PDA

Zobacz pełną wersję : Klibracja obiektywu Sigmy, Tamtona lub Nikkora Ile ?

Maly.Psikus
22-10-2016, 11:29
Czy ktoś orientuje się ile kosztuje kalibracja obiektywu Sigmy, Tamrona lub Nikkkora ?
Fajnie by było znać cenę dla każdej firmy z osobna.

Serwis Nikona chyba odpada od razu bo naczytałem się zbyt dużo o ich nieudolności... Może Studio5s ?

ksh
22-10-2016, 12:45
Naczytałeś się sporo o serwisie nikona bo jest najpopularniejszy, czyli prawdopodobieństwo problemu częstsze :)

Maly.Psikus
22-10-2016, 13:30
Ale aż tak... ? Jednak zależy mi na czasie i wolałbym skorzystać z pomocy kogoś innego niż Nikona.
Do Studio5s wysłałem już e-mail, a może ktoś już teraz mi napisze ile biorą za kalibracje a ile inne firmy ?

poste
22-10-2016, 13:42
Oj, widać, że się sporo ostatnio naczytałeś ;)
Może daj szansę zestawowi zanim wyślesz do kalibracji, co jeśli okaże się, że wszystko trafia i zdjęcia są ostre?:shock:

Maly.Psikus
22-10-2016, 13:45
Wtedy będę szczęślowy i żonie kupię duży bukiet kwiatów.

Ale ja zawsze wolę wiedzieć więcej niż później na szybko szukać.

Więc ?

TOYATO
22-10-2016, 14:01
Witam
A czy zdarzyło się komuś żeby obiektyw dany do kalibracji wrócił w gorszym stanie niż przed ?.
Chodzi mi zwłaszcza o serwis Sigmy

Maly.Psikus
22-10-2016, 14:03
Na forum TUTAJ przeczytałem (dużo czytam), że u Nikona to realna opcja i wcale nie taka rzadka, nie wspominając już o czasie trzymania sprzętu.

poste
22-10-2016, 14:27
Podchodź krytycznie do opinii, zwłaszcza skrajnych, to tak z moich obserwacji. W klawiaturę łatwo się klika... zwłaszcza anonimowo.

Maly.Psikus
22-10-2016, 15:09
Sugerujesz, że rzesza ludzi na tym fotum i poza nim piszą nieprawdę lub zbyt koloryzują sytuacje ?

Wracając do tematu, nikt nic ?

ksh
22-10-2016, 15:22
Sigma i Tamron mają takie ustrojstwa teraz w sprzedaży do kalibracji, część obiektywów jest kompatybilna, może opłaca się kupić, skalibrować i sprzedać taniej ? :)

poste
22-10-2016, 18:16
Sugerujesz, że rzesza ludzi na tym fotum i poza nim piszą nieprawdę lub zbyt koloryzują sytuacje ?

(...)

Opinia jest wypadkową oczekiwań i rzeczywistości, subiektywnie odbieranej.
Poza tym, pisanie na tym forum nie powoduje, że człowiek staje się obiektywny i nieomylny. Różny jest te z poziom doświadczenia i umiejętności.
No i różne bywają fobie. Nic nikomu nie zarzucam, ale jak dekalogu to wielu rzeczy, także tu przeczytanych, nie traktuję.