Zobacz pełną wersję : D7100 czy D7200 nikon cashback
Cześć i czołem,
piszę z zapytaniem do trochę bardziej doświadczonych w kwestii parametrów forumowiczów:-P
Fotografuje Nikonem D90 z 35mm, 50mm i 18-105
Zbliżaja się świata i te sprawy, a nikon wypuścił jak co roku ofertę cashback.
No i teraz, które z body jest waszym zdaniem "świeższe" i po prostu "lepsze" ze wzgledu na parametry.
Dodam, że oprócz krajobrazów, fotografuje także na ślubach, a moim hobby jest fotografia lotnicza, także skubaniec musi być szybki :-P
Budżet jaki mogę przeznaczyć na body to ok. 4500--5000
Czy dobrym przejściem będzie d7100 lub 7200, czy bez sensu i lepiej dozbierać na pełną klatkę?
Jeśli tak to który? :)
Pozdrawiam ciepło i miłego dnia
Archibald6803
02-11-2016, 15:20
Do fotografii którą chcesz robić, w zależności od zasobności portfela : uż.d300(s) ==>uż. d700 ==> d7200 ==>uż. d3s ==> d750 ==> d500 ==>d4(s) ==>d5
Jak widać kasy starczy Ci tylko na któreś z trzech pierwszych.
qwerty44
02-11-2016, 15:41
D7100 i D7200 - oba aparaty są dobre ... ale ... nie wolne od pewnych wad ... w D7100 występuje tzw. "banding" a w D7200 często sygnalizowanym problemem są zabrudzenia matrycy opisywane np. w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264844
madebyzosiek
02-11-2016, 16:00
Z tych dwóch wymienionych zdecydowanie D7200, bo ma bufor który się nie zatka przy serii. Brudząca matryca to nie jest problem, wyczyszczenie to raptem 2 minuty. Z resztą D7100 też brudzi matrycę. Jeżeli myślisz o używanych, to Arczi_68 dobrze Ci poradził.
Kojocisko
02-11-2016, 17:33
Ze zwróceniem uwagi, że do fotografii lotniczej, to chyba raczej DX niż FX. Więc raczej D7200 w tej stawce, bo D500 już chyba poza budżetem.
Ja miałem w czerwcu podobne wątpliwości. Zaparłem się i dozbierałem do D7200. Właśnie ze względu na bufor. A i podobno AF lepszy niż w D7100, którego nigdy w ręce nie miałem, więc się nie wypowiem. A czy chlapie? Tak. Pytanko tylko jak często w fotoloto myślisz dalej niż do f/11 przymykać.
noiragneau
03-11-2016, 08:44
Również zastanawiam się nad wyborem D7100/D7200
Po lekturze różnych postów, bardziej skłaniam się ku 7200, kilka stówek więcej ale raczej warto, zwłaszcza że cashback 430zł (przy 7100 220zł).
D7100 po cashbacku(220zł) wychodzi ok. 3129, D7200(430zł) 3739 więc mamy tu jakieś 600zł różnicy.
Tak na marginesie - ktoś się orientuje po ile te aparaty chodziły przed promocją? Patrząc na ceneo, najtańszy jest za 3119 lecz ten sklep nie uczestniczy w promocji(na allegro podobnie), te które uczestniczą mają przynajmniej 230zł drożej...
Nawiasem mówiąc w poprzednim roku cashback był jakoś bardziej zachęcający...
A po czym wnosisz, że rok temu był lepszy Cashback ?
Równo rok temu kupiłem D7200 - w AB Foto za 4100, a zwrot wynosił 400zł
Jeśli dobrze pamiętam, to w kilka dni po ogłoszeniu CB - ceny korpusu D7200 poszły średnio 300zł w górę.
Jak ktoś może sobie pozwolić na czekanie dłuższe z zakupem to po nowych premierach nikona jakie będą podobno niedługo D7100 i D7200 pewnie potanieją, czy tak będzie faktycznie i czy te premiery będą zapowiedziane w styczniu czy później to też zagadka, fakt że premier będzie trochę na 100 lat nikona, które zaczynają świętować od stycznia.
Soserious
03-11-2016, 12:25
Posiadam D7100 od 3 lat, używam go głównie półprofesjonalnie do sesji zdjęciowych w studiu i (bardzo rzadko) na ślubach. Do tej pory zrobiłem nim ledwo 20k zdjęć, więc dopiero rozgrzewka, ale poki co nie miałem z nim żadnych problemów i nie zauważyłem ani bandingu ani chlapania olejem po matrycy. Jestem z tej puszki bardzo zadowolony, obrazek po podpięciu dobrego, jasnego szkła (nawet 35mm 1.8 nikona) wychodzi genialnie ostry. Ja ze swojej strony polecam :)
pawelpiotrm
03-11-2016, 13:11
Nie miałem 7200 ale po przesiadce z d90 na 7100 żadko wracam do d90. Trochę mnie wkurza AF ale jak poprzednicy obrazek ma fajny. Bawiłem się d500 dwa dni. Lepszy, ale jeszcze nie teraz ;-).
Pozdrawiam
noiragneau
03-11-2016, 13:40
A po czym wnosisz, że rok temu był lepszy Cashback ?
Jeśli mnie pamięć nie myli - był wyższy. Za D7100 było chyba 300zł, za D750 i D810 też chyba zwracali więcej ale się nie upieram - mogę się mylić.
2 lata temu na 7100 było 400zł (po zwrocie kosztował 2900zł), no ale kursy robią swoje. Do tych zastosowań dołożyłbym do 7200
D7200 może i minimalnie lepsza ta matryca Sony ale spaprane menu na małym wyświetlaczu skreśla go w moim odczuciu.
zdecydowanie wole D7100 i jego mały wyświetlacz.. dużo bardziej przejrzysty i funkcjonalny.
D7200 może i minimalnie lepsza ta matryca Sony
To nie Sony, tylko Toshiba, podobnie jak w D7100. Tylko inna wersja - poprawiona pod względem bandingu.
gdzieś kiedyś się dotycztałem ze d7100 ma matryce Toshiby a D7200 matryce Sony. amen
Tak mówią internety, które jednak nie biorą pod uwagę że fabryka matryc toshiby to była praktycznie produkcja matryc sony, a obecnie nawet i własność sony, podobne zamieszanie jest z matrycą D750.
D7200 może i minimalnie lepsza ta matryca Sony ale spaprane menu na małym wyświetlaczu skreśla go w moim odczuciu.
zdecydowanie wole D7100 i jego mały wyświetlacz.. dużo bardziej przejrzysty i funkcjonalny.
Do informacji na małym wyświetlaczu można się przyzwyczaić, do zapychającego się bufora w serii trochę trudniej ;) Wielu użytkowników obydwu modeli twierdzi, że różnica prędkości jest odczuwalna.
Ps. W poprzednim cashbacku d7200 wyszedł mi 4k (bez kilku zł) minus 400zł. O ile pamiętam za d7100 w ogóle nie zwracali kasy. Kupiłem w styczniu br.
ja mam od dobrego pół roku D7100 teraz nabyłem D7200 i męczę go trochę, póki co nie zauważyłem znaczącej różnicy na plus 7200..
A dużo robisz w serii? Bo kolega do lotniczych potrzebuje.
Czy różnica w cenie jest akceptowalna i warta ewentualnej dopłaty, to każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Mz jak na zabawę w fotografię ze średniej półki (powiedzmy, w każdym razie ciut powyżej entry level) różnica nie jest duża.
serie sporadycznie, a wlasciwie odzwyczajam sie od tego, bo potem grzebanina przy obrobce..
No to mogłeś nie zauważyć różnicy między modelami. Ale dla kogoś to może być b. istotne.
Co do obrazka, to różnica między matrycami (oprogramowaniem?) wychodzi w skrajnych/specyficznych warunkach, raczej do pominięcia przy dobrym świetle, przynajmniej z tego co widziałem w testach użytkowników. Tak ja to widzę.
Co do obrazka, to różnica między matrycami (oprogramowaniem?) wychodzi w skrajnych/specyficznych warunkach, raczej do pominięcia przy dobrym świetle, przynajmniej z tego co widziałem w testach użytkowników. Tak ja to widzę.
Weź pod uwagę fakt, że D7200 ma też procek inny. A ten banding z tego co kojarzę to głównie przy sporym ciągnięciu z cieni wychodził. Za D7200 może, ale nie musi, przemawiać też fakt że ma WiFi. :D
Ale co kto lubi.
to wifi to słabiutko działa bo ostatnio bawiłem się tą apka..
to nie jest wifi tylko "Nikon wifi", a to całkowicie coś innego ;)
No tak. Ale np można zrobić słitselfi i od razu na mordoksiążkę wysłać. :D
A tak poważniej, to często to wifirifi jako pilot wykorzystuję.
Dokładnie, fotek nie przesyłam, ale wyzwolenie migawki z komórki bywa pomocne. Taki gadżecik, ale bywa czasem całkiem pomocny.
Ps. I zdaje się d7200 ma nowszy moduł AF, coś tam zmienili też w filmowaniu. Ale w praktyce nie wiem czy są to zauważalne różnice.
Ps. I zdaje się d7200 ma nowszy moduł AF, coś tam zmienili też w filmowaniu. Ale w praktyce nie wiem czy są to zauważalne różnice.
Tak. D7200 ma Multi-cam 3500 II DX. Jest o 1EV w ciemności czulszy niż ten z 7100. Teoretycznie to ten sam co w D750. Teoretycznie...
A filmach dodali AutoIso chyba tylko.
"W odróżnieniu od poprzedniego modelu w nowym znalazły się tryby filmowania w jakości Full HD 60p i 50p." To z optycznych. Prawda to?
"W odróżnieniu od poprzedniego modelu w nowym znalazły się tryby filmowania w jakości Full HD 60p i 50p." To z optycznych. Prawda to?
Tak. To 7100 miał 50i/60i?
2pompony
04-11-2016, 19:51
A tak poważniej, to często to wifirifi jako pilot wykorzystuję.
Co prawda nie mam 7200, ale mógłbyś pokrótce napisać jak to robisz? Zawsze jak coś wychodzi taka potrzeba, to albo właśnie się okazuje, że zgubiłem pilota, albo mam go w tej torbie którą zostawiłem w domu, albo coś... Dla mnie takie wyzwalanie byłoby w miarę istotnym powodem do przesiadki z 7100 - choć chlapanie olejem z kolei jest powodem w odwrotną stronę, a bandingu się nie boję - więc na razie mi się nei spieszy, ale może zacznie...
TO jak z tym wyzwalaniem jest? Co trzeba mieć, co skonfigurować i w ogóle - trzeba być dochtorem informatyki, czy zwykły człowiek to ogarnie?
Co prawda nie mam 7200, ale mógłbyś pokrótce napisać jak to robisz? Zawsze jak coś wychodzi taka potrzeba, to albo właśnie się okazuje, że zgubiłem pilota, albo mam go w tej torbie którą zostawiłem w domu, albo coś... Dla mnie takie wyzwalanie byłoby w miarę istotnym powodem do przesiadki z 7100 - choć chlapanie olejem z kolei jest powodem w odwrotną stronę, a bandingu się nie boję - więc na razie mi się nei spieszy, ale może zacznie...
TO jak z tym wyzwalaniem jest? Co trzeba mieć, co skonfigurować i w ogóle - trzeba być dochtorem informatyki, czy zwykły człowiek to ogarnie?
Instalujesz apke z google play/apple store. Ja używam zwykłej nikonowskiej WMU (wireless mobile utility czy jakoś tak.)
Włączasz WiFi w puszcze, standardowo jest nie zabezpieczona.
Włączasz WiFi w tele. Wybierasz sieć aparatu i się łączysz.
Pojawią Ci się 2 przyciski. Take Photos i View photos.
Dajesz ten pierwszy. Standardowo aparat się na LV przełączy i będziesz miał podgląd na tele.
Niżej jest suwak z dwoma pozycjami. Przełączając go na pozycje z ikoną aparatu ostrzysz aparatem a tele tylko jako pilot działa.
Szczerze mówiąc to dłużej mi zeszło to pisać niż ustawiać...
Instalowanie jakiś dziwnych appek i każdorazowe klikanie po menu w aparacie żeby wifi działało jak dla mnie najsłabsze rozwiązanie czegoś co ma służyć powiększaniu komfortu.
Instalowanie jakiś dziwnych appek i każdorazowe klikanie po menu w aparacie żeby wifi działało jak dla mnie najsłabsze rozwiązanie czegoś co ma służyć powiększaniu komfortu.
Ja mam WiFi w Moim Menu pod FN. Można szybciej łączyć jak się ma tele z NFC. Mój tego nie ma.
A co do apki. Niby tak. Ale w dzisiejszych czasach i tak masz apek pierdylion na tele. Jedna w te czy we wte...
2pompony
04-11-2016, 20:26
Dzięki za opis! Nie wiedziałem, że to jest tak proste. :)
Dzięki za opis! Nie wiedziałem, że to jest tak proste. :)
Spoko. Trudne to nie jest. Problem tylko że trochę baterie żre. Ja się zastanawiam czy jakiegoś pilota nie kupić. Ale póki co mi się nie śpieszy.
Trzeba będzie przetestować, dzięki za tutorial :)
2pompony
04-11-2016, 20:44
Pilot jako alternatywa sprawdza się po prostu wyśmienicie, pod paroma warunkami: trzeba go mieć przy sobie, nie zgubić wcześniej, wiedzeć w której kieszeni szukać i mieć w nim baterie. Jeśli to się spełni, pilot jest świetny. :)
Pilot jako alternatywa sprawdza się po prostu wyśmienicie, pod paroma warunkami: trzeba go mieć przy sobie, nie zgubić wcześniej, wiedzeć w której kieszeni szukać i mieć w nim baterie. Jeśli to się spełni, pilot jest świetny. :)
Bombel. Ja kiedyś widziałem pilot 2w1. Działał zarówno na radio jak i na kabel. Więc jeśli kabel się ma to i pad baterii nie problem. :-P
Edyta: A kabel był chyba ten sam co wyzwalacze używają. Więc szansa że się taki kabel ma dość spora. ;-)
Michaelius
04-11-2016, 21:36
Czy tym wi-fi w D7200 da się latwo przerzucać fotki na komputer ?
Czy tym wi-fi w D7200 da się latwo przerzucać fotki na komputer ?
Neta w kompie mam na kablu więc nie sprawdzę. Ale wydaje mi się, że nie.
Próbowałem własnie na szybko to sprawdzić, połączyłem sie lapkiem po wifi z D7200 wszystko fajnie ale nie ma opcji dostania sie tą drogą do zdjęć np. po udziale..
obstawiam że wymagany jest do tego specjalny soft.. ;(
W jednym wątku jest inna ciekawostka dotycząca D750 oraz D7200, co mnie bardzo wkurza względem D7100:
Wiem, że to "fiuczer" bo jak wcisnę przycisk ISO z tyłu to też ekranem po ślipiach dostaję.
dannywrocek
08-11-2016, 07:17
Jest też apka Helicon Remote oraz DSLR Remote,które dają przy okazji możliwość sterowania parametrami ekspozycji. Apka Nikona nie daje. Działa to całkiem udanie. Przetestowane na D7200 znajomego :-)
P.S. Konfiguracja po wifi prosta jest. Do ogarnięcia bez doktoratu ;-)
Jest też apka Helicon Remote oraz DSLR Remote,które dają przy okazji możliwość sterowania parametrami ekspozycji. Apka Nikona nie daje. Działa to całkiem udanie. Przetestowane na D7200 znajomego :-)
P.S. Konfiguracja po wifi prosta jest. Do ogarnięcia bez doktoratu ;-)
Szkoda tylko że i Helicon i DSLR Remote nie działają przez WiFi.
A nikonowska apka to faktycznie nic sensownego.
dannywrocek
08-11-2016, 15:08
Szkoda tylko że i Helicon i DSLR Remote nie działają przez WiFi.
A nikonowska apka to faktycznie nic sensownego.
Jak nie działają, kiedy działają? Trzeba ręcznie sparować urządzenia, ale Helicon na pewno działa. Osobiście przetestowane przy użyciu tabletu a androidem oraz D7200 (kolegi, który narzekał na nikonową apkę) i Helicon Remote. Zakładam przy tym, że Nikon nie zablokował na te chwilę możliwości korzystania z wifi przy użyciu aplikacji innych niż Nikona.
P.S. Na szybko, ale bez aparatu: otwórz HR i w zakładce Tools znajdź Network Cameras, gdzie należy użyć opcji ADD i tam odać adres IP aparatu (przy włączonym WiFi w aparacie).
Jak nie działają, kiedy działają? Trzeba ręcznie sparować urządzenia, ale Helicon na pewno działa. Osobiście przetestowane przy użyciu tabletu a androidem oraz D7200 (kolegi, który narzekał na nikonową apkę) i Helicon Remote. Zakładam przy tym, że Nikon nie zablokował na te chwilę możliwości korzystania z wifi przy użyciu aplikacji innych niż Nikona.
P.S. Na szybko, ale bez aparatu: otwórz HR i w zakładce Tools znajdź Network Cameras, gdzie należy użyć opcji ADD i tam odać adres IP aparatu (przy włączonym WiFi w aparacie).
Zaskoczyło. Dzięki. Wychodzi na to że apka nikona blokuje połączenie. Zaczęło działać jak jej papa zrobiłem.
dannywrocek
08-11-2016, 15:51
Zaskoczyło. Dzięki. Wychodzi na to że apka nikona blokuje połączenie. Zaczęło działać jak jej papa zrobiłem.
Nie ma za co. Dobrze, że śmiga :) Ja na razie po kablu korzystam (w użyciu D5100) i też nieźle działa :)
luck1985
10-11-2016, 00:58
Jak sprzedawałem 7200 i kupujący poprosił o fotki nieba, to już na 5,6 było widoczne- ledwo, ale szło dojrzeć. Na f8 już bez żadnego problemu. Na 22 i więcej można to było nazwać gwiazdozbiorem. Na tych 5,6/8 to takie rozmycia.
Można wydać 5k i się cieszyć czyszcząc matryce albo usuwać w programie, N się wypiał dodając odpowiedni wpis w instrukcji.
A można zmienić obóz i zapomnieć o problemie :D
Szkoda, bo fajny aparat, ale ku**cy dostawałem z tą matrycą.
I jak mam być szczery, to niech sobie w d**e wsadzą tego cashbacka. Ponad 5k teraz kosztuję. Ja rok temu w listopadzie dokładnie 28 dałem za aparat 4700- 400= 4300. Teraz ten sam zestaw z 18-15 kosztuje chyba 5200.
Pomijając waluty i ich kurs, to sprzęt się starzeję, to i cena powinna zjechać.
Teraz D7200 z 18-105VR kosztuje 4800zł minus cashback, cena się utrzyma do czasu jak zapowiedzą D7300.
feniks1986
10-11-2016, 16:38
Miałem właśnie kupić d7200 ale czytając opinie o tym jak chlapie olejem na matryc to zacząłem się zastanawiać tylko co np canona jest warte uwagi do 5500
Na jakiej podstawie uważasz, że w Canonie nie brudzi się matryca? Miarodajne ;) opinie niezadowolonych nikoniarzy?
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, mawiało się kiedyś.
- - - - - - - - - -
Ps. Nie zapominaj o marketingu w sieci, w co wchodzi tzw. "czarny PR".
Pps. Do 5,5k ze szkłem w C to chyba tylko entry level. To już lepiej iść w jakieś bezlustro, przynajmniej statyw mniejszy będziesz dźwigał ;)
D7000 miał chlapać ale nie chlapał, D7100 miał chlapać ale też nie chlapie, wreszcie D7200 ma chlapać, więc może kiedyś jak kupie to się przekonam :)
D7000 miał chlapać ale nie chlapał, D7100 miał chlapać ale też nie chlapie, wreszcie D7200 ma chlapać, więc może kiedyś jak kupie to się przekonam :)
Chlapie. I mówię to jako użyszkodnik 7200.
Choć słyszałem że problem znika po 5k fotek. Mój ma połowę z tego więc jeszcze zejdzie zanim potwierdzę lub zaprzeczę. :D
Michaelius
11-11-2016, 19:42
Pps. Do 5,5k ze szkłem w C to chyba tylko entry level. To już lepiej iść w jakieś bezlustro, przynajmniej statyw mniejszy będziesz dźwigał ;)
80D kupisz w cenie zbliżonej do D7200, a obiektywy Cannona generalnie są tańsze niż ich Nikonowe odpowiedniki (o hitach pokroju 16-80/2,8-4 litościwie nie wspominając) - jedyne czym broni się Nikon to jednak lepsza matryca i body i identyczna dostępność Sigmy/Tamrona.
Kojocisko
11-11-2016, 21:01
Po zmianie systemu podkreśliłbym też jakość autofokusa w Nikonach
Jedyne co przemawia za zakupem 80D zamiast D7200 to lepsze działanie AF w trybie LV jeśli to dla kogoś istotne to ma spory plus, cała reszta gorsza, a przecież D7200 to nie jest najnowsza konstrukcja, tu trzeba poczekać na jego następce.
80D kupisz w cenie zbliżonej do D7200, a obiektywy Cannona generalnie są tańsze niż ich Nikonowe odpowiedniki (o hitach pokroju 16-80/2,8-4 litościwie nie wspominając) - jedyne czym broni się Nikon to jednak lepsza matryca i body i identyczna dostępność Sigmy/Tamrona.
Zawsze wydawało mi się, że odpowiednikiem d7200 jest Canon 7d. Ale aż tak sprzętem się nie ekscytuję, zwłaszcza Canonem. więc może się mylę.
D7200 na chwilę obecną satysfakcjonuje mnie całkowicie, mimo, że po 10 miesiącach używania i ok.15k zdjęć dwa razy była czyszczona matryca (obiektywy zmieniam b.często).
madebyzosiek
12-11-2016, 07:07
Zawsze wydawało mi się, że odpowiednikiem d7200 jest Canon 7d.
7D to bardziej odpowiednik dla D500 ;)
noiragneau
27-04-2017, 09:11
Hej, odkopuje temat tylko dlatego że dostałem właśnie swój zwrot i chcę Was w pewnym sensie przestrzec.
Dlaczego dopiero teraz otrzymałem zwrot?
Okazało się że nie mieli mojego zgłoszenia...
Zgłoszenie złożyłem na początku stycznia przez WWW, na przelew czekałem do końca marca ale że się nie doczekałem to skontaktowałem się z nimi w tej sprawie w kwietniu. Wtedy okazało się że nie ma mnie w systemie a termin reklamacji minął 22.03...
Pomimo tego, z uwagi na wyjątkowość sprawy zaproponowali jednak żeby złożyć reklamacje, która została rozpatrzona jednak pozytywnie.
Co mnie uratowało? Oczywiście oprócz wszystkich papierów miałem PrintScreen strony z podziękowaniem, który ukazuje się po wypełneniu formularza (tam gdzie jest napisane - "DZIĘKUJEMY... Twoje zgłoszenie jest w trakcie realizacji... Prosimy o WYDRUKOWANIE LUB ZAPISANIE TEJ STRONY")
Zakładam że część osób nie zapisuje takich stron, ale w moim przypadku, bez tego nie miałbym ŻADNEGO dowodu że się zgłosiłem do programu!
Ludzie z infolinii na szczęście mili i kompetentni więc w końcu mogę cieszyć się cashbackiem :)
zvierzak
27-04-2017, 09:26
a smsa dostałeś? zaraz po zarejestrowaniu przyszedł mi SMS
noiragneau
28-04-2017, 13:27
Nie, nic nie dostałem.
Znajoma składała jakieś 2 tygodnie po mnie. Też nic nie dostała. Dopiero gdzieś w marcu przyszedł jej sms że nie przeszła weryfikacji i musiała coś dosłać.
Szkoda że w tym roku już nie będzie cashbacka
To jakieś oficjalne info ?
Dzwoniłem na infolinię nikona i powiedzieli że cashback już w tym roku był i nie planują już w tym roku podobnej akcji.
Szkoda. Bo celowo zwlekałem z zakupem Nikona D 7200 licząc na tą promocję.
- - - - kolejny post - - - - - -
Być może że cena trochę spadnie po wejściu Nikona D7500 Ale nie mam zamiaru czekać aż do lipca.
Czyli możliwe, że będzie jakaś nie planowana akcja ze zwrotami, albo inna forma promocji?
Wysłane z mojego HTC Desire 510 przy użyciu Tapatalka
Ja liczę na takie akcje jak robiono w promocjach wielu sklepów na zachodzie z nowymi modelami D3400 w grudniu i D5600 w kwietniu, ceny były kosmicznie obniżone do katalogowych, może to jest sposób ?