PDA

Zobacz pełną wersję : jak uzyskać jakość i kolory z NEF w jpg czy tiff

ralfox
07-09-2005, 07:46
Witam ! to mój 1 post na forum. Proszę podpowiedzcie mi w jaki sposób zachować jakość zdjęcia NEF (kolor, ostrość, kontrast) przy zapisaniu go do pliku, jakie akceptulą laby. Męczę się już ok tygodnia i dalej brak rezultatów. Przy zapisie do jpg czy tiff kolory stają się blade a zdjęcie dużo traci. Używałem programów i PS7, 9CS i Nikonowskich i nic.... Już szlak mnie trafia bo w jakim celu robić zdjęcie w nefie skoro i tak w przyswajalnym formacie nieda się tej jakości zapisać. Proszę o wskazówki szanowne forum. Z góry śliczne dzięki. Acha robię D70s-kit

trigger
07-09-2005, 08:45
Ja robię zdjęcia w nefach i poźniej zapisuję jako jpg lub tif za pomocą Nikon Capture i jakoś nie zauważyłem spadku jakości (aż tak drastycznego, aczkolwiek jakiś tam jest). Otwieram plik w NC (nefa) ustatawiam WB, Sharpening, Hue, Contrast itd. i zapisuje jako jpg (exellent quality). Może dokładniej napisz, co się "psuje"? Może też jest to kwestia przestrzeni kolorów?

ralfox
07-09-2005, 08:57
zdjęcia w nefach - szczególnie przy delikatnym wieczornym słoneczku (np. randka weselna) w nefie są śliczne - piękne ciepłe światło na nich pada i twarz jest bardzo naturalna, a jak zapiszę na jpg w excellent - robi się "badziew", idą odrobinkę na zielonkawo-niebieski kolorek i są znacznie zimniejsze niż te w nefie. Poprostu niema porówania. Różnicy niewidać przy sztucznym świetle, ale przy słońcu - jest ogromna.

trigger
07-09-2005, 09:14
Sporo mam zdjęć właśnie w wieczornym słońcu. Aż teraz sprawdziłem i otworzyłem nefa i jpg'a w oknach obok siebie - to samo zdjęcie kolorowe kwiatki, wieczorne pełne słońce. Nie wiem ja nie dostrzegam praktycznie żadnej różnicy w nasyceniu, barwach. Wszystko na monitorze crt (nie lcd). Już sam nie wiem. Może jak zapisujesz jpg to mają inną głębię kolorów?? To samo jest WB jest ok i taki sam na nefie i jpg. A jak zapisujesz jpgi?

ralfox
07-09-2005, 09:22
jpg zapisuję w najwyższej jakości - próbowałem w samym NC i z NC przez PS też. Chodzi szczególnie o kolor twarzy, reszta, np kwiaty nieróżnią się bardzo, ale twarz - znacznie. Zerknij sobie na www.mamwesele.pl - portfolio i tam umieściłem na górze 1-sze fotki z d70s (słaba jakość, ale zawsze) - chodzi mi właśnie o takie słońce - jak tam jest.

Jeśli podałbyś mi meila to popołudniu wyślę ci nefa (tereaz jestm w pracy i niemam przy sobie) i spróbowałbyś zrobić z niego jpg - o takiej samej barwie. ciekawe czy ci się uda.

Giuppo
07-09-2005, 15:58
A w jaki sposob ogladasz nefy? W photoshopie wyglad nefa zalezy od opcji konwersji zaproponowanych przez program (oczywiscie mozesz te ustawienia modyfikowac). Jezeli zatwierdzisz konwersje i zapiszesz np tiffa, to nie powinien on sie roznic od tego co widziales na ekranie importu Raw... chyba ze ogladasz go w innej przestrzeni barwnej.

trigger
07-09-2005, 17:00
jak chcesz to ślij nefa adres mail mam w stopce. Może coś wyjdzie, ale szczerze to sam jestem ciekawy :?:

qbk
10-09-2005, 00:31
Zapewne podczas konwersji NEF->JPG zapisujesz jpg'a w AdobeRGB. Zapisz w sRGB i będzie ok :)

Grey
10-09-2005, 09:48
popieram to co pisze qbk, mialem ten sam problem...W przypadku NEF jesli uzylem barewnej przestrzeni adobe RGB i chcialem to pozniej zapisac do jpg, to zdjecie bylo z dziwnymi kolorami (zoltymi) oczywiscie caly czas mowie o NC. Pogrzebalem troche w opciach i tam znalazlem taka opcje Tools/color Mangament/ zafajkowalem (use this insteat of an.........) pozniej juz normalnei zapisywal w sRGB, kolorki jak najbardziej byly oki..