PDA

Zobacz pełną wersję : przeskakiwanie okien po wyłączeniu jednego monitora

stig
29-10-2016, 14:30
Sorry za tytuł, ale ni cholery nie wiedziałem jak skrócić opis problemu.
Do sedna… Windows 10 x64, karta MSI GTX 1060 6 GB, podłączone 2 monitory o tych samych rozdzielczościach. Wyłączam jeden z nich i w tym momencie wszystkie okna i ikony, przesuwają się na ten, który pozostaje włączony. Z kim rozmawiam -- każdy twierdzi, że tak jest i tak ma być. Ale... Wczoraj w tym kompie miałem jeszcze GT 640, której używałem przez ostatnie 10 miesięcy na tym komputerze, a wcześniej przez ponad 1,5 roku w innym komputerze (acz z tymi samymi monitorami) i z Windows 8.0/8.1. Mało tego, taką samą kartę miałem też przed tym przedostatnim komputerem, również z takimi samymi monitorami jak obecnie i... nigdy nie było takiego problemu. Zawsze mogłem wyłączyć którykolwiek z monitorów bez wpływu na układ ikon i okien. Po prostu na włączonym ekranie zostawało tylko to, co było na nim przed wyłączeniem drugiego monitora. A teraz jakby się us...ło. Nie wnikam -- może i sytuacja którą miałem wcześniej, była nieprawidłowa a aktualna jest ok z jakiegoś tam punktu widzenia. Niemniej przeze mnie, zdecydowanie bardziej pożądana jest ta, którą utraciłem. W sieci trafiłem na identyczne opisy, ale przeważnie nie ma żadnych odpowiedzi, a jeśli są jakieś fiku-miku systemowe, to niestety u mnie nie przynoszą oczekiwanego rezultatu.
Wypróbowałem już starsze sterowniki (m.in. takie, na których działała wspomniana GT 640), nic to nie daje. Zmieniałem też sposoby podłączenia monitorów (obydwa po DP, jeden po DP, drugi po DVI i na zmianę), także bez efektów.
Miał ktoś coś takiego i sobie z tym poradził?

Mane
29-10-2016, 15:51
Co prawda mam kartę graficzną ATI, ale u mnie podłączone są 3 monitory, na 1 - głównym są wszystkie ikony, którego bym nie włączył/wyłączył to nic nie przeskakuje, jak wyłączę główny ekran z ikonami to po prostu nie mam do nich dostępu.

stig
29-10-2016, 16:14
Co prawda mam kartę graficzną ATI, ale u mnie podłączone są 3 monitory, na 1 - głównym są wszystkie ikony, którego bym nie włączył/wyłączył to nic nie przeskakuje, jak wyłączę główny ekran z ikonami to po prostu nie mam do nich dostępu.
No i właśnie ten sam efekt chciałbym uzyskać
Ludzie piszący w sieci o tym problemie, także nie sa właścicielami konkretnych typów kart. Są zarówno zielone jak i czerwone, więc to raczej nie wina NVidii.

Send via Tapatalk.

igsux3
29-10-2016, 16:39
stig mówisz o wyłączeniu monitora w systemie czy wyłączeniu przyciskiem (fizycznie) ?

stig
29-10-2016, 16:42
Fizycznie, fizycznie.

Send via Tapatalk.

igsux3
30-10-2016, 10:24
Jeżeli masz HUB USB w monitorze i podłączyłeś monitor do kompa kablem, to spróbuj go odpiąć. Czy po wyłączeniu monitora znika on z listy dostępnych monitorów:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/jd6eKQ1-1.png
źródło (http://i.imgur.com/jd6eKQ1.png)

czy wciąż widzisz tutaj oba ekrany?

ksh
30-10-2016, 10:33
Zrób sobie test nie z poziomu nvidia tylko win+P i wybierz Rozszerz, u mnie po wyłączeniu zostaje wszystko na rozszerzonych ekranach.
( win10, nv960, główny na dp drugi na hdmi )

stig
30-10-2016, 12:16
Jeżeli masz HUB USB w monitorze i podłączyłeś monitor do kompa kablem, to spróbuj go odpiąć.Nie mam w ogóle podłączonych monitorów via USB. Kabel podłączam tylko do konkretnego monitora przed kalibracją.

Zrób sobie test nie z poziomu nvidia tylko win+P i wybierz Rozszerz, u mnie po wyłączeniu zostaje wszystko na rozszerzonych ekranach.Nic to nie zmienia. :(

stig
30-10-2016, 13:28
Pojawiło się coś, co może komuś kumatemu pomóc w identyfikacji problemu. Otóż przed chwilą wyłączyłem monitor pomocniczy (Dell), zostawiając włączony główny (NEC). I o dziwo – żadne okna nie przeskoczyły. Wszystko zostało na swoim miejscu. Wyłączając odwrotnie, problem nadal pozostaje. A że mój pomocniczy bardziej mi leży do konsumpcji treści wygodniej ogląda mi się na nim materiały, a i jest po prostu mniej istotny w pracy, więc wole bardziej eksploatować jego niż NECa, więc problem nadal pozostaje. :)

JA06
30-10-2016, 13:35
Może coś z tego pomoże
http://superuser.com/questions/120983/how-to-disable-monitor-auto-detection-in-windows-7