PDA

Zobacz pełną wersję : Podpis elekroniczny w Indiach

fumio
03-11-2016, 13:34
Witam,

Nie wiem czy ktoś miał kontakt z certyfikatem (podpisem elektronicznym) w Indiach?
Mamy w firmie podpisy wydane np. przez CERTUM i będziemy potrzebowali podpisać
elektroniczną akcję w Indiach. U nich ta agencja nazywa się chyba CCA.
Dzwoniłem do UNIZETO do Szczecina ale oni za bardzo nie są w temacie.
Nie wiemy czy nasz cert. zadziała? Czy może trzeba u nich osobiście wyrobić nowy?

Pozdr.

RobertMiernik
03-11-2016, 13:45
Certyfikaty są ogólnoświatowe to ich główny sens.

Nie wiem co oznacza podpisać w indiach - w sensie pojedzie tam podpisywać czy jak?

fumio
03-11-2016, 14:26
Na miejscu trzeba mieć komputer i po zalogowaniu się do ich serwisu aukcyjnego podpisać ofertę kluczem z podpisem (tylko czy zadziała?).

RobertMiernik
03-11-2016, 14:41
a karta fizycznie gdzie będzie?
wyślesz ją do Indii?

Nie lepiej u nas się do ich systemu zalogować?

2pompony
03-11-2016, 15:36
Ja jestem cienki w tych sprawach podpisowych - ale czy cały bajer elektronicznego podpisu nie miał polegać na tym, żeby można było podpisać się zdalnie, przez sieć i nie musieć jeździć z własnym podpisem na drugi koniec świata?

Z tym że jak ktoś funduje pobyt i przelot, to ja się mogę szarpnąć i pojechać się podpisać, znaczy włożyć kartę do czytnika. :)

fumio
03-11-2016, 16:25
Jedna osoba jedzie osobiście, ona tez ma kartę.
W firmie też będzie kilka kart - myślę, że będzie można zdalnie to podpisać ale ... czy podpis wydany w Polsce będzie przez nich honorowany? ;-)

Pozdr.

RobertMiernik
03-11-2016, 17:02
To czy będzie honorowany to inna sprawa całkiem, każdy może przecież powiedzieć, że interesuje ich tylko podpis wydany przez centrum X
teoretycznie...

Jeszcze raz: co do zasady podpis kwalifikowany jest ważny zawsze i wszędzie, polskie centra są autoryzowane przez centra światowe i odwrotnie, ktoś nie mający tych autoryzacji nie może wydawać podpisów kwalifikowanych.
Czy uznają - czemu mieliby nie uznać, podpis polski niczym się nie różni od podpisu indyjskiego, amerykańskiego czy afrykańskiego, różny jest tylko wystarcza.

Problem może być z samym podpisaniem, każde centrum ma swoją aplikacyjkę do podpisywania (zwykle z powodu tego, że używają różnych czytników i często można używać aplikacji firmy X z kartą/podpisem wydanym przez firmę Y)
w każdym razie jeśli jest aplikacja i jest przewidziana do działania na polskich komputerach, to może mieć problemem z windowsem indyjskim i trzeba będzie doinstalować jakiś pakiet językowy czy coś w tym stylu.

Ogólnie lepiej sprawdzić wcześniej.

Ogólnie lepiej nie jechać tylko dać im pulpit zdalny czy innego teamviewera i niech na polskim komputerze w Polsce się zalogują do swojego systemu i tu podpiszecie co trzeba, jechać nie trzeba.

fumio
04-11-2016, 07:38
Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.