PDA

Zobacz pełną wersję : Loupedeck - konsola do edycji zdjęć w Lightroom

S@wyer
03-11-2016, 23:51
Ciekawy projekt :)
trochę bajer, ale jak wejdzie na rynek pewnie nie jeden się skusi :)

https://www.indiegogo.com/projects/loupedeck-photography--4/#/

Borat1979
04-11-2016, 00:07
Już kilka podobnych wynalazków było. Jak na razie ten wygląda na najbardziej dopracowany.

A tego typu konsole współpracujące z oprogramowaniem wykorzystuje się od dawna np. przy obróbce wideo.
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/control
Oczywiście to nie ta półka cenowa :razz:

tomisiek
04-11-2016, 09:31
Ja kibicuję takim rozwiązaniom. W montażu wideo stosuje się takie rozwiązania. Aż dziw, że do tej pory nie ma 5 różnych urządzeń wspierających pracę na LR. Było tez gdzieś rozwiązanie bazujące na DJ sterownikach z możliwością łączenia / rozbudowania.

Zobaczymy, co to się będzie działo. Cena Loupedeck-a na razie akceptowalna. ;)

koral181
18-04-2018, 20:25
I jak ktoś się skusił na tą konsole, bo ja się zaczynam mocno zastanawiać czy czasem nie warto. Z chęcią wysłucham opinii użytkowników.

grizz
19-04-2018, 08:10
Jak dużó siedzisz, to warto.

Zawsze warto mieć dodatkowy, kontroler.

Jak chcesz budżetowo, można po prostu podpiąć drugą klawiaturę i ustawić ją do współpracy z danym programem.

Niestety nie dostaniesz fajnych pokręteł, ale można dość znośnie to symulować np. q - wybór narzędzia. a efekt+ z efekt minus. i analogicznie wsx edc rfv

Waldy
19-12-2018, 23:21
Konsola jest świetna. Nie wyobrażam sobie odwrotu.
Dwie wady: konkretna cena, ale warta produktu
brak możliwości skrakowania

Dariusz Breś
31-12-2018, 00:22
Konsola jest świetna. Nie wyobrażam sobie odwrotu.
Dwie wady: konkretna cena, ale warta produktu
brak możliwości skrakowania

Czy są jakieś opóźnienia w pracy? np. kręcę clarity i zmienia się po setnej sekundy?

TOP67
31-12-2018, 00:40
Ja się skusiłem na klawiaturę CRAFT. Ma tylko jedno pokrętło, ale wtyczki do wielu programów. Pracuję w ACR i PS. Kółko zmienia mi suwak na który wskażę myszką.
Ale tak naprawdę, to szukałem pełnowymiarowej klawiatury niskoprofilowej i tylko taką znalazłem.

Pawel92
31-12-2018, 11:32
TOP67, mógłbyś napisać coś wiecej na temat tej klawiatury? Jak precyzyne jest to pokrętło? Jakie odczucia przy pisaniu na niej? Czy pokrętło uzupelnia tablet (np. Wacom)?
Z góry dziękuję.

TOP67
31-12-2018, 11:47
Klawiatura jest bardzo ciężka, pewnie żeby się nie przesuwała przy kręceniu.
Pokrętło ma dwa tryby. Płynny i skokowy, można to sobie zdefiniować dla każdej akcji. Przy zmianie trybu słychać cyknięcie i jest lekkie opóźnienie. Potem działa bez opóźnień.
Pokrętło reaguje też na dotyk i kliknięcie. Czyli:
można nim kręcić i zmieniać jakiś suwak
można je nacisnąć z góry
można kręcić naciśnięte
można je stukać z boku

Do wielu aplikacji jest wtyczka i działa kontekstowo. Czyli np. w PS przy wybranym pędzlu lub gumce zmienia się szerokość, przepływ i miękkość. A przy innym narzędzi co innego. Stukając w gałkę zmienia się akcję wykonywaną przez pokrętło, trzeba na to uważać i chwytać pewnie.
Do pozostałych aplikacji można zdefiniować własne akcje (do trzech). Np. do Bridge musiałem sobie zdefiniować. ACR nie jest osobną aplikacją i działa zgodnie z ustawieniami dla Bridge lub PS, zależy z jakiego poziomu jest wywołany.

Niektóre wtyczki mnie denerwowały i je wyłączyłem. Np. w chrome, który przełączał mi zakładki.
Można nadpisywać ustawienia wtyczki.
Można też wybrać dowolne funkcje dla każdego klawisza w każdej aplikacji.

Nie mam Wacoma, więc nie powiem

Sama klawiatura jest uniwersalna (Win/OS) i ma wspólne opisy klawiszy funkcyjnych, trzeba się przyzwyczaić.
Bardzo fajne jest podświetlanie reagujące na zbliżenie. Ale wtedy trzeba częściej ładować klawiaturę.

Pawel92
31-12-2018, 12:09
Serdeczne dzięki za szczegółową odpowiedź :D

markB
03-01-2019, 14:50
Czy są jakieś opóźnienia w pracy? np. kręcę clarity i zmienia się po setnej sekundy?

Dopiero zapoznaję się z tą konsolą, więc wrażenia tylko z krótkiej eksploatacji. Używam to z C1. Pokrętła reagują bez opóźnień. Super sprawa, bo daje się ustawiać wartości dla poszczególnych akcji precyzyjniej niż za pomocą myszy.

pysson
27-01-2019, 11:23
Chyba najtańsza alternatywa dla Loupedecka:
1. kontroler MIDI - Behringer X-Touch Mini (https://www.amazon.de/Behringer-X-Touch-Mini-Remote-Controller/dp/B012CSKTYY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1548580847&sr=8-1&keywords=Behringer+X-Touch+Mini)
2. oprogramowanie - MIDI2LR (https://rsjaffe.github.io/MIDI2LR/)
3. Jak to działa:

https://youtu.be/t5pwbY3_-Ek

grizz
27-01-2019, 11:54
Najtańszą alternatywą jest podpięcie drugiej klawiatury ;)

pysson
27-01-2019, 11:56
Moja kosztowała ca. 70 GBP - jest droższa. :)

lesheck
05-02-2019, 10:27
Ja od dwoch tygodni uzywam Behringer X-Touch Mini z MIDI2LRi jestem zachwycony. W prawdze na konfiguracje poswiecilem jakies 2-3h ale jak to sie przejdzie to juz jest super. Podstawowa zaleto jest to, ze mozna ja dowolnie konfigurowac i mozna ustawic do dziesieciu profili razy 2 layouty razy 8 pokretel co daje 160 parametrow, ktore mozna kontrolowac. Mi akurat wystarcza 6 profili. Z wad to troche niska rozdzielczosc (128 poziomow co zwlaszcza przy ustawianiu temperatury moze byc problemem - ale jest male obejscie, ktore czesciowo to rozwiazuje) i skok pokretel - wolalbym plynna regulacje. Posiadam tez logitecha crafta i powiem, ze jestem mocno rozczarowany. W prawdzie pokretlo dziala jak mazenie (plynna regulacja, wysoka rozdzielczosc) ale sposob przelaczania sie miedzy parametrami do zmiany jest malo wygodny - fajniej by bylo jakby sie na przyklad krecilo z nacisnietym jakims klawiszem - byloby znacznie szybciej. Poza tym caly myk z kontrolerami polega na tym, ze mozna zmieniac kilka parametrow (prawie) na raz. Jednym slowem Behringer za 215 pln jest genmialny, craft za 550 (za tyle udalo sie kupic na x-komie w promo, za 800 w zyciu bym nie kupil) to slaby wybor. Loupedecka moze kiedys zamowie sobie do testow, zeby porownac. No chyba, ze wprowadza obsluge davinci, wtedy pewnie nie bede sie zastanawial.

A co do klawiatur, to kto raz zasmakuje pracy na fizycznych pokretlach ten juz na klawisze nie spojrzy.