Zobacz pełną wersję : Jak zapisać zdjęcia w PDF
Mam obrobione zdjęcia do albumu (książki) w PS CS2, czyli jest to format PSD (16 bitowy). W drukarni chcą aby im to dać w formacie PDF (druk ofset). Próbowałem zrobić to w PS CS2 , ale się nie da. Czy ktoś wie jak to zrobić?
Sciągnij sobie np. darmowy programik PrimoPDF - instaluje się jako drukarka. Idź do drukuj, wybierz PrimoPDF, tam w opcjach zaznacz Prepress (najlepsza jakość) i zapisze Ci poszczególne pliki jako PDF zachowując przy tym profil kolorów.
A tak swoją drogą nie ma w zakładce eksport wyboru pdf'a? PS CC ma normalnie zapisz jako i można wybrać PDF. Może starsze wersje mają to w eksporcie?
Jeśli Ci taka droga nie pasuje, to jedyna sensowna opcja, to Indesign albo jakiś inny program do składu i tam wklejać obrazki z PS'a
Dzięki za podpowiedź. Zainstalowałem ten darmowy program ale w w tej wersji nie posiada on funkcji Prepress. Skutek jest taki, że np. ze zdjęcia 16MB robi PDFa o wielkości 84kB, i nic się nie da zrobić.
Zerknij czy takie coś ci wystarczy https://www.freepdfconvert.com/
madebyzosiek
09-10-2016, 21:29
Ja używam PDF Creator, ale nie wiem jakie ma możliwości w zakresie zdjęć. Ale możesz spróbować, też jest darmowy. Pozdrawiam serdecznie :)
Banderas
11-10-2016, 18:36
Mam obrobione zdjęcia do albumu (książki) w PS CS2, czyli jest to format PSD (16 bitowy). W drukarni chcą aby im to dać w formacie PDF (druk ofset). Próbowałem zrobić to w PS CS2 , ale się nie da. Czy ktoś wie jak to zrobić?
Spokojnie można tyle że nie w 16 bitach.
Zainstalowałem PDF Creator. Bardzo dobrze się spisuje.Jeżeli wybierze się profil "wysoka jakość" , to np.ze zdjęcia 16MB w PSD otrzyma się również 16MB w PDF. Można używać także zdjęć 16 bitowych, bo " traktuje" je jako 8 bitowe.
Według mnie całe przedstawione tutaj zamieszanie z konwersją obrazka z 16 bit PSD do PDF jest zbędne, ponieważ w PS2 przy wyborze Save As można wybrać format PDF zarówno dla formatu 16 bit PSD jak i 16 bit TIFF. Sprawdzałem to przed chwilą na plikach RGB nie sprawdzałem w CMYK. Nie rozumiem więc dlaczego miałeś z tym problem.
2pompony
20-10-2016, 12:40
Też nei bardzo rozumiem, w czym problem - poza tym, że trzeba po prostu umieć poustawiać parę funkcji...
Pdf to jest coś w rodzaju (nie traktujcie tego dosłownie, to tylko daleka paralela) pudełka, paczki, skrzynki, w którym może znaleźć się wszystko: bitmapy w mikroskopijnej, małej, średniej i gigantycznej wielkości, grafika wektorowa, text, elementy interaktywne (np. formularze, przyciskalne guziki, odnośniki wewnętrzne i zewnętrzne, sterowanie widocznością, itp), elementy multiumedialne jak dźwięki czy filmy i jeszcze parę innych rzeczy.
I teraz - jeśli się chce to wszystko lub tylko część umieścić w pdfie, trzeba do wszystkiego poustawiać odpowiednie rzeczy.
Przykładowo tutaj - kolega chce zrobić pdfa zawierającego sporą bitmapę (zdjęcie) na kartce o dużych wymiarach. Zatem trzeba to ustawić i pozwolić programowi zrobić resztę: ustawić, żeby program nie usiłował wyprodukować defaultowej kartki A4, tylko o takiej wielkości jaką chcemy; zadbać, żeby program nie usiłował zmieniać wielkości/rozdzielczości zdjęćia, a potem ustawić, żeby nie zastosował nieodpowiedniej kompresji (np. jpg, jak powinna być zip). I to wszystko ustawia się w opcjach, i prawie każdy sterownik wirtualnej drukarki ma tego typu podstawowe opcje.
Jestem po pierwszej wizycie w drukarni. Grafik pokazał mi jak z PSD za pomocą PS CS2 utworzyć PDF. Wybieramy z menu "zapisz jako" -PDF ale trzeba usunąć odhacznie przy warstwach oraz przy profilu ICC. Wtedy wychodzi gotowy PDF.
Dodatkowo trzeba jeszcze zamienić wcześniej sRGB na CMYK.
Robię to pierwszy raz, i mam wątpliwości, czy to nie wpłynie na jakość zdjęć. Może ktoś to już przerabiał i może coś w tym temacie dopowiedzieć?.
pioterkow
21-10-2016, 20:49
Robię to pierwszy raz, i mam wątpliwości, czy to nie wpłynie na jakość zdjęć.
Najlepiej poproś w tej drukarni o testowy proof jednego zdjęcia (lub np. rozkładówki z albumu) - i sam ocenisz czy jakość Ci pasuje.
Jeśłi możesz do nich podejść to tym bardziej warto zobaczyć czy jakość Tobie odpowiada PRZED wydrukiem całości.
Pozdrawiam. Piotr
Obiecano mi jak już im oddam całość albumu w PDFie, to mogą mi zrobić "makietę z cyfry na papierze kredowym" albo "proofy na fotopapierze".
Nie wiem co jest lepsze.