Zobacz pełną wersję : Profilowanie monitora problem z CS i LR
Witam
za pomocą spyder'a 4 wygenerowałem profile, po czym zainstalowałem go ręcznie a z racji że pracuje na dwóch monitorach jeden czasem wyłączając dorzuciłem jeszcze color profile keeper. Nie mając doświadczenia z profilowaniem myślałem że będzie ładnie pięknie ale nie...
FF - kolory nasycone
przeglądarka zdjęć windowsa - zależnie od zdjęcia, standardowo blade
IrfanView - kolory nasycone
Photoshop CS 5.5 - blade (zmiany w ustawianiach - zero różnić)
LR 6.3 - blade
Bazując na: http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg
FF - on
przeglądarka zdjęć windowsa - on
IrfanView - off nawet jeśli włączę zarządzanie.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego to wszystko tak dziwnie działa i jaki jest sens profilowania skoro obrabiając zdjęcie i tak nie widzę co robię ? a może coś robię źle ?
a może coś robię źle ?
nie cos tylko wszystko. zlec to komus kto ma pojecie o tym co robi.
nie cos tylko wszystko. zlec to komus kto ma pojecie o tym co robi. wszystko czyli co konkretnie ? jakąś nie widzę w tej materii pola do popisu
Będąc na Twoim miejscu na pewno usunięty byłby z kompa color profile keeper.
Do obróbki jest to narzędzie zbędne a być może kłopotliwe.
Każdy program do obróbki ma możliwość wyboru profilu monitora i na tym profilu bazuje i dokładnie w każdym programie podaj profil danego (edycyjnego) monitora a nie korzystaj z ustawień systemowych.
Profil instalowany w Windows działa z przeglądarkami o ile te interpretują profile.
W Irfan podaj pełną ścieżkę do profilu monitora i tym samym będziesz pewien, że ładuje się ten, który powinien. No i musisz się zdecydować na to na jakim monitorze pracujesz jako podstawowym.
Irfan sam tego nie będzie wiedział.
Wyłącz wszelkie EDID na karcie bo to nie pomaga ale szkodzi.
Masz monitor szerokogamutowy czy sRGB?
Pracujesz w szerokim gamucie szy sRGB?
o mamo... kto Wam takiej ciemnoty nawciskal?
Ta ciemnota u mnie jakimś przypadkiem działa a jak Ci się moja ciemnota nie podoba to napisz swoją.
jak w samochodzie kierownice przykrecisz do dachu to silnik nadal da sie uruchomic.
Do obróbki jest to narzędzie zbędne a być może kłopotliwe.
zainstalowałem dopiero dzisiaj, eliminuje resetowanie ustawień w sytuacji wyłączenia jedno z monitorów. Nie widziałem by jego obecność lub brak w jakikolwiek wpłynął na pracę
Każdy program do obróbki ma możliwość wyboru profilu monitora i na tym profilu bazuje i dokładnie w każdym programie podaj profil danego (edycyjnego) monitora a nie korzystaj z ustawień systemowych.
ok w CS do jednego monitora na sztywno działa choć widzę rozbieżności w kolorach (w CS zbyt nasycone), co z LR ?
W Irfan podaj pełną ścieżkę do profilu monitora i tym samym będziesz pewien, że ładuje się ten, który powinien. No i musisz się zdecydować na to na jakim monitorze pracujesz jako podstawowym.
zero różnic, światełko nadal czerwone.
Masz monitor szerokogamutowy czy sRGB?
Pracujesz w szerokim gamucie szy sRGB?
szeroko.
Może gupie pytanie:-), masz zainstalowane do IrfanView pluginy (http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/wtyczki_pozostale/IrfanView_PlugIn.html) ? Bez tego nie będzie zarządzania kolorem i to światełko będzie czerwone. Wersja pluginów raczej powinna się zgadzać z wersją programu (należy pobrać odpowiednie).
Mam w IrfanView4.42 zaznaczone tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.occur.pl)
i na tym obrazku mam światło zielone.
racja.. i nie żeby tam jak wół pisało że dodatki muszą być.. jest zielone światełko, w odwzorowaniu barw nie widzę różnicy, nadal jest ok.
Najważniejszy dla mnie jest LR, jakieś pomysły ?
---- update ----
teraz zgłupiałem.. sprawdzałem 3 razy, restartowałem komputer, wyłączałem CPK, usuwałem profile, wgrywałem od nowa efekt zawsze taki sam... to znaczy:
LR - ok
podgląd windows - ok
CS z przywróconymi ustawieniami na eu 3 - ok
różnic pomiędzy aplikacjami nie widzę, bez problemu przełączają się pomiędzy monitorami.
Czyli całościowo jest OK, to dobrze:-)
Jeśli chodzi o przeglądarkę zdjęć IrfanView różnica w odwzorowaniu barw będzie wtedy, gdy zdjęcie (plik JPG lub TIF) ma zapisany profil AdobeRGB i spróbujemy je otworzyć w IrfanView z wyłączonym zarządzaniem koloru. Wówczas takie zdjęcie będzie miało nieprawidłowe kolory, w sensie mało nasycone, czy tam blade.
tylko chciałbym wiedzieć co takiego zrobiłem że nagle zatrybiło...
dzięki za uwagę.
2pompony
06-10-2016, 21:20
tylko chciałbym wiedzieć co takiego zrobiłem że nagle zatrybiło...
Użyłeś akcji totalnej, ostatecznej, tajnej, niebezpiecznej i znanej tylko full profesjonalistom: porządnie zresetowałeś komputer razem z systemem. Innej możliwości nie widzę. :)