Zobacz pełną wersję : Nikon F a szkła innego systemu
Maly.Psikus
04-10-2016, 09:18
Mam D5200, mam już jakieś szkła z systemu M42 i jest ok.
Pytanie,czy każdy inny system podepnę pod D5200 za pomocą przejściówki czy są ograniczenia, że X system nie sprawdzi się z Nikon F bo coś tam... ?
Każdy obiektyw podepniesz przez przejściówkę, tylko jak będzie ona wpływała na jakość obrazka i czy ją w ogóle dostaniesz, to inna sprawa.
Żaden popularny system mocowania nie da ostrzenia poprawnego z Nikonem, zostaje wyłącznie średni format ale to drogie obiektywy i drogie adaptery.
Można spotkać pewne obiektywy, do których jest dostępne do podmiany całe tylne mocowanie w obiektywie, jednak to są unikalne rzeczy.
andystar
07-10-2016, 23:47
Mam D5200, mam już jakieś szkła z systemu M42 i jest ok.
Pytanie,czy każdy inny system podepnę pod D5200 za pomocą przejściówki czy są ograniczenia, że X system nie sprawdzi się z Nikon F bo coś tam... ?
W poniższym linku jest pełna odpowiedź na twoje pytanie.
http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-by-register.html
blazej142
12-10-2016, 23:10
Jeśli masz szkło z M42, które koniecznie chcesz i aby ostrzyło na nieskończoność, to niestety nie obejdzie się bez przeróbki.
Każdy obiektyw podepniesz przez przejściówkę, tylko jak będzie ona wpływała na jakość obrazka i czy ją w ogóle dostaniesz, to inna sprawa.
Chyba nie widziałem Canona 85/1.2L podpiętego do Nikona.
Więc chyba raczej nie każdy ...
Ja też nie widziałem, ale nie widziałem też dziesiątek innych obiektywów podpietych, mimo, ze bez problemów można to zrobić.
A odległość rejestrowa nie ma specjalnie żadnego znaczenia. Co z tego, że będzie mniejsza, jeśli np. mocowanie ma głębokość większą niż różnica tych odległości i średnica jest bagnetu w obiektywie dużo większa...
Ogólnie, to niemal wszystkie mocowania bagnetowe, aby móc używać zamiennie potrzebują adapterów z soczewką.