PDA

Zobacz pełną wersję : LightRoom a obrobka zdjęć

Maly.Psikus
11-10-2016, 14:46
Czy znacie jakieś sposoby na zrobienie fotografi i tak czy spełniła "jakieś normy" (o ile są) ?

Chodzi mi o to aby mieć pewność, że foto zostało dobrze obrobione... wiem, że czasami zboczenie z toru daje efekt WOW, ale to czasami a ja chciałbym poznać taki tor po którym stąpać.
Wykres histogramu nie zawsze ukazuje czy foto jest dobre czy "złe".

Poradniki i wskazówki jeśli ktoś posiada BARDZO PROSZĘ w języku Polskim.

fafniak
11-10-2016, 15:10
Bardzo proszę, wpisz w google "jak zrobić zupe pomidorową" i zobacz ile jest przepisów
A potem daj znać jakie wnioski ci się nasunęły
Nie, to nie jest zlośliwość

ksh
11-10-2016, 15:34
Pewnie chodzi o poprawne odwzorowanie balansu bieli i kolorów ?
Jeśli tak to potrzebujesz monitor skalibrowany i jakiś wzornik kolorów.

Maly.Psikus
11-10-2016, 17:02
Z kalibrowaniem wiem o co chodzi, a o jaki wzornik chodzi ?

ksh
11-10-2016, 17:11
colorchecker
SpyderCHECKR, X-Rite, QPcard

Maly.Psikus
11-10-2016, 17:45
Ktoś coś jeszcze może doradzić ?

ksh
11-10-2016, 18:17
Ale co doradzić bo chyba źle zadałeś pytanie jeśli to co masz w odpowiedziach nie wyjaśniło ci problemu.

Napisze ci jeszcze raz, robisz zdjęcia np modelce, jak już masz ustawione światło albo korzystasz z zastanego, ekspozycja jest ok, to dajesz wzornik modelce do ręki, robisz pstryka, który przyda ci się potem do profilu w wywoływaniu rawa, tak osiągniesz bardzo wierne oryginałowi zdjęcie, jeśli chcesz nadal obrabiać to tu dobrze skalibrowany monitor zaczyna być obowiązkowy, właściwie tyle w temacie, a podobnych na forum jest oj duuużo.

GonzoG
11-10-2016, 19:53
Fotografia to proces twórczy, a nie odtwórczy. Nie ma jednego przepisu na dobre zdjęcia, bo każde zdjęcie jest inne.
Są jedynie wytyczne - ma być tak aby się podobało.

sl011
12-10-2016, 08:32
Czy znacie jakieś sposoby na zrobienie fotografi i tak czy spełniła "jakieś normy" (o ile są) ?
Warto zacząć od ustalenia tych "norm". ;)