Zobacz pełną wersję : drukowanie atramentem na płotnie ?
witam
mam takie pytanie,
chcialbym wykorzystac moja drukarke epson L800 i sprobowac wydrukowac cos na tzw. plotnie.
czy w ogole da sie na czyms takim drukowac?
gramatura plociennej kartki a4 to od 280 do 340g (takie posiadam probki)
czy jest cos na co powinienem zwrocic szczegolna uwage podczas wydruku?
Rafał_Sz
14-10-2016, 13:16
W sterowniku wybierz jak najgrubszy materiał, stosowną jakość i lecisz. Drukuje na L800 bez problemu.
W sterowniku wybierz jak najgrubszy materiał, stosowną jakość i lecisz. Drukuje na L800 bez problemu.
moglbys powiedziec cos wiecej na temat tego wyboru jak najgrubszego materialu? w ktorym miejscu to wybierasz?
Rafał_Sz
15-10-2016, 17:36
Cokolwiek wybierzesz pow. 220g będzie ok. Chodzi o to, żeby drukarki nie ponosiło i w miarę delikatnie przesuwała płótno. Odhacz też "szybkie drukowanie" - głowica robi dwa przebiegi zamiast jednego. Trwa dłużej, ale jest bezpieczniej i jakość druku jest lepsza.
Cokolwiek wybierzesz pow. 220g będzie ok. Chodzi o to, żeby drukarki nie ponosiło i w miarę delikatnie przesuwała płótno. Odhacz też "szybkie drukowanie" - głowica robi dwa przebiegi zamiast jednego. Trwa dłużej, ale jest bezpieczniej i jakość druku jest lepsza.
zaczne od konca, zawsze drukuje tylko w 1 przebiegu.
a nadal nie wiem, w ktorym miejscu wybierasz gramature nosnika, moglbys napisac dokladniej?
klaudia32
30-11-2016, 08:45
Powinno dobrze drukowac bez problemu
witam
mam takie pytanie,
chcialbym wykorzystac moja drukarke epson L800 i sprobowac wydrukowac cos na tzw. plotnie.
czy w ogole da sie na czyms takim drukowac?
gramatura plociennej kartki a4 to od 280 do 340g (takie posiadam probki)
czy jest cos na co powinienem zwrocic szczegolna uwage podczas wydruku?
jeśłi podajnik poprawnie załaduje i pociągnie, moim zdaniem nie załąduje. jest ryzyko że głowica uderzy i zmarszczy płótno
do druku na płótnie większe drukarki mają specjalny podajnik, tackę, łądowaną od przodu - podnosi się cały mechanizm prowadzący, wsuwa płótno itd
moim zdaniem jest duże ryzyko uszkodzenia drukarki - oczywisćie polak porrafi...
Epson L800 nie jest drukarką zaprojektowaną do drukowania na płótnie. Wskazuje na to brak podajnika mediów w rolkach, brak podciśnieniowego przysysania nośnika oraz przede wszystkim, brak jakiegokolwiek profilu płótna w sterowniku drukarki. Kolejną trudnością jest mechanizm pobierana papieru w L800, który tak jak pisze unesco, nie zawsze radzi sobie z prawidłowym wciągnięciem płótna do drukarki. Zwykle pomaga ręczne "dopchnięcie" arkusza płótna w trakcie pobierania nośnika przez drukarkę, ale zdarzało się, że L800 nie chciała pobrać konkretnego arkusza i trzeba było powtarzać procedurę ręcznego ładowania po kilka-kilkanaście razy.
Niemniej jednak, osobiście z powodzeniem wykonałem kilkadziesiąt wydruków na L800 i grubym matowym płótnie SIHL MASTERCLASS Matt Photo Canvas 400 (4851) i muszę przyznać, że byłem pozytywnie zaskoczony rezultatami... :) Szczególnie cieszą żywe kolory oraz całkiem niezły poziom głębokich czerni i neutralności tego co ma być neutralne ;). Załączam zdjęcia wydruku z tej właśnie konfiguracji.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/s01-1.jpg
źródło (http://sklep.medikon.pl/img/product_media/9001-10000/s01.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/s02-1.jpg
źródło (http://sklep.medikon.pl/img/product_media/9001-10000/s02.jpg)
im wiecej odpowiedzi tym mniej wiem czy mozna na tej drukarce probowac drukowac na plotnie czy nie ;-)
dzieki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi, moze jeszcze ktos sie wypowie w tym temacie?
wniosek ejst prosty, polak potrafi, da się, ale drukarka nie jest do tego przeznaczona, trzeba kombinować i jest ryzyko uszkodzenia
wniosek ejst prosty, polak potrafi, da się, ale drukarka nie jest do tego przeznaczona, trzeba kombinować i jest ryzyko uszkodzenia
hehe moze nie jestem polakiem, bo wole sie zapytac, moze juz ktos to przerabial.
Przerabiam temat od pewnego czasu. Używam hahnemuhle photo canvas 320 gsm i efekty dla mnie zadowalające. Jest ryzyko że coś nie wyjdzie :), bo drukarka nie przystosowana, ale da się i ani razu nie miałem problemu.
Niestety w poprzednich postach nie uzyskałem informacji o tym, gdzie zaznaczamy, iz chcemy drukowac na grubszych materialach. na szczescie samodzielnie znalazlem ta funkcje,
moze komus sie przyda. w preferencjach drukowania drukarki wybieramy zakladke konserwacja -> informacje o drukarce i opcjach -> gruby papier i koperty.
btw bardzo dziwne miejsce na umieszczenie takiej opcji.