PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200/2.8 OS uszkodzona?

marek_bog
18-10-2016, 21:32
Cześć,

Na ostatnim wyjeździe niestety uszkodziła mi się Sigma 70-200/2.8 OS. Wygląda to tak, jakby coś się rozkręciło na łączeniu pierwszego karbowanego pierścienia. Innymi słowy obiektyw na bagnecie siedzi dobrze, pierwsze jego powiedzmy 10cm również, a dalsza część się telepie (można nią poruszać w pionie i w poziomie). Luz waha się od 0 do 3mm (mniej więcej). Jak go poruszać ręką, to jest to wyraźne.
Robiąc zdjęcia pionowe nie działa AF, trzeba obiektyw podtrzymywać ręką.

Tak, jakby właśnie coś się obluzowało czy rozkręciło i połączenie nie jest stabilne.

Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Co mogę z tym zrobić?
Proszę o pomoc, żyję nadzieją, że da się to naprawić, a nie kupować nowy obiektyw ...

nikoniarz
18-10-2016, 21:33
Sama sie uszkodzila?

marek_bog
18-10-2016, 21:50
A właśnie sama ...
Jeździłem autem po szutrach, aparat miałem położony na torbie foto pomiędzy przednimi fotelami. Szutry z bardzo dużym sfałdowaniem - drogi po koparce na gąsienicach (czyli fala o okresie ok 40cm, amplitudzie ok 4cm). Tak przejechałem jakieś 700km. Jak zauważyłem te luzy, to zobaczyłem, że aparat opiera się z jednej strony na gripie, z drugiej nas tulipanie. Moje wyobrażenie jest takie, że tak trzęsło na tych drogach, że aparat podparty tylko na krańcach w końcu nie wytrzymał i w środku "popuścił". Niestety nie zauważyłem tego wcześniej.

nikoniarz
18-10-2016, 22:13
Teraz rozumiem...

Foto Doctor
19-10-2016, 14:55
Szansa oczywiście jest na naprawę. :) Nie pierwszy przypadek, że w Sigmie APO na skutek eksploatacji/ po wstrząsach powstają luzy. Sprzęt będzie trzeba dostarczyć do serwisu, do sprawdzenia.