Zobacz pełną wersję : Nikkor 28 1.8 czy Sigma 30 1.4 ART
Proszę o opinię na temat obiektywów jak w temacie. Co wybrać? Będą zapięte na D7100.
Sigma.
Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka
Witam miałem tego nikona sprzedałem, mam teraz sigmę, więc temat przerobiony i w końcu jestem zadowolony
tbogdanowicz
23-10-2016, 15:18
Możesz napisać co dolegało temu Nikkorowi?
jakość wykonania jednak jestem bardziej przyzwyczajony do metalu i szkła to był główny powód po drugie jasność bo często bawię się w foto nocnego nieba
jakieś przecinki i kropki, by się przydały ;-)
tbogdanowicz
24-10-2016, 11:57
Co do wytrzymałości obecnych tworzyw to ja bym się nie czepiał. Jeśli jest dobrane odpowiednie to przy zwykłym użytkowaniu nie będzie gorsze niż aluminium, za to lżejsze. Ale to wychodzi dopiero po kilku latach użytkowania.
A jak było z jakością optyczną? Chciałbym kupić coś szerszego od 50, ze światłem co najmniej 1,8. Ponieważ na zdjęciach nie zarabiam, to nie chcę wydawać za dużo pieniędzy i ciągle się zastanawiam.
siwyozzman
24-10-2016, 12:21
Sigmy nie używałem - mam nikkora 28/1.8G i uważam że to świetny obiektyw a miałem już różnych kilkadziesiąt... Ostry,celny i szybki. Kąt widzenia bardzo uniwersalny - zniekształcenia pod kontrolą - mało dają się we znaki. W duecie z 50mm (lub 85mm) świetny zestaw do reportażu
Mam i ja.
Dobre szkło . Z butów nie wyrywa ale biorąc pod uwagę ceny używek super
tbogdanowicz
24-10-2016, 13:41
Bardzo dziękuję. Teraz muszę poczekać na przypływ gotówki i przeprowadzić poważną rozmowę z wyższa instancją, dla niepoznaki zwaną Żoną :-).
a jak sigma pod względem AF i zniekształceń względem nikkora?
To co kupować waszym zdaniem? Tą 28 nikora czy Sigme 30 1.4 w wersji art? Na temat tej sigmy nie mogę znaleść zbyt dużo informacji. Same suche testy
coldphate
04-01-2017, 13:51
a jak sigma pod względem AF i zniekształceń względem nikkora?
To co kupować waszym zdaniem? Tą 28 nikora czy Sigme 30 1.4 w wersji art? Na temat tej sigmy nie mogę znaleść zbyt dużo informacji. Same suche testy
Mam S 35 1.4 i niedawno kupiłem N 28 1.8. Zastanawiam się nawet czy nie sprzedać Sigmy. 28 mm., to bardzo ciekawa ogniskowa, nie jest taka "nieogarniona" jak 24, a jednocześnie lepiej mi się nią kadruje niż 35 mm. Sigma ma też duże problemy z AF, choć obrazek jest nieco lepszy. Nikkor inaczej niż sigma, w ciemnych miejscach lubi sobie przejechać cały zakres, ale jak już złapie ostrość to 100% zdjęć mam trafionych.
Generalnie, różnice optyczne i użytkowe są tak niewielkie, że czego nie weźmiesz to będziesz zadowolony. Zobacz sobie czym Ci się lepiej kadruje.
cz4rnuch
04-01-2017, 16:44
Gdyby jeszcze kogoś interesowało to jak sprawuje się 30Art na D7100 to kilka lat temu popełniłem małą recenzję tego szkiełka: <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242568&page=3&p=3435231&viewfull=1#post3435231)