Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotografowania motoryzacji
Witam! Od dłuższego czasu poszukuję obiektywu do fotografowania rzeczy związanych z motoryzacją, transportem (chodzi mi o pojazdy, np. samochody, zarówno w ruchu, jak i stojące).
Znalazłem dwa obiektywy, które mnie zainteresowały: 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR (Nikkor) oraz 18-200mm F/3.5-6.3 Di II VC (Tamron). Generalnie szukam obiektywu do body Nikon D7200, a nie ukrywam, że zależy mi na jakości i ostrości uzyskanego obrazka. Który z nich bardziej nadaje się do obiektów, które chcę fotografować?
Nie ''nastawiam się'' na wymienione przeze mnie obiektywy, tak więc, jeśli będzie jakiś bardziej odpowiadający do moich potrzeb, w cenie do 2000 zł (koniecznie zoom ze stabilizacją obrazu), to proszę o poradę ;)
Dziękuję i pozdrawiam!
Obawiam się, że żaden z nich nie jest jakiś szczególnie dobry, zwłaszcza unikaj superzoomów typu 18-200, większość, w tym ten Tamron jest kiepska optycznie (te lepsze tzw. spacer-zoomy były niejednokrotnie omawiane na forum, znajdziesz).
W kwocie o której piszesz możesz nabyć Sigmę 17-50/2.8. Poczytaj na forum, znajdziesz mnóstwo opinii, jeśli oczywiście zakres odpowiada.
Zależy mi na nieco większym zakresie, niż taki, jaki ma podana przez Ciebie Sigma ;) Chyba tak mniej więcej od około 18-70 powinno być dobrze ;)
50 czy 70 mm nieduża różnica, zawsze możesz kadrować (no i jest crop 1.3 w d7200). W kwocie, którą wymieniłeś jest też Sigma 17-70/2.8-4, ale wypada słabiej optycznie. N18-105 nie będzie tak ostry jak S17-50, ponadto AF demonem szybkości nie jest. Czyli jak zwykle potrzebny jakiś kompromis, mniejszy zakres lub słabszy obiektyw. C'est la vie ;)
Acha, jeśli nie potrzebny jest Ci jasne szkło, popatrz na Nikkora 16-85, lepszy od 18-105, używany kupisz niedrogo. Nowy N16-80 jest już poza budżetem.
Na chwilę obecną nie skupiam się na jasności szkła, bo nie jest to dla mnie priorytetem ;) A jak wypada Nikkor 18-55 względem moich zastosowań?
leonstar
29-10-2016, 21:02
Delikatnie mówiąc lipka :) to podstawowy z podstawowych
Na chwilę obecną nie skupiam się na jasności szkła, bo nie jest to dla mnie priorytetem ;)
Pamiętaj, że jasność obiektywu to nie tylko komfort pracy w gorszych warunkach oświetleniowych (przy fotografii motoryzacyjnej raczej sporadycznie spotykane), ale przede wszystkim możliwość stosowania krótkich czasów (gdy pojazd jest w ruchu), bądź mniejsza głębia ostrości która się bardzo przydaje aby efektownie rozmyć tło.
Tak więc fotografując z bliska (sesje, plenery, targi, wystawy) zdecydowanie polecam stałkę N35/f1.8 która w tej dziedzinie fotografii dla mnie jest niezastąpiona. Używane za ok 600zł (prawdopodobnie niedługo sam będę sprzedawał, bo chcę przejść na FF). Bardzo dobrym wyborem będzie również wspomniana S17-50/f2.8.
To robienia zdjęć na rajdach czy wyścigach to już potrzebne jakieś tele. Mój kolega ma N70-300VR i bardzo sobie chwali. Za 500zł można wyhaczyć dobrą używkę. Oczywiście nie jest to jasne szkło, ale w tej cenie nic jaśniejszego raczej nie dostaniesz.
Robson_zg
19-12-2016, 20:53
I do fotografowania motoryzacji nie zapomnij zakręcić polarka