Zobacz pełną wersję : Szkło makro do Nikona D750
Witam !
Panowie, chciałbym robić bardzo szczegółowe zdjęcia makro, lecz nie chciałbym zbankrutować:) Obecnie próbowałem sił na Nikkor 24-70 z pierścieniem pośrednim, lecz to nie jest to co chciałbym zoabczyć. A chciałbym przy dobrym doświetleniu zobaczyć szczegóły głowy u pająka. Ile musze wydać na taką przyjemność? Czy w zakresie 1500-1800 za używkę coś jest, żeby zachwycało obrazkiem?
Mam na myśli takie szczeguły https://youtu.be/mTWvaDgYsdE?t=1m31s
Mam na myśli takie szczeguły https://youtu.be/mTWvaDgYsdE?t=1m31s
Mocowany odwrotnie obiektyw szerokokątny, np. Vivitar 28, Pentax 28 itp.
Ew. mocowany na specjalnym adapterze obiektyw mikroskopowy - np. jakiś dobry Planachromat lub Plan Apo 10x.
Oczywiście na koniec czeka Ciebie stacking, czyli sklejanie wielu zdjęć z różnie rozmieszczoną głębią ostrości, bo będzie ona straszliwie mała na pojedynczych zdjęciach...
Witam !
Panowie, chciałbym robić bardzo szczegółowe zdjęcia makro, lecz nie chciałbym zbankrutować:) Obecnie próbowałem sił na Nikkor 24-70 z pierścieniem pośrednim, lecz to nie jest to co chciałbym zoabczyć. A chciałbym przy dobrym doświetleniu zobaczyć szczegóły głowy u pająka. Ile musze wydać na taką przyjemność? Czy w zakresie 1500-1800 za używkę coś jest, żeby zachwycało obrazkiem?
Tak swoją drogą, to zoomy na pierścieniach to bardzo kiepski pomysł na zabawę w makro. No i BTW, pająki nie mają głowy :P
Patrząc na filmik można stwierdzić że gościu pstryka z ręki przy okazji filmowania piękne pojedyncze zdjęcia oczu pająków, oj jak to jest dalekie od prawdy :)
Dzieki za odpowiedź. Cenne informacje, aczkolwiek troche mnie to pogubilo. Choćby na tym filmie widać, że gość robił "Cyk" ruchliwemu robalowi i szedł dalej. Żeby zrobić robakowi zdjęcia z różną głębia trzeba by mieć statyw i owada w stanie martwym. A tu chodzi o to, żeby założyć sprzęty i iść na łąkę bez statywu.
Nie wiedziałem , że istnieja obiektywy mikrospokopowe, to ciekawy widok. Pisałes, że wymagaja adaptera? To do czego sie zwykle mocuje, jesli nie do Full Frame?
PS. Racja, karapaks;)
Nie wiedziałem , że istnieja obiektywy mikrospokopowe, to ciekawy widok. Pisałes, że wymagaja adaptera? To do czego sie zwykle mocuje, jesli nie do Full Frame?
Da się do FF. Ja pstrykam D700 i D300s. Można kupić na Ebay'u gotowe adaptery lub zrobić sobie samemu u tokarza - najczęściej jest to standardowe mocowanie RMS (bodaj fi=20,2 mm).
Troszkę o tych patentach pisałem kiedyś na blogu:
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-133-mikrofotografia-dla-kazdego/
O odwróconych obiektywach:
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-75-odwrocone-obiektywy-w-makrofotografii/
Do sptrykania "na żywca", choć z mniejszymi skalami, to polecałbym 60tkę Micro na pierścieniach lub z Raynoxem.
Ew. odwrócona 28ka, ale pamiętając, że głębia będzie bardzo mała i ciężko będzie zrobić normalne zdjęcia bez statywu. Wtedy to raczej rankiem, gdy zwierzaki są mało ruchliwe.
PS 2: To jeszcze gwoli ścisłości, owady to nie robaki ;)
Jaką 60tkę micro masz na myśli? Ja nieobeznany to nie wiem co masz na myśli niejednokrotnie, staram się zaraz googlować i łapać się:)
A jak oceniasz to szkło? SIGMA 105mm F2.8 APO EX DG MACRO OS HSM NIKON Wiem, że nei jest to to powiekszenie o którym marzyłem, ale długa ogniskowa może się przydać nawet do większych zwierzaków, ptaszków, małych ssaków, żab itp.
Jaką 60tkę micro masz na myśli? Ja nieobeznany to nie wiem co masz na myśli niejednokrotnie, staram się zaraz googlować i łapać się:)
Może być dowolna Nikkora lub Tamrona. Mam kilka obiektywów makro (105 VR, 105 D, 60 D, 85 PC + różne M42), ale najchętniej używam Nikkor Micro 60/2.8D. Ma mały dystans ostrzenia, ale daje duże skale odwzorowania z pierścieniami.
A jak oceniasz to szkło? SIGMA 105mm F2.8 APO EX DG MACRO OS HSM NIKON Wiem, że nei jest to to powiekszenie o którym marzyłem, ale długa ogniskowa może się przydać nawet do większych zwierzaków, ptaszków, małych ssaków, żab itp.
90-105 to uniwersalne ogniskowe, załatwiające większość tematów. Do dużych powiększeń bierzesz krótsze szkło, do płochliwych raczej 150-200 mm. Nie bawiłem się tą Sigmą, bo mam dwa Nikkory z tego zakresu, ale znajomi nią robiący byli bardzo zadowoleni. Do większych zwierzaków - np. ptaki, to raczej znacznie dłuższa ogniskowa się przyda (minimum 200 mm). Chyba tylko raz sfociłem ptaki w terenie obiektywem makro (notabene 60tką), gdy na Islandii, pod same drzwi namiotu, samica bekasa kszyka podprowadziła mi pisklaki.
http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-60-mm-f-2-8d-gwarancja-fv-i6574300695.html To plus pierścień powiadasz? Dobra chyba cena. Kupione :)
Kupowałem trochę taniej ;) ale teraz to mniej więcej normalna cena tego szkła.
Większość makro w pierwszym linku w mojej stopce jest robiona właśnie tym szkiełkiem.
Jak robię makro w domu moim pająkom to z jednej strony doświetlam lampą studyjną z jakims modyfikatorem zmiękczającym, z drugiej zdalna lampą za parasolką. A co sprawdzi się w plenerze do tego 60mm?
PS. Oj masz tych zdjęć!!! Niejedno z nich jakby zrobić, możnaby pomyśleć, ze człowiek życie wygrał, a Ty masz takich perełek sporo. Widzę też krajobrazy. Portretów nie widzę. Ja mam ten minus, ze chce isć w zdjęcia modelek, w krajobrazy rzadziej też i makro i ptaszka ustrzelić lubię z daleka. Biedna kieszeń.
Jak robię makro w domu moim pająkom to z jednej strony doświetlam lampą studyjną z jakims modyfikatorem zmiękczającym, z drugiej zdalna lampą za parasolką. A co sprawdzi się w plenerze do tego 60mm?
Ooo. To widzę, że mamy podobne hobby. Pająków w domu jest u mnie dostatek ;)
Jeśli chodzi o oświetlenie, to raczej błyskam w domu od ścian i sufitu. W terenie, jeśli błyskam, korzystam z tego (http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-32-zestaw-do-makrofotografii-przy-slabym-swietle/).
PS. Oj masz tych zdjęć!!! Niejedno z nich jakby zrobić, możnaby pomyśleć, ze człowiek życie wygrał, a Ty masz takich perełek sporo. Widzę też krajobrazy. Portretów nie widzę. Ja mam ten minus, ze chce isć w zdjęcia modelek, w krajobrazy rzadziej też i makro i ptaszka ustrzelić lubię z daleka. Biedna kieszeń.
Dzięki. Generalnie wyznaję zasadę, że pająk lub mucha nie będą się skarżyć za złą fotę, więc ludzi wolę "nie tykać" ;) Na wszystko przyjdzie pora więc lepiej nie łapać wielu srok za ogony naraz. Jak wejdziesz na serio w jakąś dziedzinę fotografii i zobaczysz co Ciebie ogranicza, wtedy możesz zacząć zakupy na serio :)
Ja choduję pająki ok 20 lat już. Praktycznie od dziecka. Teraz już mam mniejszą hodowlę. Czarna wdowa, Skakun Regius, 2 ptaszniki, skorpion i roślinki drapieżne. Ale to się zmienia. Widzę, że fotograficznie działasz z rozmachem. A po co to robisz? Wyłącznie pasja, czy zarabiasz z tego?
Widziałem twój zestaw doświetlający. Jest wymowny, ale też zajmuje troche miejsca. A te nakładki orągłe na obiektyw, błyskające coś dają? Chodzi o w miarę uniwersalność wyjścia z domu. Żeby wziąć ze sobą tylko torbę z aparatem i 2 szkła, a nie całą aparaturę.
PS. Obecnie mam tylko ten stary 24-70 Nikkor i widzę, że ty też nim cykasz. Tylko nie wiem którą jego wersją. Kolega mi skarżył, ze to szkło starsze ma niezbyt ostre krawędzie. czy to prawda? Bo jeśli tak to mogę go sprzedać i kupić wto miejsce 2 stałki sigma art za dopłata.
Trochę offtopowo się robi ;)
Ja choduję pająki ok 20 lat już. Praktycznie od dziecka. Teraz już mam mniejszą hodowlę. Czarna wdowa, Skakun Regius, 2 ptaszniki, skorpion i roślinki drapieżne. Ale to się zmienia. Widzę, że fotograficznie działasz z rozmachem. A po co to robisz? Wyłącznie pasja, czy zarabiasz z tego?
To staż mamy zbliżony. Choć u mnie to kilkanaście pająków, kilka skorpionów, węże, stada owadów i kilka gatunków roślin drapieżnych się znajdzie :) Focę głównie hobbystycznie razem z żoną. Trochę focimy dla pracy naukowej i edukacji, trochę dla zarobku. W każdym razie sprzęt się amortyzuje.
Widziałem twój zestaw doświetlający. Jest wymowny, ale też zajmuje troche miejsca. A te nakładki orągłe na obiektyw, błyskające coś dają? Chodzi o w miarę uniwersalność wyjścia z domu. Żeby wziąć ze sobą tylko torbę z aparatem i 2 szkła, a nie całą aparaturę.
Zrób sobie dyfuzor z kartonu. Do makro jak znalazł i jest bardziej poręczny. Wystarczy nawet na lampę wbudowaną. Na forum makropasja.pl znajdziesz cały tasiemcowy wątek o budowaniu tego rodzaju wynalazków. Lamp pierścieniowych nie lubię. Dają bardzo płaskie oświetlenie.
PS. Obecnie mam tylko ten stary 24-70 Nikkor i widzę, że ty też nim cykasz. Tylko nie wiem którą jego wersją. Kolega mi skarżył, ze to szkło starsze ma niezbyt ostre krawędzie. czy to prawda? Bo jeśli tak to mogę go sprzedać i kupić wto miejsce 2 stałki sigma art za dopłata.
Mam starą wersję. Osobiście wolę wygodę zooma nad stałki, ale to już indywidualny wybór każdego fotografa. Nie skarżę się w nim na narożniki. MZ to jedno z najlepszych szkieł Nikona z kapitalnym AFem. Podobno bardzo delikatne jest (blok optyczny jest podatny na uderzenia, można też wyłamać osłonę przeciwsłoneczną), ale odpukać, od kilku lat działa u mnie bez zarzutu. Choć żadnego poważniejszego walnięcia nim nie zaliczyłem.
Bardzo Ci dziękuje za rady. Skorzystam z tego. Póki co na dworze lipa, ale zamówiłem kila zwierzaków do nowych portretów;) Przy okazji dużych zbliżeń zauważyłem roztocza, które musze teraz zwalczyć:)
madebyzosiek
29-10-2016, 21:32
http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-60-mm-f-2-8d-gwarancja-fv-i6574300695.html To plus pierścień powiadasz? Dobra chyba cena. Kupione :)
To nie była dobra cena... ;) Ale będziesz zadowolony, chociaż ja wolałem szkło ze stabilizacją, więc 60, tyle że G wymieniłem na Sigmę 105 OS Makro. Szkło bardzo, jak określił kolega wyżej, uniwersalne i dla mnie idealne. :)
No jestem zadowolony. Zamieściłbym jakieś foto, ale nie widzę tu opcji załącznika. Myślałem nad Sigmą 105mm. dla mnie to lepsza ogniskowa i była za 1250zł, ale nei widziałem z nia takich przybliżeń jak z 60tką.
madebyzosiek
29-10-2016, 22:11
No jestem zadowolony. Zamieściłbym jakieś foto, ale nie widzę tu opcji załącznika. Myślałem nad Sigmą 105mm. dla mnie to lepsza ogniskowa i była za 1250zł, ale nei widziałem z nia takich przybliżeń jak z 60tką.
Służę pomocą :)
https://www.dropbox.com/s/th8jvamxip21toc/zdjecia_na_forum_z_dropbox.pdf?dl=0