Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie radiowe lampy Metz 52 Af
faflo1979
10-10-2016, 21:33
Cześć. Całkiem niedawno kupiłem lampę Metz 52 Af do mojego Nikona 3100. Generalnie lampka super... Ale nie o tym teraz chciałem napisać. "Bawiąc" się moim nowym nabytkiem zaintrygowała mnie możliwość radiowego wyzwalania tej lampy z TTL-em (przyznam, że wcześniej nie interesowałem się tym tematem). W związku z tym mam pytanie: czego potrzebuję aby wyzwolić zdalnie tą jedną lampę tak aby błysk ( jej moc była sterowana niejako z aparatu - działał TTL)
Możecie polecić jakiś konkretny model/firmę.
Wysłane z mojego D2203
YN 622 kit, myślę że bedzie odpowiedni do twoich potrzeb.
faflo1979
10-10-2016, 22:19
Ok to też jest rozwiązanie tylko , że to jest nadajnik i odbiornilk. Metz ma tryb slave i wtedy ( tak mi się wydaje) jest odbiornikiem - czyli że ja potrzebowałbym tylko nadajnik - dobrze kombinuję?
Wysłane z mojego D2203
Tryb slave jak sterujesz błyskiem, jak chcesz radiowo to musisz mieć sterowniki nadajnik/odbiornik z ttl.
Ok to też jest rozwiązanie tylko , że to jest nadajnik i odbiornilk. Metz ma tryb slave i wtedy ( tak mi się wydaje) jest odbiornikiem - czyli że ja potrzebowałbym tylko nadajnik - dobrze kombinuję?
Dobrze, tylko jest jedno "ale".
Ale Twoja lustrzanka (podobnie jak inne Nikony tej klasy) nie ma wbudowanego trybu sterownika, dlatego potrzebujesz urządzenie "master", czyli np. kolejnego takiego samego Metza (w d7000 i wyższych modelach sterownik jest wbudowany, tzn. lampa wbudowana może pracować jako sterownik). Są też specjalne urządzenia - tylko sterowniki, Nikon SU-800 (usiądź wygodnie zanim sprawdzisz cenę). Ten sposób sterowania opiera się na odpowiednim "błyskaniu" urządzenia "master", więc czujnik w lampie "slave" musi zobaczyć ten błysk sterujący (w pomieszczeniach nie problem, na otwartej przestrzeni czujnik "slave-a" musi być skierowany na palnik "mastera". Sterowanie radiowe nie ma takich ograniczeń, bo nie musi się widzieć jedno z drugim.
Jarecky83
11-10-2016, 13:17
Tryb slave jak sterujesz błyskiem, jak chcesz radiowo to musisz mieć sterowniki nadajnik/odbiornik z ttl.
W tej lampie sterowanie błyskiem to tryb SERVO.
Jarecky83: mylisz dwie różne rzeczy, "slave" to praca w iTTL, ze zdalnym sterowaniem z lampy lub sterownika "master". "Servo" to zwykła fotocela, reagująca na błysk, instrukcja wielojęzyczna str. 174.
Dokładnie tak, nie znam tej lampy ale podobieństwa są we wszystkich, jeśli lampa nie ma wbudowanego odbiornika/nadajnika radiowego to slave działa tylko z błyskiem iTTL z aparatu lub z innej lampy, która ma tryb master w iTTL.
W manualu tryb master pozwala na wyzwalanie lamp, które są w trybie S1.
Tak mam w swoich triopo ze stopki.
faflo1979
11-10-2016, 21:53
Lampa ma zarówno tryb Servo jaki Master / Slave.
Jak można sprawdzić, czy ma odbiornik radiowy w trybie slave.? Z dugiej strony jeżeli miała by takowy odbiornik to czy wystarczyłoby dokupić nadajnik (jaki) i po "sparowaniu" obydwu urządzeń miałbym zestaw "bezprzewodowy"? Zastanawia mnie jak wyglądają proces "parowania" nadajnika master z lampą slave (urządzeń różnych firm)
Wysłane z mojego D2203
To, że coś działa bezprzewodowo, nie znaczy, że działa radiowo.
Przykład: jeśli siedząc w pokoju przed telewizorem, powiesz do "drugiej połówki" robiącej coś w kuchni "kobieto, przynieś mi piwo" (wersja poprawniejsza politycznie: jeśli mąż zmywający naczynia po obiedzie usłyszy od żony odpoczywającej przed telewizorem "kochanie, zrób mi herbatę"), to najczęściej "komunikacja bezprzewodowa" zadziała skutecznie (w tym drugim przypadku), pomimo tego, że nie będzie to łączność radiowa.
To o czym piszesz ("master" i "slave", oraz "servo") dotyczy komunikacji bezprzewodowej, ale optycznej, nie radiowej, bo ta lampa nie ma ani nadajnika ani odbiornika radiowego.
Parowania nie ma, lampa w trybie master ttl steruje lampami w trybie slave ttl, a w trybie manualnym master steruje lampami ustawionymi np w tryb S1 lub jak to tam się nazywa w metzach.