Zobacz pełną wersję : Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD G2 - testy terenowe
Dzięki uprzejmości Tamron Polska oraz Głównego dystrybutora F.H. Foto-Technika otrzymałem do testów w terenie obiektyw Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD G2.
Z racji, że posiadałem Tamrona 150-600 G1 zrobiłem porównanie tych dwóch wersji a także skonfrontowałem nową wersję G2 z Nikkorem 200-500 f/5.6 VR.
Poniżej link do artykułu (napisałem go tak jak sam bym chciał taki artykuł przeczytać) :)
http://rafalszozda.wixsite.com/przyrodawobiektywie/tamron-sp-150-600-mm-f-5-6-3-di-vc-
Zapraszam
Rafał Szozda
Bardzo przyjemny artykuł. ;)
andrzej64
01-11-2016, 13:03
Rafale, świetna robota. Od ponad tygodnia szukam w necie testów nowego Tamrona, coś tam znalazłem ale po angielsku i bez raw-ów. Właśnie tego co piszesz o Tg2 brakowało mi w wersji pierwszej, też jestem głównie "ptasiarzem". Zaczynam zbierać na nową wersję, chociaż nie mogę złego słowa powiedzieć o pierwszej, za tą cenę to świetny obiektyw który zrobił przewrót na rynku tele, i tak jak piszesz u mnie też od tego szkła dużo zmieniło się w foto przyrody. Powiedz, czy w komplecie jest też TAP-in console? Bardzo dziękuję że ci się chciało, i że zrobiłeś ten test, na pewno wielu kolegom po "fachu" pomoże w podjęciu decyzji o wyborze szkła.
Rafale, testowałeś różne tryby stabilizacji?
Czy masz jakieś ciasniejsze kadry? Wiele zdjęć jest takich, że ptaki zajmują tylko część kadru, a obiektyw nie był na maksymanej ogniskowej.
borysekb
01-11-2016, 14:38
Wart przeczytania artykuł.
Kojocisko
01-11-2016, 14:47
Odpowiedziałeś w tekście na trzy ważne pytania - v.1 vs. v.2, v.2 vs. Nikkor. Oraz na najważniejsze - czy w ogóle warto. Wielkie dzięki za test!
Testowałem dwa tryby: standardowy i panoramowanie - obydwa bardzo wydajne, na równi z Nikkorem 200-500
Rafale, testowałeś różne tryby stabilizacji?
Bardzo fajnie artykuł.
Dziękuje.
To nie test, ale wrażenia z użytkowania bardziej, co autor zresztą podkreśla.
Dobrze się to czyta, krótko i na temat. Szkoda, że autor nie miał w rękach jeszcze Sigmy i wtedy byłoby to porównanie kompletne.
Ale i tak tekst daje dużo do myślenia i muszę przyznać że Tammy coraz lepsze szkiełka robi, jak następne będą trzymać taki poziom to będzie ciekawie. T. jest tańszy od Sigmy, która podniosła jakość, ale i mocno ceny.
Jakbym stał teraz przed wyborem tele do przyrody to bardzo poważnie bym rozważał zakup tego Tamrona G2 i proszę uwierzyć nie dlatego bo go dostałem do testów ale dlatego, że faktycznie Tamron odrobił dobrze lekcje. Ogromny plus za poprawki bolączek wersji poprzedniej G1 oraz uszczelnienia i USB Tab. Zanim otrzymałem obiektyw napisałem do Tamrona, że mój opis będzie obiektywny, że na inny się nie zgadzam i dostałem odpowiedź, że oni też takiego opisu oczekują nawet jakby szkło wypadło kiepsko. Faktycznie nie były to typowe testy tylko bardziej opisane wrażenia z użytkowania obiektywu. Jestem pod wrażeniem całej serii jaką wypuścił ostatnio Tamron, jakość wykonania, ostrość - jest dobrze. W Sigmie również cała seria Art jest świetna tyle, że chyba w Tamronie z tym trafianiem AF w punkt lepiej wychodzi :) Tak jak pisałem nie znam się na pisaniu artykułów a jedynie na foceniu ptaków więc jakość mojego artykułu pewnie niektórych może razić ale ja prosty chłopak jestem :)
Pytanie jak z rozrzutem jakościowym.
Pytanie jak z rozrzutem jakościowym.
Niestety na to pytanie chyba nikt nie zna odpowiedzi.
Warto podpiąć kilka sztuk i wybrać ostrą.
Bo nie chce mi się wierzyć że nie ma rozrzutu jakościowego ;)
MICKE1975
02-11-2016, 10:20
Wszystko pięknie, ładnie, brawo dla Tamrona ale co byśmy o nim nie pisali to niestety na długim końcu jest tylko F 6.3. Obiektyw na dobre warunki,średnio nadawałby się przy dynamicznych ujęciach w przyrodzie przy słabszym światełku.
Wszystko pięknie, ładnie, brawo dla Tamrona ale co byśmy o nim nie pisali to niestety na długim końcu jest tylko F 6.3. Obiektyw na dobre warunki,średnio nadawałby się przy dynamicznych ujęciach w przyrodzie przy słabszym światełku.
Ale to jest oczywiste. Niestety mnie nie stać na jasne tele do ptaków i radzę sobie ciemnym szkłem. Coś tam w ruchu mi wychodzi nawet w słabszym świetle. Zresztą to nie jest temat porównywania jasnych szkieł do tych ciemnych zmiennoogniskowych co opisałem też w artykule.
MICKE1975
02-11-2016, 10:33
Ale to jest oczywiste. Niestety mnie nie stać na jasne tele do ptaków i radzę sobie ciemnym szkłem. Coś tam w ruchu mi wychodzi nawet w słabszym świetle. Zresztą to nie jest temat porównywania jasnych szkieł do tych ciemnych zmiennoogniskowych co opisałem też w artykule.
Oczywiście że masz rację Rafał.Dzięki za praktyczny fajny artykuł o tym szkiełku.
Raftik dzięki za test, warto być na bieżąco co nowego i czy warte uwagi...
Na profilu fb Tamron Polska pojawiła się recenzja G2 (autor Marcin Kęsek). A ja nadal nie wiem czy po G1 przesiąść się na G2 czy na Sigmę Sport :(
Hej, bardzo mi też pomogłeś, właśnie czekam na ten model jako mój pierwszy tele, mam nadzieję, że będę z niego zadowolony :), dodam, że jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o foto, lecz dużo oglądałem :)
FotoJeronimo
03-07-2017, 22:54
Mam nadzieję, że załapałeś się na promocje z Tap-in Console. Ja jestem bardzo zadowolony ale dopiero po malutkiej kalibracji tym właśnie urządzeniem ;-)
Witam!
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów robił bezpośrednie porównanie tego szkiełka z Sigmą S?
Dzień dobry, mam pytanie do użytkowników wersji G2. Jak sprawują się uszczelnienia, czy obiektyw nie zasysa kurzu paprochów, tak jak wersja pierwsza?
Mam wersję pierwszą która niczego nie zasysa, więc pewnie wszystko zależy od sposobu użytkowania i "wielkości lupy" do poszukiwania paprochów.
Mam wersję pierwszą która niczego nie zasysa, więc pewnie wszystko zależy od sposobu użytkowania i "wielkości lupy" do poszukiwania paprochów.
Obiektyw ma być używany 1,2 razy w tygodniu przez okrągły rok w Puszczy Knyszyńskiej. Wiosna. latem, jesienią jest tam dość sucho, tak więc kurzu dużo. Wiem z doświadczenia że szkła ze słabymi uszczelnieniami łapią ten kurz na potęgę.
Każdy obiektyw, a w szczególności długi ZOOM zawsze może coś zassać, szczególnie jeżeli pracuje w zapyleniu. Jeżeli są dodatkowe uszczelnienia to na pewno jest lepiej, ale jeżeli poruszasz ZOOM-mem, to zmieniasz objętość tego obiektywu w środku, więc to powietrze gdziś musi do niego wejść i wyjść z wszystkim tym co w tym powietrzu się znajduje. Dodatkową ochronę może dać raincover, ale przy intensywnym "pompowaniu" ZOOM-em też bym na to specjalnie nie liczył. Zastanawia mnie ten kurz w puszczy, który zagraża obiektywom. Chodzę trochę po róznych lasach, ale takiego zjawiska nie spotkałem. Chyba, że jest to miejsce przy trakcie gruntowym w czasie suszy po którym jeździ dużo ciężarówek, tylko wtedy co tam można fotografować.
Dzięki! Nie brałem pod uwagę, że pewnie każdy zoom bez wewnętrznego ogniskowania będzie mniej lub więcej zasysać brudy. Czy możesz mi jeszcze napisać jakie jesteś w stanie najdłuższe czasy uzyskać z reki na ogniskowej 600mm z tym obiektywem? Zastanawiam się pomiędzy wersja G1, a G2. Na tą drugą mnie za bardzo nie stać... a podejrzewam też że pierwsza wersja mi do fotografowania głownie kopytnych, czy żerujących ptaków spokojnie wystarczy.
Ja nie fotografowałem T 150-600 G2 więc osobistych porównań nie mam. Jednak z wszystkich opisów wynika, że stabilizacja jest na tym samym poziomie. Jak zapewne czytałeś G2 ma możliwość indywidualnego dopasowania stabilizacji do potrzeb użytkownika przez konsolę USB z komputera. Jak to działa nie wiem. Jeżeli chodzi o czasy z ręki to sprawa jest bardzo indywidualna i moje wyniki nie muszą się nijak przekładać na Twoje. W lesie jest na tyle mało światła, że ja od jakiegoś czasu prawie całkowicie zrezygnowałem z focenia z ręki. Używam monopodu lub statywu, z podchodu najczęściej monopod. Monopod ma jeszcze dla mnie taką zaletę, że znacznie wygodnie z nim nosić zestaw z długim tele używając go jako uchwytu i trzymając lewą ręką. Moje doświadczenie jest takie, że przy długich ogniskowych najczęstszą przyczyną nieudanych zdjęć jest poruszenie, dlatego w podchodzie: monopod, AUTO ISO i czas minimum ustawiony na 1/300 i do tego dla pewności kila zdjęć w szybkiej serii. Wszystkie rekordy focenia z ręki sobie dość dawno odpuściłem, bo przy ogniskowych 500-600mm w lesie to dla mnie kiepski pomysł, szkoda mi chodzenia żeby na koniec się okazało, że fajne ujęcie ale jednak wyszło trochę poruszone, z zaszumionego zawsze można jeszcze coś wyciągnąć, a poruszone to tylko do kosza.
Dzięki wielkie bardzo mi pomogłeś w wyborze, nie żebym już widział na którą wersje się zdecydować, ale top bardzo istotne i trafne uwagi.
Zadowolenia z wyboru życzę.
Przesiadłem się z pierwszej wersji na g2 jest o niebo lepiej . Af szybszy celniejszy , stabilizacja o niebo lepsza jak w jedynce . Muszę dodać tez o uszczelnieniach na razie super w pierwszej wersji pod siatka glony miałem z siatki pyłki w środku i co pewien czas serwis i czyszczenie dwójki używam od listopada i na razie nic . Dla mnie tamron się poprawił
Dzięki, a już miałem kupić wersję pierwszą...
Bartolini82
18-12-2019, 22:38
Dzięki, a już miałem kupić wersję pierwszą...
Znalazłem bardzo fajne porównanie obu wersji:
https://www.youtube.com/watch?v=81QTEsRb7wA
Co prawda Twój post jest sprzed roku, ale może ktoś będzie się obecnie zastanawiał, na ile G2 jest lepsza i może ten filmik mu pomoże.
Bez porównania g2 jest lepszy od jedynki. Af celniejszy i szybszy .Stabilizacja jest mega dobra w pierwszej wersji to tak jak by jej nie było. Jedynki używałem przez dwa lata to często była czyszczona bo pyłki sala jak odkurzacz co do dwójki mam też już dwa latka i nic czysta uszczelnienie super .Aha jedynka mi potrafiła w czatowni zaparować zima , a dwójce nigdy mi się to nie zdarzyło .Warto jedynkę zmienić na g2.
Podłączę się w tym temacie z pytaniem technicznym - czy mozna uzywać podczas zmiany ogniskowej nie pierścieni, pokrętła a na tzw. przestawiania na pompkę ?
madebyzosiek
18-01-2020, 13:59
Podłączę się w tym temacie z pytaniem technicznym - czy mozna uzywać podczas zmiany ogniskowej nie pierścieni, pokrętła a na tzw. przestawiania na pompkę ?Wydaje mi się, że takie cuda ma tylko Sigma Sport...
Napiszę coś o używaniu na pompkę .Kupiłem od Huberta Gajdy Raincover (http://www.huganature.pl/sprzet.php?id=66&lang_id=pl) tak aby zabezpieczyć obiektyw . Niestety po nałożeniu bardzo trudno zmieniać ogniskową zacząłem ukazywać na pompkę , nie wiem czy to nie szczęśliwy traf ale siad mi po pewnym czasie silnik .Jak wrócił z naprawy gwarancja dłuższy czas nie nakładałem ochrony .Niestety pogoda jesienna zmusiła mnie do tego czyny . Oczywiście po używaniu na pompkę po jakimś czasie znowu siada silnik .Nie wiem czy to przyczyna ale teraz wolę nie ryzykować.
Czytałem tu na forum że potrafi przy trzymaniu w dół sam się wysunąć albo przy trzymaniu do góry zamknąć. Czyli jego bezwładność jest duża i stąd moje pytanie. Wiem że są blokady pozycji .
madebyzosiek
19-01-2020, 12:30
Czytałem tu na forum że potrafi przy trzymaniu w dół sam się wysunąć albo przy trzymaniu do góry zamknąć. Czyli jego bezwładność jest duża i stąd moje pytanie. Wiem że są blokady pozycji .To ponoć głównie przypadłość G1, ale nie miałem w rękach żeby sprawdzić. Blokada transportowa jest na 70, na każdej innej działa blokowanie ogniskowej. Może i dałoby się go tak używać, ale zdaje się że producent takiej opcji nie przewidział ;) Za co go z przodu trzymać? Za osłonę słoneczną? Nie wiem... Sprawdzę jak nabędę za jakiś czas ;)
Rafaello666
19-01-2020, 15:54
Robiłem już trochę zdjęć tym G2 w terenie. Bardzo fajne szkiełko. Bawiłem się trochę ustawieniemi AF, bo zrobiłem sobie taki szablon do kalibracji ostrości (z netu pobrany). Wydawało mi się, że trafia w punkt, ale na szablonie wyszła konieczność korekty -5 z moim D750. Tylko to testy w mieszkaniu były, więc ostrzenie odbywało się z ok. 3 metrów. Muszę to jeszcze w terenie raz sprawdzić.
Co do wysuwania się tubusu nic takiego u mnie nie ma miejsca nawet jak nie jest zablokowany
Zastanawiam się nad tym obiektywem, ciekawi mnie jednak jak wypada ostrość w porównaniu do Nikkorów AF 300/4 ED lub AF-S 300/4. Miałem je oba i byłem z nich zadowolony. Czy obraz z Tamrona jest zbliżony, lepszy, gorszy??? Liczę na głos osób, które miały doświadczenie z tymi obiektywami.
madebyzosiek
20-01-2020, 21:31
Mam 300 F4 AF-S, ale Tamrona jeszcze nie mam. Zakładam natomiast, że obrazek z Nikkora będzie miał słabszą rozdzielczość i ciut mniejszą ostrość. Jeszcze zależy z jakim aparatem ma być to zestawienie.
Jeśli chodzi o ostrość to tamron moim zdaniem ma lepszą niż nikon AF 300/4 ED.Troszkę się bawiłem tym nikonem i uważam że tamron lepszy
raziel79
22-01-2020, 16:05
U mnie tubus wysuwa się zawsze gdy obiektyw jest skierowany w dół. Gdy skieruję w górę również wsuwa się na swoje miejsce :) Muszę zabezpieczać przełącznikiem.
Zresztą w ogóle trafił mi się jakiś bubel. Mam go z pół roku, fotografuję raczej rzadko, raz był na kalibrowaniu z korpusem no ale to jest w miare normalne zjawisko, teraz na ogniskowej 600 w ogóle nie ostrzy. Lata po całej skali i nic nie łapie. Na obudowie nie zgrywaja się znaczniki i nie idzie tego poprawić. Jak ustawię je równo z tym z mocowaniem statywowym to korpus jest przekrzywiony o ładnych kilka stopni. Nie wiem... Mam mieszane uczucia co do tego obiektywu. Niby jak juz złapie ostrość to obrazek jest ładny, ale ile się musze nadźwigać go żeby cos złapał to moje. A przecież parkinsona nie mam ;) Trzeba będzie znowu podrzucić do serwisu. :(
spiritus
22-01-2020, 16:48
Używał ktoś tego tamrona z telekonwerterem? Czy na takich zoomach się tego nie stosuje?
Czołem,
odpuść TC w przypadku zoomów typu 150-600. Nawet w wersji 1.4 będziesz miał F9 w centrum - czyli w praktyce tylko statyczne obiekty, najlepiej w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych. W przypadku nikkora 200-500 ma to jeszcze sens, fotolotnicy używają wersję 1.4.
spiritus:
https://www.youtube.com/watch?v=D0RCvRdHdbM
https://www.youtube.com/watch?v=CUPaieJrsO4
Jakoś to działa, jak widać. Tylko oczywiście TC Tamrona.
PS. Tak z ciekawości. Testował go ktoś na starszych puszkach? Tak powiedzmy D3/s, D700, D800/e?
madebyzosiek
22-01-2020, 21:47
spiritus masz najlepsze TC w postaci DXa, więc dalej nie kombinuj. AF na przysłonie 9 nawet w D500 będzie powolny i niepewny, więc może poza szukaniem życia na księżycu, do niczego Ci się to nie przyda ;)
Ps. Czy ktoś oprócz kolegi wyżej miał jakieś większe problemy z wersją G2?
spiritus
22-01-2020, 21:57
spiritus masz najlepsze TC w postaci DXa, więc dalej nie kombinuj. AF na przysłonie 9 nawet w D500 będzie powolny i niepewny, więc może poza szukaniem życia na księżycu, do niczego Ci się to nie przyda ;)
Ps. Czy ktoś oprócz kolegi wyżej miał jakieś większe problemy z wersją G2?
madebyzosiek Kiedy ja właśnie chcę strzelać tym do księżyca xD
madebyzosiek Kiedy ja właśnie chcę strzelać tym do księżyca xD
Na YT mignął mi filmik o użyciu tego Tamiego i dwóch TC2x do księżyca. :D
O, masz:
https://www.youtube.com/watch?v=1xlyopwXYsg
Myślisz, że montaż da radę?
tbogdanowicz
22-01-2020, 22:04
To może lepiej kup sobie mały teleskop schmidta-cassegraina.
Za cenę tego Tamrona i konwertera, dostaniesz pewnie coś o ogniskowej 2-2,5 metra. Wtedy możesz jeszcze postrzelać do planet. Wrażenia (nomen-omen) nieziemskie :mrgreen:.
Jestem amatorem przez duże A i do tego w podeszłym wieku a małym stażu. Od trzech lat używałem P900 ze względu na duże tele a od ponad roku głównie ptaki. To świetny aparat ale z pewnym marginesem jakości fotek. I ten margines był powodem myślenia o czymś co da większą satysfakcję z nowego hobby. W miarę dostępnych środków w rachubę wchodziły tylko N200/500 S150/600 i T150/600 . Czytałem i oglądałem z nich fotki gdzie tylko się dało i ostatnia promocja /cashbeck/ Tamrona przesądziła o wyborze. Nie było by tych rozważań gdyby nie udostępnienie przez syna body D700. Tele dotarło szybkie podpięcie i w teren i ............ wielkie rozczarowanie . Pierwsza myśl zwracam ale następne wyjścia i jest trochę lepiej - może to body i brak moich umiejętności. Jeszcze bardziej zacząłem doceniać P900 bo jeśli chodzi o zasieg to te 600mm kiepsko wyglada i jeszcze ta pełna klatka i powiększanie . Czytam dalej i korci mnie zmiana body oczywiście w rachubę wchodzi tylko D500. Desperacki krok z mojej strony i kupuje. Odetchnąłem z ulgą jest dobrze może nie super ale dobrze . Z dnia na dzień coraz lepiej w miarę ciągłych prób z nowymi ustawieniami. D700 - D500 to duży postęp na plus. Co do konwertera to będzie mój nastepny krok ale nie odrazu i już widzę ze nie powinno być problemów. W większości oglądanych zdjęć gdy prześledzi się ustawienia większość to f8 i z tego co czytałem to przemyślane posunięcia. Aktualnie body i tele jest w serwisie na kalibracji .
jans-s
Po pierwsze, f/8 przymknięte, a f/8 z zestawu szkło+tc to nie to samo. Aparat ostrzy na otwartej przesłonie, przymyka w momencie robienia zdjęcia.
A po drugie, wnioskując z Twojego posta, na D700 działał, o co w sumie pytałem parę postów temu. Dzięki.
Chłopaki, odpuszczajcie sobie TC do zoomów ze światłem F6.3 - jeśli tylko robicie coś więcej niż "zdjęcia testowe i przykładowe fotki". Szkoda na to kasy. Będzie frustracja i niezadowolenie. Pobawicie się chwilę i pójdzie na dno torby. W praktyce TC tylko do stałek. Przy F6.3 w wyjątkowych okolicznościach do nieruchomych obiektów.
spiritus
22-01-2020, 23:42
Teleskop też spoko... ale jest mało mobilny :/
Do tego 150-600 zabierałbym w teren częściej niż teleskop.
raziel79
22-01-2020, 23:43
Ewentualnie jeszcze do zoomów z 2.8. Przy świetle 6.3 faktycznie mija się to z celem. Lepiej postrzelać do księżyca z P900 lub P1000.
spiritus
22-01-2020, 23:54
Ewentualnie jeszcze do zoomów z 2.8. Przy świetle 6.3 faktycznie mija się to z celem. Lepiej postrzelać do księżyca z P900 lub P1000.
Po co mi trzeci aparat? xD
madebyzosiek
22-01-2020, 23:55
Jak miałem D500, to mi na księżyc wystarczyła 300/4 z podpiętym TC1.4 ;)
https://dl.dropboxusercontent.com/s/vhcl7t33esh4gaa/DDX_6370.jpg
Też uważam, że przy T 150-600 na TC szkoda kasy. Przy 600 z TC1.4 jest F9, jest mało aparatów, którym w ogóle działa AF na takiej przysłonie, a jak już jakkolwiek działa, to głównie na centralnym punkcie ;)
spiritus
23-01-2020, 00:00
łooooooo :O
Dobra... przekonałeś mnie.
Tamron bez TC :D
Dajcie cashbacka! :D
Spokojnie, byle do grudnia :)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/299690-Tamron-150-600-G2-problem-z-ostro%C5%9Bci%C4%85-przy-zdj%C4%99ciach-z-r%C4%99ki/page9?p=4098244&viewfull=1#post4098244
Pozostało czekać na test.
marekawo
23-01-2020, 10:30
Przy ogniskowej 600 i aparacie DX na pewno bez TC, myślę o przyrodzie. 600 do pełnej klatki to czasem już za dużo. Lepiej iść w stronę światła. Mało jest ładnych wschodów, zachodów, żeby słońce pięknie rozświetliło scenę, zazwyczaj trudne warunki. Trzeba spróbować bliżej podejść czy zaczekać w terenie. Dobrze poznać zwyczaje ptaków, zwierząt. Za wszelką cenę ich nie płoszyć. Po jakimś czasie przebywania w lesie na łące będą fajne efekty.
Jak pogoda pozwoli to w najbliższy weekend protestuję G2 z TC1.4 na DX i FX.
Ostatnio zarzekałem się że G2 działa bezproblemowo w każdych warunkach... no i ostatnio 'padła' w terenie. Co dziwne ożyła następnego dnia, więc usterka nie jest fizyczna. Jeśli ponownie nie wyzionie ducha i światło pozwoli to wrzucę wyniki testów.
spiritus
26-01-2020, 13:58
marcin6 jak coś to wołaj :D
Testy wykonane. Do metodologii oczywiście można się przyczepić, ale rezultat jakieś wnioski pozwala wyciągnąć.
35885
100% powiększenie, bez obróbki, zdjęcia z ręki z ISO500 na różnych czasach i przysłonach. FX z TC pozwala dogonić DX z ogniskową przy zachowaniu porównywalnych lub lepszych szczegółów. DX z konwerterem łapie 'mgłę' i nie wiem z czego to wynika. Może przymykanie przysłony, praca ze statywu i inne myki pozwoliłyby uzyskać lepszy efekt, ale jest zima i jest zimno ;) więc ograniczyłem się do minimum. Z mojego krótkiego doświadczenia z tym tc, wynika że 'mgła' pojawia się w większości przypadków.
A ta mgła to nie jest także kwestia kąta ostrości i wpływu powietrza? (840 mm pod DX to sporo...)
Podłącze się pod wątek z "klasycznym" pytaniem:
Widzę sporo narzekań na to szkło gdzie (ostrość, jakość), a z drugiej strony chwalenia.
Będę szukał niedługo jakiegoś "niedrogiego" szkła do zabawy w foto przyrodnicze (pewnie jak będzie okazja to i jakiś samolot itp. - będzie do różnych celów...). Staram się jak najlepszą jakość sprzętu gromadzić (żeby potem nie mieć ochoty na wymianę prędko:P).
W porównaniach staje właśnie ten Tamron (150-600 G2) i Sigma Sport... Tamron jest jednak jak się nie mylę sporo lżejszy, ważny dla mnie będzie AF i jakość. Jak to jest? Ktoś testował?
Duże różnice po czasie? Domyślam się, że raczej ciężko o konkretne testy, ale może ktoś miał więcej okazji z oboma szkłami.
Jak trafili do mnie to będzie używane na D750, a okazjonalnie na D7200.
Zastanawiam się też czy nie poczekać i nie poczekać z pół roku dłużej i nie celować w Sigmę 60-600. Jakieś opinie?
Właściwie nie wiem kiedy i co pierwsze będę brał bo w planach jeszcze coś typu 85 mm (portret) i druga (trzecia) puszka... Ale warto zrobić plan i "polować" wcześniej na okazję:-)
Rafaello666
15-02-2020, 11:32
@kevlar, mam ten obiektyw od jakiegoś czasu i używam z D750. Może używam, to nadużycie, bardziej, okazjonalnie używam. Robiłem mikrokalibrację w body na -5. Mam mieszane uczucia, bo ostatnio w plenerze miałem problem ze zrobieniem ostrego zdjęcia nawet ze statywu. Może jednak nie doceniłem siły wiatru, bo plener był przed wschodem słońca i czasy ustawiałem dość długie 1/2 - 1/15 sekundy. Na ileś tam prób dalekiego strzału wyszło w miarę może ze dwa ujęcia. Rozważałem już wysłanie zestawu do Tamrona, do kalibracji, aż dziś wyszedłem sobie na taras i bawiłem się szkłem z ręki, tylko podniosłem ISO do 400 i strzelałem z czasem 1/1000. Fociłem kota, jakieś sprzęty w okolicy czy przejeżdżający samochód. I tutaj byłem mocno zaskoczony, bo większość zdjęć wyszła, w moim odczuciu, bardzo dobrze. AF łapał bardzo sprawnie. Kalibrację w serwisie i tak rozważę w dogodnym momencie, ale wydaje mi się, że jednak byłem "nienauczony" używania takich długich ogniskowych. Dziś byłem mega zadowolony z efektów. Nie miałem do czynienia z Sigmą nigdy, ale Tamron skusił mnie pięcioletnią gwarancją i cashbackiem 450 zł (kupowałem w grudniu).
Rozmawiając o zdjęciach najlepiej pokazywać przykłady. Zimą często jest takie powietrze, że ostre zdjęcia powyżej 300mm to wyczyn ;)
Rafaello666
16-02-2020, 12:31
36432
Tutaj fota z Tamrona G2 przy ogniskowej 600 mm. 1/1600, f8, ISO400. Śnieżka z Pradziada. W inii prostej ok. 130 km. Zdjęie wykonane 02.01, kiedy była bardzo dobra widoczność. Robiłem ze statywu, przy dość silnym wietrze.
- - - - kolejny post - - - - - -
36434
A to z ręki, 220 mm, 1/2500, f8, ISO400. Stabilizacja w Mode1. Wydaje mi się, że wcześniejsze, ze statywu też było ze stabilizacją ze względu na silny wiatr. Obydwie foty jeszcze przed mikroregulacją na -5, którą robiłem niedawno po sporządzeniu szablonu. Nie wiem tylko na ile to miarodajne jest, bo z szablonu regulowałem AF w mieszkaniu, czyli przy bardzo małych odległosciach, jak na ten obiektyw.
Jakiej płytki arca swiss używacie? Chodzi o długość.
Schwefel
03-03-2020, 03:19
Przecież G2 ma wbudowane mocowanie Arca Swiss
Wszystko się zgadza, ale z tego co czytałem i widziałem na zdjęciach i YT, to ludzie używają dodatkowej płytki, dłuższej, ułatwiającej wyważenie.
raziel79
03-03-2020, 12:23
Ja nie używam żadnej. Nie zauważyłem problemów z wyważeniem.
Schwefel
03-03-2020, 12:49
A masz taki problem czy tylko czytałeś o nim?
Problemu nie mam, na razie tylko gdzieś mi coś przemknęło czytając. Na razie jeszcze nie posadziłem kloca na statywie :)
Schwefel
04-03-2020, 00:32
No to jesteś szczęśliwym człowiekiem :wink:
Ja nigdy nie miałem problemów z wyważeniem G2 niezależnie od ogniskowej. Dużo gorzej było na 600mm w G1 z racji krótkiego uchwytu.
raziel79
04-03-2020, 16:36
Ja mam pytanko odnosnie tego obiektywu.
Zauważyłem, że niektórzy uzytkownicy Sigmy czy Tamrona 150-600 nie używaja pierścienia do zmiany ogniskowej, lecz trzymają za końcową część obiektywu i ręcznie wsuwają i wysuwają tubus by zmienić ogniskową. Przyznaję się bez bicia - próbowałem :) i wydało mi się to całkiem wygodne.
A pytanie brzmi: czy to jest bezpieczne dla samego obiektywu? Czy nie prowadzi do uszkodzenia mechanizmu obsługiwanego przez pierścien, czy coś w tym stylu? Miałem wrażenie, że zaraz coś mi zostanie w dłoni :-D
Ktoś używa może plecaka Lowepro Flipside 400 AW II, pomieści Tamrona z zapiętym D7100?
Schwefel
17-03-2020, 02:36
Tego akurat nie miałem, ale miałem Lowepro Pro Runner BP 350 AW i on miał wymiary wewnętrzne 28,5 x 38,5 x 11,5 cm a D7100 + Tamron 150-600 G1 i G2 mieściły się, ale bez gripa. Flipside 400 ma 4 cm więcej na wysokość także powinno być nawet lepiej. Niemniej jednak po trzech plecakach od Lowepro kupiłem Manfrotto i dopiero zobaczyłem co to znaczy ergonomia, bo upierdliwość otwierania całej klapy żeby wyciągnąć cokolwiek mnie dobijała.
A co dokładnie Manfrotto kupiłeś?
Mnie akurat kuś właśnie to otwieranie całej klapy, bo czasami na polu jak chce zmienić obiektyw np do jakiegoś landszaftu, to trochę rąk brakuje.
Schwefel
17-03-2020, 14:51
Pro Light RedBee-310
Kojocisko
17-03-2020, 16:45
Konstrukcyjnie przypomina Lowepro ProTactic BP 450. Fajnie wygląda na prezentacji
Ktoś może używa jeszcze coś ciekawego i mógłby coś polecić?
Rafaello666
25-03-2020, 19:17
Jeśli chodzi o akcesoria używane z Tamronem G2, to kombinowałem jak to zrobić, żeby go np. na plenerze w górach nie odpinać co chwilę przy przemieszczaniu się. Oczywiście mowa o łatwym terenie. Po kilku próbach kombinowania jakichś pasków i troczków zdecydowałem się na zakup dodatkowej płytki do uchwytu Peak Design. Całość trochę się naciąga razem z ramieniem plecaka, ale najważniejsze, że da się nosić całkiem wygodnie i lufa jest pod ręką szybko jak jest potrzebna.
Kojocisko
25-03-2020, 20:05
Uchwyt PD Capture jest bezkonkurencyjny.
Witam wszystkich.
Czy w czasie pracy VC w trybie 1 w Tamronie 150-600 5.0-6.3 G2 są słyszalne i wyczuwalne na obudowie drgania? Posiadam używany egzemplarz i nie wiem czy tak ma być.
Odgłos ten jest podobny do dźwięku wydawanego przez uszkodzony wentylator komputerowy.
Drugie pytanie
Czy jest możliwe, że zdjęcie zrobione tym obiektywem po powiększeniu ma mniej szczegółów niż zrobione Nikokorem AF-S 70-300 mm.
Oczywiście mówię o tym samym kadrze i tych samych parametrach naświetlania. Nie ma znaczenia czy stabilizacja jest włączona czy nie.
Do porównania robiłem zdjęcia ze statywu z radiowym "wężykiem" i wyłączonym VC
Aktualnie posiadam Nikona D7200
Będę wdzięczny za odpowiedź od kogoś kto tego obiektywu używał lub go posiada
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o VC to nic nie słychać i nie ma żadnych drgań działa bezszelestnie i bez ruchowo.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dobrze, że mam jeszcze końcówkę gwarancji.
Pozdrawiam.
Rafaello666
06-04-2020, 11:43
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dobrze, że mam jeszcze końcówkę gwarancji.
Pozdrawiam.
U mnie, w trybie 1 widać delikatne pływanie obrazu w wizjerze. Nie zwróciłem uwagi na odgłosy, czy drgania, ale jeśli są, to raczej nieznaczne, skoro nie zwróciłem uwagi. Skoro wysyłasz do serwisu, to może warto pomyśleć o wysłaniu z aparatem, żeby od razu skalibrowali pod body? Ja w D750 musiałem zrobić niewielką mikrokalibrację, a chyba D7200 nie ma takiej opcji.
Nikon D7200 ma mikro kalibrację w menu i nazywa się to "Precyzyjna korekta AF", ale mam konsolę Tap-In i to chyba lepsza opcja regulacji. Nad wysłaniem z aparatem też się zastanawiałem,
ale żona ma Nikona D5500 i czasami używa tego Tamrona. Czasami też zdarza się mi pożyczyć od znajomego FX-a, dlatego odpuszczam sobie pomysł wysyłania obiektywu razem z body.
Co do skakania obrazu w trybie 1 to chyba taka uroda tej stabilizacji. Przynajmniej tak to było przedstawione w paru testach, które przeglądałem.
Jeżeli chodzi o mój obiektyw to przez przypadek zauważyłem, że w momencie otwarcia migawki przy długim czasie naświetlania coś stuka wewnątrz w trakcie dość energicznego poruszenia.
Oczywiście tak się zdjęć nie robi więc to wcale nie musi być wada, ale jestem ciekaw czy w innych egzemplarzach też tak jest.
Schwefel
07-04-2020, 01:10
Ja tam nie mogę potwierdzić tego braku drgań. Bardzo wyraźne drganie jest gdy VC nie daje rady ustabilizować ruchu.
Czy VC wydaje dźwięki to nie wiem, bo zawsze hałas samolotu zagłuszał je ;)
Jeżeli w zakresie od 150 do 300 masz mniej ostre zdjęcia niż z Nikkora 70-300 to coś jest nie tak z obiektywem, bo w zasadzie do 400mm jest to bardzo przyzwoite szkło. Ja bym je wysłał do serwisu razem z body. A wcześniej najlepiej wysłać body do kalibracji na "O" i wtedy będziesz miał ostry obiektyw z każdym body ustawionym według wzorca.
Body ma pół roku i odczuwam pewną niechęć przed wysyłaniem, ale powoli rozważam i taką możliwość. Zamieszczam trzy dość mocno powiększone kadry robione Tamronem i Nikkorem. Może mam zbyt wygórowane oczekiwania wobec Tamrona. wszystkie zdjęcia robione ze statywu z wyłączoną stabilizacją z wykorzystaniem wężyka radiowego.
Wszystkie przy ISO 400 1/1000s f 7.1 było trochę pochmurno.
38062
38063
38064
Pełny kadr wygłąda tak
38065
Odległość od tej antenyto jakieś 40-45m