PDA

Zobacz pełną wersję : fotografia f(kształt twarzy)

Dino1984
05-11-2016, 09:20
Domyślam się, że takich poradników jest gdzieś, w necie na pęczki, ale nie mogę nic znaleźć :(
Może ktoś podlinkować, wskazać lub inaczej naprowadzić na jakiegoś tutka nt. jak najlepiej ustawić modela zależnie od kształtu twarzy?
Chodzi mi o jakąś skondensowaną wiedzę typu jak np. najlepiej fotografować modela z owalną, lub np. z pociągłą twarzą.
Oczywiście wiem, że każdy przypadek jest indywidualny, ale na pewno istnieją jakieś ogólne zasady, które ułatwiają znalezienie punktu zaczepienia do dalszego szukania....

SerU
05-11-2016, 13:43
To zależy od bardzo wielu czynników - począwszy od makijażu, a na fakcie, czy to kobieta, czy mężczyzna skończywszy. Do tego dochodzi światło, kąt, pod którym robi się zdjęcie, poza i cała masa innych detali. Nie wiem, jak u Ciebie z angielskim, ale tu masz coś na początek:

-KLIK- (http://www.allisonearnestphotography.com/files/FaceFacts_Miller.pdf)

Pamiętaj też, że każdy ma swoje inne kanony akceptowalności kadru, światła, modela(ki), więc poradnik jest rzeczywiście poradnikiem, a nie wyrocznią.

JASTRZEBSKA&KILAR
17-11-2016, 21:03
Jest o tym troszkę w książce "Sztuka pozowania w fotografii portretowej" - Lou Jacobs'a