Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 Zloty Motoryzacyjne
Mojito89
09-10-2016, 09:33
Witam
Kupiłem Nikona D5100 + 18-55
Aparat o małym przebiegu? Deklarowane ok. 5tys. zdjęć, aparat ma ok 28 miesięcy.
Jeszcze go nie mam i chciałem się dowiedzieć na co zwrócić uwagę jak przyjdzie,co sprawdzić i jak sprawdzić.
To mój pierwszy taki aparat kupiłem go aby robić zdjęcia na zlotach motoryzacyjnych, oraz utrwalić coś na wakacjach, w domu też na pewno się przyda.
Chciałem się dowiedzieć co wypadało by dokupić do tego aparatu oraz czy jestem wstanie robić jakieś przyzwoite zdjęcia tym obiektywem który jest w zestawie czy lepiej dokupić np.35mm?
Wiadomo nie wszystko zależy od aparatu , a Ja jako amator nie liczę że zdjęcia będą od razu bardzo dobre ale wszystko da się opanować.
Widziałem że w tym aparacie można wgrać patch co to daje? Co warto aktywować , a czego nie ruszać?
Michaelius
09-10-2016, 09:44
Na razie porób zdjęcia tym co dostaniesz - potem będzie wiedział czego ci najbardziej brakuje - czy szerokości, czy może większego zasięgu czy lepszego światła.
Do samochodów potrzebujesz filtra polaryzacyjnego (CPL). Z tym obiektywem będziesz miał jednak problem, bo "kręci mordką" przy ustawianiu ostrości (brak w nim wewnętrznego fokusowania), a filtrem polaryzacyjnym się obraca żeby zlikwidować odbicia. Wniosek? Filtrem będziesz musiał kręcić po tym, jak aparat ustawi ostrość, co nie jest wygodne. Poza tym przyzwoity sprzęt, jak na początek. 18-55 wcale nie jest złym obiektywem, jak na kit-a :)
MackEstrite
09-10-2016, 12:27
Polar do moto Ci się przyda - co z resztą kolega wyżej wspomniał, ja uważam jednak, że warto wymienić obiektyw na chociażby kit 18-105, a jeżeli budżet pozwoli na sigmę 17-50. Stałka 35mm jest przyzwoitym, ale ograniczającym szkłem. Z resztą, dostaniesz sprzęt, obiektyw ustaw sobie na 35 i zobacz czy chodzenie tylko z taką ogniskową Cię satysfakcjonuje.
aktualizacja oprogramowania nie zmienia w zasadzie nic istotnego poza lepszą obsługą nowych akumulatorów (o większej pojemności), jeżeli będziesz pracował na starej baterii to nie ma sensu bawić się w to.
Mojito89
09-10-2016, 13:56
Polar ? Możesz to rozwinąć ;p
W takim razie po testuję ten obiektyw zobaczę co i jak.
Dobra jeszcze została kwestia sprawdzenia sprzętu i na co zwrócić szczególną uwagę ??
Polar - filtr polaryzacyjny.
Guglaj.
A na poczatek sprawdź licznik migawki...
Mojito89
10-10-2016, 14:35
Ilość zrobionych zdjęć sprawdzony i podany został przez poprzedniego właściciela oscyluje w granicach 5tys. zdjęć.
Bardziej mi chodzi jak sprawdzić czy nic nie jest uszkodzone lub zasyfione ogólnie czy działa jak powinien.
A wracając do filtrów to jak kupie "polar" do 18-55 rozumiem że nie podejdzie do np. 18-105 i tu nasuwa się pytanie czy wykosztowywać się na jakieś droższe filtry jeśli mam zamiar zmieniać obiektyw w przyszłości , czy są np. jakieś niedrogie ale nie najgorsze ?
Do 18-55 polar trochę nie halo, ten obiektyw kręci przednią soczewką przy ostrzeniu.
Przy założonym filtrze nie ustawisz polaryzacji, każdy ruch ostrości przekręci filtr i zmieni polaryzację To męka, nie robota. Będziesz tylko kląć, że filtr nie działa albo działa nie tak jak powinien.
Poza tym, różnice w średnicach filtrów przy różnych obiektywach ograniczają zamienność.
To już było napisane kilka postów wyżej :wink:
Czy matryca nie jest zasyfiona sprawdzisz ustawiając najwyższą przesłonę i fotografując jednolitą powierzchnię (ściana, niebo). Zdjęcie nie musi być ostra, a nawet nie powinno, możesz poruszyć aparatem w trakcie robienie. Jak zrobisz kilka zdjęci przeglądniesz jedno po drugim wszystkie kropki które będą się powtarzać to brud na matrycy.
Edit: Ja bym na razie filtr polaryzacyjny sobie darował. Pofotografuj, to sam zobaczysz czego ci brakuje, wtedy pytaj.
Do 18-55 polar trochę nie halo, ten obiektyw kręci przednią soczewką przy ostrzeniu.
Nie każda wersja N18-55 kręci przednią soczewką przy ostrzeniu, Kolega nie napisał którą wersję kita posiada.
Mojito89
13-10-2016, 10:17
Witam
Aparat doszedł cały i zdrowy, pobawiłem się trochę wydaje się że wszystko działa, stan licznika na tą chwilę to 5600, niestety zauważyłem jakąś plamkę na lustrze wygląda jak by tłuszcz lub woda zaschła,i tu pytanie czym to usunąć ? no i jak patrze przez wizjer widzę czarne 2-3 plamki i na około środkowego pkt. af tego co przy łapaniu ostrości świeci na czerwono jest jak by obwódka i wydaje mi się że to też jest brud no chyba że tak ma być?
W okolicy nie mam serwisu do najbliższego pkt. mam ok. 50km.
Obiektyw to Nikkor DX 18-55 i kręci soczewką ;/ obiektyw też jest wypalcowany przydało by się go czymś wyczyścić i chyba kupie filtr UV aby zabezpieczyć obiektyw.
Wgrałem soft 1.02 + patch ale nie wiem jak w LV ustawić iso widziałem na filmiku przytrzymuje jakiś przycisk z przodu i kręci klikałem wszystko i nic.
nie wiem jak w LV ustawić iso widziałem na filmiku przytrzymuje jakiś przycisk z przodu i kręci klikałem wszystko i nic.
Żeby działała Ci opcja zmiany ISO z przyciskiem Fn, musisz odpowiednio skonfigurować ten przycisk. Ściągnij sobie ze strony Nikona pełną instrukcję - na pewno się przyda. Chyba jest ona też na CD w pudełku. Konfigurowanie przycisku Fn jest opisane na str. 165.
Mojito89
13-10-2016, 11:40
Dzięki wielkie, znalazłem i ustawiłem :D działa
No to teraz kwestia co kupić do czyszczenia lustra/matrycy ktoś coś doradzi, pisałem do jednego większego sprzedawcy na allegro odesłał mnie do serwisu jeśli nie mam doświadczenia, nie takie rzeczy już robiłem więc i z tym sobie poradzę.
A wracając do filtrów to jak kupie "polar" do 18-55 rozumiem że nie podejdzie do np. 18-105 i tu nasuwa się pytanie czy wykosztowywać się na jakieś droższe filtry jeśli mam zamiar zmieniać obiektyw w przyszłości , czy są np. jakieś niedrogie ale nie najgorsze ?
Nie ma czegoś takiego jak filtr do jakiegoś obiektywu. Każdy filtr można użyć do każdego obiektywu, choć z różnymi skutkami.
Ogólnie nie jest zalecane używanie filtrów o mniejszych średnicach do obiektywów z większą średnicą, ale odwrotnie nie ma przeciwwskazań - więc rozwiązanie proste - kupujesz filtr pod obiektyw o największej średnicy.
Czyli jak myślisz o zmianie na 18-105, to kupujesz już teraz filtr o średnicy 67mm, a jak myślisz np. o zmianie na Sigmę 17-50/2.8, to od razu kup filtr o średnicy 77mm.
I jeszcze jedna ważna rzecz - nie warto oszczędzać na filtrze polaryzacyjnym, bo wydasz kasę 2x. Nie kupuj żadnych tanich chińczyków, tylko renomowane mark- Marumi, Hoya, B+W, Heliopan, Nisi, Haida.
No i filtr polaryzacyjny, to jeden z najdroższych filtrów w fotografii.
Mojito89
19-10-2016, 19:12
Witam
Lustro oraz matryca wyczyszczona :D
Kupiłem filtr UV 52mm Marumi
Na razie testuję aparat, zobaczę co mi brakuje i za jakiś czas pewnie się odezwę.