć, bo czysta była), w D7100 średnio co 10000-15000 zdjęć (na razie trzy razy). Czyszczenie to chwila zabawy i koszt płynu i szpatułki. Dla mnie argument "chlapania" nigdy nie był ważny, więc nigdy bym nie skreślił aparatu, bo "chlapie olejem" ;)
Kupuj, rób zdjęcia i pytaj jakby co :)

dannywrocek
20-11-2016, 23:02
Ty z pewnością zrobiłbyś to samo nie mając wiedzy w zakresie fotografii.

Dlatego właśnie pytam, pytam i będę pytał. Po to jest chyba to forum. Wiem, że dla niektórych jest to nudne, jak flaki z oliwą z oliwek (lepsza sraczka)

Widzisz!! Twoje uwagi też są dla mnie cenne. Będę miał na uwadze to, co powiedziałeś i starał się będę przeciwdziałać temu i robić coraz lepsze. Oczywiście macie mnie na głowie również później, kiedy będę miał wątpliwości lub pytania z zakresu fotografii.
Nie chciałem Cię urazić, jeśli tak zrobiłem, przepraszam :) Oczywiście, że forum jest po to, aby pytać, ale jak napisał koesh, porady nie zawsze się sprawdzają, a decyzję finalnie i tak musisz podjąć sam. Tu nikt nie powie Ci: idź, kup ten model. Jak sam zauważyłeś dostałeś bezlik propozycji, a znająć zapalczywość forumowiczów i forumowiczek to dopiero początek :D Na tę chwilę będziesz zadowolony (a zaraz potem już niezbyt*) z właściwie każdego polecanego tu body :) Nabierzesz doświadczenia, poznasz swoje preferencje, wtedy decyzję podejmiesz bardziej świadomie i kolejne body kupisz już łatwiej :) Udanych zakupów i zdjęć :)

*Dlaczego zaraz potem niezbyt? A to dlatego, że fotografowanie to po prostu ciągły proces uczenia się i poznawania: sprzętu, siebie, ograniczeń, własnej estetyki. Na początku (oczywiście przykładam swoją miarę) Twoje zdjęcia dalekie będą od oczekiwań i może przyjść zniechęcenie i rezygnacja, ale nie poddawaj się i dużo ćwicz :)

kapital
24-11-2016, 21:52
Wchodząc na stronę forum pojawia mi się czerwony ekran o błędach i wyłudzeniach haseł (chrome).
Dannywrocek nie obraziłeś mnie. Ja po prostu teraz myślę. Czytam i myślę. I myślę i czytam. I czytam i myślę co kupić.
Skoro nie chcecie brać odpowiedzialności za to, co kupię, to sam muszę podjąć decyzję. I musi to być najlepsza na świecie decyzja.
Będzie najlepsza, bo moja.
Dostałem odpowiedź w sprawie chlapania w serwisie Nikona.
Coś mnie źle ustawiacie do serwisu albo mam taki dar prowadzenia rozmowy, że nic z Waszych domniemywań nie sprawdziło się.
Zapytani o chlapanie powiedzieli, że i owszem było coś takiego. Podali nawet typ .. D600, który podobnie jak samochód VW poszedł kompleksowo do naprawy na koszt producenta w całej serii.
W pozostałych typach, jeśli się to zdarza, to jednostkowo. Wiem, że w przypadku nowego sprzętu zbędnej gadki nie ma. Usuwają usterkę lub dają nowy sprzęt.
Mnie interesowało coś innego. Jeśli oddam aparat zakupiony na rynku wtórnym do czyszczenia i naprawy, to czy mogę liczyć na gwarancję z tytułu "niechlapania".
Tu niestety odpowiedziano mi, że nie. Nie jestem do końca o tym przekonany, bo jeśli wykonaliby usługę "uszczelnienia" by nie chlapał, to samoistnie muszą dać gwarancję na usługę ale to szczegół.
Dobra!!
Myślę, myślę i myślę i liczę, myślę i liczę i jeszcze czytam, i myślę.
ahaaa pozdrawiam wszystkich ... i myślę

kapital
27-11-2016, 21:08
Wymyśliłem
Kupie Nikon D5500 z obiektywem.
Chciałbym kupić używany aparat z niewielkim przebiegiem.
Tak będę szukał.
Jak nauczę się fotografować, to poszukam dobrego aparatu, jak nie nauczę się, to będę miał dobry aparat, który zawsze mógłbym przekazać.
Teraz już nie interesują mnie inne aparaty:)
Szukam dobrej oferty.
D3300 to taka morelka, która niknie w ręce.
D7000 może i dobry.
D5500 na początek ma ekran gibany:)

ksh
27-11-2016, 21:20
D5500 używany to będzie problem pewnie, pamiętaj że to jest D5300 + dotykowy ekran i tyle praktycznie, a tego znajdziesz używanego z małym przebiegiem, a nawet może z jakąś sigmą 17-50 bo bywały takie zestawy też.

kapital
27-11-2016, 21:53
D5500 używany to będzie problem pewnie, pamiętaj że to jest D5300 + dotykowy ekran
Dziękuję
Nie muszę mieć dotykowego ekranu. Ale mogę mieć. biorę pod rozwagę w takim razie D5300 i D5500 plus obiektyw.
Jak mi się uda, to w przyszłym miesiącu będę dysponował już na to środkami.

kapital
12-12-2016, 17:13
Teraz to ćwiczę swoją cierpliwość. Mam środki ale ceny trochę przed świętami poszybowały, więc czekam na poświęta i wtedy kupię d5300.
Mam ochotę na zakup w
http://www.eglobalcentral.pl/product/nikon%20d5300?subcats=Y&status=A&pshort=Y&pfull=Y&pname=Y&pkeywords=Y&search_performed=Y&q=nikon%20d5300

Wiem, że to pewne ryzyko ale ceny zachęcają. Czytałem kilka komentarzy i statystycznie rzecz ujmując to chyba sklep.
Jaka jest Wasza opinia?
Mam jeszcze kilka ofert z lombardu. Sprzęt opisany, jako nowy.

poste
12-12-2016, 18:47
Nie zapomnij napisać na forum, jak ci pójdzie zakup w eglobal, bo ostatnio jakby trudniej sfinalizować umowę ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274817&page=2
Ja bym cierpliwie poszukał używanego zestawu u nas, chcąc parę stówek zaoszczędzić, ale to każdy już sam wie, czy dla niego warto.

Ps. Nie widzę żadnej okazji w eglobal jeśli chodzi o d5300. Taniej samo body kupisz na allegro bez polskiej gwarancji, zestawy z obiektywami też nic ciekawego.

ksh
12-12-2016, 19:02
Tak sprawdzałem teraz co na allegro jest, no i ceny lepsze niż na eglobal, podobna nie europejska gwarancja ale przynajmniej ten sklep co sprzedaje ma swoją gwarancje na terenie Polski, więc chyba to rozsądniejsze.

CC_PL
13-12-2016, 18:53
eglobal to trochę ryzykowne rozwiązanie ;)

Co do wyboru, ja poleciłbym za tą kasę do rozważenia zestawik:

D5300 + Sigma 17-50 / 2.8 OS EX

(z 1-2 stówki trzeba dołożyć).

A od lutego mają ponoć zdrożeć Nikony, zdaje się że najbliższe lata będą obfitowały w podwyżki cen :(

kapital
14-12-2016, 14:19
Właśnie dostałem informację, że sklep eglobal nie wystawi faktury z vacikiem, w związku z tym problem rozwiązany.
Dziękuję wszystkim za porady, informacje i uwagi.
Teraz już skupiam się wyłącznie na polowaniu na aparacik.

kapital
10-01-2017, 19:08
Noo to stało się.

kapital
11-01-2017, 10:32
Stałem się właścicielem Nikon D5300 + AF-P 18-55 VR Kit
Teraz zobaczyłem instrukcję obsługi. Ona ma 308 stron a dokumentacja aparatu, to kolejne 108 stron!!
Zaczynam się uczyć.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i informacje przy zakupie. Teraz będę się uczył.

siemalysy
11-01-2017, 16:11
kapital pogratulować zakupu :-) Życzę również udanych kadrów i zadowolenia ze sprzętu :-D

kapital
12-01-2017, 15:51
Dzień dobry
Chciałem kupić grip.
Znalazłem taki:
https://www.aliexpress.com/item/Travor-BG-2G-Vertical-Battery-Grip-MB-D10-for-Nikon-D5300-D5200-D5100-Adapter-Hot-Worldwide/32436149641.html?spm=2114.01010208.3.1.tddoCD&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10065_10 068_10000009_10084_10083_10080_10082_10081_10110_1 0111_10112_10060_10113_10062_10114_10056_10055_100 37_10054_10059_10032_10099_10078_10079_10077_10000 012_10103_10073_10102_10000015_10096_10052_10053_1 0107_10050_10106_10051,searchweb201603_9,afswitch_ 5,single_sort_1_price_asc&btsid=3cc9cff9-3537-4ef9-a572-8d14d061b1e7

Tam jest informacja, że mogą być dwa akumulatorki lub 6 baterii AA.

Czy mam rozumieć, że akumulatorki "grube paluszki" w ilości 6 sztuk moge tam załadować ?

siemalysy
12-01-2017, 16:30
Dzień dobry
Chciałem kupić grip.
Znalazłem taki:
https://www.aliexpress.com/item/Travor-BG-2G-Vertical-Battery-Grip-MB-D10-for-Nikon-D5300-D5200-D5100-Adapter-Hot-Worldwide/32436149641.html?spm=2114.01010208.3.1.tddoCD&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10065_10 068_10000009_10084_10083_10080_10082_10081_10110_1 0111_10112_10060_10113_10062_10114_10056_10055_100 37_10054_10059_10032_10099_10078_10079_10077_10000 012_10103_10073_10102_10000015_10096_10052_10053_1 0107_10050_10106_10051,searchweb201603_9,afswitch_ 5,single_sort_1_price_asc&btsid=3cc9cff9-3537-4ef9-a572-8d14d061b1e7

Tam jest informacja, że mogą być dwa akumulatorki lub 6 baterii AA.

Czy mam rozumieć, że akumulatorki "grube paluszki" w ilości 6 sztuk moge tam załadować ?

Tak z opisu na stronie wynika. Możesz zastosować albo dwa akumulatorki EN-EL14a lub EN-EL14. W drugiej opcji możesz zastosować paluszki AA (https://www.google.pl/search?q=baterie+AA&espv=2&biw=1242&bih=580&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQ29_657zRAhWBCJoKHRDNBMwQ_AUIBigB&dpr=1.1) czyli te grubsze. Tak swoją drogą jesteś pewien, że potrzebujesz już tego gripa? Nie odbierz tego źle. Ja nie próbuje Tobie odradzać tylko mi przez głowę nie przeszło kupno gripa do D5300. Myślałem jedynie o dodatkowej baterii. No ale każdy ma inne potrzeby.

Zapomniałem dodać. Zamiast paluszków AA możesz kupić akumulatorki AA (https://www.google.pl/search?q=akumulatorki+AA&espv=2&biw=1242&bih=580&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiOhszP6bzRAhVCApoKHTYoACEQ_AUIBigB). Kupisz raz i jedynie będziesz ładował. Bo z bateriami to się chyba średnio opłaca.

kapital
12-01-2017, 19:57
Dziękuję za informację. Kupiłem go przy przy tzw. okazji. Ma się rozumieć, że akumulatorki AA posiadam i chciałem je zastosować. A że mam akurat 6 x AA PANASONIC ENELOOP 2550 mAh, to chyba posunięcie jest dobre.
Co teraz powinienem kupić?
Bo nic nie mam.

siemalysy
12-01-2017, 20:12
...
Co teraz powinienem kupić?
Bo nic nie mam.

Nie rozumiem pytania, rozwiń może trochę...

ksh
12-01-2017, 20:49
Niestety grip dla serii D3xxx/5xxx z tym kabelkiem i otwartą klapką to nie jest dobry pomysł :(

kapital
12-01-2017, 21:12
Nie rozumiem pytania, rozwiń może trochę...

Gdybyś dysponował kwotą ok. 700 zł i miał ten aparat, to co byś dokupił, jako niezbędnik?
Zaoszczędziłem przy zakupie, prowadząc negocjacje cenowe.

poste
12-01-2017, 21:34
Gdybyś dysponował kwotą ok. 700 zł i miał ten aparat, to co byś dokupił, jako niezbędnik?

Poczekałbym i zobaczył, czego mi brakuje. Może lampa, może Nikkor 35DX, różne są potrzeby i preferencje, ale grip zwykle jest dość daleko na liście zakupów. Chyba, że robisz jakieś sesje fotografując w głównie pionie, tudzież ptaki czy samoloty z tele, jakieś serie, itd. Albo jest Ci niezbędny bardziej "profesjonalny" wygląd aparatu ;)

siemalysy
12-01-2017, 21:44

Każdy ma inne potrzeby. Napiszę Tobie w co ja się zaopatrzyłem. Też kupiłem D5300 tylko, że z kitem 18-105 mm. Razem z aparatem dokupiłem plecak. Kilka dni później zaopatrzyłem się w filtr UV na obiektyw. I to tyle na początek. Po jakimś czasie dokupiłem sobie jasna stałkę oczywiście z filtrem UV. Minął kolejny okres mojej nauki i współpracy ze sprzętem dokupiłem kolejne elementy mojego obecnego zestawu, takie jak: filtr pełny szary, filtr połówkowy szary, filtr polaryzacyjny. Trafiła się okazja na lampę błyskową to kupiłem. Tak to wyglądało u mnie. Nie pisze o takich akcesoriach jak np. pasek reporterski, wężyk spustowy czy chociażby statyw. Ale statyw to miałem po poprzednim kompakcie. Tak wyglądało to u mnie i pewien jestem tego, że mój zestaw będzie się powiększał.

Co mogę Tobie doradzić na początek? Kup filtr na obiektyw, jakiś plecak czy torbę żebyś mógł przenosić sprzęt w dobrych i bezpiecznych warunkach i zacznij pstrykać, pstrykać i jeszcze raz pstrykać. Zapoznaj się ze sprzętem, a na poważne zakupy przyjdzie czas. Będziesz wtedy już wiedział co Tobie by się przydało, a wtedy łatwiej będzie coś doradzić. Kasę co zostanie odłóż, dozbieraj bo może za jakiś czas stwierdzisz, że chcesz robić piękne portrety z ładnie rozmytym tłem i zapragniesz stałki...

Ja się rozpisywałem, a poste był szybszy :-D

Braliniak
12-01-2017, 22:12

Na początek przyda się torba lub lepiej plecak (można znaleźć ogłoszenia z używanymi w dobrym stanie).
Polecam również książkę - Scott Kelby "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" - dużo ciekawych wskazówek.

kapital
12-01-2017, 22:33
Koesh .... Ty to jak zwykle ... umiesz pocieszyć:) ale uwagę przyjmuję z pokorą.
Poste, siemalysy, Barliniak i wszyscy publikujący się tutaj - nawet nie wyobrażacie sobie, z jaką uwagą Was czytam.
Każdy człowiek, to inne spojrzenie na temat.
Ja dopiero teraz złożyłem aparat.
Łatwo powiedzieć, robić zdjęcia. Pada śnieg,deszcz i jest ślisko. Ale pójdę.
Ciekawa sprawa. Plecak czy torba?
Czy w plecaku/torbie nosicie wszystkie obiektywy i akcesoria?
Kurde poza aparatem mam jeszcze dwie małe kamerki (JVC R315, Panasonic HC X900). Nie chciałbym się z nimi rozstawać. Są mi bliskie.
Czy wolno mi nosić kamerki z aparatem?

madebyzosiek
12-01-2017, 22:55
Ciekawa sprawa. Plecak czy torba?
Czy w plecaku/torbie nosicie wszystkie obiektywy i akcesoria?

Nie ma szans, nie zmieści się :) Ale oczywiście jak nie masz tego dużo, to wystarczy albo plecak, albo torba... Ale co dokładnie? Plecak jest wygodniejszy, ja mam dwa, ale jeden jest gigantem, natomiast na codzienne spacery Lowepro Flipside 300. Polecam bardzo. Pakowany i mały. Torba czasem jest bardziej poręczna, chociaż boli ramię od niej... Najlepiej mieć jedno i drugie...

Kurde poza aparatem mam jeszcze dwie małe kamerki (JVC R315, Panasonic HC X900). Nie chciałbym się z nimi rozstawać. Są mi bliskie.
Czy wolno mi nosić kamerki z aparatem?

Nie pogryzą się z pewnością ;)
Ps. Ja, gdybym miał wolne 700 zł na początku, to kupiłbym lampę. Pierwsza rzecz jakiej będziesz potrzebował, gwarantuje ;)

Bruner
13-01-2017, 00:05
Madebyzosiek dobrze pisze, zainwestuj w lampę. Niby jest wbudowana, ale to nie to samo, jak raz spróbujesz pracy z zewnętrzną, to więcej na nią nie spojrzysz, różnica jest ogromna. Ja też planowałem w pierwszej kolejności dokupić obiektyw, filtry itp, dopóki nie trafiła się okazja skorzystania z pożyczonej SB-600, jak zobaczyłem efekty, to wiedziałem że to będzie mój pierwszy zakup. Lampa na prawdę da Ci nowe możliwości, zwłaszcza, że masz ciemnego kita.

OjTam
13-01-2017, 00:26
Ja bym na miejscu kolegi kupił... Nic. Kasa w skarbonkę i baw się tym co masz.
Jak poczujesz zew do krajobrazu to lampa raczej się nie przyda, a przydatne będą statyw i jakieś filtry.
Więc spokojnie. Bez pośpiechu.
Zwłaszcza, że kupując lampkę trzeba pamiętać o kupnie akumulatorków i jakiejś sensownej ładowarki do nich.

No oczywiście nie licząc jakiejś torby czy plecaka. :p

dannywrocek
13-01-2017, 07:06
Dokładnie tak,jak napisał OjTam: wstrzymaj się teraz z zakupami,bo później będziesz utyskiwał,że kupiłeś coś bez sensu,a na prawdziwe pptrzeby brakło. Naucz się aparatu,rób zdjęcia tym,co masz. Pieniądze na razie odłóż i zainwestuj w dodatkowy sprzęt za jakiś czas (pół roku,rok,kiedy już będziesz wiedział czego naprawdę Ci potrzeba). Taka rada od innego amatora ;-)

ksh
13-01-2017, 11:41
Przy pogodzie kiepskiej najlepiej pasek na szyję, aparat pod kurtkę, ściereczkę do wycierania sprzęty jak zasypie i zamoczy bo co innego w takich warunkach robić, przekładać obiektywy albo majstrować coś z filtrami ? :)
Jak będzie wiosna to wydałbym te 700zł na jakiś statyw i tanią mocną lampę z ttl, nawet jakiś chińczyk, akurat styknie 700zł na obie rzeczy, będziesz miał zabawę że hoho.

kapital
14-01-2017, 22:55
Już wiem.
Najszybciej to chyba muszę kupić statyw i pilota.
Ręce mi drżą i już jedno zdjęcie wyszło wzruszone. Sam tez się wzruszyłem.
Mam statyw od kamerki. 195 cm wygląda na taki w miarę solidny, chociaż daleko mu do tych statywów za kilkanaście tysięcy.
Ciekawi mnie to, że kamerka ma jakiś inny gwint niż aparat. Gwint w kamerce łapie od razu a w aparacie, jakby dopiero gdy śruba znajdzie się głębiej.
Czyli mogę kupić pilota ?
http://allegro.pl/pilot-ml-l3-do-nikon-d5300-d610-coolpix-a-ml-n-wwa-i4858685956.html
Jeśli wybrałem coś niewłaściwego, to proszę o właściwe.

siemalysy
14-01-2017, 22:57
Powinien być ok. Jeżeli posiadasz smartfona z portem IR możesz ściągnąć sobie aplikacje, która będzie pełniła funkcję pilota.

kolorowooka
15-01-2017, 00:01
Taki pilot działał u mnie z D5200 i działa z D750. Wiec myślę, że z D5300 spokojnie zadziała.

Dho'ine
18-01-2017, 12:07
Ja bym Ci radził jak najszybciej nauczyć się trybu A i jego obsługi (nie mylić z automatycznym zielonym), do dziś sobie pluje w brode ile jako początkujący zepsułem zdjęć zwykłą niewiedzą. A co do zakupów - najgorsze co może być to pośpiech, porób tym co masz dobrze się zastanów co potrzeba i wtedy kupuj.

kapital
19-01-2017, 21:46
Macie rację - poczekam z zakupami.
Przez pośpiech kupiłem kartę 64GB co prawda clas10 ale za to U3. (Toshiba)
Nie wiem, czy pójdzie. Pocieszam się, że zakup był u Chińczyka, więc tanio.
Zakupiłem zasilacz. Tanio ale zauważyłem o zakupie, że do zasilacza jest potrzebna końcówka, która kosztuje następne 20$. Kupię. Bo co mi z zasilacza bez adaptera.
Kupiłem grip. Był tani. Nie żal.
Wydaje mi się, że moim największym kapitałem jest ten portal z Waszymi uwagami, podręczniki oraz stronka
https://pixelpeeper.com/lenses/?lens=179
Tutaj pokazano zdjęcia zrobione moim aparatem i moim obiektywem.
Podano parametry.
Wiem, że muszę się nauczyć ręcznego nastawiania parametrów. Ta stronka chyba mi pomoże.
Cierpię jeszcze na jedną straszną chorobę.
Brak czasu.
Postaram się to leczyć.
Poza tym zrobiłem kilka zdjęć w pokoju i po ciemku. Zdjęcia z aparatu, to zupełnie inna bajka, jak operowanie kamerką. Też fajne i inne.
Pozdrawiam

mmluty
19-01-2017, 22:40
Kolego, albo jesteś luzak jeżdżący bez trzymanki, albo robisz sobie z nas jaja. Myślę, że w obydwu przypadkach powinieneś zdać się na siebie. Jeżeli się mylę to przejdź do konkretów.

kapital
20-01-2017, 10:48
mmluty. Nigdy sobie nie będę robił jaj z ludzi, którzy poświęcają mi swój cenny czas wbijając mi do głowy rzeczy, które powinienem znać już od ponad 40 lat.
Jeśli tak to wygląda, to jest złudzenie.
Do konkretów przejdę, jak się czegoś nauczę.
Może Ty nie wiesz, ale ja w zasadzie to po raz pierwszy w życiu trzymam teraz dobry aparat, który ma ręczne ustawienia.
To, że tak podchodzę do zagadnienia wynika z mojego początkowego nieokrzesania tematycznego.
A w sumie to mnie nie stresuj:)). Teraz młodzież jest taka nadpobudliwa (piszę o sobie).

mmluty
20-01-2017, 12:22
Może mnie trochę poniosło jak przeczytałem na końcu Twojego posta, że zrobiłeś kilka zdjęć po ciemku w pokoju. W Twoim działaniu widać dużo entuzjazmu i chaosu równocześnie. Proponowałbym może znaleźć troszkę czasu na przeczytanie jakiegoś podręcznika. To nie bedzie stracony czas, bo później postępy w nauce fotografowania będą zapewne o wiele szybsze. Z zakupami u Chińczyka też troszkę chyba idziesz "na żywioł", bo tak sobie myślę, że gdybyś kasę którą wydałeś na te chińskie zakupy dodał przy zakupie do aparatu to miałbyś wszystko oryginalne razem z aparatem. Oby te wszystkie chińskie wynalazki prawidłowo działały. Pilota kup koniecznie pomimo tego że chiński, to będzie bardzo dobrze wydane 9 zł. Życzę zadowolenia i sukcesów na fotograficznej ścieżce.

ksh
20-01-2017, 14:23
Po pierwsze nigdy ale to nigdy nie kupuj kart pamięci od chińczyka, po drugie na co ci zasilacz, po trzecie pobaw się trybem A czyli preselekcją przysłony żeby zrozumieć zależności między czasem, przysłoną i iso.
Jeśli masz za gruby portfel i musisz coś wydać to na początek lampa i statyw, a nie gripy, filtry, zasilacze, soczewki, konwertery i inny badziew jaki często sprzedawcy wciskają.

coglin
25-01-2017, 22:34
Witam wszystkich.
Podepnę się pod temat, bo mam podobny dylemat :mrgreen:

Co kupić?
- Nikon d5300 + 18-105
- Nikon d5500 + 18-55
- używany Nikon d5500 + 18-105

Czy popierdzielić lustra, wziąć Sony a6000, a za reszt np. zewnętrzną lampę?

Aparat będzie służył jak uniwersalny, do wszystkiego - wakacje, rodzinka (zwłaszcza córka 3 lata), spacery, widoczki, w domu, na zewnątrz, jakiś film od czasu do czasu, itd.

ksh
25-01-2017, 22:38
Używany D5300 lub D7100 i sigma 17-50.

kapital
27-01-2017, 10:45
Koesh
Po pierwsze nie ciosaj mi kołków na głowie z powodu zakupu karty u "brata Chińczyka".
Przyszła. Bardzo szybko. Za potwierdzeniem odbioru.
Ustawiłem chyba najlepszą jakość RAW.
Wykonałem najpierw serię zdjęć na starej karcie.
Po trzecim zdjęciu aparat dostał zadyszki, jakby nabawił się zatoru płuc.
Potem już było tylko .......... plum .......... plum ......... plum ........ plum i tak sobie robił zdjęcia.
Włożyłem kartę chińską włączyłem serię i od razu zapisało się chyba z osiem zdjęć
a potem było plum ... plum ... plum ... plum ... plum i tak ciągle.
Jak przełączyłem na format JPG to zapisywało, jak głupie bez zająknięcia.
Jak tak działa, to chyba dobra karta?

kapital
04-04-2018, 13:19
Dzień dobry. Zgodnie z planami robię powoli zdjęcia obiektywem kitowym 18-55 oraz stałką 50. Teraz chciałbym zakupić obiektyw do zdjęć makro. Chciałbym kupić niedrogi obiektyw 70-300. Rzecz jednak w tym, że nie wiem czym się kierować wybierając obiektyw. Ceny wspomnianego obiektywu wahają się od 300 zł do 1200 zł.
Jest taki obiektyw u Chińczyków
https://pl.aliexpress.com/item/Tamron-AF-70-300mm-f-4-5-6-Di-LD-1-2-Auto-Focus-Macro-Telephoto/914346417.html?spm=a2g17.search0104.3.29.3e2e782fZ cpiqW&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10 151_10065_10344_10068_10342_10343_5722611_10340_10 341_10697_10696_5722911_5722811_5722711_10084_1008 3_10618_10304_10307_10301_10059_10534_308_100031_1 0103_441_10624_10623_10622_10621_10620_5722511,sea rchweb201603_25,ppcSwitch_5&algo_expid=1a60e0fe-c8f8-42fb-955d-0f0e5bfbf940-4&algo_pvid=1a60e0fe-c8f8-42fb-955d-0f0e5bfbf940&priceBeautifyAB=0

Jest również taki obiektyw w lombardzie:
https://www.loombard.pl/produkt/14658574/obiektyw-nikon-nikkor-af-70-300mm-f-4-56g/

albo taki na OLX (ale się trochę boję)
https://www.olx.pl/oferta/obiektyw-sigma-70-300-f4-5-6d-apo-macro-super-do-nikon-CID99-IDsIsxn.html#3861067978
i taki też
https://www.olx.pl/oferta/obiektyw-sigma-70-300-mm-f4-5-6-apo-dg-macro-do-nikona-CID99-IDsfQhh.html#3861067978

Co byście doradzili, jakbym chciał sobie trochę roślin i robaczków uwiecznić na zdjęciach?
Pozdrawiam

Zdebik
04-04-2018, 13:21
Dzień dobry. Zgodnie z planami robię powoli zdjęcia obiektywem kitowym 18-55 oraz stałką 50. Teraz chciałbym zakupić obiektyw do zdjęć makro. Chciałbym kupić niedrogi obiektyw 70-300. Rzecz jednak w tym, że nie wiem czym się kierować wybierając obiektyw. Ceny wspomnianego obiektywu wahają się od 300 zł do 1200 zł.
Jest taki obiektyw u Chińczyków
https://pl.aliexpress.com/item/Tamron-AF-70-300mm-f-4-5-6-Di-LD-1-2-Auto-Focus-Macro-Telephoto/914346417.html?spm=a2g17.search0104.3.29.3e2e782fZ cpiqW&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10 151_10065_10344_10068_10342_10343_5722611_10340_10 341_10697_10696_5722911_5722811_5722711_10084_1008 3_10618_10304_10307_10301_10059_10534_308_100031_1 0103_441_10624_10623_10622_10621_10620_5722511,sea rchweb201603_25,ppcSwitch_5&algo_expid=1a60e0fe-c8f8-42fb-955d-0f0e5bfbf940-4&algo_pvid=1a60e0fe-c8f8-42fb-955d-0f0e5bfbf940&priceBeautifyAB=0

Jest również taki obiektyw w lombardzie:
https://www.loombard.pl/produkt/14658574/obiektyw-nikon-nikkor-af-70-300mm-f-4-56g/

albo taki na OLX (ale się trochę boję)
https://www.olx.pl/oferta/obiektyw-sigma-70-300-f4-5-6d-apo-macro-super-do-nikon-CID99-IDsIsxn.html#3861067978
i taki też
https://www.olx.pl/oferta/obiektyw-sigma-70-300-mm-f4-5-6-apo-dg-macro-do-nikona-CID99-IDsfQhh.html#3861067978

Co byście doradzili, jakbym chciał sobie trochę roślin i robaczków uwiecznić na zdjęciach?
PozdrawiamTo nie są obiektywy do macro.

poste
04-04-2018, 13:59
...

Pozdrawiam
To są bardzo słabe obiektywy, dodatkowo jakieś stare wersje. Jeśli masz jakiegoś Nikona z serii d3x00 czy d5x00 w części z nich nie będzie autofocusa (musisz sam posprawdzać, np. na optyczne.pl).
Za ~200 zł to chyba najsensowniejsza będzie soczewka Raynox 250 do twojego obiektywu.

kapital
04-04-2018, 14:14
Aparat to mam taki, który mi kazaliście kupić :) Nikon D5300
Całkiem fajny i ma ekran gibany, co mi się w nim najbardziej podoba.
Poste dziękuję za sugestie. Zabiłeś ni ćwieka, bo moja wiedza z dziedziny fotografowania jest niewielka (żadna) a chciałbym coś robić tanim kosztem. Mam co prawda jakieś pierścienie pośrednie. Już nimi próbowałem coś robić ale skoro uważasz, że tym pierścieniem coś zwojuję, to spróbuję kupić. W końcu koszt niewielki a już poczytałem kilka opisów i chyba będę zadowolony.

damian_888
04-04-2018, 14:21
Do MACRO na ten moment to chyba tylko TOKINA 100mm 2.8 MACRO ... Tokina obniżyła ceny i bardzo dobre szkło jest w bardzo niedoszacowanej cenie. Tylko brać.
ALE kupiłeś aparcik amatorski ... więc nie ma śrubokręta i .... nie podepniesz obiektywu Tokina z AF :(

Moim zdaniem lepiej by było używany D7100 chociaż niż cokolwiek poniżej serii D7xxx ale to taka moja opinia, PO temacie już itd .... a nie chcę też robić już zamieszania i wzbudzać żali.
Kolega napisał D5300 lub D7100 jakby to było jedno i to samo ... a różnica to jak Kanion Colorado ale ... po temacie :)

D5300 też robi robotę tylko wielu szkieł nie podepniesz no i tyle.

ksh
04-04-2018, 14:48
Tymi szkłami jakich nie podepnie do D5300 to nie musi sobie głowy zawracać.
Najtańszy do makro jest Nikkor micro 40mm f2.8 i Tamron 60mm f/2.

damian_888
04-04-2018, 15:15
W sumie tak. Widzę, że tam budżetowo bardzo kolega szukał. To się nie wcinam.

Chociaż koesh zobacz ... Micro Nikkor 40 kosztuje jakieś 1200,00 brutto ... a dziś za niecałe 1600,00 brutto masz Tokinę 100mm Macro ... W cenie przepaści nie ma ... w jakości i możliwościach szkieł już tak :)
Ale to tak ... na marginesie bo sprawdziłem ceny tych szkiełek :)

ksh
04-04-2018, 15:16
Budżetowo ale podaje jakiegoś tamrona z chin za 700zł plus cło i vat, więc w tej cenie ma w/w obiektywy oczywiście używane.

damian_888
04-04-2018, 15:28
Ja bym się bał obiektywu z Chin. BTW miał ktoś doświadczenie już z zakupem obiektywu z Chin?
Dodam, że dużo kupuję na Aliexpress ale nie sprzęty tylko np. pokrowce, jakieś dodatki itd ...

poste
04-04-2018, 16:11
Aparat to mam taki, który mi kazaliście kupić :) Nikon D5300
Całkiem fajny i ma ekran gibany, co mi się w nim najbardziej podoba.
Poste dziękuję za sugestie. Zabiłeś ni ćwieka, bo moja wiedza z dziedziny fotografowania jest niewielka (żadna) a chciałbym coś robić tanim kosztem. Mam co prawda jakieś pierścienie pośrednie. Już nimi próbowałem coś robić ale skoro uważasz, że tym pierścieniem coś zwojuję, to spróbuję kupić. W końcu koszt niewielki a już poczytałem kilka opisów i chyba będę zadowolony.

Wyguglaj sobie Rajnox 250. To nie jest żaden pierścień, tylko soczewka nakładana na obiektyw. Znajdziesz dużo filmów, itd.
Pierścienie pośrednie muszą przenosić automatykę, żeby używanie było jako tako komfortowe z d5300. Ale ja nie polecam, bo pewną trudnością jest odpowiednie oświetlenie.
Twój obiektyw ma całkiem sensowną skalę odwzorowania (AF-P? TO 1:2,6 zdaje się) do kwiatków czy większych robaczków. Spróbuj najpierw maksymalnego zbliżenia, zacznij z tym co masz i poczytaj, jest sporo stron o makro.

kapital
07-05-2019, 09:52
Dzień dobry
Mogę kupić obiektyw taki:
Tamron AF70-300mm F / 4-5,6 Di LD Makro 1: 2
albo taki:
Sigma 70-300mm F4-5.6 DG Macro Nikon FX / DX

Który z nich byście wybrali do robaczków i kwiatków?
Oczywiście dla Nikon D5300

ksh
07-05-2019, 09:55
Żaden z nich nie jest obiektywem makro, a jakość zdjęć z nich przekreśla możliwość używania sensownego, masz D5300 to bierz AF-P 70-300 VR ale to też nadal nie jest makro jeśli o to ci chodzi.

kapital
07-05-2019, 10:00
Nie jest macro nawet jeśli na opakowaniu jest napis macro?
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/anzeigen/s-detailansicht.html?adId=1102568511
Kłamią?

poste
07-05-2019, 10:06
Parafrazując znane powiedzenie, są trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, bezczelne kłamstwa i marketing ;)

https://www.swiatobrazu.pl/zdjecia-makro-praktyczny-poradnik-dla-poczatkujacych-fotografow-22983.html
itd...

ksh
07-05-2019, 10:07
Kłamią?

Niestety mijają się z prawdą :)

kapital
07-05-2019, 10:08
Wy to umiecie pocieszyć.:(
Niestety będę dalej zbierał pieniądze na wskazany przez koesha obiektyw
Dziękuję za informację i przestroge

TOP67
07-05-2019, 10:09
Te obiektywy mają skalę 1:2, co zwykle wystarcza do kwiatków i motylków. Zaletą jest spora odległość fotografowania. Jakość nie powala, ale efekty makro połączone z rozmytym tłem są fajne.
Taką samą skalę odwzorowania ma kitowy AF-P 18-55, który nie ma w nazwie makro.