PDA

Zobacz pełną wersję : Szkło makro do Nikona D750

foxepc
23-10-2016, 22:49
Witam !

Panowie, chciałbym robić bardzo szczegółowe zdjęcia makro, lecz nie chciałbym zbankrutować:) Obecnie próbowałem sił na Nikkor 24-70 z pierścieniem pośrednim, lecz to nie jest to co chciałbym zoabczyć. A chciałbym przy dobrym doświetleniu zobaczyć szczegóły głowy u pająka. Ile musze wydać na taką przyjemność? Czy w zakresie 1500-1800 za używkę coś jest, żeby zachwycało obrazkiem?

Rycerz
23-10-2016, 23:31
tamron 90, nikon 60,

foxepc
23-10-2016, 23:59
Mam na myśli takie szczeguły https://youtu.be/mTWvaDgYsdE?t=1m31s

Dark
24-10-2016, 08:15
Mam na myśli takie szczeguły https://youtu.be/mTWvaDgYsdE?t=1m31s

Mocowany odwrotnie obiektyw szerokokątny, np. Vivitar 28, Pentax 28 itp.
Ew. mocowany na specjalnym adapterze obiektyw mikroskopowy - np. jakiś dobry Planachromat lub Plan Apo 10x.
Oczywiście na koniec czeka Ciebie stacking, czyli sklejanie wielu zdjęć z różnie rozmieszczoną głębią ostrości, bo będzie ona straszliwie mała na pojedynczych zdjęciach...

Witam !

Panowie, chciałbym robić bardzo szczegółowe zdjęcia makro, lecz nie chciałbym zbankrutować:) Obecnie próbowałem sił na Nikkor 24-70 z pierścieniem pośrednim, lecz to nie jest to co chciałbym zoabczyć. A chciałbym przy dobrym doświetleniu zobaczyć szczegóły głowy u pająka. Ile musze wydać na taką przyjemność? Czy w zakresie 1500-1800 za używkę coś jest, żeby zachwycało obrazkiem?

Tak swoją drogą, to zoomy na pierścieniach to bardzo kiepski pomysł na zabawę w makro. No i BTW, pająki nie mają głowy :P

ksh
24-10-2016, 10:01
Patrząc na filmik można stwierdzić że gościu pstryka z ręki przy okazji filmowania piękne pojedyncze zdjęcia oczu pająków, oj jak to jest dalekie od prawdy :)

foxepc
24-10-2016, 10:21
Dzieki za odpowiedź. Cenne informacje, aczkolwiek troche mnie to pogubilo. Choćby na tym filmie widać, że gość robił "Cyk" ruchliwemu robalowi i szedł dalej. Żeby zrobić robakowi zdjęcia z różną głębia trzeba by mieć statyw i owada w stanie martwym. A tu chodzi o to, żeby założyć sprzęty i iść na łąkę bez statywu.
Nie wiedziałem , że istnieja obiektywy mikrospokopowe, to ciekawy widok. Pisałes, że wymagaja adaptera? To do czego sie zwykle mocuje, jesli nie do Full Frame?

PS. Racja, karapaks;)

Dark
24-10-2016, 10:40
Nie wiedziałem , że istnieja obiektywy mikrospokopowe, to ciekawy widok. Pisałes, że wymagaja adaptera? To do czego sie zwykle mocuje, jesli nie do Full Frame?

Da się do FF. Ja pstrykam D700 i D300s. Można kupić na Ebay'u gotowe adaptery lub zrobić sobie samemu u tokarza - najczęściej jest to standardowe mocowanie RMS (bodaj fi=20,2 mm).

Troszkę o tych patentach pisałem kiedyś na blogu:
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-133-mikrofotografia-dla-kazdego/

O odwróconych obiektywach:
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-75-odwrocone-obiektywy-w-makrofotografii/

Do sptrykania "na żywca", choć z mniejszymi skalami, to polecałbym 60tkę Micro na pierścieniach lub z Raynoxem.
Ew. odwrócona 28ka, ale pamiętając, że głębia będzie bardzo mała i ciężko będzie zrobić normalne zdjęcia bez statywu. Wtedy to raczej rankiem, gdy zwierzaki są mało ruchliwe.

PS 2: To jeszcze gwoli ścisłości, owady to nie robaki ;)

foxepc
24-10-2016, 13:00
Jaką 60tkę micro masz na myśli? Ja nieobeznany to nie wiem co masz na myśli niejednokrotnie, staram się zaraz googlować i łapać się:)

A jak oceniasz to szkło? SIGMA 105mm F2.8 APO EX DG MACRO OS HSM NIKON Wiem, że nei jest to to powiekszenie o którym marzyłem, ale długa ogniskowa może się przydać nawet do większych zwierzaków, ptaszków, małych ssaków, żab itp.

Dark
24-10-2016, 13:28
Jaką 60tkę micro masz na myśli? Ja nieobeznany to nie wiem co masz na myśli niejednokrotnie, staram się zaraz googlować i łapać się:)
Może być dowolna Nikkora lub Tamrona. Mam kilka obiektywów makro (105 VR, 105 D, 60 D, 85 PC + różne M42), ale najchętniej używam Nikkor Micro 60/2.8D. Ma mały dystans ostrzenia, ale daje duże skale odwzorowania z pierścieniami.

A jak oceniasz to szkło? SIGMA 105mm F2.8 APO EX DG MACRO OS HSM NIKON Wiem, że nei jest to to powiekszenie o którym marzyłem, ale długa ogniskowa może się przydać nawet do większych zwierzaków, ptaszków, małych ssaków, żab itp.
90-105 to uniwersalne ogniskowe, załatwiające większość tematów. Do dużych powiększeń bierzesz krótsze szkło, do płochliwych raczej 150-200 mm. Nie bawiłem się tą Sigmą, bo mam dwa Nikkory z tego zakresu, ale znajomi nią robiący byli bardzo zadowoleni. Do większych zwierzaków - np. ptaki, to raczej znacznie dłuższa ogniskowa się przyda (minimum 200 mm). Chyba tylko raz sfociłem ptaki w terenie obiektywem makro (notabene 60tką), gdy na Islandii, pod same drzwi namiotu, samica bekasa kszyka podprowadziła mi pisklaki.

foxepc
24-10-2016, 14:19
http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-60-mm-f-2-8d-gwarancja-fv-i6574300695.html To plus pierścień powiadasz? Dobra chyba cena. Kupione :)

Dark
24-10-2016, 14:31
Kupowałem trochę taniej ;) ale teraz to mniej więcej normalna cena tego szkła.

Większość makro w pierwszym linku w mojej stopce jest robiona właśnie tym szkiełkiem.

foxepc
24-10-2016, 17:02
Jak robię makro w domu moim pająkom to z jednej strony doświetlam lampą studyjną z jakims modyfikatorem zmiękczającym, z drugiej zdalna lampą za parasolką. A co sprawdzi się w plenerze do tego 60mm?

PS. Oj masz tych zdjęć!!! Niejedno z nich jakby zrobić, możnaby pomyśleć, ze człowiek życie wygrał, a Ty masz takich perełek sporo. Widzę też krajobrazy. Portretów nie widzę. Ja mam ten minus, ze chce isć w zdjęcia modelek, w krajobrazy rzadziej też i makro i ptaszka ustrzelić lubię z daleka. Biedna kieszeń.

Dark
24-10-2016, 19:46
Jak robię makro w domu moim pająkom to z jednej strony doświetlam lampą studyjną z jakims modyfikatorem zmiękczającym, z drugiej zdalna lampą za parasolką. A co sprawdzi się w plenerze do tego 60mm?
Ooo. To widzę, że mamy podobne hobby. Pająków w domu jest u mnie dostatek ;)

Jeśli chodzi o oświetlenie, to raczej błyskam w domu od ścian i sufitu. W terenie, jeśli błyskam, korzystam z tego (http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-32-zestaw-do-makrofotografii-przy-slabym-swietle/).

PS. Oj masz tych zdjęć!!! Niejedno z nich jakby zrobić, możnaby pomyśleć, ze człowiek życie wygrał, a Ty masz takich perełek sporo. Widzę też krajobrazy. Portretów nie widzę. Ja mam ten minus, ze chce isć w zdjęcia modelek, w krajobrazy rzadziej też i makro i ptaszka ustrzelić lubię z daleka. Biedna kieszeń.
Dzięki. Generalnie wyznaję zasadę, że pająk lub mucha nie będą się skarżyć za złą fotę, więc ludzi wolę "nie tykać" ;) Na wszystko przyjdzie pora więc lepiej nie łapać wielu srok za ogony naraz. Jak wejdziesz na serio w jakąś dziedzinę fotografii i zobaczysz co Ciebie ogranicza, wtedy możesz zacząć zakupy na serio :)

foxepc
24-10-2016, 21:47
Ja choduję pająki ok 20 lat już. Praktycznie od dziecka. Teraz już mam mniejszą hodowlę. Czarna wdowa, Skakun Regius, 2 ptaszniki, skorpion i roślinki drapieżne. Ale to się zmienia. Widzę, że fotograficznie działasz z rozmachem. A po co to robisz? Wyłącznie pasja, czy zarabiasz z tego?

Widziałem twój zestaw doświetlający. Jest wymowny, ale też zajmuje troche miejsca. A te nakładki orągłe na obiektyw, błyskające coś dają? Chodzi o w miarę uniwersalność wyjścia z domu. Żeby wziąć ze sobą tylko torbę z aparatem i 2 szkła, a nie całą aparaturę.

PS. Obecnie mam tylko ten stary 24-70 Nikkor i widzę, że ty też nim cykasz. Tylko nie wiem którą jego wersją. Kolega mi skarżył, ze to szkło starsze ma niezbyt ostre krawędzie. czy to prawda? Bo jeśli tak to mogę go sprzedać i kupić wto miejsce 2 stałki sigma art za dopłata.

Dark
25-10-2016, 19:40
Trochę offtopowo się robi ;)

Ja choduję pająki ok 20 lat już. Praktycznie od dziecka. Teraz już mam mniejszą hodowlę. Czarna wdowa, Skakun Regius, 2 ptaszniki, skorpion i roślinki drapieżne. Ale to się zmienia. Widzę, że fotograficznie działasz z rozmachem. A po co to robisz? Wyłącznie pasja, czy zarabiasz z tego?
To staż mamy zbliżony. Choć u mnie to kilkanaście pająków, kilka skorpionów, węże, stada owadów i kilka gatunków roślin drapieżnych się znajdzie :) Focę głównie hobbystycznie razem z żoną. Trochę focimy dla pracy naukowej i edukacji, trochę dla zarobku. W każdym razie sprzęt się amortyzuje.

Widziałem twój zestaw doświetlający. Jest wymowny, ale też zajmuje troche miejsca. A te nakładki orągłe na obiektyw, błyskające coś dają? Chodzi o w miarę uniwersalność wyjścia z domu. Żeby wziąć ze sobą tylko torbę z aparatem i 2 szkła, a nie całą aparaturę.
Zrób sobie dyfuzor z kartonu. Do makro jak znalazł i jest bardziej poręczny. Wystarczy nawet na lampę wbudowaną. Na forum makropasja.pl znajdziesz cały tasiemcowy wątek o budowaniu tego rodzaju wynalazków. Lamp pierścieniowych nie lubię. Dają bardzo płaskie oświetlenie.

PS. Obecnie mam tylko ten stary 24-70 Nikkor i widzę, że ty też nim cykasz. Tylko nie wiem którą jego wersją. Kolega mi skarżył, ze to szkło starsze ma niezbyt ostre krawędzie. czy to prawda? Bo jeśli tak to mogę go sprzedać i kupić wto miejsce 2 stałki sigma art za dopłata.
Mam starą wersję. Osobiście wolę wygodę zooma nad stałki, ale to już indywidualny wybór każdego fotografa. Nie skarżę się w nim na narożniki. MZ to jedno z najlepszych szkieł Nikona z kapitalnym AFem. Podobno bardzo delikatne jest (blok optyczny jest podatny na uderzenia, można też wyłamać osłonę przeciwsłoneczną), ale odpukać, od kilku lat działa u mnie bez zarzutu. Choć żadnego poważniejszego walnięcia nim nie zaliczyłem.

foxepc
29-10-2016, 21:13
Bardzo Ci dziękuje za rady. Skorzystam z tego. Póki co na dworze lipa, ale zamówiłem kila zwierzaków do nowych portretów;) Przy okazji dużych zbliżeń zauważyłem roztocza, które musze teraz zwalczyć:)

madebyzosiek
29-10-2016, 21:32
http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-60-mm-f-2-8d-gwarancja-fv-i6574300695.html To plus pierścień powiadasz? Dobra chyba cena. Kupione :)

To nie była dobra cena... ;) Ale będziesz zadowolony, chociaż ja wolałem szkło ze stabilizacją, więc 60, tyle że G wymieniłem na Sigmę 105 OS Makro. Szkło bardzo, jak określił kolega wyżej, uniwersalne i dla mnie idealne. :)

foxepc
29-10-2016, 21:53
No jestem zadowolony. Zamieściłbym jakieś foto, ale nie widzę tu opcji załącznika. Myślałem nad Sigmą 105mm. dla mnie to lepsza ogniskowa i była za 1250zł, ale nei widziałem z nia takich przybliżeń jak z 60tką.

madebyzosiek
29-10-2016, 22:11
No jestem zadowolony. Zamieściłbym jakieś foto, ale nie widzę tu opcji załącznika. Myślałem nad Sigmą 105mm. dla mnie to lepsza ogniskowa i była za 1250zł, ale nei widziałem z nia takich przybliżeń jak z 60tką.

Służę pomocą :)

https://www.dropbox.com/s/th8jvamxip21toc/zdjecia_na_forum_z_dropbox.pdf?dl=0