Zobacz pełną wersję : Obiektywy do Nikon D610
Witam,
Jestem nowa na forum i ogólnie w świecie fotografii.
Z góry przepraszam i przyznaję się bez bicia, nie znam się kompletnie, a marzą mi się ładne zdjęcia :)
Wiem, wiem, sam aparat zdjęć nie zrobi ale od czegoś trzeba zacząć.
Postanowiłam kupić Nikona D610 i poszukuję obiektywów. Jakie możecie polecić w umiarkowanej cenie?
Będę robić zdjęcia głównie z podróży, na pewno dużo zwierząt więc myślałam o 85-300, czy ten w kitach wystarczy?
Rozważam też obiektyw szerokokątny.
Każda sugestia będzie mile widziana, z góry dziękuję za pomoc!
Zibi1970
13-10-2016, 09:43
Hej,
jeśli planujesz dużo przyrody i chcesz tanio to Tamron 70-300 VC.
Zazwyczaj ostry w całym zakresie i fenomenalna stabilizacja.
Jeśli chodzi o szeroki obiektyw to pytanie jak szeroki? 24 mm to już szeroko dla Ciebie czy za wąsko?
Jeśli 24 mm wystarcza to z bardzo dobrych obiektywów masz Sigmę 24-70 HSM w cenach 2000 zł używane
Jeśli wystarczy Ci 28 mm to masz Tamrona 28-75 w cenie 1500 zł nowy i 1000 zł używane.
Jeśli jednak potrzebujesz szerzej niż 24 mm to ja już nie wypowiem się.
Podstawowa kwestia - ile złotówek na to masz? Umiarkowana cena to niewiele mówi... dla jednego to 1000zł, dla drugiego 4000zł.
Jeśli chodzi o dłuższy zoom to sprawa jest dosyć prosta - tani i naprawdę w porządku zoom to Nikon AF-S 70-300mm f4.5-5.6 G VR IF-ED lub Tamron SP 70-300mm f4-5.6 Di VC USD.
Obiektyw szerokokątny to już trudniejsza sprawa... Ja podróżuję z tym co w podpisie + Nikon 70-300mm - nie wszystko zawsze noszę, ale mniej więcej takie coś. Zazwyczaj są two dwa wybrane obiektywy, czasami trzy - w zależności gdzie jadę.
Jak szeroko, to Nikkor 20/2.8, a jak baaardzo szeroko, to Samyang 14/2.8. Mam i polecam.
Do szerokości polecam Nikkora AF-S 18-35G, mam od kilku lat na D610 i z każdej podróży przywożę sporo zdjęć z tej pary. Niedrogi, dobry optycznie, lekki z przyzwoitym AF-em. Polecam
Do szerokości polecam Nikkora AF-S 18-35G, mam od kilku lat na D610 i z każdej podróży przywożę sporo zdjęć z tej pary. Niedrogi, dobry optycznie, lekki z przyzwoitym AF-em. Polecam
Popieram - również bardzo lubię to szkło. Niestety niedrogi to on już nie jest - teraz nowy chodzi powyżej 3kpln, a jeszcze rok temu był po 2,5. Do tego jakieś tele 70-300 i 50tka do kreatywniejszej zabawy. Co do budżetu (jeśli mówimy o nowych szkłach), to nawet biorąc pod uwagę tele od Tamrona taki zestaw wychodzi nam między 5 a 6 tysi... :(
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, sprawdzę te obiektywy.
Faktycznie umiarkowana kwota to rzecz względna, na początek chciałabym aby zakup zamknął się max 1000 zł z body.
Znalazłam całkiem ciekawą ofertę z 2 obiektywami:
NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR Lens
NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED VR Lens
ten 70-300 to jest chyba ten obiektyw o którym pisaliście, prawda?
co sądzicie o tym 24-85? dobry czy lepiej sobie odpuścić i kompletować osobno?
Pozdrawiam,
Lepszy jest zestaw z Nikkor 24-120 f/4 bo obiektyw bardzo dobry, a 70-300 ze względu na cenę też bym odpuścił bo tu Tamron 70-300VC Di USD jest bezkonkurencyjny.
Lepszy jest zestaw z Nikkor 24-120 f/4 bo obiektyw bardzo dobry, a 70-300 ze względu na cenę też bym odpuścił bo tu Tamron 70-300VC Di USD jest bezkonkurencyjny.
Ja akuart kupiłem Nikona 70-300 używanego, a te są w takich samych cenach co Tamrony. Generalnie jeden i drugi nie ma za bardzo konkurencji i są praktycznie takie same optycznie itd. Jeśli cenowo podobnie to lepiej mieć 24-120/4G. 24mm na FF to szeroko, ale nie ultra szeroko. Jeśli ma być ultra to 18-35G będzie dobrym wyborem. Mi brakowałby w takich zestawach czegoś jasnego, najtaniej będzie 50/1.8G - nawet używkę za kilkaset plnów.
...
...
Faktycznie umiarkowana kwota to rzecz względna, na początek chciałabym aby zakup zamknął się max 1000 zł z body
...
co sądzicie o tym 24-85? dobry czy lepiej sobie odpuścić i kompletować osobno?
Pozdrawiam,
No za tę kwotę, to ew. można myśleć o jakimś analogu typu F75, F80 i zupełnie niedrogim szkle.
24-85 nie mieści się w tym budżecie, ale obiektyw fajny ( miałem go dołączonego jako kit do D600 ). Mały, lekki, dobry spacer zoom.
Pytanie czy potrzebujesz FF skoro chcesz fotografowac przyrode, jak pewnie wiesz na cropach ogniskowa zwieksza sie razy 1,5.
Oraz czy budzet na wszystko to na pewno 1000zł a nie 10 000 ?
Pjeter, dziękuję za uwagę, nie zażyłam że "zjadłam" zero. Tak, budżet to max 10 000, łącznie z body :)
i niestety jestem jeszcze zielona jeśli chodzi o fotografię, nic jeszcze nie wiem o ogniskowych :(
Pjeter, dziękuję za uwagę, nie zażyłam że "zjadłam" zero. Tak, budżet to max 10 000, łącznie z body :)
i niestety jestem jeszcze zielona jeśli chodzi o fotografię, nic jeszcze nie wiem o ogniskowych :(
Jeśli dołożysz około 1000zł to możesz mieć D610 + Nikon 24-120/4G + Tamron 70-300 USD VC + 2-3 karty pamięci + dodatkowa bateria + filtr polaryzacyjny 77mm do Nikona 24-120/4G + jakiś statyw + wężyk/pilot do wyzwalania migawki + jakaś torba/plecak. Zakres ogniskowych bardzo szeroki, brak jasnego obiektywu, ale jak sama mówisz nie wiesz nic o ogniskowych, a tutaj będziesz miała od 24mm do 300mm. Po jakimś czasie zobaczysz czego Ci brakuje i dokupisz albo Nikon 50mm 1.8G (używany można kupić za 600zł) albo jakiś ultra szeroki kąt (tutaj już trzeba trochę wydać...).
Zastanów się czy potrzebujesz pełną klatkę, bo za 10000zł możesz mieć naprawdę super zestaw, np. D7200 + Sigma 10-20mm lub Tokina 11-16mm (ultra szeroki kąt) + Nikon 35mm 1.8G (dodatkowo 50mm 1.8G albo zamiast 35mm) + Tamon 70-300mm USD VC + cała reszta wspomnianych dodatków.
Jeśli kompletnie nie masz pojęcia co to D7200 + kit 18-140mm + Tamron 70-300 USD VC + dodatki, a resztę odłóż na konto i dokupisz/zmienisz obiektywy jak będziesz wiedzieć co Ci potrzeba. Taki zestaw z dodatkami możesz mieć za ~7000zł.
początkowo rozważałam D7200 jednak potrzebuję dobrze uszczelnianej obudowy, sporo czasu spędzę w Malezji gdzie wilgotność powietrza jest bardzo duża i D610 podobno znacznie lepiej znosi takie warunki.
Również polecałbym bardziej do dużych zbliżeń D7200 i do fotografii za dnia, D610 do pomieszczeń, portretu itd. ;)
D7200 ma takie same uszczelniania jak D610. D610 absolutnie nie przoduje w tej kwestii.
Dobrze, że dodałaś tą kwestię, bo kupując uszczelniane body + nie uszczelniane obiektywy to bez sensu...
Jeśli uszczelnienia mają mieć duże znaczenie to popatrz jeszcze na Pentaxa... on jest z znany z bardzo dobrych uszczelnień korpusu i szkieł.
Ja byłem w Malezji przez 2 tygodnie, w innych krajach z dużą wilgocią, na pustyni, w dżungli i miałem wtedy Sony A510 + kilka obiektywów - nic nie było uszczelniane i bez problemu dało radę. Jak było morko to nakładałem torbę foliową, zaklejałem niektóre miejsca aparatu taśmą dla elektryków i było ok :)
D7200 jest faktycznie dużo tańszy i chyba lżejszy z tego co pamiętam, na tej stronie gdzie planuję kupić (SLR Hut z UK, mają najlepsze ceny), sprzedają w kicie z AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR Lens i Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR Lens (plus akcesoria), za 995 GBP co wydaje mi się dobrą ofertą
D7200 jest faktycznie dużo tańszy i chyba lżejszy z tego co pamiętam, na tej stronie gdzie planuję kupić (SLR Hut z UK, mają najlepsze ceny), sprzedają w kicie z AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR Lens i Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR Lens (plus akcesoria), za 995 GBP co wydaje mi się dobrą ofertą
Kupując tam nie masz gwarancji Nikona. W ogóle dziwna ta strona, ja bym miał obawy. Kupujesz do Polski? Pamiętaj, że istnieje duża szansa zatrzymania na granicy i doliczenia cła/vat (nie wiem co dokładnie, ale dodatkowe opłaty) co często wychodzi cenowo tak jak kupowanie w Polsce, a niekiedy nawet więcej.
?..niestety jestem jeszcze zielona jeśli chodzi o fotografię, nic jeszcze nie wiem o ogniskowych :(
Jeśli mogę nieśmiało wtrącić, to w tej sytuacji zasugerowałbym najpierw niewielką inwestycję w literaturę dot. podstaw fotografii. Naprawdę i bez podtekstów :) .
Jeśli mogę nieśmiało wtrącić, to w tej sytuacji zasugerowałbym najpierw niewielką inwestycję w literaturę dot. podstaw fotografii. Naprawdę i bez podtekstów :) .
Też to miałem napisać... naprawdę bez żadnych złośliwości. Wydając 10000zł i nie mając pojęcia na co, to tak dla własnego dobra. Kilka książek, kilkadziesiąt recenzji sprzętu i powinno się choć troszkę rozjaśnić co potrzeba, albo wtedy po lekturze uderzać na forum z bardziej konkretnymi pytaniami i pomożemy. No chyba, że kasy jak lodu to brać to popadnie ;)
Jeśli jednak sprzęt ma być na teraz to wspomniany D7200 + kit 18-140mm + Tamron 70-300 USD VC + dodatki, ale z polski, z normalnym serwisem, gwarancją i z pewnego źródła. Resztę kasy schować w skarpetę na przyszłe obiektywy :)
Sprawdzałam ten sklep i faktycznie mają podejrzanie niskie ceny, niby dają gwarancję roczną, dzwoniłam do nich, faktycznie istnieją, recenzje na necie mają niezłe ale dalej szukam alternatywy. Ogólnie chcę kupić aparat w UK bo przez 2 tygodnie jeszcze tu będę a chcę zrobić ładne zdjęcia Londynu :)
Recenzji przeczytałam już bardzo wiele i przy takim natłoku informacji miałam jeszcze większy mętlik w głowie, dlatego postanowiłam zapytać się ludzi którzy na co dzień ten sprzęt używają, czyli Was :)
A jeśli chodzi o literaturę dotyczącą podstaw fotografii to niestety nie dla mnie, jestem typem osoby która uczy się metodą prób i błędów, na własnych błędach, obserwując i ucząc się od innych. Moja próba nauki photoshopa z książki skończyła się na zakupie, otwarciu oraz zamknięciu książki, to samo z excelem.
2 tygodnie w UK, a później gdzie? Warto kupić tam gdzie będziesz najdłużej przez okres gwarancji... oczywiście jeśli kupisz w UK to nie problem, ale nie z Azji z niewiadomą gwarancją odradzam.
SLR Hut to firma sprowadzająca sprzęt z Azji, kupując tam nie masz gwarancji od Nikona tylko od tej firmy - czyli ryzyko. Bardzo prawdopodobne, że paczka zostanie wysłana do Ciebie z Hong Kongu, Chin lub Singapouru, a co za tym idzie jest duża szansa na dodatkowe opłaty po dotarciu na miejsce, co może oznaczać ostateczną cenę taką jak w autoryzowanym przez Nikona sklepie.
Co do uczenia się to spoko, każdy ma swoje "sposoby" i podejście.
SLR Hut twierdzi że wysyłka jest z UK i nie ma dodatkowych opłat ale faktycznie mi śmierdzi coś.
Po Waszych sugestiach (za które bardzo dziękuję), zdecydowałam się zakupić D7200.
Znalazłam nawet sklep w UK, mały, stacjonarny, żadna sieciówka, który realizuje też zamówienia online. D7200 body ma tam bardzo dobrą cenę, 609 GBP , z rozszerzoną gwarancją na 3 lata. Pewnie będę bywać w UK więc gwarancja tam jest mi na rękę.
Co do obiektywu to się jeszcze waham. Padło tu kilka ciekawych sugestii, ja jeszcze znalazłam Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO. Ma niezłe recenzje a w podróży będzie wygodny, czy jednak jesteście przeciwnikami uniwersalnych i lepiej kupić dwa np 18-140mm + Tamron 70-300. ?
Pozdrawiam
To będzie najlepsze rozwiązanie. Lokalny zakup, z normalną gwarancją. Tamron 16-300mm jedynie ma tą przewagę, że jest uniwersalny. Jednak daleko mu jakością do tego co oferuje 70-300mm. Przypomniało mi się, że jest takie szkło jak Nikkor 16-80 mm f2.8-4E ED VR. Droższe niż 18-140mm, ale jaśniejsze, szersze i trochę mniejsze. Musisz sama zdecydować co wybrać. Tutaj możesz porównać ogniskowe http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/#DX
To będzie najlepsze rozwiązanie. Lokalny zakup, z normalną gwarancją. Tamron 16-300mm jedynie ma tą przewagę, że jest uniwersalny. Jednak daleko mu jakością do tego co oferuje 70-300mm. Przypomniało mi się, że jest takie szkło jak Nikkor 16-80 mm f2.8-4E ED VR. Droższe niż 18-140mm, ale jaśniejsze, szersze i trochę mniejsze. Musisz sama zdecydować co wybrać. Tutaj możesz porównać ogniskowe http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/#DX
Jak daleko jakością to kupuję 70-300, sprawdziłam Nikkora 16-80, nowe jest drogie ale jak znajdę używane to się na nie zdecyduję, dziękuję!
Jak daleko jakością to kupuję 70-300
Daleko, o ile jeszcze w środku kadru ten 16-300mm jakoś się trzyma to na brzegach to kaszanka straszna. Do tego aberracje chromatyczne ogromne. Pewnie często będziesz używać zakresów 200-300mm, a wtedy 16-300mm w porównaniu do 70-300mm to już w ogóle odstaje.
Witam ponownie, chciałam jeszcze raz podziękować . W końcu zdecydowałam się na D7200, tamrona 70-300 i nikkora 16-80. Teraz tylko muszę się nauczyć obsługi :)
Pozdrawiam wszystkich :)
Witam wszystkich!
Chciałbym zapytać o wspomniany obiektyw 16-80. Podobnie jak autor tematu, zdecydowałem się na body D610. Chciałbym do niego kupić obiektyw/obiektywy w cenie około 4000 zł. Jestem amatorem, ale w perspektywie kilku lat chciałbym na poważnie zająć się fotografią. Potrzebuję czegoś na początek, ale co będzie nadal przydatne za powiedzmy 5 lat. Chciałbym na początku optykę nastawioną na uniwersalność (fotografie z ulicy, podróży, portrety), ale z naciskiem na fotografię wieczorami i w pomieszczeniach ze światłem zastanym. Czy ten obiektyw spełni oczekiwania, czy lepiej wybrać inny/inne w takiej cenie?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i sugestie!
madebyzosiek
21-11-2016, 14:51
Nikkor 16-80 jest obiektywem DX, a Nikon D610 jest lustrzanką FX, więc do siebie nie pasują ;) Albo zainteresuj się aparatem DX (na przykład D7200), albo zainteresuj się Tamronem 24-70 F2.8 VC USD, w cenie ok 4000 będzie to chyba najlepszy wybór. A no zapomniałbym o jeszcze jednym szkle godnym uwagi - Nikkor 24-120 F4. Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za odpowiedź i przede wszystkim wyrozumiałość :)
Biorę w takim razie pod uwagę tego Tamrona, ale zastanawiam się jeszcze, czy nie lepszy będzie zestaw dwóch obiektywów stałych:
1. Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S (portret);
2. Nikkor 28 mm f/1.8G AF-S lub Nikkor 35 mm f/1.8G ED AF-S (miasto, krajobraz, reportaż, ciasne pomieszczenia?).
Dziękuję za odpowiedź i przede wszystkim wyrozumiałość :)
Biorę w takim razie pod uwagę tego Tamrona, ale zastanawiam się jeszcze, czy nie lepszy będzie zestaw dwóch obiektywów stałych:
1. Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S (portret);
2. Nikkor 28 mm f/1.8G AF-S lub Nikkor 35 mm f/1.8G ED AF-S (miasto, krajobraz, reportaż, ciasne pomieszczenia?).
35 moze byc za waskie do ciasnych pomieszczen z tych 2 wybral bym jednak 28mm tylko wtedy pojawia sie dosc spora luka w ogniskowych. Na twoim miejscu rozgladnal bym sie sea uzywanym N24-70 badz T24-70vc jako ze zbiera pozytywne opinie sam nie mialem okazji zapoznac sie z tym obiektywem bo zdecydowalem sie odrazu na N24-70 jako ze stabilizacja mi nie byla potrzebna.
Sent from my iPhone using Tapatalk
dla mnie 35 było za wąsko . Wybrałem N28, jest jeszcze N24 / S24 , jeżeli nie planujesz żadnego UWA to można pójść w kierunku 24.
Dobrym uzupełnieniem 28-85 jest N50 1.8G . Tanie , bdb szkło.
Ja z 28mm f/1.8G jakoś się nie polubiłem, dziwnie mi się z nim pracowało. Z bliska ostrość była OK, na większych odległościach było gorzej. Z 35mm f/1.8G ED takich problemów nie mam.