Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 50mm f/1,8D
Mam zamiar w najblizszym czasie zaopatrzyc sie w/w obiektyw. Mam pytanie co oznacza liczba 1,8 ? Stała wartośc dla ogniskowej 50 mm. A jak to sie ma do zwiekszania / zmniejszania otworu przysłony? Czy wtedy ta wartosć ulega zmianie?
Nikon D70s + Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3,5-4,5G IF-ED; Nikkor AF 50mm f/1,8D; Nikon SB-800; Slik Pro 400 DX - żaden szpieg ...
Mam zamiar w najblizszym czasie zaopatrzyc sie w/w obiektyw. Mam pytanie co oznacza liczba 1,8 ? Stała wartośc dla ogniskowej 50 mm. A jak to sie ma do zwiekszania / zmniejszania otworu przysłony? Czy wtedy ta wartosć ulega zmianie?
Chyba przesadziłeś z tym pytaniem... Zajrzyj tutaj (http://www.google.pl/search?q=jasno%C5%9B%C4%87+obiektywu&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official) i tutaj (http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&hs=cNu&q=przys%C5%82ona&btnG=Szukaj&lr=).
1,8 to maksymalny otwór przysłony, jaki możesz ustawić w tym obiektywie. Najmniejszy natomiast to f 22.
njght_84
28-05-2007, 09:47
to widze ze bedzie ostro!
50 mm zostnie na zawsze! -w cyferce(x1,5) otworek mozesz miec od 1,8-22 jak go kupisz to zakumasz bo jest to obiektyw "D" wiec siłą rzeczy trafisz na pierscionek przyslony i zaczniesz sie nim bawic.. nastanie jasnosc:)
kacperek
28-05-2007, 09:50
A moge spytac czy masz wogole juz jakis obiektyw?
A moge spytac czy masz wogole juz jakis obiektyw?
...no i jakieś body ;)
to widze ze bedzie ostro!:)
To jakis szpieg od Canon'owcow przyslany tutaj aby wybadac nasza cierpliwosc :)
Witam. Podłącze sie do tematu
Mam takie pytanie chciałbym kupić obiektyw 50mm tylko nie wiem na który się zdecydować na 50mm 1,8 czy na 50mm 1,4 cenowo wiem ze się różnią ,ale to nie ma takiego znaczenia tylko czy jest sens przepłacać.Obiektyw jest mi potrzebny do celów prywatnych.
Osobiście uważam, że 50 f/1.4 i 50 f/1.8 dzieli przepaść. Posiadam f/1.4 i musze przyznać, że plastyka, ostrość, GO tego obiektywu powala. Miałem także bardzo krótko f/1.8 i pomimo, że był ostry ( od 2.8 ) to nic szczególnego. Do tego dochodzi jakość wykonania. Sam zdecyduj, ja nawet bym się nie zastanawiał, tylko brał f/1.4
Pozdro.
A moim zdaniem nie warto doplacac. Kocham obiektyw 1.8 ;)
widzisz, to zależy czy różnica w cenie jest dla Ciebie dużą kwotą. jeśli nie, to bierz 1.4. Dla mnie jest za duża, więc mam 1,8 a i tak jestem b. zadowolony:)
mała nie jest.Zastanawiałem sie czy rzeczywiście jest dużo jaśniejszy niż 1,8 i czy warto dopłacić.Poszperałem jeszcze trochę i znalazłem więcej postów i chyba jednak lepiej do rzucić i kupić 1,4
chyba nie ma się co rzucać na głęboką wodę odrazu... ja bym wziął na Twoim miejscu używkę 1.8 trochę się pobawił... jak nie będzie odpowiadać to sprzedasz za tyle, za ile kupiłeś i weźmiesz jaśniejszą wersję:) jeśli stwierdzisz że tego potrzebujesz
mała nie jest.Zastanawiałem sie czy rzeczywiście jest dużo jaśniejszy niż 1,8 i czy warto dopłacić.Poszperałem jeszcze trochę i znalazłem więcej postów i chyba jednak lepiej do rzucić i kupić 1,4
imho warto, mam 1.8 ale często od znajomego 1.4 pożyczam Główna różnica to plastyka, i za to się dopłaca, oczywiście różnica w jasności jest chodź przy ciasnym portrecie i F1.4 raczej ciężko byłoby coś uchwycić bo przy ostrości na oczy nos i uszy są już mleczkiem :mrgreen:
Gdybym teraz kupował to bym dopłacił o 1.4
Tak się zastanawiam z tą używaną 1,8 żeby sprawdzić ale ceny są takie same co za nowy sprzęt różnica do 100zł.to lepiej kupić nową.
tylko 50/1.8 ani 1.4 nie bardzo do portretow jest :) Chyba, ze calej postaci. Ja tam sie grzeje do 85.
tylko 50/1.8 ani 1.4 nie bardzo do portretow jest :) Chyba, ze calej postaci. Ja tam sie grzeje do 85.
50 jak najbardziej nadaje sie do portertow ... zalerzy czy robisz twarzy czy calej postaci ...
zalerzy od miejsca w ktorym robisz zdjecie ... jezeli np robisz w mieszkaniu komus zdjecie - powiedzmy sesja z przygotowan do slubu to 50 bedzie dobrym szklem w wiekszosci pomieszczen - natomiast 85 to juz bedzie za wasko .. chyba ze masz aparatament 100 m2
do portretów samej twarzy mam 105mm rewelacja polecam a chciałbym mieć 50mm do całych postaci a że jasny to dlatego żebym nie walił lampa po oczach (robie dosyć często zdjęcia w sali gimnastycznej itp.)bo to rozprasza tak jak na ślubach.
Warto doplacac jak sie uzywa AF i robi w ciemnych pomieszczeniach. AF dziala duzo pewniej.
witam. Jestem nowy na forum ale swoje 3 grosze dorzucę. Też na ten obiektyw się czaje aż w końcu wyczaje.
Wiem, że warto ;)
Pozdrawiam wszystkich