Zobacz pełną wersję : D750 i zawieszanie się lustra.
stanseba
24-10-2016, 01:55
Czy problem nie podnoszenia lustra w modelu D750 jest komuś znany? Czy przy akcji serwisowej związanej z naprawą wadliwej migawki, ta usterka jest też naprawiana?
Z góry dzięki za odpowiedź.
arieloza
24-10-2016, 13:06
Chyba tylko serwis pomoże.
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/service_support_main.page
patefonik
28-10-2016, 20:22
W moim przypadku zaliczyłem 2 razy zawieszenie lustra. Po wizycie w serwisie w związku z migawką sytuacja nie powtórzyła się. Pan w serwisie powiedział, że powinno być dobrze, ale w razie czego pomoże pełen reset, czyli 3 guziki... ot tak się czasem zdarza....
, ale w razie czego pomoże pełen reset, czyli 3 guziki... ot tak się czasem zdarza....
zawieszanie się lustra to nie jest problem z gatunku "czasem się zdarza"
patefonik
29-10-2016, 09:31
Ostatniego zdania przez pomyłkę nie wziąłem w cudzysłów. :)
To był cytaty z Pana Servisanta...
mackaron
13-02-2017, 09:49
Czesc. Czy ktos jeszcze mial ERR i zawieszone lustro w D750 i wysylal do serwisu? Co konkretnie podlega wymianie/naprawie?
Miałem i wieszało się,ze 3 razy.Potem przeszło.
U mnie wieszał się zawsze przy pierwszym włączeniu aparatu, przy pierwszym zdjęciu. Potem już dobrze. Ponieważ zbliża się sezon zdjęciowy postanowiłem wysłać go do serwisu, tym bardziej że i tak kwalifikuje się do wymiany migawki. Zobaczymy jakie efekty.
Tak, sytuacja jest znana. Jest akcja serwisowa tego dotycząca i aparaty objęte problemem są naprawiane bezpłatnie i niezależnie od gwarancji. Tak naprawdę trzy różne elementy są objęte tą akcją.
Maciek N
06-03-2017, 18:05
Mój D750 zaczął się wieszać od niedawna po roku użytkowania. Dziś wysyłam do serwisu. Jak coś się dowiem dam znać.
gatewayfl
06-03-2017, 19:32
Mój D750 zaczął się wieszać od niedawna po roku użytkowania. Dziś wysyłam do serwisu. Jak coś się dowiem dam znać.
A był objęty akcją serwisową?
Maciek N
06-03-2017, 19:47
A był objęty akcją serwisową?
Tak. Przy okazji wymiana migawki. Też się zastanawiam czy jest to jakoś powiązane.
gatewayfl
06-03-2017, 20:22
Podejrzewam, że tak.
Pytam ponieważ też mam D750 i jak na razie działa ok, ale u mojego kolegi, którego egzemplarz po sprawdzeniu po numerze nie widnieje jako podlegający akcji serwisowej i tak się wiesza.
Miałem jego body przez kilka dni i potwierdziłem jego relacje.
Body, przeważnie przy pierwszym włączeniu i naciśnięciu spust wiesza się "Err" jeśli dobrze pamiętam.
Zmieniałem kilka obiektywów, podpinałem nikonowskie stare szkła, nowe oraz Tamrona, Sigmy i wiem że to nie jest kwestia szklarni tylko jakaś wada body.
U nas D750 zawiesiło się dwa razy w ciągu roku. Dwa razy ta sama puszka (a mamy dwie). Nie wiem natomiast nic o numerach seryjnych, bo nie sprawdzilem do tej pory.
Zawiesilo sie (raz w krytycznej sytuacji, gdzie kadr przedpadl), wylaczylismy, odpielismy szko, lustro wrocilo i dalej nagrywalismy.
coldphate
12-03-2017, 20:41
Wiesz już coś może? U mnie od 3 dni to samo. Wcześniej była akcja serwisowa.
Dobrze rozumiem, że problem się Tobie powtarza w aparacie, który już zaliczył akcję serwisową?
coldphate
13-03-2017, 21:52
Dobrze rozumiem, że problem się Tobie powtarza w aparacie, który już zaliczył akcję serwisową?
Dokładnie tak. Err, lustro w górze.
Jak czekam na powrót aparatu z serwisu właśnie z tymi objawami - wieszanie się lustra no i przy okazji wymiana migawki.
coldphate
19-03-2017, 21:48
Jak czekam na powrót aparatu z serwisu właśnie z tymi objawami - wieszanie się lustra no i przy okazji wymiana migawki.
W międzyczasie nie dostałeś od nich żadnej noty? Pewnie klasycznie na końcu. Też chciałem słać do serwisu, problem z tym, że skończyła mi się gwarancja 2 tygodnie temu...
W międzyczasie nie dostałeś od nich żadnej noty? Pewnie klasycznie na końcu. Też chciałem słać do serwisu, problem z tym, że skończyła mi się gwarancja 2 tygodnie temu...
Jeśli numer seryjny Twojego aparatu widnieje na stronie Nikona jako wymagający wymiany migawki, to zdaje się, że zrobią Ci to także po gwarancji (bezpłatnie).
coldphate
20-03-2017, 09:38
Jeśli numer seryjny Twojego aparatu widnieje na stronie Nikona jako wymagający wymiany migawki, to zdaje się, że zrobią Ci to także po gwarancji (bezpłatnie).
Problem w tym, że on już był na tej akcji (jak pisałem powyżej).
Czekam, może zrobią 3 akcję serwisową, jak nie, trzeba będzie płacić..
stachmuszel
20-03-2017, 10:38
Kurcza felek, kup teraz nowy korpus. Wydasz kupę kasy i jeszcze bujaj się z niedoróbkami.
coldphate
20-03-2017, 11:05
Kurcza felek, kup teraz nowy korpus. Wydasz kupę kasy i jeszcze bujaj się z niedoróbkami.
Ten aparat ma 40 k. prześmigane. Zastanawiam się, czy nie wejść z nimi w bardziej oficjalny spór.
Powalcz. Nie odpuszczaj tak łatwo. D750 był pierwszym moim, który tyle problemów sprawiał. Moze się okazać, że nie tylko Ty masz taki problem.
Xavier80
20-03-2017, 21:52
Z tą migawką to nie ma reguły. Na jednym z portali ktoś sprzedaje d750 z przebiegiem 226000, działający bez zarzutu
lukasz.antoniak
20-03-2017, 23:47
Na portalach wszystko jest bez zarzutu i w punkt. A potem sie zaslaniamy normami producenta... nie wierzyc w brednie puki sie samemu nie sprawdzi :).
Mam dwie sztuki d750. Jedne działa bez zarzutu, a drugi w tym roku zaczął się zawieszać na czasach 1/4000. Wysłałem do N i czekam aktualnie na kuriera, dziś powinien być już u mnie. Słyszałem jednak o przypadkach gdzie lustro się zacinało, aparat lądował w serwisie i dalej było to samo pół roku później i znów aparat na serwis był wysyłany. Z tymi akcjami serwisowymi to blokada lustra też podlega akcji serwisowej (dożywotniej)? Wydawało mi się, że tylko migawka i flara (czyli te dwa pierwsze wykryte defekty).
Mam nadzieję, że problem nie wróci.
marektrz
25-03-2017, 20:33
Mój D750 wysyłam we wtorek do serwisu po raz drugi... Od wczoraj err pojawia się przy 1/4000. W zeszłym roku wymieniona została migawka z tej samej przyczyny, wytrzymało rok...
Dopiero wczoraj miałem okazję sprawdzić aparat. Wygląda, że działa ok. Oby jak najdłużej :)
Mój D750 wysyłam we wtorek do serwisu po raz drugi... Od wczoraj err pojawia się przy 1/4000. W zeszłym roku wymieniona została migawka z tej samej przyczyny, wytrzymało rok...
Tę blokadę lustra rozpatrują Ci ponownie jako "akcje serwisową"* czy w ramach gwarancji?
*- bo niby miało być dożywotnio niezależnie od gwarancji, ale nie wiadomo czy jedna naprawa dla jednego aparatu czy przy zawsze ujawniającej się wadzie aparatu.
marektrz
27-03-2017, 11:11
Tę blokadę lustra rozpatrują Ci ponownie jako "akcje serwisową"* czy w ramach gwarancji?
*- bo niby miało być dożywotnio niezależnie od gwarancji, ale nie wiadomo czy jedna naprawa dla jednego aparatu czy przy zawsze ujawniającej się wadzie aparatu.
Jak to rozpatrzą to nie wiem...
Za pierwszym razem chwilę po tym jak aparat wrócił z serwisu Nikon ogłosił akcje serwisową która obejmowała mój egzemplarz. Myślałem że objawy znikną raz na zawsze bo przecież wymienili cały układ migawki. Możliwe jest też to, że mimo tego że dostałem nową migawkę to niekoniecznie z dobrej partii. Zbyt dużo możliwości....
Jak to rozpatrzą to nie wiem...
Za pierwszym razem chwilę po tym jak aparat wrócił z serwisu Nikon ogłosił akcje serwisową która obejmowała mój egzemplarz. Myślałem że objawy znikną raz na zawsze bo przecież wymienili cały układ migawki. Możliwe jest też to, że mimo tego że dostałem nową migawkę to niekoniecznie z dobrej partii. Zbyt dużo możliwości....
Może robią tak, że Nikon nie chce stracić aż tak wiele na tych wymianach więc w pierwszej kolejności zużywają wadliwe migawki i jak się wyczerpią to zaczną pchać nowe :P Chociaż prędzej "przymuszą" by kupić kolejną konstrukcję do betatestów :)
Maciek N
18-04-2017, 16:50
2 tygodnie temu moje D750 wróciło z serwisu po wymianie migawki, czyszczeniu i ustawianiu AF.
Aparat sprawdzony w akcji i w czasie domowych testów.
Efekt jest taki że przestał się wieszać, ale żeby nie było tak pięknie to spieprzyli AF:( Niby nie ma tragedii bo dało się to skorygować precyzyjną korektą z body ale niesmak pozostaje.
Dla przykładu: 50mm f1.8 ustawiony na +15,
85mm f1.8 ustawiony na +20,
24-70 f2.8 ustawiony +5
70-200 f2.8 ustawiony na +20 ale przydało by się +25
Na razie nie mam czasu na ponowną wysyłkę bo sezon ślubny w pełni ale w listopadzie wysyłam do poprawki, pewnie już odpłatnie bo po gwarancji:???:
Xavier80
18-04-2017, 17:47
2 tygodnie temu moje D750 wróciło z serwisu po wymianie migawki, czyszczeniu i ustawianiu AF.
Efekt jest taki że przestał się wieszać, ale żeby nie było tak pięknie to spieprzyli AF:( Niby nie ma tragedii bo dało się to skorygować precyzyjną korektą z body ale niesmak pozostaje.
24-70 f2.8 ustawiony +5
Na razie nie mam czasu na ponowną wysyłkę bo sezon ślubny w pełni ale w listopadzie wysyłam do poprawki, pewnie już odpłatnie bo po gwarancji:???:
Maciek, mam tak samo, Tamrony na +15, 35 ed na +6, ten ich "wzorzec" musi mieć nieźle skopany af, a niby Nikkory są takie pewne
nikoniarz
18-04-2017, 17:49
niby Nikkory są takie pewne
Bo są... U mnie jedyne szkła które nie wymagały korekty to właśnie nikkory...
Xavier80
18-04-2017, 17:54
Na 12 mpx może i tak, a może poproszę dobrze trafiłeś. U mnie trafiały w punkt wszystkie, dopóki pucha nie została wyregulowana do nikkorowego wzorca. Dobrze, że wcześniej pozbyłem się 85 1.8 G, bo przed regulacją, gdzie reszta trafiała w punkt (łącznie z ED), 85 ka miała fronta na +15, teraz skali by nie starczyło.
Ale nie ma biedy, z mikroregulacją da się żyć, przypadek Maćka pokazuje jednak, że z tym wzorcem jest coś nie hallo.
nikoniarz
18-04-2017, 17:59
Nie mam wpływu na to, jak Wam regulują korpusy :)
Xavier80
18-04-2017, 18:03
Trzeba by też kurczeblade spytać, on chyba też wysyłał, a wcześniej miał fronta na +15.
madebyzosiek
18-04-2017, 18:08
Bo regulować do wzorca, to trzeba i aparaty i szkła. Mi po takim zabiegu regulacja w aparacie przestała być potrzebna. Paradoksalnie jedynym obiektem, który nie wymagał regulacji był właśnie 85 1.8G... Ja polecam taką operację w szkłach i korpusach. Daje spokój w głowie... ;)
stachmuszel
18-04-2017, 18:09
Na 12 mpx może i tak, a może poproszę dobrze trafiłeś....
Wytłumacz mi, jakie znaczenie ma gęstość matrycy do pracy AF?
Xavier80
18-04-2017, 18:18
Wytłumacz mi, jakie znaczenie ma gęstość matrycy do pracy AF?
Ta gęściej upakowana jest z pewnością bardziej wymagająca w każdym aspekcie, oczywiście nie rozmawiamy tu o monstrualnych pudłach, a drobnych korektach
Maciek N
18-04-2017, 18:20
Chodzi o to że przed wysyłką nie miałem problemu z AF. Nie miałem potrzeby robić regulacji z korpusu.
Rozumiem gdybym miał coś uszkodzone i naprawa nie wyszła jak powinna, ale oni to zepsuli chociaż działało jak trzeba:(
Wybaczcie, musiałem się wygadać:? Teraz do rzeczy. Czy ktoś zna jakiś pewny serwis który potrafi to regulować? Nie mam ochoty na przepychanki z serwisem Nikona.
nikoniarz
18-04-2017, 18:23
Ta gęściej upakowana jest z pewnością bardziej wymagająca w każdym aspekcie
W kwestii AF? Wątpię... Jeśli coś wymaga korekty to będzie wymagać bez względu na korpus.
Trzeba by też kurczeblade spytać, on chyba też wysyłał, a wcześniej miał fronta na +15.
Ale w czym rzecz? Jakaś wyrocznia? :mrgreen: Można się licytować w nieskończoność- u mnie Tamron +20, Tokina -20, Tamron +12, Tamron +7, Tamron -7, Nikkor 0, Nikkor 0, Nikkor 0, Nikkor +2, Nikkor -5... Reszty nie notowałem chyba. Dla mnie wniosek oczywisty. Także powodzenia Panowie :)
Xavier80
18-04-2017, 18:31
Dlatego mówię, ze da się z tym żyć:) Mi apropos tych pixeli chodziło bardziej o percepcję, większy rozmiar piksela to i tolerancja zapewne wieksza na dostrzeżenie jakichś drobnych błędów.
Rossi_PL
18-04-2017, 18:48
Fakty są faktami... Coś im poszło nie tak i tyle w temacie. Najważniejsze żeby te korekcje co masz obecnie zostały Ci przez cały sezon. Na szczęście dopiero raz na którymś kanale FB spotkałem się z informacją, że komuś z czasem rozkalibrowal się D750. To już jest problem bo nigdy nie wiadomo do końca co tam się w środku stało i czy będzie powracać. Natomiast jak korekty utrzymają Ci się to nie ma żadnej tragedii.
W moim przypadku w D750 (nr 6088xxx) mam w ogóle mikroregulacje wyłączona. Szklarnia to N18-35G, N35ED, N50 1.8G, N85 1.8G, N80-200 2.8 NEW, N300/4 AFS.
stachmuszel
18-04-2017, 19:13
Rossi, looknij na PW.
24-70 f2.8 ustawiony +5
nie ma się co przejmować, mam tak samo , tydzień temu odebrałem d750 po akcji serwisowej , wcześniej sigmy miałem na - 5 i -7 a teraz mam obie na 0 , za to nikkory miałem na +3 i +5 teraz mam na +10 i +15 :)
zadzwoń do studio5s tam powinni bez problemu poustawiać Af do szkieł i bedzie korekta na 0
mackaron
19-04-2017, 11:52
Czesc... jakis miesiac temu oddawalem D750 na wymiane migawki...i teraz rowniez musze robic korekte w body;( (przed naprawa korekta w body byla wylaczona) jak widac to standardowy ficzer dokladany w gratisie;(
ps. byl err przy krotkich czasach. Body n agwarancji. nr seryjny nie kwalifikujacy sie do akcji serwisowej. Nastukane ok 12 tys w momencie wymiany
coldphate
20-04-2017, 10:47
Mój wrócił wczoraj, ma już 3 migawkę.. Plus jest taki, że odwrotnie do problemów z FF i BF u mnie wszystko działa bez korekty, łącznie z Sigmą :-)
Mnie też dopadło, nie jest objęty akcją serwisową. Każdy pierwszy raz wiesza lustro.
Czy ktoś wie co jest naprawiane/wymieniane w związku z takimi objawami?
FotoJeronimo
06-05-2017, 09:41
Kurcza felek, kup teraz nowy korpus. Wydasz kupę kasy i jeszcze bujaj się z niedoróbkami. no właśnie chciałem kupić to body bo byłem przekonany, że juz w nowych egzemplarzach nie będzie problemów :(
coldphate
06-05-2017, 11:18
Migawka.
Rainforest
10-07-2017, 10:46
U mnie po 15 miesiącach użytkowania ta wada zaczęła wychodzić, w przeciągu 2 miesięcy stało się to 3 razy - wszystkie na czasach Powyżej 1/3200. Wysłałbym do serwisu, ale sezon w pełni a do NPS się nie kwalifikuje mimo że mam 3 obiektywy i jedno lustro z listy. Chyba trzeba będzie kupić w końcu jakieś uszkodzone body na allegro z listy NPS w celu szybszej naprawy pozostałego sprzętu, bo raz już wysłałem w trybie bez NPS - 3 miesiące czekałem na sprzęt.
Mi padl 2go dnia urlopu a nie wiem czy ma 10.000 klatek. 2x powiesil sie po wlaczeniu teraz przy kazdej focie jest err :( jak wcisne spust 2gi raz to lustro wraca, efekt naswietlone pol klatki, w pn ide oddac do sklepu, dam znac co wyjdzie, resety, baterie, zmiana szkiel nie pomogly
Mi padl 2go dnia urlopu a nie wiem czy ma 10.000 klatek. 2x powiesil sie po wlaczeniu teraz przy kazdej focie jest err :( jak wcisne spust 2gi raz to lustro wraca, efekt naswietlone pol klatki, w pn ide oddac do sklepu, dam znac co wyjdzie, resety, baterie, zmiana szkiel nie pomogly
Kiedy kupowane body? Soft zaktualizowany? Muszę przyznać, że nigdy mi się lustro nie zawiesiło, body ma już ok. 50tys. (zakup styczeń 2016). Ale raz na kilka tys zdjęć aparat się zawieszał - wyjęcie baterii z reguły załatwiało sprawę, raz tylko "dłużej" zajął powrót do normalnej pracy. Pytam o soft, ponieważ po aktualizacji odpukać przestał się wieszać... ale może do następnego razu, okaże się.
body kupilem w 2015, koniec grudnia. Sprawdzalem i nie byl objety akcja gwarancyjna ALE teraz juz widze ze jest... dzis oddaje, migawka do wymiany :( oby dzialal potem sprawnie i dlugo. D700 ma 8 lat i smiga bez zadnych problemow nadal
Ja dzisiaj odebrałem od kuriera swoją 750 po wymianie migawki. Zdziwiłem się bo pomimo wymiany licznik klepnięć pozostał nieruszony. Czy serwis nie powinien wyzerować licznika migawki skoro zamontował nową.
nikoniarz
05-09-2017, 22:50
Ja dzisiaj odebrałem od kuriera swoją 750 po wymianie migawki. Zdziwiłem się bo pomimo wymiany licznik klepnięć pozostał nieruszony. Czy serwis nie powinien wyzerować licznika migawki skoro zamontował nową.
Było wielokrotnie poruszane w kilku wątkach- niczego nie zerują...
Ile czasu minęło od wysyłki do odbioru? Czy w dokumencie w związku z wymianą jest jakieś info przy jakim przebiegu wymieniona migawka? Byłoby miło, gdyby coś takiego serwis wpisywał.
Trzy tygodnie. Nie ma zadnego wpisu o stanie przebiegu migawki. A u was jak bylo. Wyzerowali wam licznik. Jutro dzwonie do serwisu ale dla mnie sprawa jest logicznie jasna i zwyzerowanienie licznika to standard.
Kojocisko
05-09-2017, 23:35
Tak, jak ktoś napisał - w samochodzie po wymianie rozrządu też zerują licznik ;-).
Po wymianie rozrządu nie ale po wymianie silnika już tak. Bo licznik wskazuje jaki ma przebieg silnik a nie samochód - samochód to data produkcji. Tak samo w/g mnie jest z migawką. Skoro nie możesz klepnąć zdjęcia w sklepie to znaczy że stan licznika to podstawa dla migawki i dla kolejnego ewentualnego nabywcy. Jak jest nowa to ma mieć zero na koncie. Gdy padnie ci np przy 300.000 uderzeń i wymienisz na nową to ona przecież nie ma wyrobionych tych 300.000 tylko zero.
nikoniarz
06-09-2017, 07:58
A uczciwe jest zerowanie? Migawka super, bo nowa... A co z mechanizmem lustra, popychaczem przysłony które pozostają ze znacznym przebiegiem?
Tu masz rację, jednak po coś jest licznik migawki a nie lustra. Nawet jeżeli miałoby być tak jak mówisz to w dokumencie powinien być wskazany stan licznika w momencie wymiany migawki.
nikoniarz
06-09-2017, 08:37
Wg. mnie nie powinni nic zerować a jedynie wystawiać stosowny dokument. Co mi po nowej migawce skoro mechanizm lustra/popychacza ma 200-400 tys a jego wymiana jest równie kosztowna co wymiana migawki.
Rozmawiałem z serwisem. Nie zerują licznika ze względu na inne elementy zespołu aparatu ale jak spiszą stan licznika ( wynika z tego że nie robią tego standardowo) to mają stan w systemie. Mój spisali i wyślą mi go e-mailem. Przy oddaniu aparatu należy zgłosić że chce się dokument poświadczający przebieg migawki w momencie wymiany.
Kojocisko
06-09-2017, 12:08
Wymieniałem silnik na gwarancji w Toyocie. Na całe szczęście jesteś odosobniony w swojej logice, przebieg szczęśliwie nie był zerowany.
Ehh, i mnie dopadło :( Zacinał się czasem po włączeniu, łapie się na ostatnią akcję serwisową, planowałam wysłać w końcem listopada, a tu wczoraj w czasie robienia zdjęć nagle całkiem się popsuło. W czasie naciskania spustu blokada, przy kolejnym klapie, ale wszystkie zdjęcia wyglądają tak
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/DSC_9166aJPG-1.jpg?
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/rc3zod8ulnp0zix/DSC_9166a.JPG?)
ciut powyżej 9 tys.... :(
Ehh, i mnie dopadło :( Zacinał się czasem po włączeniu, łapie się na ostatnią akcję serwisową, planowałam wysłać w końcem listopada, a tu wczoraj w czasie robienia zdjęć nagle całkiem się popsuło. W czasie naciskania spustu blokada, przy kolejnym klapie, ale wszystkie zdjęcia wyglądają tak
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/DSC_9166aJPG-1.jpg?
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/rc3zod8ulnp0zix/DSC_9166a.JPG?)
ciut powyżej 9 tys.... :(
Miałem to samo :-D
U mnie jednak uszkodzona migawka była. Muszę przyznać, że serwis zaskoczył mnie bardzo pozytywnie czasem realizacji naprawy, 25.10 aparat dotarł do nich a u mnie był już 10.11. Muszę jeszcze posprawdzać, czy wszystkie obiektywy trafiają jak trzeba, ale wydaje się z grubsza ok. I tak oby to był pierwszy i ostatni raz ;)