Zobacz pełną wersję : lampa do d7100
Po roku oczekiwania, w tym tygodniu zagości u mnie nowe dziecko- d7100 :-D
Chcę do niego dokupić lampę zewnętrzną, tylko kompletnie się na tym nie znam, bo wcześniej nie miałam okazji z czegoś takiego korzystać.
moje wymagania:
- żeby pracowała na "automacie"
- najlepiej, żeby jej cena była jak najniższa- wiadomo, ale żeby też nie była chińską zabawką, którą wyrzucę po pół roku
słyszałam dobre opinie o Nissin Di622, więc może warto kupić jej młodszą siostrę- Di600?
a może warto ubierać więcej pieniędzy i kupić coś od nikona?
no i pytania (pewnie z serii głupich)
czy ttl to automat? czym różni się i-ttl, e-ttl?
czym w praktyce sabinki przeganiają zamienniki, które są 2x lub 3x tańsze?
madebyzosiek
25-10-2016, 17:53
Po roku oczekiwania, w tym tygodniu zagości u mnie nowe dziecko- d7100 :-D
Gratuluję :)
słyszałam dobre opinie o Nissin Di622, więc może warto kupić jej młodszą siostrę- Di600?
a może warto ubierać więcej pieniędzy i kupić coś od nikona?
Di622 była faktycznie dobrą lampą, męczyłem ją przez blisko 5 lat ;) Ale dziś ponownie nie kupiłbym Nissina. Bardzo nieprzewidywalny TTL, fatalne wspomaganie AF i super praca tylko na pełnych akumulatorach, im bliżej końca prądu, tym większy dramat ;)
no i pytania (pewnie z serii głupich)
czy ttl to automat? czym różni się i-ttl, e-ttl?
i-TTL - Nikon
e-TTL - Canon
czym w praktyce sabinki przeganiają zamienniki, które są 2x lub 3x tańsze?
To nie są zamienniki, to są lampy innych producentów. Ja po Nissinie kupiłem sobie SB910 i poczułem się jak w niebie... Właściwie trzeba tego spróbować, żeby to zrozumieć ;) Pewność, powtarzalność i niezawodność. Może są wycenione za wysoko, ale mam w tej chwili SB910 i SB700 i obie są świetne, z naciskiem na doskonałość 910 ;)
A kierując Cię jakoś... Pomyśl o Yongnuo, polecam 568 EX lub 565 EX. Bardzo dobre lampy w bardzo rozsądnych pieniądzach. Jeżeli nie boisz się używek, to możesz poszukać na naszej giełdzie używanej SB800 lub SB700, obie będą doskonałym wyborem. Pozdrawiam serdecznie!
... uprzedził mnie madebyzosiek
madebyzosiek
25-10-2016, 17:59
... uprzedził mnie madebyzosiek
Jak to się zwykło pisać na forach - pierwszy :) Ale napisz swoje zdanie, wydaje mi się, że każdy głos może pomóc :)
hehe... napisałem podobnie, wiec wykasowałem, jedynie dodam że jeśli cena nie blokuje zakupu to warto kupić coś nikona, a jeśli ma być tanio to nie bałbym się "chińczyków" ale kupić z głową i przetestowany model.
Jak chcesz w pełni wykorzystać możliwości jakie daje D7100, to najtańsze lampy odpadają, bo nie mają wszystkich funkcji - jak autoFP/HSS.
Tak więc zostają tylko wyższe modele.
Z nowych:
Metz 52 AF-1, Metz 64 AF-1
Nikon SB-700, SB-5000
Nissin Di700, i40, Di866 mk II
Używane:
Metz 50 AF-1, Metz 58 AF-2
Nikon SB-600, SB-800, SB-900/910
Z chińczyków, ale w miarę dobrych:
Yongnuo YN-685 (ale lampa nie ma już CLS i zdalne sterowanie tylko przez YN-622/-TX i YN-560 (bez automatu).
YN-568EX - ma CLS, ale 685 jest lepsza.
CLS - zdalne sterowanie i wyzwalanie błyskiem/IR, również z lampy wbudowanej w D7100
nikoniarz
26-10-2016, 00:06
YN-568EX - ma CLS, ale 685 jest lepsza.
W czym? W tym, że nowsza?
Dzięki za tak obszerne odpowiedzi :)
Z jednej strony cena nie blokuje, ale nie ukrywam, że nie wiem, czy lampa przyda mi się na dłuższą metę, więc raczej nie ma sensu wydawać na nią 2k. Używek się trochę boję, bo kompletnie się nie znam na lampach a do sprzętu mam pecha, więc jednak wolałabym mieć jakąś gwarancję. Najdroższa lampa, która znajduje się na mojej liście to SB-700. Myślę, że doskonałości 910 i tak bym nie zauważyła. Ale z drugiej strony nie chcę się zniechęcić, używając jakiegoś szajsu.
Ceny tych YN faktycznie zachęcają, muszę o nich więcej poczytać. :D
Ugh, nie lubię wybierać nowego sprzętu, bo każda opcja wydaje się być zła.
dannywrocek
26-10-2016, 13:36
Dzięki za tak obszerne odpowiedzi :)
Z jednej strony cena nie blokuje, ale nie ukrywam, że nie wiem, czy lampa przyda mi się na dłuższą metę, więc raczej nie ma sensu wydawać na nią 2k. Używek się trochę boję, bo kompletnie się nie znam na lampach a do sprzętu mam pecha, więc jednak wolałabym mieć jakąś gwarancję. Najdroższa lampa, która znajduje się na mojej liście to SB-700. Myślę, że doskonałości 910 i tak bym nie zauważyła. Ale z drugiej strony nie chcę się zniechęcić, używając jakiegoś szajsu.
Ceny tych YN faktycznie zachęcają, muszę o nich więcej poczytać. :D
Ugh, nie lubię wybierać nowego sprzętu, bo każda opcja wydaje się być zła.
Ja mam YN 565 EX i jestem zadowolony. cena była bardziej niż przystępna (kupiłem używaną jeszcze na gwarancji). Model YN 568 EX ma HSS, więc w Twoim przypadku będzie lepszym rozwiązaniem (lepiej mieć i nie potrzebować, niż później się zrzymać). W każdym razie jak na początek przygody z błyskaniem, YN to raczej dobry wybór, biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości.
czyli YN 568 > Nissin Di600?
madebyzosiek
27-10-2016, 22:21
Mój głos na YN, z Nissina zostały mi bezbarwne wspomnienia ;)
Tak, bo Di600 nie ma auto FP.
Więc pewnie się na nią zdecyduję, chyba, że znajdę coś innego to będę dopytywać :P
A jakie akumulatory polecacie? Na ile godzin wystarczy jeden komplet? Na 5-godzinną imprezę da radę, czy lepiej kupić 2x i się nie martwić?
Nie da się określić na ile godzin starczają akumulatory. Można co najwyżej określić ile blysków (pełnej mocy) da się zrobić, ale to też nie wiele mówi, bo przy TTL lampa sama sobie dobiera moc błysku.
Nie mniej jeden komplet aku to mało. Nigdy nie wiadomo kiedy padną.
A polecane są Eneloop i Everactive.
Enelop i Fujitsu ( obie białe ), póki co identycznie trzymają od 1,5 roku, Fujitsu często można kupić tanio w strzałach x-kom, wczoraj były po 18zł za 4szt :)
siemalysy
14-11-2016, 20:51
Więc pewnie się na nią zdecyduję, chyba, że znajdę coś innego to będę dopytywać :P
A jakie akumulatory polecacie? Na ile godzin wystarczy jeden komplet? Na 5-godzinną imprezę da radę, czy lepiej kupić 2x i się nie martwić?
Hej :)
Zdecydowałeś się na YN 568? Czy jeszcze jesteś przed zakupem? Pytam bo też przeglądam watki związane z lampami i zastanawiam się nad jakimś modelem kosztującym sporo poniżej Nikona SB-700.
Hej :)
Zdecydowałeś się na YN 568? Czy jeszcze jesteś przed zakupem? Pytam bo też przeglądam watki związane z lampami i zastanawiam się nad jakimś modelem kosztującym sporo poniżej Nikona SB-700.
Jeśli już to czy zdecydowała się. :p
W tej cenie sugerowałbym YN685.
Zwłaszcza, że z tego co widzę, 568 jakoś poznikały ze sklepów.
siemalysy
14-11-2016, 22:05
No tak rzeczywiście. april44 przepraszam za ten nietakt.
OjTam dzięki za wskazówki :-)
Wybaczam :D
Nie, jeszcze nie kupiłam, bo miałam w tym miesiącu ważniejszy wydatek i musiałam zakup lampy odłożyć na grudzień/styczeń. Więc raczej nie pomogę :P
Mam Nika D5000 i kupiłem pół roku YN685. Cena bardzo dobra. Jakość wykonania lamy super. Chodzi bardzo dobrze. Trochę duża ale nic jej zarzucić nie mogę.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/f8a477b7e4e6adf8960a06fbd0c95533-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161114/f8a477b7e4e6adf8960a06fbd0c95533.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/aab221613827146b7f47f56be93dec4d-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161114/aab221613827146b7f47f56be93dec4d.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/0f4c90e9438302d0a2ee362a1a0b947f-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161114/0f4c90e9438302d0a2ee362a1a0b947f.jpg)
Cena nowej lamy 650 zł. Warto ?
A Tobie punkty AF pokrywaja się z AF assist?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
A Tobie punkty AF pokrywaja się z AF assist?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Tak, bez problemu. A dlaczego pytasz?
Bo mi niestety kompletnie nie
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Bo mi niestety kompletnie nie
Eeee. To może coś nie halo w ustawieniach albo zong ?
Nie da się ustawiać położenia punktów af assist, czy ja czegoś nie wiem?
Masz instrukcje w j. polskim. ?
Czekaj sprawdzę. ....
U mnie tak samo lampa dobrze wyswietla wpomaganie nawet na bliskich odleglosciach tak ze wszystkie punkty lapia chodz za duzo ich nie ma bo podlaczona do D3300
Sent from my iPhone using Tapatalk
Logitech
26-12-2016, 16:11
Podpinam się do pytania. Również mam D7100, jakiś czas temu jako kierunek dalszego rozwoju obralem właśnie temat lampy błyskowej. W temacie jestem zielony, ale chciałbym w miarę "ogarnięta" lampe. Czytając trochę, wybrałem YN 685, choć może macie coś lepszego do zaproponowania? Nie chcę na razie wydać nie wiadomo ile ;)
Podpinam się do pytania. Również mam D7100, jakiś czas temu jako kierunek dalszego rozwoju obralem właśnie temat lampy błyskowej. W temacie jestem zielony, ale chciałbym w miarę "ogarnięta" lampe. Czytając trochę, wybrałem YN 685, choć może macie coś lepszego do zaproponowania? Nie chcę na razie wydać nie wiadomo ile ;)
Wystarczy przeczytać wątek od początku i masz odpowiedź.