Zobacz pełną wersję : filtr na lampe studyjna w plener jesienny
jak w temacie macie jakies patenty na filtr do zmienienia temperatury ? chodzi o lampe studyjna w plener, slyszalem gdzies o obcietych dnach butelek kolorowych ale wtedy oczywiscie bez swiatla pilotujacego
Tak jest taki patent. To filtry "foliowe" zakładane na lampy
czytalem ze byly zestawy po 40 zl kiedys i popularne folie, teraz widzialem po 160 wiec hmm sredni biznes
Jakiś czas temu kupowałem folie cięte "z metra", pojedyncze kolory (reklamował nie będę, firma zajmowała się zaopatrzeniem teatrów itp instytucji).
Na sprzęt do fotografowania wydałeś pewnie ze 3000$ na afolie za 50 dolarów żałujesz kasy? Wolisz męczyć sie z jakimiś deskami od butelki? Toż to absurd
jak w temacie macie jakies patenty na filtr do zmienienia temperatury ? chodzi o lampe studyjna w plener, slyszalem gdzies o obcietych dnach butelek kolorowych ale wtedy oczywiscie bez swiatla pilotujacego
Jeśli to ma być filtr korekcyjny czy konwersyjny (tak to się nazywa) to producenci dostarczają typoszereg wyskalowany w dM +/- 1,5 3,0 6,0 12,0. Mając te 8 filtrów można dopasować wszystko ze wszystkim (ale do jarzeniówek trzeba mieć kolejne). Tanich odpowiedników raczej się nie znajdzie. Folie ocieplające są bursztynowe (tak się o nich mówi) ochładzające oczywiście niebieskie. Jeśli masz znajomych w filmie bądź teatrze to może odkupisz sobie jakąś resztkę bo tam się kupuje na metry.
Jeżeli zaś chodzi o filtry "kolorowe" czyli np jakiś żółty czy jakiś niebieski to tutaj można bez większych problemów coś dostać. Bez większego szukania np http://foto-tip.pl/produkty/quantuum-wrota-plaster-filtry-kolorowe-zestaw/
Popatrzyłem do netu i np taki http://sklep.medikon.pl/zestaw-filtrow-rosco zestaw 32 filtrów wygląda bardzo ciekawie (średnio 10 zł/szt) ale pamiętać trzeba, że trzeba byłoby jednak mieć 2 zestawy. Oprócz filtrów korekcyjnych są w nim kompensacyjne z zakresu CMY co jest bardzo cenne. No i grupa zielonych i fioletów. Rozmiar też bardzo sensowny od wielkiej biedy można pociąć na dwa zestawy.
Sensowny zestaw minimum to R 1,5 / R 3,0 / R 6,0 / B 1,5 / B 3,0
Pozdro
Wiesiek
przyjrzałem się jeszcze temu zestawowi Rosco i powiem, że wygląda wprost świetnie - z dużym trudem w ciągu wielu lat zebrałem część z dostępnych tam kolorów a tu w jednym ruchu w rozsądnej cenie jest dosłownie wszystko (bez szarych oczywiście). Jeśliby ktoś z forum reflektował na te najbardziej typowe i potrzebne to wziąłbym te wszystkie dziwniejsze kolory. Tak powiedzmy połowę zestawu.
Z całym szacunkiem ale ten zestaw rosco ma tak absurdalne rozmiary że nie bardzo wiem do czego to niby można stosować ?