PDA

Zobacz pełną wersję : Przegląd sprzętu

berez2
02-10-2016, 09:47
Tym razem potrzebuje od Was info dotyczącej przeglądu aparatu. Właśnie szczęśliwie dobiegł końca sezon weselny u mnie i pasuje sprawdzić sprzęt w serwisie. Napiszcie mi jak wygląda to od strony technicznej tj. jak wysyła się aparat czy z obiektywem, jakimś protokołem żeby go sprawdzili itd. Jak długi jest czas oczekiwania na ewentualny zwrot. Z góry dziękuję za wszystkie wasze informacje.

Studio5s
02-10-2016, 13:36
Co to za sprzęt. Posiada gwarancję. Jakieś problemy.

berez2
02-10-2016, 22:09
To D750 i D610. Wszystko ze sprzętem ok. "ponoć tylko" standardem jest wysłanie po sezonie aparatów do "czyszczenia" i ogólnego przeglądu , kalibracji. Jedynie to może w D750 przyczepiłbym się że jedno gniazdo psuje mi karty. tj często mi pokazuje błąd karty. Po formacie karty niby jest ok. Ale szkoda mi materiału i wolę to sprawdzić. Może po prostu trzeba uaktualnienie softu zrobić nie wiem.

Foto Doctor
03-10-2016, 17:51
Czy ma Pan na sprzęt Nikon D750 gwarancję serwisową lub producenta?

berez2
04-10-2016, 21:35
Myślę że gwarancja producenta

Foto Doctor
04-10-2016, 22:24
Zgłoś w takim razie reklamację i wysyłaj sprzęt do serwisu producenta - Nikon'y D750 niestety mają 2 wady fabryczne, do których oficjalnie przyznał się producent, ale oprócz tego są z nimi problemy po stronie elektroniki.

stachmuszel
05-10-2016, 07:28
Zgłoś w takim razie reklamację i wysyłaj sprzęt do serwisu producenta - Nikon'y D750 niestety mają 2 wady fabryczne, do których oficjalnie przyznał się producent, ale oprócz tego są z nimi problemy po stronie elektroniki.

Możesz trochę rozwinąć temat "mają 2 wady fabryczne, do których oficjalnie przyznał się producent, ale oprócz tego są z nimi problemy po stronie elektroniki". Jakie to wady i jakie problemy z elektroniką?
Wdzięczny będę.
Pozdrawiam.

Studio5s
05-10-2016, 09:34
Witam, tak na przyszłość w sensie prawnym takie pojęcie nie istnieje jak gwarancja serwisowa. Jest to nic innego, jak po prostu rękojmia, na którą możemy powoływać się w ciągu 24 miesięcy od daty zakupu i za którą odpowiada sprzedawca.
Tak mi się wydaje. :)

Foto Doctor
05-10-2016, 16:21
Witam,
Wyjaśniam:
Gwarancja producenta - jak sama nazwa wskazuje za serwis odpowiada sam producent - gdy coś nam się popsuje, zgłaszamy się nie do sprzedawcy, a do oficjalnego punktu serwisowego. Najczęściej dotyczy to urządzeń pierwotnie zakupionych w Polsce lub z gwarancją międzynarodową.

"Gwarancja serwisowa" oznacza, że za serwis odpowiada sam sprzedawca - w przypadku usterki kontaktujemy się z nim, by we własnym zakresie usunął uszkodzenie. Zgodnie z nową ustawą (od 25.12.2014r.) o prawach konsumenta dostosowaną do zasad unijnych (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2011/83/UE z dnia 25 października 2011 r. w sprawie praw konsumentów) mówimy o rękojmi za wady fizyczne, jak również wady prawne, ALE jeśli kupującym jest PRZEDSIĘBIORCA a nie konsument? Istotna kwestia dla przedsiębiorców, kupujących sprzęt na FV - mówiąca o terminie (Panie Rafale, prowadzi Pan również sklep - nie słyszał Pan o terminach dot. kupujących niebędących konsumentami?)
Art. 563 k.c.
§ 1. Przy sprzedaży między przedsiębiorcami kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi, jeżeli nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o wadzie, a w przypadku gdy wada wyszła na jaw dopiero później - jeżeli nie zawiadomił sprzedawcy niezwłocznie po jej stwierdzeniu.
Warto w tym miejscu zauważyć, że wyłączone jest domniemanie istnienia wady fizycznej przy wydaniu rzeczy, jeśli wada ta została stwierdzona w ciągu roku od wydania rzeczy. Domniemanie to jest zarezerwowane tylko dla konsumentów. Tak więc kupujący powinien udowodnić, że wada istniała w chwili wydania, lub powstała z przyczyny tkwiącej w rzeczy.

Kolejna kwestia - jeśli sprzęt został zakupiony poza terenem Wspólnoty? Nie obowiązują wówczas żadne przepisy prawa polskiego ani UE (mówimy o RĘKOJMI)- a tego w tym momencie nie wiemy, gdzie użytkownik berez2 zakupił aparat :-)

TOP67
05-10-2016, 18:36
Ale co ma gwarancja do czyszczenia sprawnego aparatu? Kolega może słyszał o NPS?

Foto Doctor
05-10-2016, 19:27
Gwarancja do czyszczenia sprawnego sprzętu nie ma nic, ale do problemu ze slotem może mieć. Warto zapoznać się z całym postem, a nie urywkiem:

"02-10-2016, 22:09 #3
berez2 berez2 jest nieaktywny
Oszczędny w słowach
Miasto
Jarosław
Domyślnie
To D750 i D610. Wszystko ze sprzętem ok. "ponoć tylko" standardem jest wysłanie po sezonie aparatów do "czyszczenia" i ogólnego przeglądu , kalibracji. Jedynie to może w D750 przyczepiłbym się że jedno gniazdo psuje mi karty. tj często mi pokazuje błąd karty. Po formacie karty niby jest ok. Ale szkoda mi materiału i wolę to sprawdzić. Może po prostu trzeba uaktualnienie softu zrobić nie wiem."