marekbbma
10-10-2016, 18:56
może mi ktoś poradzić czy taka lampa wystarczy do portretów?
http://digishots.pl/lampa-swiatla-ciaglego-typu-softbox-single-50x70cm-85w-200cm.html?___SID=U
Wystarczy nawet świeczka, zależy jakie masz potrzeby.
Ja nie kupowałbym tego zestawu:
- nic nie wiadomo o źródle światła, tzn. jaki ma współczynnik reprodukcji barw (ogólnie: ten współczynnik mówi na ile kolory oświetlone jakimś źródłem światła są wierne kolorom "rzeczywistym", dla przeciętnych świetlówek może to być 80-90, dla białych LEDów o niskiej jakości nawet poniżej 80, dla światła dziennego, słonecznego to 100 - max)
- niekonsekwencja w opisie, nie wiadomo czy rozmiar to 40x60 (opis) czy 50x70 (tytuł, dane)
- nic nie wiadomo o statywie (nośność).
Poza tym to jest słabe światło ciągłe, ze wszystkimi wadami tego rozwiązania: brak możliwości regulacji mocy, niewielka moc, praktycznie tylko jeden sposób świecenia - jako softbox (ok, można zdjęć dyfuzor).
Dla porównania: lampa "reporterska", taka jak na sankach aparatu (założona na statyw): dużo większa moc, możliwość regulacji mocy w dużych granicach, możliwość zmiany charakterystyki światła w dużym stopniu, od ustawienia "zoom na max" i owinięcia głowicy "rurką z papieru" (uzyskujesz wąsko świecący tubus, nadający się do dość precyzyjnego ustawienia), przez softboxy różnych rozmiarów i różnych technologii, aż do najtańszych białych parasolek, świecących miękko i we wszystkie możliwe strony (do tyłu też), pełna niezależność od "gniazdka w ścianie", swoje studio możesz ustawić w pokoju, w piwnicy, na stadionie, na leśnej polanie, dosłownie wszędzie.