Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Gosia
Witam,
kolejne dwa kadry z prośbą o opinie i sugestie:
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/GosiaTropical3958MAE-1.jpg
źródło (http://marcinciepielewski.pl/wp-content/uploads/2016/10/GosiaTropical-3958MAŁE.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/GosiaTropical3978MAEkwadrat-1.jpg
źródło (http://marcinciepielewski.pl/wp-content/uploads/2016/10/GosiaTropical-3978MAŁE-kwadrat.jpg)
Pozdrawiam
Strasznie żółto. Stanik nie pasuje do bluzki i wychodzi ramiączko.
Strasznie żółto. Stanik nie pasuje do bluzki i wychodzi ramiączko.
Kolory tak, ale jeśli chodzi o ubiór, to jest wszystko ok, to taki "outfit" sportowy.
lukasz.antoniak
10-10-2016, 12:12
A nie wydaje Wam się, że pozorną żółć tworzy zielony zafarb od roślin? Ramię jest dobrze oświetlone i kolor skóry jest na nim (wg. mnie) OK. Też pytałem w innym wątku jak uniknąć takich zielonych odcieni. Jedyną odpowiedź jaką wówczas uzyskałem, to dobrze doświetlić twarz modelki.
A nie wydaje Wam się, że pozorną żółć tworzy zielony zafarb od roślin? Ramię jest dobrze oświetlone i kolor skóry jest na nim (wg. mnie) OK. Też pytałem w innym wątku jak uniknąć takich zielonych odcieni. Jedyną odpowiedź jaką wówczas uzyskałem, to dobrze doświetlić twarz modelki.
Imho masz całkowitą rację, gdyby doświetlić twarz byłoby lepiej. Teraz zapytam jako amator, czym najlepiej doświetlić w takim przypadku?
lukasz.antoniak
10-10-2016, 12:33
Odpowiem jako amator - blenda.
PaulGilbert
10-10-2016, 13:48
A wrzuć jakieś BW może.
Odpowiem jako amator - blenda.
Dzięki. Ostatnio się naczytalam o rodzajach oświetlenia, kolorach i temperaturze, że mam totalny mętlik w głowie.
Kolory tak, ale jeśli chodzi o ubiór, to jest wszystko ok, to taki "outfit" sportowy.
Jeśli chodzi o ubiór to dokładnie, Marei ma rację, miało być plażowo-sportowo i taki dobór stylizacji był świadomy. Co do kolorów, nie byłem właśnie pewien, czy nie za żółto, wieczorem spróbuję wrzucić poprawione, może też zrobię w BW. Co do doświetlenia - akurat warunki były takie, że nie było opcji zastosować blendy ani tym bardziej lamp (chociaż miałem je przy sobie...), zdjęcia robione w szklarni ogrodu botanicznego, jakbym to wszytko powyjmował, musiałbym płacić jak za sesję komercyjną... Wydaję mi się, że najlepiej byłoby użyć lampy z modyfiktorem - okta lub softbox, użycie światła odbitego od blendy niewiele by zmieniło w zafarbach, bo wszędzie dookoła było zielono... dzięki wszystkim za komentarze i odwiedziny :-)
Jeśli chodzi o ubiór to dokładnie, Marei ma rację, miało być plażowo-sportowo i taki dobór stylizacji był świadomy. Co do kolorów, nie byłem właśnie pewien, czy nie za żółto, wieczorem spróbuję wrzucić poprawione, może też zrobię w BW. Co do doświetlenia - akurat warunki były takie, że nie było opcji zastosować blendy ani tym bardziej lamp (chociaż miałem je przy sobie...), zdjęcia robione w szklarni ogrodu botanicznego, jakbym to wszytko powyjmował, musiałbym płacić jak za sesję komercyjną... Wydaję mi się, że najlepiej byłoby użyć lampy z modyfiktorem - okta lub softbox, użycie światła odbitego od blendy niewiele by zmieniło w zafarbach, bo wszędzie dookoła było zielono... dzięki wszystkim za komentarze i odwiedziny :-)
Dziękuję za info o blendzie, też o tym pomyślałam. Teraz pytanie czysto teoretyczne. A gdyby blenda miała kolor? Wiem, że srebrny/zloty zmieniają nieco temperaturę, ale tu bylyby za ostre. Są jakieś triki z tym związane?
Dziękuję za info o blendzie, też o tym pomyślałam. Teraz pytanie czysto teoretyczne. A gdyby blenda miała kolor? Wiem, że srebrny/zloty zmieniają nieco temperaturę, ale tu bylyby za ostre. Są jakieś triki z tym związane?
Wg mnie w takich warunkach wszystko zależy od tego jakie światło odbijesz od blendy. Jeżeli odbijesz światło z zielonym zafarbem i do tego jeszcze blendą z jakimś kolorem to to co wyjdzie będzie dalekie od naturalnego koloru skóry. Więc albo odbijesz światło prosto ze słońca albo ustawić lampkę tyłem do modelki a blendę kierujemy na modelkę i świecisz światłem odbitym albo jeszcze prościej lampkę na modelkę. Musisz ją tak doświetlić aby nie prześwietlić a z drugiej strony rozbić zielony zafarb. Światło to fala elektromagnetyczna której składowe to RGB. W twoim przypadku najwięcej jest G czyli zielonego i wszystko na co pada takie światło będzie mixem koloru własnego z zielonym. Najprościej jest więc użyć światła którego widmo jest liniowe z równoważnymi składnikami RGB. To tak w dużym skrócie. Jest też sposób taki aby modelkę postawić powiedzmy na granicy światła i cienia czyli nie w pełnym cieniu i ale też nie w słońcu. Wiem że może to zabrzmieć trochę niejasno ale spróbuj sam potrenować i poobserwować jak wygląda takie światło. Powodzenia
Pobawiłem się suwaczkami, rzućcie okiem, jak teraz z kolorem skóry?
1a
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/GosiaTropical3958MAEpopr-1.jpg
źródło (http://marcinciepielewski.pl/wp-content/uploads/2016/10/GosiaTropical-3958MAŁEpopr.jpg)
No i obiecana wersja BW:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/GosiaTropical3958BW-1.jpg
źródło (http://marcinciepielewski.pl/wp-content/uploads/2016/10/GosiaTropical-3958BW.jpg)
Pozdrawiam
Wg mnie w takich warunkach wszystko zależy od tego jakie światło odbijesz od blendy. Jeżeli odbijesz światło z zielonym zafarbem i do tego jeszcze blendą z jakimś kolorem to to co wyjdzie będzie dalekie od naturalnego koloru skóry. Więc albo odbijesz światło prosto ze słońca albo ustawić lampkę tyłem do modelki a blendę kierujemy na modelkę i świecisz światłem odbitym albo jeszcze prościej lampkę na modelkę. Musisz ją tak doświetlić aby nie prześwietlić a z drugiej strony rozbić zielony zafarb. Światło to fala elektromagnetyczna której składowe to RGB. W twoim przypadku najwięcej jest G czyli zielonego i wszystko na co pada takie światło będzie mixem koloru własnego z zielonym. Najprościej jest więc użyć światła którego widmo jest liniowe z równoważnymi składnikami RGB. To tak w dużym skrócie. Jest też sposób taki aby modelkę postawić powiedzmy na granicy światła i cienia czyli nie w pełnym cieniu i ale też nie w słońcu. Wiem że może to zabrzmieć trochę niejasno ale spróbuj sam potrenować i poobserwować jak wygląda takie światło. Powodzenia
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ładnie wytłumaczone :)
Pawulon160883
11-10-2016, 07:30
Stanik lub koszulka przeszkadza. Albo jedno, albo drugie a tak się gryzie róż z białym. Na 1 chyba zbyt dużo wolnej przestrzeni nad głową, na dwa jest lepiej. Sprubuj kadrowac do czubka głowy, kolory( to już wiesz) do poprawki. Wygląda to na zdjęcie zrobione na łapu-capu , bez przygotowania. Fotografia albumowa jak najbardziej :) jako pamiątka ze spaceru ,z wakacji , tak to odbieram.
Pozdrawiam
Wg mnie wciąż WB jest złe. Tutaj moja propozycja.
https://lh3.googleusercontent.com/oaat5ZQI6P3lPF529afFqbN1cpePi2zlPJRMlwCGot4fzs5uj_ iw5RnPZuW3Bu3Ddksm2WnfkxmF_PotvWJpOGxFra35V63heP-ilClaWCf0Nbfdqfeepapu5fM3MHGqT3I4BKYsQxFmC95qaB6tN 9rt-3vZ-4LMMrN8ebUmQ1UjYRICmcnxrkXHWmjt_nAzAJO6vc1-kPQFDCbEQRCIB3xN7qb3w3a77Qv4o_YpC5ytTQm26GfF5PkJEo Dd8qULeQbKZ5LeeFR7mUgt8vP9YE5EXKydVi9tNkbXFqMHXDyC mPPGu92uLsVyAg0OVKcGlq7YbcRYF5dUDi3p9c3JCqdZwJ3oBd Zi9F5olor7hPQPVrCXcONqj1CMIUfuqM5dnzLwCZYBf-UmMigRey1hEBK8xN5bm5k1HBJv_q_naS81UmvoAH_tEfFXhmU7 iydqSShyrC96Dhn7f69jW3I8TlWk6rYDHkfCRcM9EfZBKhwWPH rS1GkUes4-oFQFfT-Td12fE-x5z5p9YgftXJBZVtEE7ywbtGoNfa17Jtbxm_hHm7NVP_Tk57l6 rsTDXSvaba6EBEQzXWzRa_y9LM7dy4_ySDWrnuegepjE_Y3vK1 cW02zM=w425-h638-no
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/oaat5ZQI6P3lPF529afFqbN1cpePi2zlPJRMlwCGot4fzs5uj_ iw5RnPZuW3Bu3Ddksm2WnfkxmF_PotvWJpOGxFra35V63heP-ilClaWCf0Nbfdqfeepapu5fM3MHGqT3I4BKYsQxFmC95qaB6tN 9rt-3vZ-4LMMrN8ebUmQ1UjYRICmcnxrkXHWmjt_nAzAJO6vc1-kPQFDCbEQRCIB3xN7qb3w3a77Qv4o_YpC5ytTQm26GfF5PkJEo Dd8qULeQbKZ5LeeFR7mUgt8vP9YE5EXKydVi9tNkbXFqMHXDyC mPPGu92uLsVyAg0OVKcGlq7YbcRYF5dUDi3p9c3JCqdZwJ3oBd Zi9F5olor7hPQPVrCXcONqj1CMIUfuqM5dnzLwCZYBf-UmMigRey1hEBK8xN5bm5k1HBJv_q_naS81UmvoAH_tEfFXhmU7 iydqSShyrC96Dhn7f69jW3I8TlWk6rYDHkfCRcM9EfZBKhwWPH rS1GkUes4-oFQFfT-Td12fE-x5z5p9YgftXJBZVtEE7ywbtGoNfa17Jtbxm_hHm7NVP_Tk57l6 rsTDXSvaba6EBEQzXWzRa_y9LM7dy4_ySDWrnuegepjE_Y3vK1 cW02zM=w425-h638-no)
taka zasada jest, że bez zgody autora nie grzebiemy w jego zdjeciach
Spoko, jak ktoś chce przedstawić swoją wersję, to chętnie zobaczę. RaditZ, dzięki za chęci, twoją wersję zdążyłem zobaczyć tylko na telefonie, ale zdecydowanie mi nie odpowiada, skóra wyszła sina... Ja jednak preferuję nieco cieplejszy odcień. Ponadto kolorystyka tła też mocno straciła...
taka zasada jest, że bez zgody autora nie grzebiemy w jego zdjeciach
Trochę już siedzę, tu na forum i nie zauważyłem by taka istniała, ale... ok :)
A jaki jest powód takiej zasady?
Nie jest się właścicielem/autorem zdjęcia,
Wystarczy zapytać.
Nie jest się właścicielem/autorem zdjęcia,
Wystarczy zapytać.
To tylko pierwzza6 część odpowiedzi. A jaka jest ta druga?
To tylko pierwzza6 część odpowiedzi. A jaka jest ta druga?
Ja w poniższym pytaniu nie widzę drugiej części.
A jaki jest powód takiej zasady?
Nie bardzo wiem dlaczego dociekasz czegoś więcej, bo to kwestia oczywista.
W tym przypadku sruba napisał,
Spoko, jak ktoś chce przedstawić swoją wersję, to chętnie zobaczę. ..
więc można dawać swoją wersję.
Nie bardzo wiem dlaczego dociekasz czegoś więcej, bo to kwestia oczywista.
Chodziło mi o to, dlaczego nie można pokazywać swoich wersji czyichś zdjęć?
Przecież napisałem.
Generalnie można publikować swoje zdjęcia, albo zdjęcia, na które się dostało pozwolenie by je publikować. Autora chroni Prawo Autorskie.
Trzeba sie liczyć także z tym, że na niektórych portalach (zgoda wyrażona w regulaminie - najpopularniejszy jest tu facebook) można udostępniać czyjeś zdjęcia, ale wiadomo od kogo ono zostało podlinkowane, kto je udostępnił (kto jest autorem lub ma do niego prawa). Udostępnia sie poprzez link do hostingu autora - ma on kontrole nad zdjęciem i jego udostępnieniami.
Zerknij na pkt 6.d swojej zabawy na fotografię miesiąca - też zakazujesz przeróbek bez zgody autora.
Chodziło mi o to, dlaczego nie można pokazywać swoich wersji czyichś zdjęć?
no właśnie przecież kilka tematów było już takich że jednak można, więc nie rozumiem co tu jest nie ten teges
Jeśli autor nie ma nic przeciwko to nie ma problemu.
Tu pozwolił - można.
Pokaż temat, gdzie ktoś nie pozwolił, a my to olaliśmy.
Pokaż link do tematu, a wyjaśnię sprawę konkretnego przypadku.
A czy wiecie który punkt prawa autorskiego zabrania takich przeróbek? Czy nie jest tak, że takie przeróbki jak my tu robimy są dozwolone przez prawo?
A czy wiecie który punkt prawa autorskiego zabrania takich przeróbek? Czy nie jest tak, że takie przeróbki jak my tu robimy są dozwolone przez prawo?
A musi być zabroniony przez prawo? Nie wystarczy uszanować czyjąś wolę? Naprawdę tak trudno zapytać autora? Mniej postów byś natrzepał po prostu zadając pytanie "czy mogę?", niż drążąc "dlaczego i czy jest zabronione"... Akurat rozumiem, że ktoś robiąc zdjęcia nie życzy sobie "nieautoryzowanego" grzebania, była nawet kiedyś tu na forum historia kolegi, który z uprzejmości zrobił koleżance zdjęcia, a potem te zdjęcia zobaczył na Facebooku koleżanki kompletnie zmasakrowane obróbką (niestety koleżanka nie usunęła podpisu, choć już nie wiadomo co lepsze w takiej sytuacji). Jesteśmy fotografami, chyba wszyscy zgadzamy się i rozumiemy, że to, w jaki sposób zostanie potraktowana nasza praca jest dla nas istotne, więc to uszanujmy i szanujmy siebie nawzajem. Chciałbyś, żeby w Twoich zdjęciach ktoś grzebał bez pytania?
W tym konkretnym przypadku, wyrażam zgodę na zaproponowanie swojej wersji, bo ciekaw jestem innych propozycji, być może od ludzi, którzy obrobią to lepiej. Choć właśnie jestem po kalibracji monitora i teraz dużo więcej widać ;-)
A musi być zabroniony przez prawo? Nie wystarczy uszanować czyjąś wolę?
Gdyby nie było to zabronione przez prawo, to sami musielibyśmy ustalić reguły. Ale dlaczego zakladasz, że domyślnie byśmy zabronili? Może wolelibyśmy pozwolić? Dlaczego w ogóle ktoś miałby mieć coś przeciwko takim zmianom?
Chciałbyś, żeby w Twoich zdjęciach ktoś grzebał bez pytania?
Jeśli chodzi o taką sytuację o jakiej mówimy, czyli ktoś wrzuca na forum swoją wersję zdjęcia, to tak. Może bym się czegoś nauczył. Ty widzę, że też nie masz nic przeciwko temu w swoim zdjęciu. Nie pamiętam przypadku, gdy ktoś miał coś przeciwko.