PDA

Zobacz pełną wersję : Analogowy cykl zabawy w rawki 121-130

spiritus
17-10-2016, 20:00
Faktycznie, lekko się pośpieszyłem. Słuchając pomysłu postanawiam wprowadzić cykl zabaw i ranking, którego zwycięzca otrzyma opisany w TYM POŚCIE (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=276498) aparat Praktica MTL 5B lub MTL 50.

Poniżej będzie prowadzony ranking w którym punktowane będzie ilosć głosów danej pracy z imitacją klasycznej fotografii (z pominięciem kolorów- nie dot monokoloru). Nie będzie punktacji za szybkość nadesłania prac.
Zwycięzca każdej edycji otrzyma +5 pkt

Mam nadzieję, że zabawa zostanie dobrze rozreklamowana i pobijemy rekord Arcziego :D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/rankpng_aexrqxw-1.png
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/rankpng_aexrqxw.png)

Archibald6803
17-10-2016, 20:02
Dokładam się do Głównej Nagrody; ....... wiadomo czym ...... ;-)

spiritus
17-10-2016, 20:02
Oooo proszę tak więc dzięki, dzięki :)

ksh
17-10-2016, 20:07
Cały cykl będzie "analogowy" z Ps itd ?

spiritus
17-10-2016, 20:08
Tak ;)

Tylko bez doklejania i usuwania rzeczy ze zdjęć.

ksh
17-10-2016, 20:11
uuu... szkoda bo nie chce mi się zagrzebywać w Ps bo to dla mnie praca, poprzedni cykl był relaksem :(

spiritus
17-10-2016, 20:14
NIE CHODZI o zrobienie przeróbek jak to mają typowe edycje specjalne. Czyli łączenie, sklejanie, cięcie, rżnięcie.... Możesz wywoływać normalnie w B&W, możesz użyć filtrów NIK do imitacji starej fotografii (dwa trzy kliknięcia i masz....tylko pomysł :))

ksh
17-10-2016, 20:22
Tak wiem ale ograniczenie do Lr dawało więcej popisu tym z pomysłem, teraz ktoś ogarniający Ps może zrobić super prace szybko zostawiając prace czysto z Lr w tyle bo jednak obróbka w Ps to inna półka jakości i możliwości.
Nie marudzę tylko wiem jak dyskutowaliśmy w poprzedniej edycji że pozwolenie na Ps zepsułoby całość zabawy.

notdot
17-10-2016, 20:46
czyli z każdej edycji zdjęcie co jest bw i jest na pierwszym miejscu dostaje ekstra 5 pkt?
a co jeśli w edycji bw jest na drugim miejscu a na pierwszym kolor, czy się wtedy liczy że spośród bw to jest najlepsze mimo że nie najlepsze w całym zestawie w danej edycji?

rwpb
17-10-2016, 21:10
Kiedyś kolor to nie tylko sepia. Kto pamięta Miedzian? Solaryzację?

spiritus
17-10-2016, 22:30
rwpb madebyzosiek i inni

Ratujcie!!! :D
Może napiszcie jakie były efekty uzyskiwania fotografii oprócz pełnego koloru (bo to było zapewne najpóźniej).

madebyzosiek
18-10-2016, 10:11
spiritus chyba jak zaczniesz szperać w NIKowskiej Analog Efect Pro, to znajdziesz wszystkie możliwe kolorystyki analogów z wszystkich etapów fotografii ;)
Jeśli o ideę obróbki chodzi, jestem za zabronieniem wtyczek zewnętrznych, tylko suwaki w ACR, czy w LR (też w sumie ACR), czy jakimkolwiek innym programie. Większość efektów można osiągnąć bez trudu. Dla mnie możliwość stosowania wtyczek NIK, to dwa kliknięcia, więc zabawa bez sensu ;) Ja tam już pracę zgłosiłem na starych zasadach edycji ;)

notdot
18-10-2016, 11:54
Też się pobawiłem tylko LR. Przychylam się do wniosku, co by nika wyłączyć z zabawy, tak samo jak przy zwykłej obróbce

Nbogdan
18-10-2016, 12:03
Przychylam się do wniosku.
Z wtyczkami to i za proste, i efekty będą mz zbyt powtarzalne.

spiritus
18-10-2016, 13:38
Hmm...to robię ankietę. Zobaczę co wyjdzie :)

rwpb
18-10-2016, 18:18
... jak zaczniesz szperać w NIKowskiej Analog Efect Pro, to znajdziesz wszystkie możliwe kolorystyki analogów z wszystkich etapów fotografii ;)

Mojego patentu na dodanie do ostatniego płukania ultramaryny nie ma :p Wychodziło coś jak cyjanotypia.

Sinobrody
18-10-2016, 19:49
Kiedyś kolor to nie tylko sepia. Kto pamięta Miedzian? Solaryzację?
Taa, moczyło sie fotki we wzmacniaczu miedziowym, fajne efekty wychodziły.

Mojego patentu na dodanie do ostatniego płukania ultramaryny nie ma :p Wychodziło coś jak cyjanotypia.
A na to nigdy nie wpadłem. Nie kuś, bo jeszcze w piwnicy powiększalnik stoi... Tylko czy dostanę gdzieś ultramarynę :D

spiritus
07-11-2016, 18:56
Wstawiłem ranking w pierwszym poscie

Adam Okuń
07-11-2016, 19:52
Siódme miejsce w takim gronie to jak dyszka w multilotka ;) Muszę to co najmniej utrzymać...

spiritus
06-01-2017, 23:26
Wtajcie

No i zakończyliśmy cały cykl, który wygrywa Banderas.

GRATULACJE!

Dziękuję za tak ogromny udział w zabawie, może w przyszłości pojawią się również tematyczne cykle...kto wie. Jednak czy będą nagrody aby ludzi zachęcić? :D

Mam nadzieję, że nie napsułem za barzdzo krwi uczestnikom przez wprowadzenie czegoś takiego ;)

Ranking uzupełniony :)

Banderasa proszę PW o to aby podesłał mi dane do wysyłki aparatu i jaki aparat wybiera.

Gratulacje też dla reszty głosujących ;)

SerU
07-01-2017, 12:45
Brawa dla uczestników, ale także dla kierownika za utrzymanie tego w ryzach i ufundowaną nagrodę ;)

Banderas
08-01-2017, 16:45
Piszę dopiero teraz bo wcześniej nie dałem rady. Udało mi się wygrać cały cykl naszej zabawy i bardzo się z tego cieszę.
Nie było łatwo. Konkurencja ostro deptała mi po piętach szczególnie nbogdan i thekrycha,
którzy o mały włos mnie nie przegonili. Lubię fotografię B/W a ten cykl w znacznej mierze się do tego sprowadzał.
Spirytus fajnie prowadził zabawę i jeszcze obiecał nagrodę. Gorące podziękowania dla Ciebie.
Co do nagrody to muszę przyznać że przed laty miałem też Praktice tyle że Praktice VLC , ale zużyła się. Mam też słabość
do tzw."pleśniaków" i obiektyw będzie używany nb.mam też Heliosa 1,5/ 80mm.
Dziękuję wszystkim i życzę Wam i sobie dalszych ciekawych zdjęć i dobrej zabawy w Nowym 2017 roku.

spiritus
08-01-2017, 20:44
Brawa dla uczestników, ale także dla kierownika za utrzymanie tego w ryzach i ufundowaną nagrodę ;)

podziękował :D

Spirytus fajnie prowadził zabawę i jeszcze obiecał nagrodę.

Jeszcze na emeryturę się nie wybiera :P

abru
08-01-2017, 23:05
Gratulacje i dziękuję za zabawę. Niestety z braku czasu nie udało mi się wziąć udziału w części cyklu, ale i tak się dobrze bawiłam :)

thekrycha
10-01-2017, 16:41
Gratulacje @Banderas (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=72690) !!! Zasłużone zwycięstwo :)

Dziękuję wszystkim uczestnikom za przednią zabawę :D Kierowniku @spiritus (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68782) tak trzymaj ... Brawo !!! :D