Zobacz pełną wersję : Jasny ostry obiektyw
Witam poszukuje jasnego ostrego obiektywu tak aby rzeczy na pierwszym planie były ostre oraz te oddalone od niego przy niskiej przesłonie
Myślę nad czymś stało-ogniskowym (zdjęcia głownie architektura z ludzmi na pierwszym planie amatorsko)
Nikon NIKKOR 35mm f/1.4 Lens
AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
czy może
Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4D Lens (myślę że ten bedzie najlepszym wyborem)
a może coś całkiem innego mi polecicie?
w mojej kolekcji posiadam
Nikon 18 - 55 mm f/3.5 - 5.6 (kitowy dołączany do aparatu)
Nikon AF-S VR 70-300 f/4.5-5.6G
Nikon AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G (w sumie nie wiem po co ten mam)
Jasność i głębia ostrości się raczej wykluczają, jak otworzysz przysłonę, to głębia maleje(zależy co masz na myśli pod pojęciem niska przysłona, 1:1.4 jest więcej niż 1/16, wydaje mi się, że większa głębia będzie w obiektywach z mniejszą ogniskową, bardziej statyw by Ci się przydał, nie obiektyw ;) A jak już do architektury to coś szerokiego 24mm-35mm, a najlepiej z korekcją perspektywy ;)
//Edit: w sumie do DX żadnego z powyższych bym nie kupił, co nie tak jest z kitem? Jak będziesz chciał dużą głębie to światło 1.4 Ci nie pomoże, co budynek w tle nie będzie ostry, a jak przymkniesz to jasność będzie taka sama jak kit.
J.w. nie da się zrobić tak, aby przy otwartej przesłonie w jasnej stałce mieć ostry i pierwszy plan i tło.
Wykluczają to podstawy fotografii. Im mniejsza przesłona (bardziej otwarta) tym mniejsza GO. Jak chcesz mieć wszystko ostre to trzeba przesłonę przymknąć.
Nikkor 18.5 f1.8 - przy 10m ostro od 5m do nieskończoności
Jakaś tokina 11-16 f2.8 przy 3m @ 11mm/f2.8 jest ostra od 1.3m
Nikkor 18.5 f1.8 - przy 10m ostro od 5m do nieskończoności
To jest obiektyw do Nikona 1.
darkmajin
11-10-2016, 11:04
a gdzie gwiazdka że ma być tani ? :>
zestawienie różnych ogniskowych, nie mówiąc o rozbieżności cenowej, poza tym architektura 85mm? z ludźmi ostrymi na pierwszym planie i w tle? o co tu chodzi.... chyba tiltshifta potrzeba....
Stawiałbym na kitowy obiektyw, przymknięty ile się da, żeby nie poruszyć, podnieść czułości do tego, albo statyw wydłużyć czas, a pierwszy plan zaciemnić i oświetlić lampą. Zostaje jeszcze kompakt, mala matryca = duża głębią ostrości ;) Do tego celu co opisałeś wymienione przez Ciebie obiektywy to strata kasy, jak już coś jeszcze szerszego, ale bardziej to kwestia techniki, nie obiektywu ;)
Myszowor
12-10-2016, 13:40
Jak chcesz takie fotki to trzeba zrobić 2 fotografie, jedna z ostrością na osobę, druga z ostrością na budynek i połączyć to w PS.