Zobacz pełną wersję : Nikon D5200, bufor r06 i nie chce robić zdjęć.
toooomelo
08-10-2016, 12:43
Witam!
W wizjerze wyświetla się pojemność bufora [r06].
I nie miałbym jeszcze problemu z niską pojemnością, tylko czasami owe [r06] zaczyna mrugać i ustrojstwo nie chce robić zdjęć. Jakby jakaś zawiecha.
Zdjęcia robię na maxa, czyli w NEF(RAW)+JPEG fine; 6000x4000. Obniżając jakość liczba zdjęć zwiększa się, ale nie chciałbym pogarszać zdjęć.
Skąd do Was moje pytanie: co w takiej sytuacji robić? Jak opróżnić pamięć? Co radzicie?
Pozdrawiam.
P.S.
Sorry, za powielanie tematu, ale stare wątki są zamknięte.
Możliwe, że masz za wolne karty i bufor nie zdąży się opróżnić.
toooomelo
08-10-2016, 14:09
Możliwe, że masz za wolne karty i bufor nie zdąży się opróżnić.
Myślałem o karcie, ale nie przypuszczałem. Sprawdziłem.
Miałem jakąś zwykłą (nie znam się za bardzo) "SanDisk MicroSD HC I". Wymieniłem na chyba szybszą "SanDisk Ultra II", ale nic się nie zmieniło. Dalej jest [r06] przy maksymalnej jakości zdjęć.
Już nie za bardzo mi chodzi o to, jak to zmienić (choć byłoby fajnie powiększyć pamięć bufora), tylko jak sobie radzić z opróżnianiem pamięci.
Bo aparat w takim momencie nie chce, po prostu, robić zdjęć! Hrrrrrrrrrr :???:
Pojemności bufora nie zmienisz, ilość zdjęć w buforze zależy od modelu aparatu i ustawień wielkości i jakości plików.
Opróżnianie bufora zależy od szybkości karty, chociaż w body z niższej serii najszybsza karta też nie rozwiąże problemu.
No ok, a co się dzieje jak przełączysz na samo JPG?
toooomelo
12-10-2016, 22:59
No ok, a co się dzieje jak przełączysz na samo JPG?
Przełączając na samo JPEG pojemność bufora zwiększa się. Przy max JPEG jest to [r11]
A robisz w samych rawach czy jeszcze z jpg fine? Nawet w d3100 bufor pokazywał ok 11 zdjęć w raw...
Jeśli w buforze jest jeszcze miejsce na 6 zdjęć, to wolna karta nie powinna blokować możliwości zrobienia kolejnego zdjęcia. Prędkość karty wpływa na prędkość opróżniania się bufora. Bufor opróżnia się "w tle", czyli dopóki nie jest całkowicie zapełniony, powinno być możliwe robienie kolejnych zdjęć.
Jesteś pewny, że kiedy wskaźnik "r" zaczyna mrugać, to wskazuje 6 a nie 0? ;)
toooomelo
15-10-2016, 21:35
A robisz w samych rawach czy jeszcze z jpg fine?
Robię zawsze RAW+JPEG.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jesteś pewny, że kiedy wskaźnik "r" zaczyna mrugać, to wskazuje 6 a nie 0? ;)
Jestem pewny, że wskaźnik pokazuje [r06].
jeżeli robisz RAW + JPG to bufor spada z 11 do 6 zdjęć do wykonania. Ale po powrocie do domu jeszcze to sprawdzę.