PDA

Zobacz pełną wersję : D5200 z Nikkor 50 f/1.8 G - wolny i ślepy

DawiX
31-10-2016, 01:50
Robię zdjęcia na przysłonie 1.8, ustawiam ostrość i w tym momencie bierze mnie gorączka.

O ile KIT 18-105 VRII da rade bez problemu o tyle Nikkor mimo tego że jest dwukrotnie jaśniejszy wydaje się być ślepcem.
A do tego wolny AF.

Oczekiwałem, że będzie szybszy od KITa a tu wręcz odwrotnie, takie zaskoczenie.

Fakt, że z bliższej odległości jest ok i robi bajkowy bokeh. No, ale kurka wodna tak być nie może, że trochę słońce zaszło i już problem.

Jest sposób na przetestowanie obiektywu pod kontem szybkości, trafiania AF itp ?
BF i FF nie ma, idealny jest - sprawdzaje z najbliższej oodległości na taki stojaczek z skalą i kwadracikami.

Chyba, że N50 f/1.8G to jest takie dziadostwo, albo puszka za słaba ?

GonzoG
31-10-2016, 01:56
Ani obiektyw słaby, ani aparat. Może masz źle dobrane ustawienia AF. Może też być coś nie tak z obiektywem, ale to najlepiej sprawdzić podpinając go do innego aparatu.

DawiX
31-10-2016, 02:01
Źle dobrane ustawienia AF ? Co masz na myśli ?

Będę musiał kiedyś spróbować z inną puszką, ale to trochę potrwa a chciałbym się uspokoić a nie kur****ć na obiektyw.

GonzoG
31-10-2016, 03:57
AF ma kilka ustawień. Np. automatyczny wybór punktów przy jasnym szkle często źle wpływa na sprawność AF.

DawiX
31-10-2016, 16:44
AF akurat ustawiony był w jednym miejscu a i tak ślepy.

Spróbuję nagrać filmik, może mam wadliwą sztukę.

bic44
31-10-2016, 18:06
BF i FF nie ma, idealny jest - sprawdzaje z najbliższej oodległości na taki stojaczek z skalą i kwadracikami.

To tylko jedna część testu, warto przestrzelać na większych odległościach (przykładowo według opisu ze strony Rafała Głebowskiego) oraz przy różnym oświetleniu, żeby opiniować.

PS

af-s?

DawiX
01-11-2016, 00:52
Tak AF-S.
Dziwi mnie, że na testach było ok a dziś na spacerze z najbliższej możliwej odległości zrobiłem zdjęcie grzyba i ostrość złapał chodź się sporo nakręcił.
Ostrość złapał ale na czym tego on chyba sam nie wie bo ostrości na zdjęciach brak, możliwe, że nie było minimum odstępu (~30cm) i coś wydawało mu się ostre.
Jakie wtedy było światło ? Hmm... Wystarczające dla KITa.
bic44 - poczytam na stronie Pana Rafała co i jak.

Na razie porażka, miał być szybki... To skoro ten wolny jak ślimak (może akurat z tym moim body) to jaki jest N50mm f/1.4 nie chcę wiedzieć.

Szkoda, żeznajoni to sami Canoniarze i nie ma od kogo pożyczyć N50 lub moje N50 w jego body przetestować.

bic44 mógłbym prosić o artykół Pana Rafala o którym wspomniałeś ? Ja nic takiego nie znalazłem.

Jedynie opis jego przygody z serwisem Nikon i puszką D7000.
Gdybym miał tylko D5200 i N50 f/1.8G to byłbym pechowcem, który ma ostre fotki w jasnym pomieszczeniu a ciemniejszym mimo złapania ostrości - ostrości na fotkach brak.
Ale mam KITa, który rzadko kiedy nie trafia, a fote ostre czy to dzień i słońce prosto w oczy czy mala lampa w pokoju.

Dlatego za słabe zdjęcia przy (moim zdaniem) w miare dobrym świetle postanowiłem winę zwalić na nowy nabytek N50 f/1.8G.
Będę testował i próbował.

bic44
01-11-2016, 09:53
klik (http://rafalglebowski.pl/blog/mikroregulacja-af/)

Gdzie zakupiłeś szkło?

Jak masz możliwość może faktycznie spróbuj nagrać jego pracę.

PS

Minimalna ostrzenia to dla niego 45cm

DawiX
01-11-2016, 13:15
Brak mikroregulacji w D5200, jedynie mogę jedną rzecz (np. "tester af") pstryknąć z różnej odległości i to tyle.

Myślę czy w ślepo bez zabawy mojej nie wysłać body i obiektywów (wtedy muszę też KITa wysłać ?) do Studio5s. Ciekawe ile biorą za regulację i ile im to zajmuje czasu.

bic44
01-11-2016, 13:45
Brak, ale sprawdzić można. Przy teście mogą wyjść kwiatki w stylu raz przed, raz za i/lub z różną siłą (przy zachowaniu tych samych warunków), wtedy wiadomo, że trzeba zwracać/słać na kalibrację, bo coś jest ewidentnie nie tak.
Generalnie mam wrażenie, że sporo osób robi pięciominutowy test na znacznikach/bateryjkach (czyli odrealniony) i stwierdza, że szkło bezbłędne (lub nie), a to jednak nie jest taka prosta sprawa.

Wspomniany serwis jest tutaj powszechnie polecany i cieszy się dobrą opinią, wybierając taką drogę skontaktuj się z nimi bezpośrednio.

OjTam
01-11-2016, 14:09
Przy teście mogą wyjść kwiatki w stylu raz przed, raz za i/lub z różną siłą (przy zachowaniu tych samych warunków)...

Ja tak miałem na D7200 i 50/1.8. Na różne odległości różnie łapał. W kalibracje się nie bawiłem. Pożyczone szkło więc sensu nie było.

DawiX
01-11-2016, 14:13
Masakra, ale ok sprawdzę w lepszą pogodę. Jest jakiś specjalny szablon do zdjęć jak w linku i mikroregulacji czy to jest obojętne byle podobne ?

bic44
02-11-2016, 11:31
Są specjalne, były wrzucane na forum, możesz poszukać ale tu też są różne szkoły. Osobiście wolę sprawdzać na bardziej realnych, trójwymiarowych przedmiotach, czyli w warunkach możliwie zbliżonych do tych, w których realnie się robi zdjęcia (kwestia kreatywności, a rozkład GO porównujesz z tym, co wychodzi z identycznej klatki ostrzonej przez LV), plansze testowe, miarki jedynie do uzupełnienia. Są długaśne tematy tylko o tym, warto przejrzeć. (https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=kalibracja+af+nikoniarze)