PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D610, auto ISO, problem z czasem .

bina212
24-10-2016, 19:09
Dzień dobry,
czy ktoś może korzysta z auto iso w D610? Pomimo ustawienia automatycznego czasu /tryb A/ nie dłuższego niż np. 50 aparat prześwietla zdjęcia i schodzi do dłuższego czasu.
Nie wiem, czy tak powinno być, ale sądzę, że nie, bo inaczej po co byłoby ograniczenie długości otwarcia migawki. Jak jest w Waszych aparatach?

Zibi1970
24-10-2016, 19:50
Pomyliłaś tryb A z Trybem S. Tryb S ustawia czas na sztywno.

Nbogdan
24-10-2016, 20:00
Niezupełnie.
W trybie A i autoiso ustawiasz ISO min. I max. oraz min. czas od którego zacznie ci automat podnosić ISO gdy będzie za ciemno. Np. Masz 1/60s, ISO 200, robi się ciemniej, podnosi ISO do maksymalnej zadanej, np.1600. Jeżeli dalej jest za ciemno, będzie wydłużać czas, mimo że był ustawiony najdłuższy 1/60. Tak to działa. Jak chcesz zablokować czas, to tryb S albo M.

GonzoG
24-10-2016, 20:58
Dzień dobry,
czy ktoś może korzysta z auto iso w D610? Pomimo ustawienia automatycznego czasu /tryb A/ nie dłuższego niż np. 50 aparat prześwietla zdjęcia i schodzi do dłuższego czasu.
Nie wiem, czy tak powinno być, ale sądzę, że nie, bo inaczej po co byłoby ograniczenie długości otwarcia migawki. Jak jest w Waszych aparatach?
Jak podaje instrukcja - to nie jest ustalenie najdłuższego czasu, a czasu przy którym aparat podnosi ISO.

bina212
24-10-2016, 23:48
Dziękuję za odpowiedzi. Nie, trybów nie pomyliłam. Instrukcje przeczytałam ze zrozumieniem i właśnie z niej wynikło mi, że przy ustawieniu obu wartości iso oraz maksymalnego czasu, aparat go nie przekroczy.
Natomiast mój aparat wydłuża czas niepotrzebnie i prześwietla zdjęcia :)
Często fotografuję dynamiczne sytuacje w różniących się od siebie warunkach, ale ważna jest dla mnie wartość przesłony. Jakieś podpowiedzi? :)

nikoniarz
24-10-2016, 23:58
Często fotografuję dynamiczne sytuacje w różniących się od siebie warunkach, ale ważna jest dla mnie wartość przesłony. Jakieś podpowiedzi? :)

Najwyższe ISO które daje akceptowalny dla Ciebie obraz, tryb A i "pełna dziura".

bina212
25-10-2016, 00:11
Tak najczęściej fotografuję. Bardziej chodzi mi o to, czy mogę doprowadzić do tego, aby aparat nie wydłużał niepotrzebnie czasu powyżej określonego przeze mnie?
Czy to, że przy wartości maksymalnej 1/50 i tak go wydłuża to usterka? Bo jeśli nie, podawanie wartości czasu w trybie A, przy auto iso jest zwyczajnie bez sensu.

GonzoG
25-10-2016, 01:24
Instrukcje przeczytałam ze zrozumieniem i właśnie z niej wynikło mi, że przy ustawieniu obu wartości iso oraz maksymalnego czasu, aparat go nie przekroczy.

Bardziej chodzi mi o to, czy mogę doprowadzić do tego, aby aparat nie wydłużał niepotrzebnie czasu powyżej określonego przeze mnie?
Czy to, że przy wartości maksymalnej 1/50 i tak go wydłuża to usterka? Bo jeśli nie, podawanie wartości czasu w trybie A, przy auto iso jest zwyczajnie bez sensu.
To znaczy, że instrukcja nie przeczytana, bo jest w niej dokładnie opisane działanie auto ISO oraz to do czego jest "Najdłuższy czas migawki" i kiedy jest wydłużany.
Za instrukcją:
"Czas otwarcia migawki dłuższy od najdłuższego może być stosowany, jeśli nie będzie możliwe uzyskanie optymalnej ekspozycji przy użyciu czułości ISO wybranej dla ustawienia Maksymalna czułość"

Natomiast mój aparat wydłuża czas niepotrzebnie i prześwietla zdjęcia :)
Aparat nic nie robi niepotrzebnie. Jeśli coś robi, to znaczy, że tak został ustawiony, a światłomierz w aparacie działa tak, że ustawia się pod określoną jasność. Jak źle ustawisz pomiar światła, to zdjęcia będą źle naświetlone.
I w sumie tyle w temacie, bo bez pokazania co jest nie tak (czyli zdjęć) nic więcej powiedzieć nie można.