Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pentacon 300 / 4 | m42

andar
28-05-2007, 09:14
Siema... mam takie pytanie .. mój znajomy ma na zbyciu obiektyw jak w temacie (pentacon 300 / 4 | m42) i zastanawiam się czy go od niego nie kupic... natomiast on chce za niego 500pln.. (obiektyw jest w stanie idealnym) ...

I tu jest pytanie czy to jest ok cena ?? na eBay widziałem taki za ok 300pln .. (ale wiadomo to też używka).
jakby był ktoś mądry w tym temacie i zorientowany ile kosztują średnio tego typu szkła.. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

adrian
28-05-2007, 10:23
Ja się podłącze jeśli można. Też mam takie szkiełko a nie mam kompletnie pojęcia ile to kosztuje. Btw, jeżeli to jest obiektyw z Pentacona to ma bagnet P-SIX a nie M42.

andar
28-05-2007, 10:54
jeżeli to jest obiektyw z Pentacona to ma bagnet P-SIX a nie M42.

?? no to ja nic nie wiem .. bo przykręciłem go do body używając przejściówki N -> M42 A wcześniej był częścią zestawu Zenit Fotosnajper ... (zenity to chyba m42 ... ja się nie znam ani konstrukcji ani historii zenita wiec serio mogę się mylic)...

adrian
28-05-2007, 10:59
?? no to ja nic nie wiem .. bo przykręciłem go do body używając przejściówki N -> M42 A wcześniej był częścią zestawu Zenit Fotosnajper ... (zenity to chyba m42 ... ja się nie znam ani konstrukcji ani historii zenita wiec serio mogę się mylic)...

Łooo... to mi się coś pokiełbasiło. Widocznie zmyliła mnie nazwa "pentacon". Ale fakt, zenity to M42

glenio
28-05-2007, 11:22
Ten obiektyw nie ma samodzielnie mocowania do żadnego systemu, jednak najczęściej występuje onrazem z przejściówkami, które umożliwiają zamocowanie jego do różnych systemów. Najczęściej występuje przejściówka z tego obiektywu na M42 i na P-six.

andar
28-05-2007, 14:39
btw. czy mi się dobrze wydaje czy w tych obiektywach jest inne mocowanie do statywu niż standardowe ?? można gdzieś dostac jakiś gwint przejściowy ??

darko
28-05-2007, 15:21
Ja w zestawie Fotosnajper miałem Taira 3S a ten ma wymienne mocowanie.
Co do ceny to Taira za 300-350 zł dostaniesz a tego pentacona to nie wiem, ja bym się trochę potargował
może uda Ci się coś zejść, jednak myslę że obiektyw wart jest tej ceny

Zbigniew
28-05-2007, 15:28
Odnośnie 5 stówek - trochę drogo IMO. Miałem Orestegora 300/4, który kosztował mnie równo 300 zł. Sprzedałem, bo bydle mi prawie nadgarstek urywało.

darko
28-05-2007, 15:33
Dlatego napisałem że bym sie trochę potargował
Tair też do lekkich nie należy ale już opanowałem technikę noszenia go

Zbigniew
28-05-2007, 15:36
No starałem się jakoś nosić, ale ostrzenie było dla mnie zbyt niekomfortowe. Czasami wręcz podrzucałem obiektyw, aby zmienić jego uchwyt (bo trzeba było go trzymać, inaczej wyrwałby chyba kawałek korpusu :)).

Teraz mam Sonnara 180/2.8 i jest znacznie łatwiej.

andar
28-05-2007, 15:53
No waży bydlak swoje ... nie ma co ... najpewniej zostawię go na razie u siebie i spróbuje się trochę potergowac,
może taniej bym go dostał (ale nie ma ciśnienia... obecnie może u mnie leżec bardzo długo ((właściciel nie kożysta))).
A potem jak będą wolne pieniążki to go pewnie odkupię.

Narazie muszę jakoś pokonac problem mocowania go do statywu, bo gwint ma inny jak już pisałem wcześniej.
A w łapie wystarczy że się poruszę o centymetr i już mogę miec ostrośc (dzielnie ustawioną) w lesie :D

darko
28-05-2007, 16:03
Podobnie jest z tairem, śrenica otworu jest większa do tego skok gwintu też większy.
Także wziołem płytkę od statywu i na śrubę nawinołem taśmę klejącą izolacyjną i tak to
wkręciłem w obiektyw. do tego aby się to wszystko nie kolibało to wkręconą stopkę
przykleiłem taśmą klejącą do obiektywu. Wygląda to mało profi ale mam to gdzieś
ważne że się trzyma statywu

andar
28-05-2007, 16:15
Ja przeglądając siec znalazłem coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.andar.pol.pl/pentacon300.jpg)

wygląda to właśnie jak redukcja do statywu ... tylko czy da się coś takiego dostac? ten pentacon którego mam nie posiada takiego gadgetu...

andar
29-05-2007, 14:11
To tak na szybko. Poszedłem wczoraj do pobliskiego Komisu Foto i mieli taką redukcję do statywu. (wkręciłem i działa) :D (bez większego kombinowania)