Zobacz pełną wersję : obiektywy a dxomark
planuję dokupienie do mojego D610 24-70, wg dxomark najlepiej pod ten model wypada tamron, później nikkor bez vr a za nim z vr, czy ktoś może powiedzieć na ile jest to miarodajne, czy warto się sugerować takim rankingiem?
planuję dokupienie do mojego D610 24-70, wg dxomark najlepiej pod ten model wypada tamron, później nikkor bez vr a za nim z vr, czy ktoś może powiedzieć na ile jest to miarodajne, czy warto się sugerować takim rankingiem?
Tamron lepszy od 24-70 vr nikkora ??
nikoniarz
02-10-2016, 21:30
Tamron lepszy od 24-70 vr nikkora ??
Jeśli lepszy optycznie, to nic nowego...
w dxomark ustawiłem obiektyw, pod D610 no i wyszło że najsłabiej z tej trójki wypadł nikkor z vr, dlatego pytam czy to są miarodajne wyniki i czy warto się takim rankingiem sugerować
nikoniarz
02-10-2016, 21:32
w dxomark ustawiłem obiektyw, pod D610 no i wyszło że najsłabiej z tej trójki wypadł nikkor z vr, dlatego pytam czy to są miarodajne wyniki i czy warto się takim rankingiem sugerować
A sprawdzałeś każdą z zakładek czy tylko najlepsze wartości podawane dla konkretnych parametrów?
wyniki są bardzo zbliżone, z delikatną przewagą na korzyść tamrona, no i osiąga największą ostrość - tamron 16 P-Mpix, nikkor bez vr 15, a z vr - 14
Ale zdajesz sobie sprawę że to nie jest najważniejszy parametr w obiektywie ? :)
nikoniarz
02-10-2016, 21:46
wyniki są bardzo zbliżone, z delikatną przewagą na korzyść tamrona, no i osiąga największą ostrość - tamron 16 P-Mpix, nikkor bez vr 15, a z vr - 14
Tylko zwróć jeszcze uwagę jaką ostrość na jakich ogniskowych i przysłonach każdy z obiektywów osiąga.
według testów na optycznych tamron wypada najlepiej na najkrótszej ogniskowej, nikkor bez vr w centrum wypada lepiej, a na brzegach troszkę lepiej wypada tamron, lepiej kupić nowego tamrona czy używanego nikkora bez vr?
nikoniarz
02-10-2016, 22:03
według testów na optycznych tamron wypada najlepiej na najkrótszej ogniskowej, nikkor bez vr w centrum wypada lepiej, a na brzegach troszkę lepiej wypada tamron, lepiej kupić nowego tamrona czy używanego nikkora bez vr?
Przeanalizuj jeszcze na DxO jak wypada ostrość, winieta, dystorsja, abberacje na konkretnych ogniskowych i przysłonach, i myślę, że sam sobie odpowiesz...
czyli lepiej wziąć używanego nikkora :)
Myszowor
02-10-2016, 22:17
Na DxO nie podali że Tamron ma słaby AF-S, co z tego że ostry jak nie trafia, miałem tego Tamrona VC i sprzedałem, nie polecam, poczytaj recenzję na Optycznych.
Xavier80
02-10-2016, 22:21
Na DxO nie podali że Tamron ma słaby AF-S, co z tego że ostry jak nie trafia, miałem tego Tamrona VC i sprzedałem, nie polecam, poczytaj recenzję na Optycznych.
Nie podali, bo to nieprawda :) Musiał Ci się trafić wyjątkowo kiepski egzemplarz. AF w Tamronie spisuje się znakomicie, jest szybko, celnie i co ważne powtarzalnie.
nikoniarz
02-10-2016, 22:22
Nie podali, bo to nieprawda :) Musiał Ci się trafić wyjątkowo kiepski egzemplarz. AF w Tamronie spisuje się znakomicie, jest szybko, celnie i co ważne powtarzalnie.
Znakomicie to przesada, znakomity AF jest w Nikkorze. Ale biorąc pod uwagę cenę to Tamron nie ma czego się wstydzić.
chyba się wybiorę do sklepu i podepnę tamrona na parę zdjęć i zobaczę jak to wyjdzie
Xavier80
02-10-2016, 22:34
chyba się wybiorę do sklepu i podepnę tamrona na parę zdjęć i zobaczę jak to wyjdzie
I to jest sposób, ja tak zrobiłem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i oczekiwań. Mnie Nikkor nie urzekł :)
Bo chyba inaczej Tamrona nie ma co kupować. W internecie można zamawiać i odsyłać, ale roboty z tym jest.
Tak się zastanawiam, że nikt Tamrona na Photokinie nie spytał jak najlepiej kupic ich obiektyw ;) Mój 28-75 kilka lat temu sam im na Photokinę zawiozłem do kalibracji. Choć dalej mam wrażenie, że czasem trafia a czasem nie. Ale jak mu się uda, to niekiepsko jest.
subiektywne "podobanie się" zdjęcia jest zależne głównie od plastyki oraz tego jak wyglądają nieostrości. drobne różnice w ostrości są niezauważalne.
dlatego proponuję po prostu pooglądać dużo zdjęć ze szkieł które chcemy kupić i wybrać to z którego zdjęcia po prostu bardziej przypadną nam do gustu
Moją uwagę na Tamrony 24-70 i 70-200 skierował właśnie dxomark. Na podstawie tych testów stwierdziłem, że Tamron proponuje najlepszy stosunek jakości do ceny. Potem pozostało jeszcze poszperać za recenzjami i zdjęciami zrobionymi tymi obiektywami i decyzja o kupnie zapadła. Obiektywy kupiłem w fotoplus, ale bez podpinania i testowania z prostej przyczyny - kupowałem razem z nimi body i była to przesiadka z kompatka na lustro. Zatem byłem tzw. lajkonik w tematyce kalibrowania body i obiektywu, nietrafiania AF itp.
I powiem tak, jestem zadowolony - właśnie mija rok użytkowania, parę tysięcy zdjęć zrobionych i częściej mam zdjęcie nieostre bo sam je poruszyłem, niż z powodu że AF nie trafił. Zestawu jeszcze ani razu nie kalibrowałem.
Myszowor
03-10-2016, 09:08
Odnośnie AF-S polecam poczytać szczególnie o: "Aberracji sferycznej poświęcimy znacznie więcej miejsca, bo jest ona sporym problemem testowanego obiektywu, objawiającym się szczególnie wyraźnie na ogniskowej 70 mm. Pierwszym efektem jej działania jest pływanie ogniska (tzw. focus shift)" Link: http://www.optyczne.pl/264.5-Test_obiektywu-Tamron_SP_24-70_mm_f_2.8_Di_VC_USD_Aberracja_chromatyczna_i_sfe ryczna.html
Xavier80
03-10-2016, 18:00
Odnośnie AF-S polecam poczytać szczególnie o: "Aberracji sferycznej poświęcimy znacznie więcej miejsca, bo jest ona sporym problemem testowanego obiektywu, objawiającym się szczególnie wyraźnie na ogniskowej 70 mm. Pierwszym efektem jej działania jest pływanie ogniska (tzw. focus shift)" Link: http://www.optyczne.pl/264.5-Test_obiektywu-Tamron_SP_24-70_mm_f_2.8_Di_VC_USD_Aberracja_chromatyczna_i_sfe ryczna.html
A brałeś pod uwagę, że to wina egzemplarza? U mnie na dłuższym końcu nie mam z tym absolutnie żadnego problemu. Co co focus shifta to się nie wypowiem, bo w 90% używam obiektyw w pełni otwarty, więc mnie ten problem nie dotyczy.
Nie neguję jakości testów "optycznych", ale weź pod uwagę, że może trafić się kiepski egzemplarz. Przykładowo zobacz testy af nowszych FF Nikona. Większość z nich trafia w ich testach średnio z N 24-70. Czy to oznacza, że N 24-70 ma kiepski af? Nie powiedziałbym.
Myszowor
04-10-2016, 08:32
Niestety ja posiadałem tego Tamrona 24-70 VC z tą wadą focus shifta i na forum tutaj też już widziałem czyjś post o takiej wadzie, więc nie jest to pojedynczy przypadek a raczej norma, jak ktoś będzie kupował niech przyjrzy się w sklepie czy dany egzemplarz nie ma tej wady, dla mnie było to o tyle wkurzające że sprzedałem Tamrona i kupiłem Nikkora 28-70 2,8.
Xavier80
04-10-2016, 17:42
Niestety ja posiadałem tego Tamrona 24-70 VC z tą wadą focus shifta i na forum tutaj też już widziałem czyjś post o takiej wadzie, więc nie jest to pojedynczy przypadek a raczej norma, jak ktoś będzie kupował niech przyjrzy się w sklepie czy dany egzemplarz nie ma tej wady, dla mnie było to o tyle wkurzające że sprzedałem Tamrona i kupiłem Nikkora 28-70 2,8.
Przesadzasz. Napewno nie jest to norma. Ja na forum spotkałem raczej pochlebne komentarze, a nawet bardzo pochlebne. Sam posiadam ten obiektyw i działa bez zarzutu. DXO, Photozine, photographylife, pisma typu Foto-Kurier, Digitalizacja Camera itp itd, wszędzie ten obiektyw chwalą. Nie jest to norma tylko po prostu trafił Ci się kiepski egzemplarz.