Zobacz pełną wersję : Pytanie odnośnie działania TTL
matti9410
10-10-2016, 21:00
Witam,
czy ktoś z forumowiczów może mi wytłumaczyć zasadę działania TTL ? Dokładniej chodzi mi o to w jaki sposób i przez jaki pin w hot stopce aparat wysyła dane do lampy błyskowej. Z tego co wyczytałem to TTL wysyła sygnał włączenia lampy oraz wyłączenia jej w momencie gdy obraz jest odpowiednio naświetlony, ale nie wiem w jaki sposób (który pin) lampa wie jaką mocą ma świecić ? Ma ktoś jakieś dane na ten temat ? Jak wygląda elektrycznie odbiór danych z aparatu do lampy ?
Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
Naciskasz spust, aparat mówi lampie "błyśnij na próbę" i mierzy tym co ma to, co wróciło. Na podstawie tego co pomierzy i tego co "wie" z innych źródeł (ustawienia aparatu, obiektywu), z wykorzystaniem odpowiednich algorytmów wylicza sobie, jaki powinien być błysk właściwy, następnie wysyła do lampy informację, jak mocny ma być błysk właściwy, i mówi "no to zacznij świecić" (moja swobodna interpretacja tematu, bez gwarancji poprawności).
Zapytanie google z hasłem "nikon hot shoe pinout" daje m.in. taki link http://dptnt.com/wp/wp-content/uploads/2010/04/Nikon-Flash-Hot-Shoe.png a na tej stronie http://dptnt.com/2010/04/nikon-flash-interface/ znajdziesz kilka wykresów komunikacji i prób "hackowania" komunikacji aparat-lampa. To nie jest takie proste zadanie, jeśli (według użytkowników) nadal najlepiej z Nikonem "gada" lampa Nikona, a lampy firm niezależnych miewają problemy z poprawnym/powtarzalnym naświetleniem. Możesz szukać pod hasłami "Nikon flash hacking" lub "Nikon flash protocol" (i podobne), ale nie wiem, czy znajdziesz wiele aktualnych źródeł informacji.
Przy iTTL aparat nie steruje lampą na zasadzie włącz/wyłącz, a wysyła do niej informacje z jaką mocą ma błysnąć. To lampa sama określa czas blysku. Sterowanie odbywa się w sposób cyfrowy, a nie analogowy.
Wszelkie finformacje przesyłane do lampy (ogniskowa, ISO, przesłona, moc błysku) są przesyłane jednym pinem.
matti9410
20-10-2016, 20:24
A jak wygląda czas błysku czy jest on cały czas taki sam do czasu migawki 1/200, a pozniej się zmienia (hss) ?
Regulacja mocy jest dokonywana poprzez regulację czasu błysku.
Działanie zależy od lampy.
Nie zależy.