Zobacz pełną wersję : Obiektywy z "makro" w nazwie a zwykłe zdjęcia
Maly.Psikus
22-10-2016, 20:17
Mam takie głupie pytanie, natrafiam na obiektywy które mają "makro" w nazwie i na tym się kończy (no czasami jeszcze stabilizacją obrazu) w stosunku do obiektywu bez tej nazwy.
Pytanie, czy obiektywem makro można robić zwykłe zdjęcia czy tylko makro ?
Bo trochę nie rozumiem, że przy tej samej ogniskowej, przy tym samym świetle i tej samej odległości ostrzenia można trzeba inny obiektyw z "makro" w nazwie.
Ktoś mógłby mi to wyjaśnić ?
Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Masz na myśli np powiedzmy zoomy typu 17-70 macro? Z tego co wiem dopisek macro w takich szkiełkach oznacza mniejszą minimalną odległość ostrzenia. I tak. Da się nimi normalne zdjęcia robić.
Chyba, że źle coś zrozumiałem, to pardonik.
Edyta: A. I były jeszcze przypadki zdaje się, że szkiełko z dopiskiem macro dawało lepszy obrazek niż takie bez.
Maly.Psikus
22-10-2016, 20:45
No właśnie odległość ostrzenia to w przypadku Sigmy 17-50 tylko 6cm i powiększenie o 0.2 większe... ma aż to takie wielkie znaczenie ?
A różnica w cenie aż ~500zł
Powiedziałbym że to "chłyt" reklamowy. Coś na zasadzie: dajemy wam szkiełko makro które ostrzy pare cm bliżej niż konkurencja, widzicie jacy jesteśmy dobrzy?
Musisz Maly.Psikus dokładniej pytać, czy chodzi ci o obiektywy np nikkor 60mm micro czy jakieś zoomy gdzie dział marketingowy kazał dopisać w nazwie "makro" ?
madebyzosiek
22-10-2016, 20:50
Ja Ci od razu podpowiem, że Sigma 17-70 2.8-4 jest pod każdym względem słabsza od 17-50 2.8. Miałem, więc się mądrze ;) Jedynie lepiej trzymała się osłona słoneczna, no i wersja najnowszą (C) jest kompatybilna z Dockiem ;)
Była jeszcze 18-50 f/2.8 Macro.
Ale chyba tylko 17-50 ma stabilizację.
Maly.Psikus
22-10-2016, 21:03
https://www.morele.net/obiektyw-sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-nikon-902129/
vs
https://www.morele.net/obiektyw-sigma-17-50-mm-f-2-8-ex-dc-os-hsm-583955-nikon-409250/
Oby dwa według morele mają OS a według innych stron makro nie ma stabilizacji.
Ale ocochodzi?
Przecie to ten sam słoik.
madebyzosiek
22-10-2016, 21:19
https://www.morele.net/obiektyw-sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-nikon-902129/
vs
https://www.morele.net/obiektyw-sigma-17-50-mm-f-2-8-ex-dc-os-hsm-583955-nikon-409250/
Oby dwa według morele mają OS a według innych stron makro nie ma stabilizacji.
Makro to był 18-50, już go nie ma od dawna ;)
Maly.Psikus
22-10-2016, 21:20
a różnica 200zł...
Mnie to wygląda na wtopę przy dodawaniu towaru na sklep. Może jakąś promocje mieli i coś namieszali?
cz4rnuch
22-10-2016, 21:23
Psikusie. Sigma 17-50 jest tylko jedna, bez dopisku "macro" a morele ma po prostu burdel na stronie. Każdym lub prawie każdym obiektywem "makro" możesz też robić "normalne" zdjęcia, bo pomijając dedykowane makrofotografii stałki są to zazwyczaj zwykłe zoomy z odrobinę lepszą skalą odwzorowania, często w okolicach 1:3,5 co daje już możliwość focenia tzw clołzapów czyli kwiatuszków i motylków. Zwykłe zoomy są w tym jednak niewiele gorsze a bywa nawet, że i lepsze bo np najtańszy nikonowski 18-55 ma taką samą jeśli nie lepszą skalę odwzorowania.
Jest jedynie kilka, bardzo specjalistycznych obiektywów tylko do makro (nie da się nimi robić zdjęć z większych odległości). Wszystkie inne (z "macro", "micro", itp w nazwie), czy zdecydowana większość, to normalne obiektywy, z taką różnica, że mają większą skalę odwzorowania niż standardowa (można robić nimi zdjęcia z mniejszej odległości).
(Podana skala odwzorowania tyczy się tylko i wyłącznie zdjęć z minimalnej odległości ostrzenia).
Aktualnie za obiektywy do zdjęć makro uważa się takie ze skalą zbliżona do 1:1 lub większą, ale to nie ma żadnego związku z nazywaniem obiektywów przez producentów.
Jest jedynie kilka, bardzo specjalistycznych obiektywów tylko do makro (nie da się nimi robić zdjęć z większych odległości). Wszystkie inne (z "macro", "micro", itp w nazwie), czy zdecydowana większość, to normalne obiektywy, z taką różnica, że mają większą skalę odwzorowania niż standardowa (można robić nimi zdjęcia z mniejszej odległości).
(Podana skala odwzorowania tyczy się tylko i wyłącznie zdjęć z minimalnej odległości ostrzenia).
Aktualnie za obiektywy do zdjęć makro uważa się takie ze skalą zbliżona do 1:1 lub większą, ale to nie ma żadnego związku z nazywaniem obiektywów przez producentów.
A jakie to masz na myśli obiektywy makro, którymi nie da się robić zdjęć z dalszej odległości?
np. Canon MP-E 65mm 1-5x.