PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kampinos-Żelazowa Wola

basket
01-11-2016, 22:17
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/5036362/kampinoskie-wierzby-2/rozmiar/3)

Sebastianito
01-11-2016, 22:51
Linie fajnie prowadzą i fajne w kadrze, jednak nie mój klimat.

Anceps
02-11-2016, 19:53
Czegoś ... brakuje.
Poprawne zdjęcie ale nie zatrzymuje na dłużej.:sad:

TheEquinoxe
02-11-2016, 21:13
No właśnie całkiem ładne, poprawne, naturalne ale jakoś brakuje tego efektu wow, chciałbym się tam znaleźć :)

biegly
02-11-2016, 23:14
Czegoś ... brakuje.
Zdecydowanie światła, które dało by przestrzenności tej fotografii.

2pompony
03-11-2016, 12:13
Poprawne zdjęcie? Wy w ogóle widzicie, czy oglądacie to zdjęcie uszami jak nietoperze? Ludzie! Ogarnijcież się choćby trochę!

Przecież to zdjęćie - abstrahując od spraw pozatechnicznych, jak niezły kadr i niezła kompozycja - jest fatalnie źle naświetlone! To jest jakaś absolutna podstawa, to są rudymenta, takie rzeczy trzeba widzieć zanim się innym będzie robić wodę z mózgu, bezmyślnie mówiąc że to jest 'poprawne'... Gdyby autor pod tą wierzbą z lewej zgubił portfel w trawie, musiałby go szukać z latarką, tak jest tam ciemno - a przecież jest jasny dzień! I na to wszystko ktoś mówi, że to jest 'naturalne'?! Współczuję gościom, którzy mają tak słaby wzrok, że żyją cały czas w świecie mroku, skoro to uważa się za poprawne i naturalne...

Autorze, nie bierz na poważnie tych idiotyzmów, bo to Ci nic nei pomoże na przyszłość, a tylko może zaszkodzić, jak uwierzysz że to oznacza 'poprawne'. Zrobiłeś niezłe kompozycyjnie zdjęcie, tylko technicznie jest słabo, bo albo uwierzyłeś na słowo światłomierzowi i wyszło jak wyszło, albo nie chciało Ci się obrobić zdjęćia porządnie i stąd taki efekt.

Żeby pokazać o co mi idzie zrobiłem gifa - nie patrz na kolory (bo jest ich tylko 256), tylko na jasności. Nie jest to wersja jedyna i ostateczna, ale przynajmniej pokazuje z czym powinieneś się zmierzyć. Nie twierdzę też, że każde zdjęcie musi być jasne, mogą być też ciemne czy mroczne - ale każde powinno być dobrze naświetlone, z ikrą, z mięsem, z blaskiem (nawet te ciemne i mroczne), fest (nawet te hi keyowe), a nei słabo, licho i niemrawo...

A nazywanie takiej ekspozycji 'poprawnym zdjęćiem' jest największym nieporozumieniem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/ejv4o1-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/ejv4o1.jpg)

kashpir
03-11-2016, 12:32
Zdecydowanie światła, które dało by przestrzenności tej fotografii.

Zgadza się, zabrakło światła.

basket
03-11-2016, 14:34
Bardzo dziękuję za wasze komentarze. Cóż mogę powiedzieć na swoją obronę. Właściwie, to nic. Prawdą jest, że na zdjęciu brakuje światła. Doskonale wiem o jakie światło chodzi. Zgadzam się też, że brakuje przez to wieloplanowości.
Faktem jest, że pracuje na kiepskiej jakości monitorze laptopowym więc o kalibracji można tylko pomarzyć. Stąd może zarzuty dotyczące cieni.
To nie jest jasny dzień. Zdjęcie zostało zrobione po godzinie 16stej 10 minut po masakrycznej ulewie(czarna chmura za plecami) Światło było jakie było starałem się po prostu odzwierciedlić rzeczywistość, co w moim odczuciu nieźle się udało.
Absolutnie nie chcę bronić tego zdjęcia, bo światła rzeczywiście brakuje, a pokazałem je ponieważ mnie się taki klimat podoba. W wyobraźni widzę te wierzby pozłocone światłem zachodzącego/wschodzącego słońca, ale aura tej jesieni nie jest sprzyjająca i trudno trafić na fajne warunki. Nie jest to tłumaczenie mogłem po prostu zaniechać tej publikacji.
Jeszcze raz dziękuję. Wszystkie uwagi cenne i oczywiście przyjęte. Pozdrawiam

tomek_jj
03-11-2016, 14:46
A nazywanie takiej ekspozycji 'poprawnym zdjęćiem' jest największym nieporozumieniem.

I tak i nie. Według histogramu zdjęcie nie jest niedoświetlone i nie jest prześwietlone. U mnie w cieniach widać szczegóły - ledwo, ledwo, ale widać. Z tego wnioskuję, że takie były warunki. A że te warunki były kiepskie to inna sprawa. Proponowana przez ciebie jaśniejsza wersja, to wynik obróbki. Ja uzyskałem to samo przesuwając lewą część histogramu w prawo, czyli mówiąc inaczej "wyciągnąłem z cieni". Dodałem trochę kontrastu i voila. Czy dało się inaczej (mocniej) naświetlić . Pewnie tak, ale wyszłyby przepały na chmurach. I te przepały trzeba by było gasić obróbką. Tak czy siak - obróbka.

2pompony
03-11-2016, 15:16
Jak na 'zaraz' po masakrycznej ulewie, to masz masakrycznie suche podłoże i wyschłe trawy. :) Ale ja - wbrew pozorom - nei o tym.

Ludzie często nei wiedzą, że jest narzędzie, które pozwalają fotografowi na miejscu (a także mnie, osobie która ani tam była ani to widziała osobiście w danej chwili) dowiedzieć się, jakie naprawdę panowały warunki na scenie. To histogram. To jest do tego stopnia ważne narzędzie, że zostało wszczepione w prawie wszystkie aparaty, aby można było w każdych warunkach, w jasny dzień i ciemną noc, na dużym i kalibrowanym ekranie a także na małym niekalibrowanym ekraniku aparatu dowiedzieć się, jaką zdjęćie ma ekspozycję.

Owszem, przyznaję - obróbka zdjęć na niekalibrowanym ekranie laptopa może stanowić wyzwanie, zwłaszcza jeśli ktoś ma laptopa nie z półki wyczynowej. Ale m.in. po to warto się posiłkować histogramem, nauczyć się go czytać i wyciągać wnioski z jego zawartości, aby mieć narzędzie bardzo pomocne - i co ważniejsze - neizależne od monitora. Zobaczyłbyś wtedy łatwo nawet na niekalibrowanym monitorze, że choć istotnie światła najlepszego nei miałes, ale takich aż takich cieni na scenie też nei było, jak zrobiłeś na zdjęciu.

- - - - kolejny post - - - - - -

I tak i nie. Według histogramu zdjęcie nie jest niedoświetlone i nie jest prześwietlone. U mnie w cieniach widać szczegóły - ledwo, ledwo, ale widać. Z tego wnioskuję, że takie były warunki. A że te warunki były kiepskie to inna sprawa. Proponowana przez ciebie jaśniejsza wersja, to wynik obróbki. Ja uzyskałem to samo przesuwając lewą część histogramu w prawo, czyli mówiąc inaczej "wyciągnąłem z cieni". Dodałem trochę kontrastu i voila. Czy dało się inaczej (mocniej) naświetlić . Pewnie tak, ale wyszłyby przepały na chmurach. I te przepały trzeba by było gasić obróbką. Tak czy siak - obróbka.

Nie wnikam w filozoficze opisy, co czym zrobić i czym pokręcić (np, sam nie opisuję co czym zrobiłem). Dla mnei istotne jest, że jest źle w tym stanie, i wymagane są jakieś kroki.

Uznanie, że ekspozycja jest poprawna, bo nie ma ani przypaleń w bielach ani w czerniach (na marginesie, w czerniach są) jest podobne do uznania, że bokser stoczył poprawną walkę, ponieważ nei użył ani sztachety, ani siekiery. Słowem nazywanie czegoś poprawnym ponieważ uniknięto ciężkich błędów jest według mnie nieporozumieniem i ja spokojnie przy tym zdaniu pozostanę.

coutonmar
03-11-2016, 22:50
Wróć w to samo miejsce o zachodzie :)