Zobacz pełną wersję : Quadralite stroboss 60 kto już użytkuje
Cześć,
Stoje przed dylematem zakupu kolejnego speedlighta. Mam zarówno wyzwalacze YN622 jak i NavigatorX do reportera. Idealnie grałby w tym zestawie stroboss 60 ale pytanie do was użytkowników. Jak wygląda żywotność baterii. Czy 400błyśnięć na 1 zestawie baterii da się osiągnąć?
kornikbp
21-10-2016, 16:16
Cześć!
Ja będę zamawiał Godox TT685N czyli Stroboss60 pod oryginalnym brandingiem :)
Jak przyjdzie(przesyłka z Chin) to dam znać co o niej sądzę.
Atlas600 bardzo pozytywnie mnie zaskoczył zarówno jakością wykonania jak i funkcjonalnością. Wchodzę dalej w ten system :)
kornikbp
07-12-2016, 18:58
Jadą do mnie 4 strobossy, w weekend mam imprezę okolicznościową w przestronnej sali weselnej, mogę coś potestować, posamplować wedle życzeń :)
hostman22
08-12-2016, 17:52
ja speedlighty wymieniłem na godox'y 360 jestem zadowolony (małe i błyska bardzo fajnie) :mrgreen:
Maro255i
31-01-2017, 01:36
Cześć,
kolego kornkikbp chciałbym zapytać jak sprawują się wspomniane Godoxy? Czy korzystasz także z Nagivatora X?
pozdrawiam
kornikbp
31-01-2017, 23:12
Czołem,
Tak kupiłem 4 strobossy, wyzwalałem je navigatorem x lub którąś z lamp i jestem bardzo zadowolony po 2 weselach z tym zestawem.
Jakość wykonania nieco gorsza niż nikonowskich SB900-910, ale dają radę.
Stroboss może służyć jako zwykła lampa, nadajnik/odbiornik w CLS lub nadajnik/odbiornik w radiowym trybie wyzwalania. Zakładasz Strobossa na sanki, i pracujesz w TTL z resztą lamp (czasami nawet atlasa dodawałem do grupy :))
Z wad dość wolno się ładują po mocniejszym błysku, dość ciężko się obraca "główkę" lampy(mam nadzieję, że się wyrobi)
Navigator X gada bez problemu ze strobossami jak i atlasem
Tak wyglądał zestaw małego strobisty
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/5e5a8e18c89f.jpg.html)
jak chcesz jakieś sample to śmiało
Maro255i
01-02-2017, 01:25
Dzięki za szybką odpowiedź !
Właśnie planuję zakup Strobossa 60 + Navigator X na początek. Wolałbym następce modelu Stroboss 58 [tego na aku] bo ma on już wbudowany nadajnik/odbiornik jak ten Stroboss 60, ale na chwilę obecną trzeba by kupować za granicą, a raczej nie chciałbym później bawić się w odsyłanie jak coś zaraz padnie.
Dzwoniłem do Quadralite i dostałem info, że całkiem prawdopodobne, że wprowadzą ten model tylko nie wiadomo kiedy... Są to moje pierwsze lampy więc nie mam jeszcze żadnego zestawu akumulatorków, także w cenie ładowarki z akumulatorkami AA mam drugi aku do lampy.... Główna zaleta litowo jonowego aku to szybki czas ładowania lamp no i ponad 600 pełnych błysków , opinie w necie są bardzo przychylne [zarówno o lampie na paluszki jak i na aku] i CO najważniejsze -> dwie lampy Stroboss 60 + navigator X, w cenie nieco ponad jednej SB-700.... no bez komentarza
Więc na początek kupię chyba tego Strobossa 60 bo zanim u nas obrandują następce Strobossa 58 [czyli Godoxa V860 II] to trzeba będzie pewnie trochę poczekać.....
WOW! niezły zestaw ;) to jest wszystko co zabierasz na wesele? Świecisz wszystkim czy część po prostu na zapas ;)
Co za model tych małych lamp? Zakładasz je na navigatora założonego na body pewnie :)
Sorki, ze tyle pytań ;P
p.s. może ktoś się orientuję czy Navigatorem X idzie odpalić, np. Yongnuo YN560 III/IV ?
p.s. może ktoś się orientuję czy Navigatorem X idzie odpalić, np. Yongnuo YN560 III/IV ?
Dołączam się do pytania. Myślałem na zakupem Quadralite Navigator X by móc sterować mocą Yongnuo YN560 IV, pytanie czy jest to możliwe?
Te dwa odbiorniki współpracują bez problemu z SB910 i SB900? Można lampami sterować w pełni?
Maro255i
05-02-2017, 23:46
Z informacji jaką dostałem od sprzedawcy w MultiFoto.pl nadajnik Navigator X nie będzie współpracował z wbudowanym nadajnikiem w lampie Yongnuo YN560 III/IV... Żeby sterować nią za pomocą nadajnika Navigatora X trzeba dokupić odbiornik Navigator X-> http://dcfoto.pl/images/c887440ebb88ebd507d8a6bafc395793.jpg
Jaki zakres sterowania mamy przy współpracy systemu Navigator X z lampami systemowymi tego nie wiem. Powiem tylko, że lampa Quadralite Stroboss 60 to to samo co wspomniany już Godox TT685N http://flashhavoc.com/godox-tt685n-ttl-speedlight-released/ lub Flashpoint Zoom TTL R2 https://www.adorama.com/fplfsmznk.html. Pod tymi nazwami na pewno jest w sieci więcej info.
p.s.
Zakupiłem Strobossa 60 + nadajnik Navigator X, ogólnie wykonanie naprawdę bardzo fajne. Jedynie kółko sterowania i główny włącznik lampy... są trochę tandetne. Działają jak należy, no ale da się zwrócić uwagę na ich słabsze wykoanie.
Czy mając nadajnik Godox/Navigator X do systemu Nikon i lampę Godox TT685S/Quadralite Stroboss 60S do systemu Sony będę mógł sterować mocą jej błysków zdalnie bez biegania do lampy? Ktoś próbował takiej międzysystemowej pracy z tymi lampami/nadajnikami?
Cześć,
Stoje przed dylematem zakupu kolejnego speedlighta. Mam zarówno wyzwalacze YN622 jak i NavigatorX do reportera. Idealnie grałby w tym zestawie stroboss 60 ale pytanie do was użytkowników. Jak wygląda żywotność baterii. Czy 400błyśnięć na 1 zestawie baterii da się osiągnąć?
Ostatnio robiłem na 1 ładowaniu w TTL coś koło 2000 błysków w sumie, naturalnie nie 1/1, ale widzę, że nie ma absolutnie żadnego problemu z prądożernością tych lamp.
- - - - kolejny post - - - - - -
Czy mając nadajnik Godox/Navigator X do systemu Nikon i lampę Godox TT685S/Quadralite Stroboss 60S do systemu Sony będę mógł sterować mocą jej błysków zdalnie bez biegania do lampy? Ktoś próbował takiej międzysystemowej pracy z tymi lampami/nadajnikami?
Tak, będzie to działać bezprzewodowo.
Z informacji jaką dostałem od sprzedawcy w MultiFoto.pl nadajnik Navigator X nie będzie współpracował z wbudowanym nadajnikiem w lampie Yongnuo YN560 III/IV... Żeby sterować nią za pomocą nadajnika Navigatora X trzeba dokupić odbiornik Navigator X-> http://dcfoto.pl/images/c887440ebb88ebd507d8a6bafc395793.jpg
Jaki zakres sterowania mamy przy współpracy systemu Navigator X z lampami systemowymi tego nie wiem. Powiem tylko, że lampa Quadralite Stroboss 60 to to samo co wspomniany już Godox TT685N http://flashhavoc.com/godox-tt685n-ttl-speedlight-released/ lub Flashpoint Zoom TTL R2 https://www.adorama.com/fplfsmznk.html. Pod tymi nazwami na pewno jest w sieci więcej info.
Przyszedł dzisiaj Navigatora X (zestaw). Niestety mam problem z ustawieniem, by móc sterować mocą lampy Yongnuo YN560 IV. Nadajnik/odbiornik ustawiony na tym samym kanale, grupie. Wyzwala, jednak zmiana wartości mocy na nadajniku nie zmienia na lampie.
Podpiąłem SB700, ustawioną w trybie TTL i bez problemu sterowanie przebiega. Możliwe to że sterowania mocą nie będzie działać w/w lampie? Lub może Yongnuo YN560 IV trzeba jakoś szczególnie ustawić?
Zmiany ustawień 560IV możesz dokonać z 560-tx (albo z drugiej 560IV pracującej jako sterownik).
Zmiany ustawień 560IV możesz dokonać z 560-tx (albo z drugiej 560IV pracującej jako sterownik).
Czyli nie mogę sterować mocą lampy wrzuconej na odbiornik Navigator X ?
Ogólnie jest tak: lampy błyskowe mogą być regulowane na kilka sposobów, zależnych od rodzaju lampy:
a) ręcznie, przyciskami na obudowie
b) przez sterowanie dodatkowymi stykami w stopce (centralny służy tylko do wyzwalania błysku)
c) zdalnie, poprzez "błyskanie" sterownika w odpowiedni sposób (tak działa "wireless" w lampach Nikona, sterownik to może być wbudowana lampa - oprócz najprostszych lustrzanek, lampa z trybem Master, sterownik SU-800)
d) zdalnie, radiowo - poprzez sterownik (nadajnik) zgodny z systemem lampy.
Niestety, o ile "c)" było wprowadzone przez Nikona, i niezależni producenci musieli się do niego dostosować (zarówno ci "lepsi", jak Metz, Sigma, Nissin, jak i cała reszta chińskich firm), to "d)" było wprowadzane przez producentów jako odpowiedź na potrzeby rynku, które Nikon przegapił/przespał/nie zauważył. Efekt jest taki, że praktycznie każdy producent lamp wprowadził własny system zdalnego radiowego sterowania, i zupełnie zrozumiałe jest to, że firma A budując system radiowy nie oglądała się na innych, i nie myślała o żadnej zgodności z systemami radiowymi innych producentów. Efekt jest taki, że praktycznie "gadają ze sobą" tylko systemy jednej firmy, ale nawet nie wszystkie modele jakie dana firma ma w ofercie.
Wniosek dla Ciebie: odbiornik Navigator X ma dodatkowe styki, które służą do komunikacji z lampami "systemowymi" (ttl), lampa 560IV ma na stopce tylko styk wyzwalania, więc nie ma możliwości zmiany jej ustawień z żadnego odbiornika. Jeśli będzie ustawiona jako "Rx", będzie przyjmowała polecenia ze sterownika YN560-TX, albo z innej lampy YN560IV (ustawionej jako "Tx").
Ogólnie jest tak: lampy błyskowe mogą być regulowane na kilka sposobów, zależnych od rodzaju lampy:
a) ręcznie, przyciskami na obudowie
b) przez sterowanie dodatkowymi stykami w stopce (centralny służy tylko do wyzwalania błysku)
c) zdalnie, poprzez "błyskanie" sterownika w odpowiedni sposób (tak działa "wireless" w lampach Nikona, sterownik to może być wbudowana lampa - oprócz najprostszych lustrzanek, lampa z trybem Master, sterownik SU-800)
d) zdalnie, radiowo - poprzez sterownik (nadajnik) zgodny z systemem lampy.
Niestety, o ile "c)" było wprowadzone przez Nikona, i niezależni producenci musieli się do niego dostosować (zarówno ci "lepsi", jak Metz, Sigma, Nissin, jak i cała reszta chińskich firm), to "d)" było wprowadzane przez producentów jako odpowiedź na potrzeby rynku, które Nikon przegapił/przespał/nie zauważył. Efekt jest taki, że praktycznie każdy producent lamp wprowadził własny system zdalnego radiowego sterowania, i zupełnie zrozumiałe jest to, że firma A budując system radiowy nie oglądała się na innych, i nie myślała o żadnej zgodności z systemami radiowymi innych producentów. Efekt jest taki, że praktycznie "gadają ze sobą" tylko systemy jednej firmy, ale nawet nie wszystkie modele jakie dana firma ma w ofercie.
Wniosek dla Ciebie: odbiornik Navigator X ma dodatkowe styki, które służą do komunikacji z lampami "systemowymi" (ttl), lampa 560IV ma na stopce tylko styk wyzwalania, więc nie ma możliwości zmiany jej ustawień z żadnego odbiornika. Jeśli będzie ustawiona jako "Rx", będzie przyjmowała polecenia ze sterownika YN560-TX, albo z innej lampy YN560IV (ustawionej jako "Tx").
Dziękuje Ci bardzo za szczegółowe wyjaśnienie.
foto4deg
04-12-2017, 10:07
Koledzy, czy ten Godox będzie współpracował z Navigator X od Strobossa?
Wiem, że niby to jest to samo, ale kto ich tam wie...
nie kto ich tam wie tylko to to samo, nawet jak ścigacz firmware to spokojnie możesz zainstalować to ze strony Godox'a ( zawsze jest wcześniej) ;)
SuperPhotoCam
17-06-2018, 21:53
Czyli nie mogę sterować mocą lampy wrzuconej na odbiornik Navigator X ?
Lampy podpiete pod Quadralite Navigator X receiver musza byc ustawione w tryb ttl by działały prawidłowo
kothektor
23-12-2018, 20:44
Witam,
Mam pytanie, kupiłem na alliexpress godoxa tt685n, ustawiam ch1 grA w lampie i wyzwalaczu navigator x , i naciskam test i nic, co jest grane? Myślałem że będą ze sobą współpracować? Po podłączeniu odbiornika navigator x pod lampę jest ok, ale wydawało mi się że ten odbiornik nie będzie potrzebny
Po kolei:
Tryb Slave Radiowy?
W menu C.Fn zakładka ID ustawione to samo?
Na tych dwóch opcjach ja się potknąłem. ;)
kothektor
23-12-2018, 22:39
O kurka działa dzięki ??
U mnie działa taki mix, lampa quadralite + lampa godox + sterownik neewer, bez zmiany softu wszystko poprawnie.
O kurka działa dzięki ������������
Spoko. A tak dla zaspokojenia ciekawości. Co miałeś namieszane? :p
I lepsze są te łampy od Yongnuo?
Jako lampy- cholera wie, nie miałem okazji porównać.
Jako system- yn w tyle zostaje.
Może ktoś podpowie, taka sytuacja (wyzwalanie radiowe):
- dwie lampy Stroboss 60N na statywach (tryb SLAVE)
- pozostałe dwie lampy na dwódh aparatach ustawione jako MASTER
Czy robienie zdjęć na przemian dwoma aparatami będzie wyzwalało lampy na statywach? Ale pytam osoby, które na 100% to testowały, ponieważ nie chciałbym kupić i się rozczarować, bo może jednak coś tam inaczej ;)
Z góry dziękuję za odpowiedź, jeśli ktoś się znajdzie.
Te dwie pary Master/Slave będą działać niezależnie (nie będą sobie przeszkadzać) pod warunkiem, że zostaną ustawione na innych kanałach (nie mylić z grupami).
Czołem,
Stroboss może służyć jako zwykła lampa, nadajnik/odbiornik w CLS lub nadajnik/odbiornik w radiowym trybie wyzwalania. Zakładasz Strobossa na sanki, i pracujesz w TTL z resztą lamp (czasami nawet atlasa dodawałem do grupy :))
Pozwolę sobie przestudiować każde słowo tego zdania :)
Mówisz CLS, czyli sterowanie przebłyskami np z lampki błyskowej wbudowanej w body Nikona ... rozumiem że z Godoxami / Quadralite to działa ...
A dokładnie to samo w rodzinie Canona EOS? Nie umiem odnaleźć tego typu informacji.
Oczywiście kupując lampę ze stosowną dedykacją
elemenTH
02-09-2020, 10:17
Podobno strobossy działają z CLS, mam strobossa 60 + 2 godoxy 60 basic ale używam ich wyłącznie z nadajnikiem radiowym navigator X bo przy CLS z TTL jest straszny lag no i lampy muszą się widzieć.
Podobno strobossy działają z CLS, mam strobossa 60 + 2 godoxy 60 basic ale używam ich wyłącznie z nadajnikiem radiowym navigator X bo przy CLS z TTL jest straszny lag no i lampy muszą się widzieć.
To mi troszkę rozjaśniłeś.
Zgadza się, ze Nikon CLS TTL to lag, bo dużo tego używałem.
Mam dylemat,
* albo kupić pierwszą canonową lampę "fabryczną", dającą się na pewno sterować odpowiednikiem CLS (tu argument minimalistycznej torby na wszelkie podróże, w tym piesze, jedna sztuka i już praca zdalna) - ale mało przydatną po rozwinięciu się w system Godox
* albo aparatową Godox, która nie wiadomo, czy będzie slavem bez dalszych zakupów (i dwóch sztuk w torbie)
S60N na Nikonie w CLS jako slave działa. Master nie sprawdzę, bo nie ma jak.
Zamiast tak kombinować, nie lepiej nadajnik kupić?
S60N na Nikonie w CLS jako slave działa. Master nie sprawdzę, bo nie ma jak.
Zamiast tak kombinować, nie lepiej nadajnik kupić?
Coś czuję, ze tak sie skończy. Lub najbardziej minimalistyczną lampę stroboxową
Celeborn
21-10-2020, 10:59
Coś czuję, ze tak sie skończy. Lub najbardziej minimalistyczną lampę stroboxową
Po co? Nadajnik to wygoda użytkowania, mam Quadralite X +, oraz X2. Oba działają świetnie. X2 jedynie ma wygodniejsze sterowanie.
krones10
11-02-2021, 18:01
Uwaga Też mam S60N na stopce nikonz6 sterowanie radiowe z lampy. Odbiornik sb900 z założonym odbiornikiem nawigator x Tryb TTL nie działa lampa nie uy stawia mocy błysku. Tryb manual wszystko gra. Z sterowników x2 lub x2 pro jest oki
- - - - kolejny post - - - - - -
Co lepsze Strobox czy godox
Quadralighty to godoxy, tylko z inną naklejką.
Ciekawe jest to co piszesz o nie ustawianiu mocy. Czy w trybie sterowania S60 grupa M jest ustawiona na TTL?
krones10
11-02-2021, 18:12
Grupa M to matka ta na sankach aparatu możesz ustawić TTL Lub M manual sb 900 grupa A kanał 1 np! Sb 900 w trybie TTL, bp. Lub TTL. W trybie master s60 grupa A kanał 1. 900sb nie pracuje prawidłowo w ttl
Ciekawe, choć niefajne. Nie mam pojęcia, dlaczego tak.
Żeby błąd wykluczyć: zakładam, że SB jest ustawiona normalnie? Dokładnie tak, jakby miała na puszce siedzieć?
krones10
11-02-2021, 18:29
Tak dokładnue
I to na Ztce tylko? Spróbuj z aktualizacją. Jak nie pomoże, to kicha.
krones10
11-02-2021, 18:58
Tak na Z na D700 jest oki
krones10
12-02-2021, 12:54
Nowy soft pomugł
Dziś musiałem zrobić aktualizację Strobosa 60 N do najnowszej wersji bo działał z D750 i Z50 ale już z Z6II nie. Po aktualizacji działa
Zakładanie nowego tematu chyba nie ma sensu. Godox zapowiedział trzecią odsłonę V860 (wersja I i II u nas sprzedawane jako Quadralite Stroboss 60 i 60Evo).
Różnice:
Światło pilotujące (nad osłonką predatora więc co to warte...);
Szybki przycisk przełączania Manual i TTL;
Zmieniona blokada lampy na sankach, sądząc po zdjęciach na taką samą, jaka w V1 jest;
No i ostatnie, ale nie najmniej ważne (;)) - nowy akumulator, poprawiający charakterystykę lampy. Kompatybilny z akumulatorkiem od V1.
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2021/06/Godox-V860III-Speedlight-flash-1.jpg
Pre-order w B&H - 199$. U nas (jeśli będzie dostępny), cenowo pewnie między V860II (60Evo) a V1 wyjdzie.
Hm, porównując zdjęcia, to V1 ze zwykłym palnikiem i przeniesionym pilotem.
Quadralite pokazało "nowe" lampki. Stroboss 60 II oraz Stroboss 60evo II.
https://i.imgur.com/NNtoYlG.jpg
Oczywiście, są to znane już od ~2 lat Godoxy TT685II oraz V860III.
Quadralite pokazało "nowe" lampki. Stroboss 60 II oraz Stroboss 60evo II.
U mnie to chyba już jakaś choroba jest z tymi lampkami...
79062
Cztery masz? Jedną więcej, niż ja.
Czy ta choroba jest zaraźliwa? ?
PS. Żeby było śmieszniej, moja każda z innej bajki: S60N, S60Basic i Neewer do Sony, kupiony trochę przypadkiem. xD
Cztery masz? Jedną więcej, niż ja.
Czy ta choroba jest zaraźliwa? ������
Ta... cztery... Jedną evo jeszcze zepsułem i nie ma jej na zdjęciu.
79063
Łoj... Hm, przez i-net raczej nie zaraża... :lol:
Technika idzie do przodu, a ja dalej w średniowieczu...
Pytanie: czy marki Godox i Quadralite to jest dokładnie to samo, łącznie z softem? Czy można to mieszać?
Będę chciał w końcu kupić coś nowszego pod E-TTL Canona, a te mają dobre opinie.
OjTam, Dobry Człowieku, wspomożesz?;-)
Lampy błyskowe - tak.
Część LEDów i modyfikatorów też.
W USA dodatkowo Godoxy sprzedaje Adorama pod nazwą Flashpoint.
Jakiś czas temu wgrywałem do lampy i wyzwalacza z logami Quadry soft ściągnięty ze strony Godox. Zresztą kilka lat temu linki z Quadry i tak na serwery Godoxa prowadziły.
Lampy sobie upatrzyłem: GODOX TT685II-C na paluszki. Będą ze 2-3 sztuki. A do tego jaki widziałbyś sterownik na dzisiaj?
Xpro (https://godox.com/product-d/Xpro-C.html)(II (https://godox.com/product-a/XPro-II.html)) albo X3Nano (https://godox.com/product-a/X3.html), bo co innego.
Tak, spojrzałem na oferty B&H. Wszystko wiem. Albo prawie wszystko.;-)
Dzięki bardzo.