PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-70/2,8 pomysł na zakup

Zibi1970
01-11-2016, 13:05
Hej Wam.

Mam pytanie. Ostatnio wysypało trochę na różnych ogłoszeniowych portalach chętnych sprzedających Nikkor 28-70 f2.8 w cenach od 3000 do 3500 zł
Wg opisów i załączonych fotek są to obiektywy w dobrym lub bardzo dobrym stanie technicznym.
Jako że popsuła mi się moja Sigma 24-70 a jej naprawa to koszt serwisie Sigmy w okolicach 1000 zł to pomyślałem że może warto przejść o poziom wyżej.

Jak Waszym zdaniem. Warto czy nie warto kupić taki używany obiektyw.
Na co trzeba zwracać uwagę kupując taki obiektyw. Wiadomo że jeśli obudowa będzie mocno sfatygowana to i środek zapewne wyeksploatowany ale co kiedy obudowa będzie dobrym/bardzo dobrym stanie. Na co patrzeć.
Obiektyw będzie potrzebny głównie jako uniwersalny na weselach choć bardziej jako awaryjny bo wolę stałki ale i w rodzinnych fotkach, wycieczkach.

Matt.
01-11-2016, 13:24
W tej cenie nie lepiej poszukac uzywanego T24-70vc w bardzo dobrym stanie ?;) A co do pytania to raczej bez ogladniecia przy zakupie sie nie obejdzie ;) zwrocil bym uwaga na prace AF czy nic nie zgrzyta itd czy zoom i Af ring chodza plynnie oraz sprawdzil bym czy wystepuje luz na wysuwanym tubusie i w jakim stopniu (bo minimalny napewno bedzie wystepowac) tak samo ogladnal bym mocowsnie bagnetu no a na sam koniec porzadnie przestrzelal na roznych ogniskowych pod katem AF i oczywiscie zdjecie nieba na wysokiej przeslonie ;) to chyba tyle co sam od siebie moge powiedziec mam nadzieje ze chodz troche pomoglem ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zibi1970
01-11-2016, 13:31
No właśnie dlatego pytam jakie są za i przeciw.
Tamrona 24-70 VC nie miałem nigdy nawet w ręku ale wg Optycznych Tamron ma problem w połowie ogniskowej gdzie dość mocno spada rozdzielczość.

Myślę nad N28-70 bo zawsze wszyscy achali nad tym obiektywem jaki to on pancerny i nie do zajechania.

Matt.
01-11-2016, 13:56
Bardziej spogladal bym w strone DxoMark niz Optycznych bo ten portal nie ma zbyt dobrej renomy ;) N28-70 pancerny jest napewno tylko czy w tych czasach zachwyci cie jego optyka szczegolnie jesli pracujesz tez na stalkach ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

madebyzosiek
01-11-2016, 14:22
Nikkor 28-70 nie wyjeżdża za bardzo tubusem, na luzy chyba nie ma szans. Nie miałem go w rękach, ale jest w konstrukcji zbliżony do N17-55 2.8. Dla mnie jest to czołg, który jest po prostu (albo aż?) niesamowicie pewny i niezawodny. Zawsze trafia, zawsze ma ostrość, zawsze ma dobry kontrast i nie boję się o niego, bo to po prostu metal i szkło. Mnie kusi 28-70 do analogów i planowanego D700. Może i przegra ostrością z Sigmami Art, ale obrazek z obiektywów D jest taki... Plastyczny... Ma coś w sobie. Chociaż za 3k, to możesz faktycznie pomyśleć o Tamronie, będzie szybszy AF i stabilizacja. Można też trafić na Nikkora 24-70 2.8 w cenie ok 4500, może warto dołożyć? Pozdrawiam serdecznie :)

nikoniarz
01-11-2016, 14:46
Chociaż za 3k, to możesz faktycznie pomyśleć o Tamronie, będzie szybszy AF

Po ostatnich zabawach T24-70 mam wątpliwości czy jest szybszy od N28-70...

Zibi1970
01-11-2016, 14:58
Mnie też się zdawało że AF z 28-70 jest szybszy niż z Tamrona 24-70. Przynajmniej tak to wygląda na Youtubie.

Jestem już po oglądnięciu przykładowych zdjęć na różnych ogniskowych z różnymi przesłonami i jest całkiem całkiem dobrze.

madebyzosiek
01-11-2016, 15:22
Mi się wydaje, że jednak prędkość AFu w 28-70 będzie zależała od tego jak dobry śrubokręt będzie w aparacie. Tamron ma własny silnik USD, więc powinno być szybko... Ale to teoretyczne rozważania. Ja rozważałbym Nikkora 24-70 2.8 i 28-70 2.8 ;)

Zibi1970
01-11-2016, 15:25
ale N28-70 jest na silniku ultradźwiękowym SWM a nie śrubokręt.

madebyzosiek
01-11-2016, 15:29
ale N28-70 jest na silniku ultradźwiękowym SWM a nie śrubokręt.
O kurcze, racja... A ja cały czas myślałem, że to jest śrubokrętowy obiektyw... ;)

zeberek1
01-11-2016, 16:34
AF-S jak wół złotem malowane na obudowie mówi samo za siebie. Miałem z D3. Był super ale nie na 2.8. No i małe "ale"... silników do niego już praktycznie nie ma. Jak padnie, mamy kilogram manuala...

Borat1979
01-11-2016, 16:47
Tylko to dość stary obiektyw i gdyby był na śrubokręt to byłby w zasadzie nie do zdarcia ale ten ma silnik a po tylu latach jest duże ryzyko, że nie będzie on w najlepszym stanie. Jak padnie to jego wymiana będzie kosztować połowę ceny tego szkła.

Zibi1970
01-11-2016, 17:09
Kurcze właśnie jedynie tego silnika się obawiam.
Wiem że piszczący silnik to oznaka zużycia ale czy są jeszcze jakieś inne sposoby na sprawdzeniu go?

deep
01-11-2016, 17:59
I dlatego ja wolę stare śrubokręty :D

lukasz.antoniak
01-11-2016, 19:56
Tamrona 24-70 VC nie miałem nigdy nawet w ręku ale wg Optycznych Tamron ma problem w połowie ogniskowej gdzie dość mocno spada rozdzielczość.

Każdy (mi znany) zoom wypada słabiej na dłuższym końcu. Tak samo jest z "bestią", czyli Nikkor'em 28-70/2.8. Moja sztuka zaczyna trochę mydlić od 60mm. na pełnym otworze. Oczywiście obraz jest dalej używalny, ale wyostrzenie w programie graficznym nie zaszkodzi. Od 3.5 jest wszędzie ostro. Na co patrzeć kupując ten obiektyw?
1. Wygląd ogólny, czy nie zajechana sztuka. Banał.
2. Pierścienie MF, zoom. Czy chodzą płynnie, z należytym oporem, bez przeskoków? Jeśli będziesz kręcił pierścieniem MF, to możesz słyszeć lekki pisk silnika AF - jest to zupełnie normalne przy manualnym kręceniu (info ze Studia5s).
3. Praca AF. Jeśli piszczy, wiadomo silnik może odmówić pracy za dzień, za rok, za chwilę... Czy AF pracuje w całym zakresie (od minimalnej odległości ostrzenia do nieskończoności)? Jeśli nie to silnik być może będzie trzeba reanimować. Generalnie po zakupie tego obiektywu należy przynajmniej raz w miesiącu go "przestrzelić", żeby silnik AF się ruszył. Dobra rada ze Studia5s. Widziałem filmiki na youtube.com, gdzie obiektyw nie ostrzył komuś tylko na 51 mm. Przestrzel obiektyw na największej ilości ogniskowych.
4. Bagnet. Standardowe spojrzenie i ocena zużycia, porysowania. Czy styki są czyste?

Kolega Neffes (o ile nick'a nie pomyliłem) porównywał nowego Tamron'a 24-70/2.8, Nikkor'a 24-70/2.8 i "bestję". Obrazek Tamron i nowszy Nikkor mają lepszy od 28-70/2.8. AF Nikkor'ów szybszy od Tamron'a. Budowa bestii najlepsza. Miałem przez chwilę Tamron'a, ale AF się gubił na moim D750. Celność AF przy 24 MPx była dla mnie ważniejsza niż ostrość, więc wybrałem Nikkor'a 28-70/2.8.

Moje zdjęcia z Nikkor'a 28-70/2.8 na forum: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269805 i http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274419.
Jeśli ktoś by chciał to mogę wykonać jakieś sample i wrzucić NEFy, chociaż pogoda nie zachęca do wyjścia z domu.

Zibi1970
01-11-2016, 21:31
Dzięks stary.
Bardzo wyczerpująco wszystko napisałeś. Z pewnością zastosuję się do Twoich wskazówek.

leon28
01-11-2016, 22:06
to co napisal kolega powyzej - punkty 1-4, moge sie tylko pod tym podpisac. jestem bardzo pozytywnie zdziwiony jak dobrze stary dobry nikkor radzi sobie z nowymi fx.

lukasz.antoniak
01-11-2016, 22:33
5. No jeszcze oczywiście test na front/back-focus na ogniskowych 28, 35, 50, 70 przy punkcie centralnym oraz bocznych.
6. Przetestuj jeszcze CA robiąc zdjęcie kartki pod kątem. Nie wiem czy 28-70/2.8 ma duży rozrzut jakościowy. Sprawdź żebyś nie był rozczarowany po zakupie :).

Zibi1970
02-11-2016, 13:54
Bardzo dzięki wszystkim za pomocne informację. Po przemyśleniach odpuściłem sobie zakup tego Nikkora. Za duże ryzyko że wtopię. Skupię się na naprawie Sigmy i będzie jak wcześniej czyli dobrze.
Jeszcze raz dzięki za odzew.

leon28
02-11-2016, 16:00
Bardzo dzięki wszystkim za pomocne informację. Po przemyśleniach odpuściłem sobie zakup tego Nikkora. Za duże ryzyko że wtopię. Skupię się na naprawie Sigmy i będzie jak wcześniej czyli dobrze.
Jeszcze raz dzięki za odzew.

imho szkoda. mysle ze lukasz antoniak musi / musial miec felerny egzemplarz skoro, az tyle "wad" zauwazyl. to szklo jest na prawde super i warto sie nim zainteresowac. w razie czego pisz na pw jakbys chcial sie czegos wiecej dowiedziec.

Zibi1970
02-11-2016, 16:23
Ja oglądałem zdjęcia przesłane przez sprzedającego zarówno obiektywu jak i z niego na różnych przesłonach i jak pisałem zdjęcia mi się podobały na tyle że byłbym skłonny kupić obiektyw. Niestety wizja naprawy lub wymiany kilkunastoletniego silnika za prawie 2 tyś. która może się zdarzyć w bliżej nieokreślonym czasie ostudziła mnie i wolałem odpuścić. Jak pisałem w pierwszym poście mam Sigmę 24-70/2.8 HSM z której byłem bardzo zadowolony. Obiektyw był wybierany więc jest ponad przeciętny. Używalny na 70 mm jaki i na 24 mm a na f3,2 bardzo ostry. Niestety się popsuł i dlatego pomysły na kupno Nikkora 28-70 a na 24-70 mnie nie stać.

lukasz.antoniak
02-11-2016, 17:12
imho szkoda. mysle ze lukasz antoniak musi / musial miec felerny egzemplarz skoro, az tyle "wad" zauwazyl. to szklo jest na prawde super i warto sie nim zainteresowac. w razie czego pisz na pw jakbys chcial sie czegos wiecej dowiedziec.

Moja sztuka jest bardzo przyzwoita! Nie widziałem tego obiektywu w ładniejszym stanie! Silnik działa cichutko, ostrość na 2.8 traci dopiero na 60mm. Wg mnie super. Ja pisałem na co patrzeć przed zakupem, a nie co u mnie nie działa...

Zibi1970: Jeśli brak funduszy to możesz się też zainteresować Tmaron'em 28-75/2.8, wersją bez silnika. Jeśli trafisz na ostrą sztukę to jest ponoć miodzio.

leon28
02-11-2016, 23:03
Moja sztuka jest bardzo przyzwoita! Nie widziałem tego obiektywu w ładniejszym stanie! Silnik działa cichutko, ostrość na 2.8 traci dopiero na 60mm. Wg mnie super. Ja pisałem na co patrzeć przed zakupem, a nie co u mnie nie działa...

Zibi1970: Jeśli brak funduszy to możesz się też zainteresować Tmaron'em 28-75/2.8, wersją bez silnika. Jeśli trafisz na ostrą sztukę to jest ponoć miodzio.

ok widocznie jest zbyt pozno i nie do konca zrozumialem twoje intencje :-)