PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 problem z przysłoną

esperal
05-10-2016, 13:50
Chciałem dać córce mój stary D90 który i tak leży w szafie. Niestety występuje problem z przysłoną i robienie zdjęć jest w praktyce niemozliwe.
Przykładowy obiektyw ze światłem 1.8 działa dobrze do f3.5 a od przysłony 4 domyka na maxa tzn. listki przysłony w obiektywie są w takiej samej pozycji jak na przysłonie 16. Raz na dziesięć razy domknie tak jak należy. Problem występuje na różnych obiektywach. Styki w aparacie przeczyszczone a popychacz przysłony wygląda normalnie. Nie widzę jakiegoś luzu itd.
Proszę o podpowiedź.

Studio5s
05-10-2016, 15:48
Witaj.
Jeżeli wykonałeś podstawowe czynności jakimi są przeczyszczenie styków w komorze lustra i na obiektywie oraz dźwignia przysłony jest prosta to pozostaje tylko naprawa lub wymiana mechanizmu przysłony.
1. Jak się zachowuje aparat kiedy ustawisz go na manual i ustawisz przysłonę np. 5.6? Interesuje mnie co pokazuje na lcd.
2. Wykonaj zdjęcie i z exif-u odczytaj jakie parametry przysłony są zapisane.
3. Ustaw przysłonę na 1,8 i naciśnij przycisk podglądu głębi ostrości - zobacz czy przysłona się lekko rusza.
4. Ustaw przysłonę na f 2,8 i naciśnij przycisk podglądu głębi ostrości i raczej już powinien domknąć do oporu.