PDA

Zobacz pełną wersję : Polar do 18-35

adrian
28-10-2016, 10:30
Chcę dokupić filtr polaryzacyjny do nikkora 18-35. Jako, że chcę dobrze to pod uwagę biorę Marumi:

1. Marumi Pol. kołowy DHG
2. Marumi Pol. kołowy DHG Super
3. Marumi Pol. kołowy Fit & Slim

Przy wyborze pomiędzy pierwszym i drugim - skłaniam się w kierunku wersji 'Super'. Natomiast obawiam się winietowania - i tutaj pytanie do użytkowników tego szkła z polarem Marumi - winietuje?

Co to w ogóle jest za wersja Fit & Slim? Jakościowo odstaje od DHG/DHG Super?

markB
30-10-2016, 03:23
Fit and slim to jest najtańsza wersja Marumi, nie ma wielowarstwowych powłok i wyczernionego brzegu szkła. Czyli jakościowo odbiega od pozostałych. Super ma dodatkową powłokę "odpychającą" wodę i tłuszcz, łatwiej się czyści, ale jakościowo to mniej więcej to samo co zwykłe DHG.

adrian
02-11-2016, 15:34
Hmm, w takim razie jaką wersję kupić? Rozumiem, że wszystkie trzy to te same "zwykłe" wersje, jedynie "super" ma dodatkową warstwę "odpychającą" syf.

Są jakieś lepsze wersje? Może być inny producent.

sl011
02-11-2016, 15:59
Przeglądałeś katalog Marumi? Można go ściągnąć ze strony Marumi. Tam jest mniej więcej opisane, co mają poszczególne filtry.
Tegorocznego katalogu nie przeglądałem. W katalogu z zeszłego roku najwyższym modelem Marumi był EXUS, który w stosunku do DHG Super ma dodatkowo powłokę antystatyczną, teflonowe wykończenie gwintu i "lepszy" polaryzator, który mniej blokuje światło.

adrian
10-11-2016, 12:35
Bardzo dziękuję za sugestię, przeglądam, dzięki! :-)

markB
14-11-2016, 20:26
To nie są te same wersje, fit and slim nie ma wielowarstwowych powłok, a to odbija się na jakości zdjęcia.