PDA

Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowce a AF i przysłona

conio
22-10-2016, 15:14
Wątpliwość która mnie naszła, mianowicie o ile się orientuję to lustrzanki ostrzą przy w pełni otwartej przysłonie, która jest domykana do zadanej wartości w momencie wykonania zdjęcia (stąd też m.in dostępny w niektórych modelach lustrzanek przycisk podglądu głębi ostrości).
A jak to wygląda w przypadku bezlusterkowców? Czy analogicznie tj. ostrość ustawiana na "pełnej dziurze", czy też ostrość ustawiana jest z przysłoną już domkniętą do zadanej wartości?

ksh
22-10-2016, 15:41
W bezlusterkowcach albo widzisz na podglądzie tak jak będzie zrobione zdjęcie albo masz opcje w menu wyłączenia tego i stały podgląd co pomogą w ciemnych miejscach ( tak mają np samsungi ).

zoom2
22-10-2016, 17:26
W bezlusterkowcach albo widzisz na podglądzie tak jak będzie zrobione zdjęcie albo masz opcje w menu wyłączenia tego i stały podgląd co pomogą w ciemnych miejscach ( tak mają np samsungi ).

To nie jest odpowiedź na pytanie autora wątku. Mieszasz różne "zachowania" bezlusterkowca opisując działanie zupełnie innej funkcji dostępnej w mirrorlessie.
Zobaczymy jak się rozwinie wątek i jak mi się zachce to opiszę jak to działa w Sony A7 i Fuji serii X-t
Na razie obserwuję sobie cóż napiszą ZNAFCY tacy jak nie przymierzając koesh

ksh
22-10-2016, 17:42
Uważam że odpowiedziałem dobrze ale jak ci się zachce to rozwiń temat zoom2

jalk
23-10-2016, 10:23
W fuji nie zauważyłem prawidłowości jak w lustrzankach odnośnie pomiaru af. Raz przymyka bardziej, raz mniej, raz wcale, ogólnie tak jak się aparatowi podoba :)