PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zapisać zdjęcia w PDF

Zom53
08-10-2016, 20:19
Mam obrobione zdjęcia do albumu (książki) w PS CS2, czyli jest to format PSD (16 bitowy). W drukarni chcą aby im to dać w formacie PDF (druk ofset). Próbowałem zrobić to w PS CS2 , ale się nie da. Czy ktoś wie jak to zrobić?

SerU
08-10-2016, 23:05
Sciągnij sobie np. darmowy programik PrimoPDF - instaluje się jako drukarka. Idź do drukuj, wybierz PrimoPDF, tam w opcjach zaznacz Prepress (najlepsza jakość) i zapisze Ci poszczególne pliki jako PDF zachowując przy tym profil kolorów.

A tak swoją drogą nie ma w zakładce eksport wyboru pdf'a? PS CC ma normalnie zapisz jako i można wybrać PDF. Może starsze wersje mają to w eksporcie?

Jeśli Ci taka droga nie pasuje, to jedyna sensowna opcja, to Indesign albo jakiś inny program do składu i tam wklejać obrazki z PS'a

Zom53
09-10-2016, 19:41
Dzięki za podpowiedź. Zainstalowałem ten darmowy program ale w w tej wersji nie posiada on funkcji Prepress. Skutek jest taki, że np. ze zdjęcia 16MB robi PDFa o wielkości 84kB, i nic się nie da zrobić.

ksh
09-10-2016, 20:09
Zerknij czy takie coś ci wystarczy https://www.freepdfconvert.com/

madebyzosiek
09-10-2016, 21:29
Ja używam PDF Creator, ale nie wiem jakie ma możliwości w zakresie zdjęć. Ale możesz spróbować, też jest darmowy. Pozdrawiam serdecznie :)

Banderas
11-10-2016, 18:36
Mam obrobione zdjęcia do albumu (książki) w PS CS2, czyli jest to format PSD (16 bitowy). W drukarni chcą aby im to dać w formacie PDF (druk ofset). Próbowałem zrobić to w PS CS2 , ale się nie da. Czy ktoś wie jak to zrobić?
Spokojnie można tyle że nie w 16 bitach.

Zom53
12-10-2016, 16:48
Zainstalowałem PDF Creator. Bardzo dobrze się spisuje.Jeżeli wybierze się profil "wysoka jakość" , to np.ze zdjęcia 16MB w PSD otrzyma się również 16MB w PDF. Można używać także zdjęć 16 bitowych, bo " traktuje" je jako 8 bitowe.

mmluty
20-10-2016, 12:22
Według mnie całe przedstawione tutaj zamieszanie z konwersją obrazka z 16 bit PSD do PDF jest zbędne, ponieważ w PS2 przy wyborze Save As można wybrać format PDF zarówno dla formatu 16 bit PSD jak i 16 bit TIFF. Sprawdzałem to przed chwilą na plikach RGB nie sprawdzałem w CMYK. Nie rozumiem więc dlaczego miałeś z tym problem.

2pompony
20-10-2016, 12:40
Też nei bardzo rozumiem, w czym problem - poza tym, że trzeba po prostu umieć poustawiać parę funkcji...

Pdf to jest coś w rodzaju (nie traktujcie tego dosłownie, to tylko daleka paralela) pudełka, paczki, skrzynki, w którym może znaleźć się wszystko: bitmapy w mikroskopijnej, małej, średniej i gigantycznej wielkości, grafika wektorowa, text, elementy interaktywne (np. formularze, przyciskalne guziki, odnośniki wewnętrzne i zewnętrzne, sterowanie widocznością, itp), elementy multiumedialne jak dźwięki czy filmy i jeszcze parę innych rzeczy.

I teraz - jeśli się chce to wszystko lub tylko część umieścić w pdfie, trzeba do wszystkiego poustawiać odpowiednie rzeczy.

Przykładowo tutaj - kolega chce zrobić pdfa zawierającego sporą bitmapę (zdjęcie) na kartce o dużych wymiarach. Zatem trzeba to ustawić i pozwolić programowi zrobić resztę: ustawić, żeby program nie usiłował wyprodukować defaultowej kartki A4, tylko o takiej wielkości jaką chcemy; zadbać, żeby program nie usiłował zmieniać wielkości/rozdzielczości zdjęćia, a potem ustawić, żeby nie zastosował nieodpowiedniej kompresji (np. jpg, jak powinna być zip). I to wszystko ustawia się w opcjach, i prawie każdy sterownik wirtualnej drukarki ma tego typu podstawowe opcje.

Zom53
21-10-2016, 20:40
Jestem po pierwszej wizycie w drukarni. Grafik pokazał mi jak z PSD za pomocą PS CS2 utworzyć PDF. Wybieramy z menu "zapisz jako" -PDF ale trzeba usunąć odhacznie przy warstwach oraz przy profilu ICC. Wtedy wychodzi gotowy PDF.
Dodatkowo trzeba jeszcze zamienić wcześniej sRGB na CMYK.
Robię to pierwszy raz, i mam wątpliwości, czy to nie wpłynie na jakość zdjęć. Może ktoś to już przerabiał i może coś w tym temacie dopowiedzieć?.

pioterkow
21-10-2016, 20:49
Robię to pierwszy raz, i mam wątpliwości, czy to nie wpłynie na jakość zdjęć.
Najlepiej poproś w tej drukarni o testowy proof jednego zdjęcia (lub np. rozkładówki z albumu) - i sam ocenisz czy jakość Ci pasuje.
Jeśłi możesz do nich podejść to tym bardziej warto zobaczyć czy jakość Tobie odpowiada PRZED wydrukiem całości.
Pozdrawiam. Piotr

Zom53
21-10-2016, 21:51
Obiecano mi jak już im oddam całość albumu w PDFie, to mogą mi zrobić "makietę z cyfry na papierze kredowym" albo "proofy na fotopapierze".
Nie wiem co jest lepsze.