Zobacz pełną wersję : Skanowanie negatywów- jaki program?
spiritus
31-10-2016, 23:06
Witajcie
Posiadam od niedawna skaner epson v370 i chciałem dzisiaj zacząć skanować wszelkie negatywy jakie mam i archiwizować. Zacząłem i program Epson scan (ten z płytki) wyrzuca mi podczas skanowania błąd: "Nie można przydzielić skanerowi odpowiedniej ilości pamięci. Zamknij inną aplikację". Czyli co? 16 GB ramu to za mało?
Te inne aplikacje jakie mam uruchomione to przeglądarka, skype, aimp i steam noo i antywirus...to aż tak dużo?
Jakich Wy programów używacie?
madebyzosiek
31-10-2016, 23:53
VUESCAN ................
Ja też, ja też :)
SilverFast. Bo dostałem ze skanerem.
Czyli co? 16 GB ramu to za mało?
Gdzieś coś nie współpracuje :/
Próbowałeś zaktualizować to oprogramowanie Epsona lub pobrać z ich strony?
Co do oprogramowania zewnętrznego, to szału nie ma :/
Będziesz miał posty Vuescan vs SilverFast.
Oba są świetne, a obsługa - cóż trzeba się nauczyć któregoś z nich ;)
Vuescan współpracuje z każdym skanerem, jak będziesz miał podpięty (dobra, mogą być jakieś kosmiczne wyjątki)
Natomiast SilverFast kupujesz do dedykowanego sprzętu, czyli tu epson v370 i z innym skanerem nie będzie współpracował - to jest minus tego softu :/
spiritus
01-11-2016, 20:16
Gdzieś coś nie współpracuje :/
Próbowałeś zaktualizować to oprogramowanie Epsona lub pobrać z ich strony?
Podczas instalacji programu było okienko do zaznaczenia aby zaktualizować sterowniki więc pewnie się połączyło z serwerem epsona i pobrało bo kilka chwil to trwało ;)
VUESCAN ................
Mi osobiście ten program nie przypasował, jego obsługa doprowadzała mnie do szału, szczególnie skanowanie wielu klatek, pomimo ustawienia co ma skanować, skanował co mu sie podobało, głównie jakieś "cuda". Obecnie używam Epson scan, dołączonego do skanera i najbardziej mi odpowiada. Może coś źle ustawiałem ale skończyła mi się cierpliwość.
andystar
13-11-2016, 21:02
Silverfast jest bardzo dobry, miałem ze skanerem Artixscan 4000t . Pełna najnowsza wersja jednak chyba trochę kosztuje.