PDA

Zobacz pełną wersję : pad autofocusa

niezarejestrowany
27-05-2007, 17:44
witam
myślałem a raczej miałem nadzieję (jak się okazało nadzieja matką głupich), że mój aparat bedzie żył długo i szczęśliwie bez żadnych problemów.
Niestety nie udało się.
Ale do rzeczy.
Wczoraj zrobiłem aparatem (d70s) około 600 zdjęć, wszystko działało bez problemu, dziś zrzuciłem zdjęcia na kompa - nadal bez problemu, poszedłem focić inscenizację obrony mostu kolejowego w Przemyślu (operacja Barbarossa - http://www.przemysl24.pl/barbarossa-nad-sanem-2007.html). zrobiłem około 400 zdjęc i... padł autofocus.
Nie pomogło wyjęcie bateri, wyjęcie karty czy przeczusczenie styko na obiektywie i body.
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomyśl co to może być?
Czy już tylko Postępu zostaję?

nimlot
27-05-2007, 18:06
Siema
mhmh .. z tego co sie orinetuje to mamy taki sam problem z tym ze moj AF narazie wydaje pierd z siebie ... strasznie skrzypi jak ma lapac ostrosc w strone nieskonczonosci - niestety w ten weekend potrzebuje go na slubie ale mam mieszane uczucia i nie wiem czy wytrzyma ;/
nie mniej jednak Ja swoj wysylam w poniedzialek ( po slubie ) do serwisu.

szymony
28-05-2007, 09:37
witam
myślałem a raczej miałem nadzieję (jak się okazało nadzieja matką głupich), że mój aparat bedzie żył długo i szczęśliwie bez żadnych problemów.
Niestety nie udało się.
... zrobiłem około 400 zdjęc i... padł autofocus.
Nie pomogło wyjęcie bateri, wyjęcie karty czy przeczusczenie styków na obiektywie i body.
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomyśl co to może być?

Tak troszkę mało precyzyjnie. Skąd wiesz że padł AF w puszce? Jakie są objawy? Jakie masz szkło(a)?

MYSZ
28-05-2007, 11:33
Ręczne ostrzenie działa? Potwierdza ostrość? Na poczatek trzeba zapiąć jakiś inny obiektyw z AF a może przełącznik na dole przestawiony na MF? :)

shadowArt
28-05-2007, 11:38
A może użyłeś autofocus masz ustawiony na AF-S
a przycisk AE-L/AF-L masz ustawiony na AF-ON ???
Wtedy też AF "nie działa" jeśli przyciśniesz spust - działa wtedy przycisk AE-L/AF-L

niezarejestrowany
28-05-2007, 20:41
af padl nagle, tzn w jednej chwili bez zmiany ustawien poprostu przestal ostrzyc.
reczne ostrzenie dzialalo ale bez zadnego potwierdzenia.

ale problem juz rozwiazany tzn aparat z wypietym obiektywem wyjata karta i bateria polezal dobe i teraz po podlaczeniu wszystkiego zaczal normalnie dzialac. czyli pewnie za cieplo bylo przez weekend.