PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Kadr z młodzieżowego kosza - studium ruchu

Archibald6803
01-11-2016, 14:28
D700/MB-D10 + Sigma 70-200/2.8 OS

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/330vb54-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/330vb54.jpg)

Carlos_lo
01-11-2016, 14:42
no Arczi, wez popraw;)

2pompony
01-11-2016, 16:35
Rany boskie, kosz koszem, ruch ruchem - ale ta młodzież przez rz w tytule wątku to dopiero jest 'studium'.

ksh
01-11-2016, 16:39
No... Arczi chce pokazać jak nie robić sportowych fotek, chyba że jest w tym jakaś dusza... której nie dostrzegam ;)

Archibald6803
01-11-2016, 19:44
Przyznam, że mocno jestem zawstydzony (i rozeźlony) babolem językowym, który przytrafił mi się w temacie wątku
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/zezloszczony-1.gif
źródło (http://emotikona.pl/emotikony/)
Poprawione już.

amirez
01-11-2016, 19:53
Ja bym dał w pionie i wywalił prawą stronę. Pozostawił żółtego i zawodnika z 5. Teraz to taki trochę rozmyty bałagan jest.

Archibald6803
01-11-2016, 20:32
Ten biały zawodnik, którego chcesz wywalić, "robi robotę" w tym kadrze ;-)

rychu_cmg
02-11-2016, 00:07
Zdjęcie dramat i dodatkowo fatalne ustawienia ISO 200 i 1/160s

K4JT3K
02-11-2016, 10:26
Moim zdaniem zdjęcie do kosza. Nie podoba mi się, nie mam pojęcia co autor chciał przez to powiedzieć.

Archibald6803
02-11-2016, 10:43
Moim zdaniem zdjęcie do kosza. Nie podoba mi się, nie mam pojęcia co autor chciał przez to powiedzieć.

No a weź się kolego trochę zastanów, co ? W tytule wątku masz zasygnalizowane

- - - - kolejny post - - - - - -

Zdjęcie dramat i dodatkowo fatalne ustawienia ISO 200 i 1/160s

hehhh... :-) jak ISO 200 jest "fatalnym ustawieniem" na hali to ja sobie takiego zawsze życzę ........

jurkarol
02-11-2016, 10:51
to chyba żart, że niby poważna fotka?
tytuł nie jest tu potrzebny tylko obraz.

DawiX
02-11-2016, 10:56
To chyba "prank" z tym zdjęciem.

Archibald6803
02-11-2016, 11:16
nie, to nie żart .....

Tytułowe zdjęcie jest zdecydowanie bardziej fotograficznie cenne niż np. to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/2yo8wwh-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2yo8wwh.jpg)

a nawet to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/j61udg-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/j61udg.jpg)

jalk
02-11-2016, 11:24
Z reguły staram się nie komentować zdjęć, bo się nie czuję kompetentny w tym temacie, ale w tym przypadku napiszę tylko tyle, ze podpis zdjęcia nie nadrobi samej treści zdjęcia. Po porostu nie lubię dorabiania ideologii na siłę.
A co do samego zdjęcia, to by moim zdaniem wyglądało lepiej gdyby coś nieruchomego było ostre, np chocby linie na boisku. To moja opinia i proszę sobie jej nie barć do serca :)

nie.Znajomy
02-11-2016, 19:36
fota z tytułu wątku to chyba panoramowanie z równnoczesną zmianą ogniskowej
no no - łątwe toto nie jest ale tu mało kto to zobaczy i doceni bo tu tylko zwykłe rzemieślniki są Arczi

2pompony
02-11-2016, 20:35
fota z tytułu wątku to chyba panoramowanie z równnoczesną zmianą ogniskowej
no no - łątwe toto nie jest ale tu mało kto to zobaczy i doceni bo tu tylko zwykłe rzemieślniki są Arczi

Nie, po nieruchomym i ostrym numerze na nogawce i poruszonym wszystkim innym widać, że to jakieś mało udane panoramowanie (choć pewnie zaraz zjawi się jeden user z teorią, że to nei jest poruszenie, tylko taki ładny bokeh).

Ale bez żartów - nawet gdyby to było coś super skomplikowanego, zmiana ogniskowej trzy razy tam i osiem razy z powrotem, oraz panoramowanie jedną stroną kadru w tył a drugą w przód i to wszystko przez 1/100 sekundy - to i tak skomplikowanie czynności nie wpłynie na to, że zdjęcie będzie bardziej udane. TO jak z przejściem granym na perkusji: cóż z tego, że muzyk wymyśli coś niesamowicie skomplikowanego, szybkiego i niewiarygodnie bajeranckiego, jak zagra to krzywo, nierówno i w związku z tym polegnie...

Już raz krytykowałem zdjęćicia Arcziego w wątku streetowym, i nie chciałbym żeby pomyślał że mam na niego awersję... Nie chcę też twierdzić, że tylko zdjęcia nieporuszone są dobre i że poruszenie jest czymś złym z samej natury - ale pomimo starań nei widzę w tej fotografii nic, co mogłoby mnie do niej przekonać. Nie ma dobrej kompozycji, nie ma dobrze dobranego kadru, nie ma uchwyconego jakiegoś niezłego przynajmniej momentu, dramaturgii jest tyle samo co w każdej innej minucie meczu, kolory są mniej niż umiarkowane, obróbka niewidoczna, poruszenie poza przypadkowością nie wnosi żadnej dodanej wartości... Może to syn, kolega lub ktoś znajomy autora - stąd widzi tą dramaturgię, moment czy jakąś nadbudowę, ale tu wkraczamy w świat innych kryteriów niż fotograficzne.

Oczywiście studium poza wszystkim innym to także szkic, wprawka, ćwiczenie - na co powiedziałbym, że albo szkic jest w jakiejś fazie wyjatkowo początkowej, albo w sposób najbardziej widoczny trzeba ćwiczyć więcej.

Zelber
02-11-2016, 21:08
Już raz krytykowałem zdjęćicia Arcziego w wątku streetowym, i nie chciałbym żeby pomyślał że mam na niego awersję... Nie chcę też twierdzić, że tylko zdjęcia nieporuszone są dobre i że poruszenie jest czymś złym z samej natury - ale pomimo starań nei widzę w tej fotografii nic, co mogłoby mnie do niej przekonać. Nie ma dobrej kompozycji, nie ma dobrze dobranego kadru, nie ma uchwyconego jakiegoś niezłego przynajmniej momentu, dramaturgii jest tyle samo co w każdej innej minucie meczu, kolory są mniej niż umiarkowane, obróbka niewidoczna, poruszenie poza przypadkowością nie wnosi żadnej dodanej wartości... Może to syn, kolega lub ktoś znajomy autora - stąd widzi tą dramaturgię, moment czy jakąś nadbudowę, ale tu wkraczamy w świat innych kryteriów niż fotograficzne.
To, to, to, leniwy jestem więc zamiast pisać to co miałem napisać zacytuje tylko ten post oraz dodam jedną rzecz od siebie: coś na tego typu zdjęciu powinno być ostre, a tym czymś powinna być twarz/piłka/ręka z piłką. W obecnej formie, zgodnie z tytułem- kosz.

Archibald6803
02-11-2016, 21:50
Szkoda, że "na tego typu zdjęciu" jedynie numer na spodenkach nie może być ostry....... kurna ! co za pech..... ;-)

2pompony
02-11-2016, 22:02
Szkoda, że "na tego typu zdjęciu" jedynie numer na spodenkach nie może być ostry....... kurna ! co za pech..... ;-)

Wiesz Arczi - wydawać by się mogło, że już choćby z samych komentarzy pod własnymi zdjęciami na forum mógłbyś się nauczyć tego czy owego - ale widzę, że dalej bardziej wolisz udawać głupiego, niż przyznać, że zdjęcie jest kiepskie.

Otóż jeśli chcesz tak stawiać sprawę, dopowiem dla ogółu - na tego typu zdjęciach numer na gaciach też może być ostry, ale ostrość dziewięciorzędnego detalu w najmniejszym stopniu tego zdjęcia nie polepszy, co najwyżej pokaże, że autor nie panuje nad sprzętem i ciśnie spust jak popadnie.

Natomiast ostra twarz - gdyby była - zdecydowanie poprawiłaby zdjęcie.

Wybaczcie koledzy, ale skoro Arczi usilnie stara się pokazać, że czegoś nie rozumie - trzeba jak widać być dosłownym na granicy żenady.

Archibald6803
02-11-2016, 22:26
Rozbrajające...... :-)
Rozumiem, że powyższe mądrości kolega 2pompony zaczerpnął (i bezmyślnie przepisał) z jakiegoś bardzo (po)ważnego kapownika dotyczącego bezwzględnych do stosowania dogmatów w fotografii ruchu. Można i tak, tylko jest to MZ dość słabe...... No ale ja wpływu na to nie mam, że ktoś z uporem maniaka od długiego czasu serwuje w różnych dziedzinach fotografii jakieś popierdółki, robiąc przy okazji "kwiecistym językiem" ludziom mniej zorientowanym "wodę z mózgu".....

RobertMiernik
02-11-2016, 23:07
A mi się pomysł podoba prawdę mówiąc, wydaje mi się, że powstał w ten sposób

przeglądam sobie fotki z wycieczki na halę, nagle
O matko, ale kupa!
To dobre jest.
Każdy z nich mimo, że mają w sumie połowę moich lat, pewnie opykał by mnie w kosza do zera i to z ręką w kieszeni
a jednak
na tym zdjęciu wyglądają jak paralitycy
podłączeni do prądu
po kostki w wodzie
z grypą powikłaną
z heinem i medinem
no nie uwierzą

Tak sobie pomyślałem jak zobaczyłem zdjęcie
że to satyra i pamflet

Tak sobie pomyślałem, bo jeśli by patrzeć na zdjęcie jak na zdjęcie to by była bida z nyndzą a przecież tak prosto być nie może...
nie?

2pompony
02-11-2016, 23:13
Widzisz Arczi, to mniej więcej tak, jakbyś fotografując rajd i panoramując przelatujący w pędzie samochód zrobił zdjęcie, którego jedyny ostrym elementem jest pobliski liść łopianu.

I można oczywiście zaklinać rzeczywistość, pytać z przekąsem: a cóż to, nie wiedziałem, że na zdjęćiach rajdu nie może być ostry liść łopianu, co za pech z tym liściem, można krytykom mówić, że to co mówią to głupoty - ale to wszystko nie zrobi z knota dobrego zdjęćia. To go nawet o ćwierć mikrona nie popchnie do przodu.

Już raz to powiedziałem, ale widzę, że wciąż łatwiej jest ci wmawiać sobie, że zdjęcie ma to coś - niż nauczyć się zrobić coś choćby troszkę sensownego. Teraz do tego doszły personalne ataki - ale skoro inaczej sobie nie radzisz ze stresem, to cóż, niech i tak będzie.

Na pewno zaś od takiego podejścia niczego się nei nauczysz, ale to na szczęście nie mój problem.

Archibald6803
02-11-2016, 23:20
Robercik; że jesteś kreatywny - wiedziałem, ale że masz tak bujną fantazję - tego nie ...... ;-); podoba mi się Twoja wersja, więc przy niej pozostańmy......

DawiX
02-11-2016, 23:23
Arczi_68 - wiem, że niektórzy wybijają się dzięki kontrowersyjnym czy "dziwnym" zdjęciom. Ale to niektórzy. [ATAKI PERSONALNE]

Jestem bardzo krótko na forum, ale niesamowicie [wulgaryzm] mnie takie osobniki jak Ty, którzy ciągle będą stać na swoim mimo braku racji, nie akceptując opini innych. Spróbuj wstawić to na depositphotos(.com) :-]

Bez ataków personalnych
Spiritus

Archibald6803
02-11-2016, 23:36
............... Teraz do tego doszły personalne ataki - ale skoro inaczej sobie nie radzisz ze stresem, to cóż, niech i tak będzie...............

Wmawianie oponentom swoich stanów emocjonalnych nie jest rozwiązaniem przeważającym szalę w dyskusji ;-)

nikoniarz
02-11-2016, 23:52
nie, to nie żart .....

Tytułowe zdjęcie jest zdecydowanie bardziej fotograficznie cenne niż np. to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/2yo8wwh-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2yo8wwh.jpg)

a nawet to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/j61udg-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/j61udg.jpg)

Chyba dla Ciebie...

Oglądam to zdj od paru godzin i próbuję się przekonać do wizji autora. Być może widzisz w tym zdjęciu coś "wyjątkowego" ale jak widać po wypowiedziach innych- ta "wyjątkowość" jest chyba niezbyt trafiona... Niestety, mam podobne zdanie jak poniższe wypowiedzi:

podpis zdjęcia nie nadrobi samej treści zdjęcia. Po porostu nie lubię dorabiania ideologii na siłę

Archibald6803
02-11-2016, 23:58
Arczi_68 - wiem, że niektórzy wybijają się dzięki kontrowersyjnym czy "dziwnym" zdjęciom. Ale to niektórzy. [ATAKI PERSONALNE]

Jestem bardzo krótko na forum, ale niesamowicie [wulgaryzm] mnie takie osobniki jak Ty, którzy ciągle będą stać na swoim mimo braku racji, nie akceptując opini innych. Spróbuj wstawić to na depositphotos(.com) :-]

Bardzo się cieszę, że podbudował sobie kolega dziś tak gwałtownie swoje fotograficzne ego. Będzie przyjemnie za chwilę przytulić głowę do poduchy.......
A jaki jutro świat będzie piękny......; ...... do czasu. :-(

A tak na marginesie; coż to jest RACJA w sztuce pięknej? ( bo fotografia do sztuk pięknych się zalicza przecież); kto ją ma ? Wszyscy ? Połowa ? Kto o tym decyduje ?

Może o tym porozmawiamy ?

nikoniarz
03-11-2016, 00:09
A tak na marginesie; coż to jest RACJA w sztuce pięknej? ( bo fotografia do sztuk pięknych się zalicza przecież); kto ją ma ? Wszyscy ? Połowa ? Kto o tym decyduje ?

W takim razie czemu tak silne niezrozumienie z Twojej strony w kwestii niepochlebnych opinii tytułowego zdjęcia?

Archibald6803
03-11-2016, 00:16
Pytanie za pytanie:
A dlaczego tak silny opór wśród KILKU anonimowych userów przed tym by uznać, że zdjęcie jest dobre ?

Przypominam, że rozmawiamy o zdjęciu w kategorii "sport (ruch)"

spiritus
03-11-2016, 00:18
Panowie zrzućcie z tonu. Trochę kultury :)

Kolega DawiX jeszcze raz obrazi to zostanie ukarany

Zelber
03-11-2016, 00:18
Może dlatego, że dobre nie jest?

nikoniarz
03-11-2016, 00:20
A dlaczego tak silny opór wśród KILKU anonimowych userów przed tym by uznać że zdjęcie jest dobre ?

Bo takie jest ich zdanie? Po prostu uważają to zdjęcie za kiepskie. I chyba coś w tym jest, skoro nikt z wypowiadających się tutaj osób nie zauważa "tego czegoś"... Czemu usilnie próbujesz im udowodnić, że nie mają racji? Mają rację, taką samą jak Ty. Po prostu nie trafiłeś w gust tych którzy akurat komentują.
Ja ze swojej strony zapytam o coś innego- jak silne cropowałeś dwa ostatnie zdjęcia? No chyba, że ta Sigma daje tak kiepski obraz...

Archibald6803
03-11-2016, 00:23
Nic nikomu nie wmawiam; założyłem wątek bo MOIM ZDANIEM zdjęcie jest dobre; nic więcej

A tak na marginesie; co temu zdjęciu, twoim zdaniem, brakuje ? Nie pokazuje ruchu ?

nikoniarz
03-11-2016, 00:24
A co temu zdjęciu brakuje ? Nie pokazuje ruchu ?

Wychodząc z tego założenia to każde zdjęcie coś pokazuje. Ale nie każde będzie dobre.

Archibald6803
03-11-2016, 00:25
Nie no .... pytam konkretnie; nie pokazuje EWIDENTNIE ruchu ?

rychu_cmg
03-11-2016, 00:26
No a weź się kolego trochę zastanów, co ? W tytule wątku masz zasygnalizowane

hehhh... :-) jak ISO 200 jest "fatalnym ustawieniem" na hali to ja sobie takiego zawsze życzę ........
Spoko chciałeś pokazać ruch, ale to Ci totalnie nie wyszło. Na hali jasno to ustawia się czas na 1/800 i krótszy i przy pełnej klatce nie martwi się jakością.

A dlaczego tak silny opór wśród KILKU anonimowych userów przed tym by uznać że zdjęcie jest dobre ?
Dobry jest jedynie WB. Te wyzwolenie migawki wygląda jak zrobione w trybie AUTO przez totalnego amatora,

Zelber
03-11-2016, 00:26
Każde poruszone zdjęcie pokazuje ruch, ale co z tego?

nikoniarz
03-11-2016, 00:27
Nie no .... pytam konkretnie; nie pokazuje EWIDENTNIE ruchu ?

Owszem, pokazuje. Ale ja też o coś zapytałem...

Archibald6803
03-11-2016, 00:34
Spoko chciałeś pokazać ruch, ale to Ci totalnie nie wyszło. Na hali jasno to ustawia się czas na 1/800 i krótszy i przy pełnej klatce nie martwi się jakością.

...........,

O widzisz ..... a ja sobie ustawiłem na dwie minuty 1/160; nie można ? jaka jest kara w KC za takie ustawienie ?

Każde poruszone zdjęcie pokazuje ruch, ale co z tego?

To z tego, że zdjęcie ruchu ma pokazać ten duch DOBITNIE - wtedy jest MZ dużo lepsze od zdjęcia z zamrożonym ruchem; mam prawo do takiej opinii ?

Zelber
03-11-2016, 00:35
To z tego, że zdjęcie ruchu ma pokazać ten duch DOBITNIE - wtedy jest MZ dużo lepsze od zdjęcia z zamrożonym ruchem; mam prawo do takiej opinii ?
Załóżmy, że jestem w stanie się z tym zgodzić, ale pod warunkiem że jest to zrobione dobrze, tutaj niestety dobrze nie jest.

Archibald6803
03-11-2016, 00:39
W takim razie czemu tak silne niezrozumienie z Twojej strony w kwestii niepochlebnych opinii tytułowego zdjęcia?

Domniemuję, że ludzie są przyzwyczajeni do obrazka w całości z żyletowatą ostrością; takie są od lat trendy w fotografii ruchu; uważam, że to spore nieporozumienie

Załóżmy, że jestem w stanie się z tym zgodzić, ale pod warunkiem że jest to zrobione dobrze, tutaj niestety dobrze nie jest.

A co Twoim zdaniem jest spaprane ? Miej cały czas na uwadze, że jest to fotografia reporterska .....

nikoniarz
03-11-2016, 00:39
Domniemuję, że ludzie są przyzwyczajeni do obrazka w całości z żyletowatą ostrością; takie są od lat trendy w fotografii ruchu; uważam, że to spore nieporozumienie

Tu nawet nie chodzi o brak żylety... Przy ISO-200 obraz powinien wyglądać "ciut" lepiej... Patrząc na to co dzieje się "we włosach" czy na krawędziach, podejrzewam spore cropowanie...

Archibald6803
03-11-2016, 00:44
Tu nawet nie chodzi o brak żylety... Przy ISO-200 obraz powinien wyglądać "ciut" lepiej... Patrząc na to co dzieje się "we włosach" czy na krawędziach, podejrzewam spore cropowanie...

Mylisz się ; jest kwadrat cięty z pełnej klatki; ale nie o takie technikalia chodzi; chodzi o to że ludzie przyzwyczaili się do kadrów ruchu robionych na 1/800 i szybciej; a prawdziwa, rasowa fotografia ruchu to czasy 1/250 i niżej;

Pójdź na jakieś dowolne zawody, dobierz czas na granicy poruszenia dla danej dyscypliny i fotografuj tak przez połowę zawodów; pokaż coś interesującego; wtedy przeskoczysz na wyższy poziom ( sam to poczujesz )

Zelber
03-11-2016, 00:47
A co Twoim zdaniem jest spaprane ? Miej cały czas na uwadze, że jest to fotografia reporterska .....

Kadr, a konkretnie pocięci zawodnicy, którzy odgrywają w nim istotną rolę.
Perspektywa.
Ostrość, a właściwie jej brak w najważniejszym miejscu- twarzy.
Jakość.
Obróbka.
Światło(ale trudno mi tu kategorycznie wyrokować czy i na ile dałoby się to zrobić lepiej, ale prawdopodobnie tak, zajmując miejsce w którym okno byłoby za plecami.)

rychu_cmg
03-11-2016, 00:48
Tylko, że samo ustawienie długiego czasu nic nie daje. Trzeba jeszcze mieć dobry pomysł i dobrze je wykonać. Tu to wygląda totalnie przypadkowo i dorabiasz na siłę ideologię to tego zdjęcia.

nikoniarz
03-11-2016, 00:48
Mylisz się ; jest kwadrat cięty z pełnej klatki; ale nie o takie technikalia chodzi
Kiepsko to świadczy o szkle...

chodzi o to że ludzie przyzwyczaili się do kadrów ruchu robionych na 1/800 i szybciej; a prawdziwa, rasowa fotografia ruchu to czasy 1/250 i niżej;
No cóż, masz inny przepis na jakość. Powodzenia.

DawiX
03-11-2016, 00:49
Powiem tylko jedno jak znany pewien Pan "Szkoda strzępić ryja".
Tyle odemnie na koniec, bo szanowny Arczi próbuje wybić się... Bla bla bla kończę bo znów będzie "atak personalny" (hahahaha) :-)

Archibald6803
03-11-2016, 00:52
Tylko, że samo ustawienie długiego czasu nic nie daje. Trzeba jeszcze mieć dobry pomysł i dobrze je wykonać. Tu to wygląda totalnie przypadkowo i dorabiasz na siłę ideologię to tego zdjęcia.

Rychu; mam wrażenie że nie wiesz o czym piszesz....

Kadr, a konkretnie pocięci zawodnicy, którzy odgrywają w nim istotną rolę.
Perspektywa.
Ostrość, a właściwie jej brak w najważniejszym miejscu- twarzy.
Jakość.
Obróbka.
Światło(ale trudno mi tu kategorycznie wyrokować czy i na ile dałoby się to zrobić lepiej, ale prawdopodobnie tak, zajmując miejsce w którym okno byłoby za plecami.)

Odetnij się na najbliższym meczu, który będziesz focił, od stereotypów które masz w głowie; rób pół zawodów tak jak byś nie miał topowego sprzętu

nikoniarz
03-11-2016, 00:55
Odetnij się na najbliższym meczu, który będziesz focił, od stereotypów które masz w głowie; rób pół zawodów tak jak byś nie miał topowego sprzętu

Ciekawy pomysł, tylko... w jakim celu?

Archibald6803
03-11-2016, 00:59
Kiepsko to świadczy o szkle...

No cóż, masz inny przepis na jakość. Powodzenia.

Źle świadczy o TinyPic.

Wiem; ale czy upoważnia to Ciebie do frontalnego ataku na moją wizję ruchu ? jako fatalną ? ( wiem że tego nie robisz; dałem tylko przykład)
Kto czuje się upoważniony do rzucania kamieniami ? i na jakiej podstawie ?

Powiem tylko jedno jak znany pewien Pan "Szkoda strzępić ryja".
Tyle odemnie na koniec, bo szanowny Arczi próbuje wybić się... Bla bla bla kończę bo znów będzie "atak personalny" (hahahaha) :-)

Wiem; łatwiej jest podlecieć, obszczekać i uciec niż prowadzić jakąkolwiek merytoryczną dyskusję; pies mojego sąsiada tak właśnie robi.....

nikoniarz
03-11-2016, 01:01
Źle świadczy o TinyPic.

Wiem; ale czy upoważnia to Ciebie do frontalnego ataku na moją wizję ruchu ? jako fatalną ? ( wiem że tego nie robisz; dałem tylko przykład)

Nie upoważnia mnie bo wypowiedziałem się o samym kadrze. A odnośnie ostrości zapytałem dodatkowo, z czystej ciekawości co zaznaczyłem.

Kto czuje się upoważniony do rzucania kamieniami ? i na jakiej podstawie ?

Każdy. Bo wrzuciłeś zdjęcie do oceny. Więc ludzie oceniają. Mają prawo pisać, że im się podoba, jak i nie podoba.

Archibald6803
03-11-2016, 01:01
Ciekawy pomysł, tylko... w jakim celu?

choćby w celu poszerzenia horyzontów fotograficznych i rozwinięcia pewnej dozy kreatywności podczas nudnego terkotania migawką ustawioną na 1/800

nikoniarz
03-11-2016, 01:04
choćby w celu poszerzenia horyzontów fotograficznych i rozwinięcia pewnej dozy kreatywności podczas nudnego terkotania migawką ustawioną na 1/800

Jasne. Sprzedajmy sprzęt bo w końcu ISO-200 i 1/250 sek. są wystarczające... Albo i nie, co widać po tytułowym zdjęciu. Jedni wolą nudnie terkotać przy 1/800, a drudzy artystycznie wydłużać czasy...

Archibald6803
03-11-2016, 01:10
................ Jedni wolą nudnie terkotać przy 1/800, a drudzy artystycznie wydłużać czasy...

No widzisz; i samodzielnie doszedłeś do sedna sprawy ......

A odnośnie poprzedniej wypowiedzi: co innego jest rzucać kamieniami, a co innego w sposób kulturalny stwierdzić, że "dana fotografia nie jest w moim typie" .......

rychu_cmg
03-11-2016, 01:11
Można zrobić w kilka sekund na płótnie plamę farbą i później dorobić do tego kilkunastominutowy monolog opisujący wizję malarza. Jeśli Tobie się podoba to spoko, ale nie atakuj tych, do których Twoja wizja nie przemawia. Za prosty chłop jestem, żeby skumać tę wysublimowaną sztukę.

Zelber
03-11-2016, 01:12
Tylko co topowy sprzęt ma wspólnego z sensownym kadrowaniem czy robieniem zdjęć z odpowiedniej perspektywy?

Archibald6803
03-11-2016, 01:14
Tylko co topowy sprzęt ma wspólnego z sensownym kadrowaniem czy robieniem zdjęć z odpowiedniej perspektywy?

zamiast się pytać - popróbuj

zrób 100 zdjęć, wybierz jedno najlepiej pokazujące ruch i pokaż; pogadamy

nikoniarz
03-11-2016, 01:14
No widzisz; i samodzielnie doszedłeś do sedna sprawy ......
Dla mnie to było oczywiste. Tak samo powinieneś zrozumieć ludzi którym to zdjęcie nie pasuje...

A odnośnie poprzedniej wypowiedzi: co innego jest rzucać kamieniami, a co innego w sposób kulturalny stwierdzić, że dana fotografia nie jest w moim typie .......
Nikt wg. mnie nie rzucał kamieniami. Każdy (a na pewno większość) napisała konstruktywną krytykę co im "nie leży" w tym zdj...

Zelber
03-11-2016, 01:16
zamiast się pytać - popróbuj
Przed chwilą zarzucałeś innym brak merytoryki w dyskusji, a teraz sam robisz dokładnie to samo...

Archibald6803
03-11-2016, 01:19
Przed chwilą zarzucałeś innym brak merytoryki w dyskusji, a teraz sam robisz dokładnie to samo...

nie oczekuj że Cię poprowadzę za rączkę do samego końca...... ;-)

Dla mnie to było oczywiste. Tak samo powinieneś zrozumieć ludzi którym to zdjęcie nie pasuje...

Nikt wg. mnie nie rzucał kamieniami. Każdy (a na pewno większość) napisała konstruktywną krytykę co im "nie leży" w tym zdj...

jestem odmiennego zdania;

późna już pora Panowie; do następnego razu......

Zelber
03-11-2016, 01:19
Ok, widzę, że skończyły się argumenty i trzeba zacząć zgrywać cwaniaka.

Archibald6803
03-11-2016, 01:24
Ok, widzę, że skończyły się argumenty i trzeba zacząć zgrywać cwaniaka.

Po co to napisałeś? Zastanów się nad tym spokojnie ; odpiszesz mi w kolejnym wątku.

EOT;

Zelber
03-11-2016, 01:32
W takim razie mamy bardzo odmienne rozumienie merytorycznej dyskusji.
Bo według mojego rozumienia tego pojęcia na pytanie o sens danego postępowania odpowiada się na temat, używając argumentów, a nie odsyłając kogoś na przysłowiowe "drzewo".

FelTom
03-11-2016, 08:15
Niestety, ostre spodenki z nr 5, to nie jest najciekawszy motyw zdjęcia, żeby jako jedyny był ostry. Pozostałe albo są w ruchu, albo znajdują się poza go.
Muszę niestety (dla autora) zgodzić się z Zelberem, że dla zdjęcia byłoby lepiej, żeby ostre było coś bardziej wymownego - twarz któregoś zawodnika lub ręką z piłką, które w nieznacznym ruchu się znajdują.

Nie wiem, czy 2pompony mnie miał na myśli, jako tego, który dorabia teorię do każdego zdjęcia...
Wiemy, co autor miał na myśli - fascynację pokazania ruchu na zdjęciu. Zgadzam się z tym podejściem. Zamrożone zdjęcie z czasami 1/600 i krótszymi, jest nudne jak flaki z olejem. Trochę ruchu nikomu nie zaszkodziło, a już na pewno nie takiego typu zdjęciom. W naturze, szybkich ruchów ręki, nogi i tak nie zaobserwujemy, a gdy zdjęcie zaprezentuje, wyrazi to podobnie, tym wierniej oddaje tamtą scenę.

Wroćmy, do jedynego ostrego i wyraźnego fragmentu zdjęcia, który z czym trzeba niestety się zgodzić, zbyt interesujący nie jest.
Dla ludzi nie lubiących poszukiwania treści zdjęcia (niektórzy określają to jako dorabiania teorii do zdjęcia) proponuję opuścić ostatni fragment mojej wypowiedzi. Spróbowałem policzyć nogi w kadrze, jako, że jedna jest wyraźna, zaś wszystkie kontrastują z tłem. Niestety, niewiele szczęścia zabrakło, żeby zawodnik z pierwszego planu swoją zakroczną nogą, zasłonił prawą nogę zawodnika z drugiego planu. Mielibyśmy w kadrze 5 nóg - tyle, ile pokazuje cyfra na spodenkach. Policzyłem zatem ręce. Ich akurat jest 5. Tu szczęście dopisało. Cyfra na spodenkach pokazuje 5 i tyle jest rąk w kadrze. Gdyby to samo udało się z nogami - mielibyśmy zbieg okoliczności nadający smaczek temu zdjęciu. Ostry fragment byłby wymowniejszy i dałby się jakoś uzasadnić.
Ps Oczywiście domyślam się, że większość forumowych kolegów będzie twierdziło, że z tą 5 to pojechałem po całości i dorabiam teorię niczym inni do brzozy... Jednak znane są zdjęcia, gdzie cyfry i związane z nimi skojarzenia, pokazywane są jako treść zdjęcia.

Co do samego studium ruchu na tym zdjęciu. Zostawię chyba na kolejną wypowiedź.

Reanoe
03-11-2016, 09:32
Ja tam zwykły lajkonik amator jestem, do tego prosta inżynierska (żeby nie powiedzieć: żołnierska) dusza. Dla mnie to zdjęcie jest po prostu nie udane, poruszone. Tak jak paru kolegów pisało, kadr nie wzbudziłby takiej niechęci gdyby ostre było co innego - moim zdaniem najlepiej gdyby to była ręka z piłką.

Ps Oczywiście domyślam się, że większość forumowych kolegów będzie twierdziło, że z tą 5 to pojechałem po całości i dorabiam teorię niczym inni do brzozy...

O to to to.

jurkarol
03-11-2016, 09:48
Zrobił się cyrk. Autor nie umie przyjąć po męsku argumentów oponentów, a ich erudycja go mierzi.
Wygląda jakby tu dorośli pastwili sie nad przedszkolakiem i wymagali cudów.

skarcity
03-11-2016, 10:25

Porozmawiajmy. Zgadzam się, że trudno znaleźć jedyną słuszną RACJĘ w sztuce pięknej. Problem leży w tym, że Twoje "dzieło" do tej kategorii się nie kwalifikuje...

Teraz zapytaj - "Kto kwalifikuje "dzieła" do kategorii sztuka piękna? Wszyscy? Połowa? Kto o tym decyduje?"

pozdrawiam

jalk
03-11-2016, 10:38
Cyrk cyrkiem, ale akurat moderatorowi takie zacietrzewienie nie przystoi.

2pompony
03-11-2016, 10:45
z tą 5 to pojechałem po całości i dorabiam teorię niczym inni do brzozy... Jednak znane są zdjęcia, gdzie cyfry i związane z nimi skojarzenia, pokazywane są jako treść zdjęcia.

Doznałem iluminacji!!!

Okazuje się, że zamiast liczyć nogi należało liczyć palce! Palce i ręce! Całkowicie zabrakło policzenia palców na zdjęciu i podzielenia tej liczby przez ilość rąk!

Nagle się bowiem okazało, że w wyniku działania niewątpliwego geniuszu autora zdjęcia liczba na gaciach jasno obrazuje nam ile średnio każda ręka na zdjęćiu ma palców! Co za subtelne podkreślenie ostrością cyfry i spojrzenia, ileż to niesie ze sobą najistotniejszych treści, jakie wspaniałe przesłanie pełne humanizmu, jest w tym holistyczna wizja człowieka - aż dziw, że nikt tego nei zauważył poza FelTomem, który co prawda zaczął coś mętnie liczyć i podejrzewać, ale nie dotarł do sedna!

FelTom, pamiętaj, nie trać nigdy z oczu przesłania pełnego humanizmu, a zwłaszcza holistycznej wizji człowieka!

Zrobił się cyrk. Autor nie umie przyjąć po męsku argumentów oponentów, a ich erudycja go mierzi.
Wygląda jakby tu dorośli pastwili sie nad przedszkolakiem i wymagali cudów.

DObra, a bez żartów - to odnosiłem identyczne wrażenia już podczas poprzedniej dyskusji z Arczim (wtedy był to wątek ze streetem rozumienia ogólnego) i dałbym głowę, że autor coś od tamtej pory przemyślał. Niestety, myślę, że Jurkarol podsumował niniejszy wątek trafnie.

amirez
03-11-2016, 15:33
No i mamy dowód, jak kiepskie zdjęcie /bo jest kiepskie/ może wywołać wielowątkową i zagorzałą dyskusję - nie zawsze culturae - nad wyższością świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia ;)

cezary-k
04-11-2016, 03:24
O zdjęciu się nie wypowiadam, bo powiedziano już chyba wszystko. W całym zajściu najbardziej mnie martwi postawa autora/moderatora.

Xavier80
04-11-2016, 18:27
Nie, po nieruchomym i ostrym numerze na nogawce i poruszonym wszystkim innym widać, że to jakieś mało udane panoramowanie (choć pewnie zaraz zjawi się jeden user z teorią, że to nei jest poruszenie, tylko taki ładny bokeh).

Gwoli ścisłości, tym userem jestem ja :) Zauważyłem, że w wielu wątkach, w których się udzielasz pośrednio pijesz do mojej osoby. Nie chcę dywagować nad tym, czym jest to spowodowane, to Twoja prywatna sprawa :)

Ale tutaj miarka się przebrała i pozwól, że "pewien user" podrzuci link do wątku, do którego pośrednio się odnosiłeś :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=276799

Myślę, że na podstawie Twoich w nim przemyśleń każdy może wyrobić sobie zdanie co do "fachowości" lub jej braku. Ja nie będę niczego sugerował :)

Natomiast, kolego 2pompony:

Jeżeli uważasz, że można porównać nieostrość z trzech różnych zdjęć, z których: 1. i 2. to statyczny kadr, wykonany przy czasie 1/1000 - 1/1600, z jasno zaznaczonym rozkładem GO, oraz z jasno widoczną płaszczyzną ostrości w przypadku obu zdjęć . 3. Zdjęcie wykonane przy dłuższym czasie, obiekt w ruchu oraz chęc autora ukazania tego właśnie ruchu , to naturalnie Twoje prawo. Problem, iż na tej podstawie uważasz, że skoro w przypadku 1.2. ja jasno dowiodłem, że nie potrafisz odróżnić rozmycia wynikającego z własności optyki od rozmycia wynikającego z poruszenia ( tu odsyłam do linku) to automatycznie oznacza, że każde poruszenie będzie teraz interpretowane jako bokeh :) Dobre :))

Wyjścia są dwa: Albo to niewiedza, albo prowokacja. To tyle tytułem wstępu :)

A teraz zdjęcie Arcziego.... ( widziałem je, gdy było jeszcze dostępne). Ja nie kupuję tej wizji, nie podoba mi się to zdjęcie i do mnie nie przemawia. Natomiast dla mnie jest to konkretna i celowa wizja autora, która do mnie nie przemawia...i tyle. Doskonale jednak wiem, że autor potrafi robić takie zdjęcia bo śledzę to forum. I wiem, że gdyby chciał zamrozić ruch to by go zamroził, gdyby chciał panoramować to też wiedziałby jak to zrobić ( i nie potrzeba mu do tego 2pomponowych instrukcji ).

Pozdrawiam serdecznie użytkowników forum :)

2pompony
04-11-2016, 19:14
Niech kolegę od bokehu ktoś uspokoi.

Xavier80
04-11-2016, 19:33
Niech kolegę od bokehu ktoś uspokoi.

Skoro celowo prowokujesz, to chyba nie liczysz, iż pozostawię to bez odpowiedzi? Prawda?:)

2pompony
04-11-2016, 19:40
Naprawdę, niech go ktoś uspokoi. Rozumiem różne kompleksy, ale to już staje się nużące.

Xavier80
04-11-2016, 19:43
Naprawdę, niech go ktoś uspokoi. Rozumiem różne kompleksy, ale to już staje się nużące.

Masz rację, to już staje się nużące :) Dlatego mam skromną prośbę. Jeżeli nie chcesz riposty to po prostu nie prowokuj. Tylko tyle i aż tyle :)

PiKa
04-11-2016, 20:46
Wnioskuję o zamknięcie wątku. Stał się miejscem osobistych wycieczek i przepychanek.

Jacek_Z
04-11-2016, 20:49
Zauważ, że chcesz odebrac prawo komuś do tego, co uważasz za prawo każdego usera (w tym swoje). By się wypowiadać i oceniac, skoro cos jest podane ocenie. I by się nie zgadzać.
Ty się nie zgadzasz z kimś, ktoś z tobą. Natomiast widać, że przytaczanie tych samych argumentów po raz n-ty jest nużące. Dla wszystkich. Dla piszącego, dla interlekutora i dla czytających też.

Moja rada - po kilku wpisach zdawać sobie sprawę, że to, że to że ktoś nie ma racji w internecie nie jest odosobnionym przypadkiem (delikatnie mówiąc) i że się upartych osób nie nawróci.

2pompony
04-11-2016, 20:54
Jacek - skrytykowałem jego zdjęćia, obraził się do tego stopnia, że zlikwidował zdjęcia i od tej pory łazi za mną po forum i cokolwiek powiem, staje w kontrze. Uważasz, że to zachowania zdrowe? Rozumeim, że ma kompleksy na moim punkcie, ale to już chyba przesada?

Nie bronię nikomu zgadzac się albo nie - w zasadzie nic mnie to nie obchodzi, bo go nei znam i jego zdanie jest mi obojętne. Ale ujadanie w moim kierunku gdziekolwiek się odezwie naprawdę mnie nuży.

Xavier80
04-11-2016, 21:03
To ja ad meritum.

Na nikogo za nic się nie obraziłem, wątek z moimi zdjęciami został sprowadzony do poziomu kloaki, gdzie inwektywy padały nie tylko pod moim adresem, ale także pod adresem osób, którym zdjęcia się podobały. Jacku, nie wiem czy jako supermoderator masz wgląd w usunięte wątki, ale jeżeli tak to sam możesz w ów wątek zajrzeć i wyrobić sobie opinię.

A to, kto za kim łazi dobitnie widać w tym wątku. Mój post nie był niczym innym niż odniesieniem się do wypowiedzi użytkownika 2pompony, którą zacytowałem. Czyż nie?

2pompony
04-11-2016, 21:16
OK, życzę sobie jednego: albo żeby usunąć kolejne kłamstwo i kolejną wzmiankę o kloace (?), albo o podanie tutaj, zaraz pod tymi kłamliwymi pomówieniami linku do tamtego wątku (zamkniętego) - żeby każdy mógł sobie wyrobić opinię.

Już raz Xavier zarobił ostrzeżenie za ataki na mnie, teraz raportuję ten post, jako kolejny, w dodatku kłamliwy jak wszystkie pozostałe dotąd, ponowny atak.

Xavier80
04-11-2016, 21:31
OK, życzę sobie jednego: albo żeby usunąć kolejne kłamstwo i kolejną wzmiankę o kloace (?), albo o podanie tutaj, zaraz pod tymi kłamliwymi pomówieniami linku do tamtego wątku (zamkniętego) - żeby każdy mógł sobie wyrobić opinię.

Już raz Xavier zarobił ostrzeżenie za ataki na mnie, teraz raportuję ten post, jako kolejny, w dodatku kłamliwy jak wszystkie pozostałe dotąd, ponowny atak.

A więc przyłączam się do prośby 2 pompony odnośnie wątku

Jacek_Z
04-11-2016, 22:01
Wglad mam.
Tworzą sie pewne pary czy nawet trójkąty ;) osób, które w kolejnych tematach nawiązują do zaszłości jak wy tutaj. I to nie jest fajne. Ani dla was - bo kazdy sie czuje atakowany, ani dla nas, czytelników.
Upomnienia slowne nie na wiele sie zdają. I nawet kartki teź.
Bana dawać nie chcemy. Moglibyście wyluzować.
Nie lubię kar administracyjnych mimo że jak wiadomo mogę je nakladać.

Watek zmierza ku zamknieciu i usunięciu. Z kilku powodów.
Jesli nie przestaniecie czynic sobie zarzutów, to te kary administracyjne bedą musialy byc wprowadzone.

2pompony
04-11-2016, 22:06
Jacek_Z

Jacku, to tak teraz można sobie pisać o kimkolwiek, że sprowadza coś do poziomu kloaki? Po kilka razy, w różnych miejscach? Tak po prostu, nie dając nawet cienia dowodu, bo się wątek przedtem zlikwidowało? Można tak teraz bezkarnie wypisywać o innych takie kwiatki?

Nawet nie można podać linku do wątku - więc te pomówienia wiswzą nade mną, a ja nie mam nawet szansy na obronę przed nimi i uważasz, że to normalne? Za trudne jest podanie linku do wątku, czy za trudne jest powiedzenie, że skoro wątku nie ma, to nie wolno tak mówić, bo nie ma na to dowodu?

A to wszystko w wątku, który jest przedmiotem zgorszenia na działalność moderatorską? Niedawno prosiłeś o większą aktywność na forum z okazji głosowania na kalendarze - uważasz, ze takie postępowanie moderatorstwa sprzyja aktywności i wzmacnia więzi forumowe?

nikoniarz
04-11-2016, 22:09
2pompony, męczący jesteś... Najpierw prowokujesz, a później robisz z siebie ofiarę...

Nie, po nieruchomym i ostrym numerze na nogawce i poruszonym wszystkim innym widać, że to jakieś mało udane panoramowanie (choć pewnie zaraz zjawi się jeden user z teorią, że to nei jest poruszenie, tylko taki ładny bokeh)
Nie szło tego napisać bez wtrącania tego zbędnego w nawiasie? Szło, ale lubisz dorzucać to czego nie trzeba...

Jacek_Z
04-11-2016, 22:27
2pompony. Ten watek zapewnie zaraz zniknie. Jak nie zaraz, to w najblizszych dniach. Wiec ten dowod niedlugo zniknie.
Sam dokladasz do pieca.
Niestety w ostatnich czasach gdy postapilismy po mysli jednej ze stron konfliktu, to potem czuła sie ona tak pewnie, ze sama po chwili zaslugiwala na ukaranie. Ty masz bogatą kartotekę. I jestes uparty jak malo kto na tym forum. Wez to do siebie.
Jak zauwazyl nikoniarz - sam prowokujesz i nawiazujesz do zaszłości. Kto sieje wiatr, ten zbiera burze. Nie rob tego. Hamuj się.

2pompony
04-11-2016, 22:35
Zniknie wątek? A te kalumnie o jakiejś kloace w innych miejscach też znikną? To jest reakcja moderatorska - zostawić w spokoju, samo zniknie? To, że mam własne zdanie i jestem uparty znaczy, że można mnei bezkarnie obrażać?

Ale mam się w związku z tym hamować, bo za parę dni ten watek też zamkniecie... Pięknie.

Xavier80
04-11-2016, 22:47
Ok, powiem tak. Oboje w różnych miejscach zapewne napisaliśmy parę słów za dużo. Nie rozpamiętujmy tego, bo szkoda na to naszego czasu. Wyciągam rękę na zgodę. Przyjmujesz?

kurako92
04-11-2016, 22:53
Ok, powiem tak. Oboje w różnych miejscach zapewne napisaliśmy parę słów za dużo. Nie rozpamiętujmy tego, bo szkoda na to naszego czasu. Wyciągam rękę na zgodę. Przyjmujesz?
Polać mu!
Forum tak mi się wydaje że to jest miejsce spędzania wolnego czasu a nie obowiązek. Więc po co się przekomarzac? Spotkacie się na żywo, wypicie kielona albo dajcie sobie po zębach i temat załatwiony a nie takie przepychanki słowne [emoji14]

Rycerz
04-11-2016, 23:00

brawo! :-)

spiritus
04-11-2016, 23:10
Polać mu!
Forum tak mi się wydaje że to jest miejsce spędzania wolnego czasu a nie obowiązek. Więc po co się przekomarzac? Spotkacie się na żywo, wypicie kielona albo dajcie sobie po zębach i temat załatwiony a nie takie przepychanki słowne [emoji14]

Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie dać sobie po zębach i po tym wypić kielona...tak, to dobre rozwiązanie :D

Jacek_Z
05-11-2016, 00:30
Zniknie wątek? A te kalumnie o jakiejś kloace w innych miejscach też znikną? To jest reakcja moderatorska - zostawić w spokoju, samo zniknie? To, że mam własne zdanie i jestem uparty znaczy, że można mnei bezkarnie obrażać?

Ale mam się w związku z tym hamować, bo za parę dni ten watek też zamkniecie... Pięknie.1. Napisałem, że TEN wątek zniknie.

2. Nie stanie się to samo, zostanie usunięte.

3. Nie tylko ty masz własne zdanie, inni też mają. I mają prawo mieć odmienne. Tak jak i ty masz prawo mieć inne zdanie niż Xavier czy Arczi.

Sprostowanie.
Napisałem że TEN wątek zniknie. Powodem miała być nie tylko awantura i OT, ale przede wszystkim to, że brakuje zdjęcia nad któym dyskutowano.
Tymczasem zniknięcie zdjęcia to sprawa dość wyjątkowa - nawalił hosting tinypic. Pewnie hosting wróci i zdjęcie też.
W takim przypadku wątek nie zostanie usunięty tylko mocno poczyszczony. I chyba zamknięty.
Czy ktoś chce jeszcze coś powiedzieć?

Może o tym nie czytaliscie, ale postanowiliśmy, że wszelakie spory będą kontynuowane w sprawach naszego forum. Chodzi o to by watki zostały czyste i piękne ;)
tam wątek ze skargą powstał. Więc po czyszczeniu można sobie iśc tam.

EDIT 2 - tytułowe zdjęcie już jest, hosting znowu działa.