PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wykonać portret na dachu w nocy

lacov
10-10-2016, 18:51
Miasto będzie tłem.
Raczej Mocno po zachodzie słońca.

Sprzęt to pucha, jasny obiektyw (35 lub 85), lampa zewnętrzna systemowa (mogę kontrolować błyskiem z wbudowanej w razie potrzeby)

Tak się jeszcze nie bawiłem, ale na wyczucie powiedziałbym, że przysłona otwarta, ISO na tyle wysokie na ile się da i doświetlanie pierwszego planu lampą.

Coś w ten deseń czy inaczej?

P. S.
Zdjęcia ze znajomymi dla przyjemności więc nie ma dużej presji

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

SerU
10-10-2016, 21:58
Generalnie dobrze kombinujesz z ISO, ale otwarcie obiektywu może Ci zamienić miasto w tle w kolorową plamę. Chcesz tak, czy może miasto jednak ma być trochę widoczne? Ogniskowa ma tu duże znaczenie i 35, a 85 to duża różnica.

Nie rozumiem jednak dlaczego nie potrenujesz na poziomie ziemi? Na dachu nie obowiązują przecież inne prawa fizyki (nawet grawitacja i przyspieszenie ziemskie są te same, ale lepiej tego nie sprawdzać :mrgreen: ). Ziemia, to nie gwiazda neutronowa, gdzie z każdym metrem wyżej ponad powierzchnię zaczynają dziać się cuda ;)

lacov
10-10-2016, 22:37
Ogniskowe podałem takie jakich mogę użyć. Jaka jest między nimi różnica mniej więcej kojarzę :-)

Trening czyni mistrza. Do soboty nie będę miał czasu, a na sobotę udało mi się kupić bilety na noc wieżowców i stąd pomysł.
Wydaje mi się, że różnica będzie taka, że na dachach wysokich budynków może być bardzo daleko od świateł miejskich.. Z drugiej strony liczę, że inne wysokie budynki mogą stanowić ciekawy plan na tło

Wujot
10-10-2016, 22:39
Jeśli na dachu nie będzie światła to nie ma potrzeby stosowania wysokiego ISO. Pierwszy plan kontrolujesz błyskiem drugi czasem naświetlania - może być spoko 1-2 s (stosowałem i więcej i model wytrzymywał to bez ruchu). Możesz dobrać tak tylni plan aby na krawędzi twarzy nie było zbyt jasno.

Pozdro
Wiesiek

mini21
10-10-2016, 22:48
Tak myślałem, że ma to związek z "Nocą Wieżowców".
A gdzie się dostałeś?
ja wpadłem na ten sam pomysł, biorę ze sobą lampę na wszelki wypadek, może lekko doświetli.

lacov
10-10-2016, 22:55
Westin Warsaw i Level 27
Od zeszłej środy polowałem na bilety
Zobaczymy co z tego będzie.

mini21
10-10-2016, 23:01
Ja do Novotelu.
Ciekaw jestem jak to będzie wyglądać...

sruba
10-10-2016, 23:18
Proponowałbym wziąć statyw, dać długi czas, wtedy zarejestrujesz sobie tło tak, jak będziesz chciał - na małej albo dużej dziurze, a pierwszy plan doświetlasz lampą/lampami. Przy okazji, warto tak wymierzyć, żeby załapać się na "niebieską" godzinę, po zachodzie słońca - niebo nie będzie wtedy czarną dziurą, a będzie miało granatowy kolor. Są fajne aplikacje na telefon, np Golden Hour, gdzie dokładnie sprawdzisz kiedy udać się na zdjęcia.

lacov
11-10-2016, 06:01
Łatwiej powiedzieć, ale trudniej zrobić.
Od środy w zeszłym tygodniu polowałem na bilety. Mam w godzinach nocnych :-)
Statyw też będzie oczywiście

artur0372
26-10-2016, 15:18
Pochwalcie się fotkami.

lacov
26-10-2016, 18:02
Jeśli chodzi o mnie to koncepcja portretu legła w gruzach bo mi się modelka rozchorowała.
Kilka ujęć było, ale nic godnego uwagi więc ja pasuję :-)
Dzięki za pomoc i rady