Zobacz pełną wersję : Systematyczna awaria D 750
W przeciągu tygodnia mój D750 doznał dziwnej przypadłości, niestety za każdym razem byłem na robocie i dość mocno uprzykrzyło mi to życie. Do rzeczy - w trakcie fotografowania, po zrobionych kilkuset zdjęciach, pojawia mi się czarna pozioma winieta na dole obrazu - jak nic problem ma lustro. po krótkim czasie przestaje działać AF (zostaje tylko manual Focus) i następne co się dzieje zaczyna wariować elektronika - auto ISO przestaje działać i odpowiadać na moje zaczepki. Najdziwniejsze jest to, że aparat po kilkugodzinnym odpoczynku działa znowu normalnie. Najdziwniejsze, że sytuacja ta powtórzyła się już 3 razy. Aparat idzie do serwisu ale może ktoś ma pojęcie co to może oznaczać
Foto Doctor
12-10-2016, 16:51
Witaj,
W D750 pojawia się także problem z niedziałającym tylnym panelem, zawieszaniem się sprzętu, ERR (mimo że mechanizm sprawny), niedziałającym trybem LV (lustro i migawka podnoszą się, czarny obraz na LCD) itd. Z serwisu NP sprzęt najprawdopodobniej wyjdzie z enigmatyczną informacją "Naprawa i regulacja elektroniki według specyfikacji producenta." :)
tomisiek
12-10-2016, 17:06
tk422. A czy Twój egzemplarz kwalifikował się do tej ostatniej akcji serwisowej związanej z migawką?
Tak (to jeden z pierwszych egzemplarzy jakie się pojawiły na polskim rynku, już raz w nim padło lustro i w ramach gwarancji zostało wymienione i naprawione w czerwcu tego roku (przez prawie rok działał bez zarzutu) i przy okazji został naprawiony potencjalny błąd konstrukcyjny ale od razu jak wrócił z serwisu zaczął się w nim sporadycznie pojawiać ten error (ale zawsze po wyłączeniu i włączeniu wszystko było OK). No i teraz ten pojawił się ten zonk. Dobra idzie jutro do serwisu i zobaczymy co dalej. Mimo wszystko uważam D750 za super aparat - chyba najlepszy i fotograficznie niezawodny (wczoraj kupiłem już nowego D750 :)
dawid1107
13-10-2016, 22:22
Długo czekałeś na naprawę? Naprawiasz ze statusem NPS czy bez?