PDA

Zobacz pełną wersję : Jak odzyskać dane z sformatowanego dysku ?

manfred
05-11-2016, 18:19
Tak to jest jak stary dziad bierze sie za instalację systemu. Postanowiłem z 7 isc w 10 no i ... sformatowałem dysk cały nie tylko partycję systemową ale całosc. Oczywiście ekran czarny . Czy jest jakiś sposób aby odzyskać dane z partycji D ?

amirez
05-11-2016, 18:27
Po pierwsze! NIC NIE ZAPISUJ.
Po drugie jak formatowałeś: szybki format, czy pełen. Przy pierwszym komputer nic nie maże. Zeruje tylko sektory, które zarządzają dyskiem i nie będzie większych problemów przy cofnięciu operacji.
Po trzecie: instalatorem systemowym usunąłeś wszystkie partycje i komputer stworzył sobie jedną systemową?

SerU
05-11-2016, 18:37
A jesteś pewnien, że sformatowałeś D? Jeśli format był przy instalacji systemu, to o ile zaznaczyłeś tylko format partycji systemowej, to D powinno być OK. Co by nie było pod żadnym pozorem nie zapisuj nic na tym dysku.

Pomóc może to - płytka startowa z Linuxem i narzędziem Testdisk -KLIK- (http://www.ultimatebootcd.com/)
Wypal, odpal z niej komputer i się baw (tylko z głową - najlepiej poszukaj tutków w necie jak odzyskać partycję NTFS używając Testdisk)

manfred
05-11-2016, 19:46
Tak to jest jak stary dziad bierze sie za instalację systemu. Postanowiłem z 7 isc w 10 no i ... sformatowałem dysk cały nie tylko partycję systemową ale całosc. Oczywiście ekran czarny . Czy jest jakiś sposób aby odzyskać dane z partycji D ?

Przepraszam że nie odpisuję ale dopiero teraz mam dostęp do drugiego kompa. Tak własnie się stało jest jedna partycja oznaczona jako Dysk 0 zero i 931 GB

- - - - kolejny post - - - - - -

A jesteś pewnien, że sformatowałeś D? Jeśli format był przy instalacji systemu, to o ile zaznaczyłeś tylko format partycji systemowej, to D powinno być OK. Co by nie było pod żadnym pozorem nie zapisuj nic na tym dysku.

Pomóc może to - płytka startowa z Linuxem i narzędziem Testdisk -KLIK- (http://www.ultimatebootcd.com/)
Wypal, odpal z niej komputer i się baw (tylko z głową - najlepiej poszukaj tutków w necie jak odzyskać partycję NTFS używając Testdisk)

Były trzy partycje mała ok 100mb systemowa C i D. I za każdym razem coś knocę jak instaluje system. Sam już nie wiem jak instalować system. Po pojawieniu sie tych partycji sformatowałem C i natychmiast pojawił się komunikat że nie mogę zainstalować windowsa. Jeszcze raz się zabrałem za instalowanie W10 i jak ponownie chciałem sformatować C to znikła i pojawiła się tylko jedna partycja 0 o całkowitym rozmiarze 931 Gb. Nie wydaje mi się abym ten dysk sformatował bi przecież format chyba chwile trwa.

spiritus
05-11-2016, 19:54
To 100 to partycja wymiany. Ona się zawsze utworzy.

Jest prawdopodobieństwo, że nieprzydzielone miejsce (po usunięciu C) połączyło się z D i jak nie formatowałeś drugim razem tej partycji to spróbuj dysk podpiąć do innego komputera poprzez USB. Sam mam takie adaptery i się czasem tak bawię jak ktoś coś sknoci przy instalacji ;)

manfred
05-11-2016, 19:57
Czyli muszę wymontować dysk z laptopa? Rozumiem że nie ma innego sposobu? Wtedy skopiuję z dysku to co potrzebuję a następnie całość sformatuję utworzę partycje i wgram system?

spiritus
05-11-2016, 20:05
Pewnie tak trzeba będzie zrobić...

Jednak pierwsze się upewnij, że te dane tam faktycznie są.

Weź jakiegoś pendriva (minimum 4 GB) i na jakimś drugim komputerze pobierz ubuntu (za darmo) i program linuxlive. Zbootuj pendriva (jak będziesz miał problemy to pisz...pomogę). Gotowanego pendriva podepnij do laptopa (co chcesz odzyskać dane) i w biosie ustaw (jeżeli nie masz) bootowanie z pendriva jako pierwszą opcję. Po tym klikasz F10 (zapis) i akceptujesz. Komputer sie zrestartuje i odpali linuxa. Wybierz, że chcesz wypróbować system (NIE INSTALUJ GO!!!) i sprawdź czy dane są na dysku. Jeżeli nie wiesz co i jak z linuxem to też pisz... coś niecoś pomogę.

Aaa...pendriva później możesz normalnie sformatować i dalej używać :)

Ubuntu pobierz stąd:
http://releases.ubuntu.com/16.04.1/ubuntu-16.04.1-desktop-amd64.iso

Program do bootowania:
http://www.linuxliveusb.com/downloads/?stable

manfred
05-11-2016, 20:10
Komputer nie widzi tego dysku po prostu go nie wykrywa. Dobra włożę dysk do laptopa i spróbuje z linuxem

spiritus
05-11-2016, 20:13
To zrób jak pisał SerU...sprawdź to tesdiskiem

manfred
05-11-2016, 20:22
A więc tak odnalazłem dysk i z tego co widać przy pomocy TestDisk są pliki na tym dysku ale nie widzę partycji. Nie bardzo wim jak odzyskać dlatego zaraz wstawie scren.

manfred
05-11-2016, 20:57
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/146172764/Partycja/4.jpg)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/146172764/Partycja/3.jpg)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/146172764/Partycja/1.jpg)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/146172764/Partycja/2.jpg)

Przeszedłem do głębokiego szukania partycji. Mam nadzieje że coś znajdę.

manfred
05-11-2016, 22:04
Nie wiem jak to się stało ale komp nagle widzi dysk. Dlatego kopiuję pliki do innego dysku a tu robię format i przydzielę partycję. Nie mniej dzięki za pomoc wszystkim. Ufff trochę się spociłem.

manfred
06-11-2016, 00:06
Odzyskałem partycje mam teraz 100mb systemową, C i D. Tylko w jaki sposób teraz zainstalować w10. Klikając na C wyświetla mi się komunikat iż nie można przeprowadzić instalacji.

SerU
06-11-2016, 00:07
Pewnie uszkodziła się tablica partycji, a testdisk zanim mógł odczytać dysk musiał ją naprawić ;)
Najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło, ale następnym razem 5 razy przeczytaj, co masz na ekranie, a w razie wątpliwości zapytaj domowników :mrgreen:

Odzyskałem partycje mam teraz 100mb systemową, C i D. Tylko w jaki sposób teraz zainstalować w10. Klikając na C wyświetla mi się komunikat iż nie można przeprowadzić instalacji.
A sformatować C się da?

manfred
06-11-2016, 00:20
C już jest sformatowany bo zrobiłem to na początku i nie wiem czy dobrze. W sumie nie mam pojęcia co się formatuje partycję systemową czy C.

spiritus
06-11-2016, 00:34
C już jest sformatowany bo zrobiłem to na początku i nie wiem czy dobrze. W sumie nie mam pojęcia co się formatuje partycję systemową czy C.

Formatuje się partycję systemową!!! Tzn ta na której jest system a nie ta co jest oznaczona przez system jako "SYSTEM" (masło maślane)... Najczęściej jest to własnie partycja C: aale ja np kiedyś instalowałem na D: bo musiałem (ktoś tam już wcześniej pierdyknął system i nie mogłem formatować C: z danymi).

jo44
06-11-2016, 00:45
Jeśli C ma 100 MB to niczego tam nie zainstalujesz, za mało miejsca...

spiritus
06-11-2016, 00:48
Jeśli C ma 100 MB to niczego tam nie zainstalujesz, za mało miejsca...

Koledze pewnie chodzi o to, że to 100 MB jest własnie partycją systemową...to jest partycja ZASTRZEŻONA PRZEZ SYSTEM...tak się automatycznie robi podczas instalacji systemu. Tak jest chyba od czasów W7

SerU
06-11-2016, 00:50
Formatuje się partycję systemową!!! Tzn ta na której jest system a nie ta co jest oznaczona przez system jako "SYSTEM"

Spiryt! Piłeś coś? :mrgreen:

Skoro nie da się sformatować C, to znaczy, że dalej coś jest nafajdolone na tym dysku. I coś mi się zdaje, że masz ten sam problem, który miałem ja - upgrade 10-tki nie mógł sobie sam powiększyć zarezerwowanej partycji (mam dysk SSD) i musiałem najpierw ręcznie ją powiększyć do 450MB i dopiero poszła mi instalka. Problem masz opisany -TUTAJ- (https://blogs.msdn.microsoft.com/buckh/2015/08/10/fix-windows-10-upgrade-couldnt-update-the-system-reserved-partition/)

spiritus
06-11-2016, 00:54
Nie odważyłbym się pić wódki w doborowym towarzystwie...piłem czysty spirytus :D

Może jednak warto zrobić tak jak opisałem wyżej (dla bezpieczeństwa danych)?

Wymontować dysk i dane przerzucić :)

manfred
06-11-2016, 00:56
Ale ja partycje C o wielkości 150gb sformatowalem idealnie aż się spocilem jak zobaczyłem efekt.
Spirytus tak też zrobiłem. Z partycji D zrobiłem kopie a teraz chce zainstalować system tylko nie wiem jak bo pliki z instalki nie chcą się rozpakować

SerU
06-11-2016, 00:59
Dla bezpieczeństwa zawsze warto zrobić kopię, ale i tak znów z pomocą przyjdzie płytka linuxa i jakiś soft do zarządzania partycjami. Zmniejszyć o 200MB dysk C, przydzielić to do partycji "SYSTEM RESERVED" (tej zarezerwowanej, co ma 100MB ;) ) i instalka W10 nagle zacznie działać :mrgreen:

Ale ja partycje C o wielkości 150gb sformatowalem idealnie aż się spocilem jak zobaczyłem efekt.

Tutaj nie o C się rozchodzi, a o SYSTEMOWĄ - tą najmniejszą - 100MB dla W7. W10 musi ją mieć większą i czasem (tak, jak u mnie i chyba też u Ciebie) instalator W10 nie potrafi jej sam powiększyć i trzeba to zrobić ręcznie.

manfred
06-11-2016, 01:01
A widzisz tu pies pogrzebany zajmę się tym jutro i pewnie mi cały dzień zejdzie.

spiritus
06-11-2016, 01:08
Przyjedź z tym do mnie to Ci to ogarnę, pogadamy, piwka wypijemy...szybciej i milej Ci czas zleci :D

manfred
06-11-2016, 05:05
Ty już chyba jesteś po kilku piwkach dając taką propozycję. Dziś szukam program do zmiany wielkości partycji i do roboty.

GonzoG
06-11-2016, 07:47
Jak masz skopiowane dane z dysku, to zapomnij o zabawach w zmiany rozmiaru partycji.
Usuń wszystkie i od nowa utwórz.

spiritus
06-11-2016, 08:16
Nic nie piłem bo trzeba było szybko wstać dzisiaj :D

Do zmiany partycji masz gparted lub partition magic. Używałem tego drugiego i podzieliłem sobie partycje (majcą dane) jak chciałem. Aaale pamietaj!!! Takie operacje w bardzo dużej liczbie przypadków kasują dane bezpowrotnie z dysków więc bezpieczniej będzie wymontować dysk i podpiąć go pod innego kompa.

manfred
06-11-2016, 10:09
Jak masz skopiowane dane z dysku, to zapomnij o zabawach w zmiany rozmiaru partycji.
Usuń wszystkie i od nowa utwórz.
Dysk już zamontowałem do laptopa. Nie ma na nim zadnych dla mnie istotnych danych. Czyli podpinam pendrive startuje z windows 10. I jak mi sie pokaże jeden dysk to mam go od razu sformatować? tego własnie nie rozumiem jakie mam poczynić kroki. Póki co mam partycje ale chce to wszystko wymazać i na nowo zainstalować system.

spiritus
06-11-2016, 10:21
Usun wszystkie partycje. Pozniej z tego nieprzydzielonego miejsca je utworz. Na partycje C: daj jakies 150 GB a z reszty utworz D:. Ta partycja 100 MB sama sie utworzy. Dwie duze partycje sformatuj i na tej mniejszej stawiaj system...powodzenia.

Tzn musisz sformatowac tylko C: bo druga mozesz juz w systemie sformatowac

manfred
06-11-2016, 10:34
Ale to wszystko podczas instalowania windowsa10 ? Dobra ide do kościoła sie pomodlić aby mi nie zeszło z instalacją do północy. Kurde nigdy tego nie potrafię zrobić lekko i przyjemnie :-)

spiritus
06-11-2016, 10:46
Tak, wszystko podczas instalacji :D

Nie powiem Ci z głowy jak to wygląda bo nigdy nie instalowałem W10...musiałbym to widzieć na własne oczy to bym pokierował.

Znalazłem poradnik to sobie poprzeglądaj co i jak :D
Okazuje się, że instalacja jest taka sama jak w przypadku W7 czy W8...

http://www.instalki.pl/demonstracje/systemowe/19153-windows-10-instalacja-iso.html

Na następnej stronie masz opisany proces usuwania i tworzenia partycji.

manfred
06-11-2016, 12:33
Pomimo tego że utworzyłem
Dysk 0 Partycja 1 - 150 gb
Dysk 0 Partycja 2 - 780 gb

Ciągle wyskakuje mi komunikat Nie można zainstalować systemu Windows na dysku 0 i partycji 1 -Upewnij się że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOs ups a gdzie to sprawdzić?

greku792
06-11-2016, 14:12
Tak to jest jak amator się takim rzeczami zajmuje. Oddaj kompa do informatyka, zapłacisz grosze i będzie po sprawie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

manfred
06-11-2016, 14:33
Wycieczki personalne

manfred próbujemy Ci tu doradzić, gość dał dobrą opcję abyś się nie stresował i czegoś nie poknocił a Ty sobie obrazy urządzasz.
Spiryt

spiritus
06-11-2016, 14:35
1. Co jest nośnikiem instalacyjnym? Pendrive czy płytka?

2. Jaki laptop? Firma i model.

3. Win10 x64 czy x86?

manfred
06-11-2016, 14:50
Nośnikiem jest pendrive Obraz zamontowałem przy pomocy Rufus 2.11. Laptop MSI GE60 20E, Windows 10 pro 64

O masakra poszło. W biosie Uefi zmieniłem na Legacy i instalator wystartował. W sumie jak zainstaluje windę wejdę w bios i zrobię zrzuty co tam poustawiałem.

spiritus
06-11-2016, 15:49
NIC JUŻ NIE ZMIENIAJ!

Dobrze zrobiłeś

manfred
06-11-2016, 16:14
Koszmar dwa dni pracy. Teraz co tydzień będę format robił aby się nauczyć

jo44
06-11-2016, 21:23
A tak przy okazji: dlaczego radzicie umieszczenie systemu na oddzielnej partycji? Ja zawsze formatuję cały dysk jako jedną partycję, umieszczam tam system, programy i dane. Nie widzę żadnych korzyści z podziału dysku. Rozumiem korzyści z umieszczenia systemu na oddzielnym dysku, zwłaszcza SSD, ale nie na wydzielonej partycji.
Coś robię nie tak?

Kurtz
06-11-2016, 21:26
A tak przy okazji: dlaczego radzicie umieszczenie systemu na oddzielnej partycji? Ja zawsze formatuję cały dysk jako jedną partycję, umieszczam tam system, programy i dane. Nie widzę żadnych korzyści z podziału dysku.
Coś robię nie tak?

Moim zdaniem nie. ( Pomijając ukryte partycje recovery, etc. które na Windowsie robią się same )
Dzielić można duże dyski, powyżej, powiedzmy 2TB. Większość dysków systemowych to dyski SSD które zazwyczaj mają do 512GB - tutaj po prostu nie ma co dzielić.

manfred
07-11-2016, 10:38
Tak na koniec. Gdybym dziś chciał ponownie zrobić format. Ładuję płytę startową i po ukazaniu się czterech partycji jak mam dalej postępować jakieś partycje mam formatować czy nic nie robić tylko zaznaczyć odpowiednią partycję czyli którą? W siódemce były trzy partycje a teraz ukazują się cztery partycję. Byłbym wdzięczny za taką łopatologiczną pomoc. Oczywiście dysk mam podzielony na C i D

spiritus
07-11-2016, 11:16
A tak przy okazji: dlaczego radzicie umieszczenie systemu na oddzielnej partycji? Ja zawsze formatuję cały dysk jako jedną partycję, umieszczam tam system, programy i dane. Nie widzę żadnych korzyści z podziału dysku. Rozumiem korzyści z umieszczenia systemu na oddzielnym dysku, zwłaszcza SSD, ale nie na wydzielonej partycji.
Coś robię nie tak?

W technikum tak radzili, że niby szybciej system śmiga czy cuś. Jednak mało mnie to przekonuje i robię tak ze względu, że kiedyś nie miałem dysku zewnętrznego aby zgrywać dane więc wszelkie dane i najpotrzebniejsze instalki trzymam na D: a system i zainstalowane programy na C:

Tak na koniec. Gdybym dziś chciał ponownie zrobić format. Ładuję płytę startową i po ukazaniu się czterech partycji jak mam dalej postępować jakieś partycje mam formatować czy nic nie robić tylko zaznaczyć odpowiednią partycję czyli którą? W siódemce były trzy partycje a teraz ukazują się cztery partycję. Byłbym wdzięczny za taką łopatologiczną pomoc. Oczywiście dysk mam podzielony na C i D

A po co się bawić jeżeli system będzie działać?
Skoro chcesz drążyć to formatujesz tylko i wyłącznie tą partycję 150 GB

manfred
07-11-2016, 11:25
A po co się bawić jeżeli system będzie działać?
Skoro chcesz drążyć to formatujesz tylko i wyłącznie tą partycję 150 GB

Dziś działa a jutro może mu się odwidzieć. Dzięki zapamiętam i tak będę robił.

puch24
07-11-2016, 12:05
Wiele lat temu kolega-informatyk zniechęcał do podziału dysku na partycje uzasadniając to tym, że w przypadku awarii odzyskanie danych z takiego dysku było o wiele trudniejsze niż z dysku z jedną partycją, szczególnie z dysków logicznych partycji rozszerzonej. Z tego powodu polityką firmy (dużej firmy info, dostarczającej oprogramowanie biznesowe innym firmom, bankom, itd.) było NIGDY nie dzielenie dysków na partycje. Kiedyś nie posłuchałem tej jego rady i podzieliłem dysk, żeby oddzielić dane od systemu i programów... i przekonałem się, że miał rację, w chwili, gdy dysk padł. Bezproblemowo udało się odzyskać partycję podstawową z systemem i programami, natomiast nie udało się z dysków logicznych partycji rozszerzonej. Od tamtego czasu nie dzieliłem dysku na partycje... do czasu, gdy kupiłem laptopa i dysk był podzielony fabrycznie. I nie mam problemów. W razie potrzeby byłem w stanie przywrócić system z obrazu bez potrzeby naruszania partycji z danymi. Więc pewnie każda metoda ma zady i walety.

Rafał_Sz
14-11-2016, 12:34
Z czystej ciekawości. Czemu nie "nakładałeś" W10 bezpośrednio na W7?

manfred
14-11-2016, 12:52
Ponieważ od zarania dziejów wole czysty system niż jakieś nakładki.

spiritus
14-11-2016, 12:53
Mam to samo :D

Odzyskałeś?

manfred
14-11-2016, 13:02
Tak test diskiem przywróciłem partycje. Z tym że dane były na dysku. Zrobiłem sobie kopie danych. Potem cały dysk sformatowałem. Wydaje mi się też że problemem był Rufus program do odpalania systemu z pena. Po zgraniu system na płytę poszło bez problemu.