Zobacz pełną wersję : Moj pierwszy film
Hej
Wrzucam do oceny film, ktory nakrecilem na prosbe kolegi. Skrot kilku rund w lidze Open Drift. Dajcie znac, co o tym sadzicie, Dzieki
Kamera Nikon D810 ze szklami Sigma ART 35/1.4 Nikor 85/1.4 Nikor 17-35/2.8
Dzwiek Zoom H6 i Rode video mic pro
https://youtu.be/Xg40_WxtIZ8
Nie jestem znawcą w temacie, ale moja spostrzeżenia sa następujące - pierwsza częśc jest dla mnie znacznie lepsza , ciekawe ujęcia i ładnie poskładane , w drugiej troche obraz skacze i widac drobne niedopracowania.
Generalnie ciekawie wygląda film.
Ale niech sie wypowiedzą bardziej obeznani forumowicze.
jurkarol
28-10-2016, 11:09
film wg ogolnych trendów zrobiony, tylko ze do mnie to nie dociera. bo: meczacy podklad dzwiekowy, niepotrzebne spowolnienia w niektórych momentach. ze tak się robi w tej dziedzinie? moze można inaczej.
technicznie dobrze.
Dziekuje za opinie. Za pol roku zaczyna sie sezon i bede nagrywal druga czesc. Dokupilem stabilizacje i bede tez probowal nie podkladac muzyki, zobaczymy jak wyjdzie. Mam w planie jeszcze kilka ujec i chcialbym wstawic jakiegos efektownego timelapsa. Moze auto na torze na tle chmur. Mysle co zrobic, zeby film byl ciekawszy, mimo ze jazda w drifcie jest raczej monotonna, zmieniaja sie jedynie kierunki jazdy :grin:
jurkarol
29-10-2016, 15:52
jeszcze jedna rzecz, której mógłbyś unikac, to migawkowosc, cięcie ujec. zależy co chcesz osiągnąć, lecz obecnie jest to jakaś maniera często nie poparta potrzebą. w przypadku tego sportu człowiek chce sycic wzrok jakąś sytuacją a tu mu dano tylko ulamek sekundy żeby sobie obejrzec
Zastanawiałem sie jak urozmaicić i zroznicowac ujecia. Mimo ze ten sport jest widowiskowy, to jednak dosc monotonny. Non stop skret w lewo, w prawo, w lewo itd. W sumie po jednym przejezdzie juz wlasciwie niczego nowego w drugim nie zobaczymy. No chyba ze jakas kraksa sie przytrafi. W dodatku to typowy reportaz. Prawie nigdzie nie moge sie ustawic, ani nikt nie pojedzie tak jak chce, w 100% trzeba sie dostosowac do tego co sie dzieje i jakos to nagrac. Pierwszy raz w ogole biore udzial w czyms takim. Ogolnie kolega z filmu zadowolony, na tyle, ze mam krecic druga czesc. Nie mam pojecia jak to zrobie, jak pokazac to samo w inny i lepszy sposob.
Bardzo sprawnie i naprawde przyzwoicie zrobione.
Część ujęć jakby przeostrzona
Jak inaczej pokazać - to jest dobre pytanie- nie mam pojęcia.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to umieszczając np. 3 kamerki go pro - pokazać sekwencje ruchów kierowcy przy jakimś trudniejszym manewrze. Czyli bieg, kierownica, ręczny(?), gaz, hamulec. Wydaje mi się ze połączone w 2 sekwencje (wnętrze/zewnętrze) - może być dobrym patentem. Chodziłoby o pokazanie trudności/skomplikowania takiej sekwencji ew. w zwolnieniu a potem w realnym czasie.
Poszukałbym odbić samochodów - może sam przytargał lustra, blachy ...
Poszukalbym jakiś emocji na twarzach
Odbić w okularach itp.
Jak na początek bardzo dobry filmik. Doczepić się zawsze można do wszystkiego, ale wiem, że na torze wcale nie jest łatwo, bo i kierowcy muszą wykazać wielką chęć współpracy.
Co innego jak wszyscy "pracują" nad filmem a co innego reportaż.
LASKI, więcej dziewczyn i dłuuugie nogi, to zawsze jest dobra "przeszkadzajka" :D
Super, bardzo dziekuje za pomysly :-o
Ciezko dzisiaj jest uzyskac efekt "wow" Szczegolnie, ze w sieci nie brakuje filmow Red Bulla, czy Art Of Fly, do ktorych niestety zwykly zjadacz chleba, nie znajacy tematu porownuje wypociny takich amatorow jak ja.
Kurde jak na pierwszy film to jest bardzo dobrze! Nie czepiajcie się ;)
mnie się podoba, dobra robota
Powtórzę jedną z wcześniejszych uwag: niektóre ujęcia jakby za bardzo wyostrzone.
Poza tym, bardzo fajnie zrealizowany materiał.
greku792
06-05-2017, 21:12
Jak dla mnie film bardzo fajny. Jak masz możliwość zamontuj na samochodzie w różnych miejscach kamery, najwiecej jak dasz rade, potem z tych ujęć coś wybierzesz ciekawego, do tego ujęcia z drona, jakieś statyczne itp.
Wysłane z Xperia Z3
Bardzo fajny film. Tak jak nie lubię samochodów, tak ten filmik podoba się. Dobra dynamika i dramaturgia, różnorodność ujęć, całość na duży plus.